onsdag 20 maj 2015

Newton och optiken

Newtons hemgård i Lincolnshire där han upptäckte gravitationen och ljusets egenskaper.
Som Lars påpekade var Newton också banbrytande inom optiken. Upptäckten av ljusets brytning och att ljus i verkligheten består av färger, vitt ljus blandar bara alla färger medan andra ljus renodlar dem i olika grad pga hur de bryts i ett spektrum. Dessa upptäckter gjorde han på sin hemgård Woolsthorpe ute på den engelska landsbygden långt från universitetets instängda tankebanor. Med dessa fynd kunde han förklara regnbågens färger och sedan också bygga teleskop med reflekterande metallspeglar i stället för en mängd glaslinser som var och en förvrängde ljusspektrat vilket skapade en suddig bild. Det var detta teleskop som är grunden till dagens teleskop.

Han visade inte bara att ljus består av många färger och, inte som man trott fram till dess, att det fanns rent ljus som var vitt exempelvis solens ljus och att ljusets övriga färger berodde på inblandning av mörker. Han visade också att ljusets inneboende egenskaper inte förklarar alla färger vi ser utan att de färger vi ser beror på vår egen perception. En verklig milstolpe inom psykologin var detta, men jag har då aldrig hört honom nämnas i detta sammanhang. För mig framstår den upptäckten som minst lika viktig som Freuds upptäckt av barndomens betydelse för en människas psykiska status som vuxen.

Freud upptäckte en sanning och drog märkliga konsekvenser av den medan Newton utgick från tankar som vår tid anser märkliga, ockultismen, och kom fram till vetenskapliga sanningar som på alla sätt upplyste mänskligheten. Samtidigt är Newton också både ett bevis och ett motbevis för Freuds tes om barndomens betydelse. Newtons barndom var långt ifrån perfekt. Alla möjliga psykiska skador skapade av tidiga förluster skapade en personlighet som stundtals led av svår förföljelsemani men oftare gjorde geniala uppfinningar och beskrev naturvetenskapliga sanningar som varit till omätlig glädje för mänskligheten. 

Att Freud inte hade rätt i att barndomens trauman måste skada en människa livet ut på alla livets områden bevisas av detta för tidigt födda barn till en död jordbrukare som fostrades av sin mormor, enär han inte stod ut med sin elaka styvfar. Newton fick, genom att modern använde arvet efter sin andre make till att skicka sonen till skolan, utveckla sin genialitet till den grad att han förändrade hela naturvetenskapen i grunden.

 Just då och där fanns liksom en lucka i tiden där socialt arv och förmögenhet betydde lite mindre än vanligtvis. Freuds tes om att man blir inlåst i sin uppväxt för resten av livet blir därför sannerligen motbevisad av Newton. Barocken och upplysningstiden var en brytningstid då mycket oväntat kunde hända. Det är därför denna epok aldrig upphör att fascinera mig.

Lars skickade denna länk med bilder från Hubble-teleskopet som i grunden är ett Newton-teleskop. Se och njut av ljusets brytning i våra ögon som låter oss uppleva detta!
 

14 kommentarer:

  1. Jätte intressant Alma , Newton uppfann färhjulet i förbi farten som man kan hitta på en del inredningssidor vilka färger som ligger nära varandra eller är varandras motsatser ser man direkt av hjulet, dom flesta vet nog att ett målat rum i ett hus kan upfattas som "stort" eller färgen är "harmonisk" eller för skrikig eller super läcker kombination, färger som bär känslor och påverkar oss psykologiskt.

    Något jag testat lite med mitt teleskop är att laborera med prismor och ljus från stjärnor och man kan se färg spektrum då som beror sig på vad stjärnan är gjord av och sänder ut för ljus , (emission spectrum) där olika grundämnen har sin signatur, Vet att Nasa hoppas på att kunna fånga in dom nya planeterna med tillräckligt stora (newton) teleskop och sedan analysera ljuset från planeterna om det är gas eller bergarter om det finns metan som kan tyda på liv osv. Den mesta av dessa vetenskaps grenar får tacka farfar newton att dom finns.Författaren Alexander pope skaldade om newton:

    Nature, and Nature’s Laws, lay hid in Night.
    God said, Let Newton be! and All was Light.

    Newton verkar också under sin livstid skrivit en gedigen mängd skrifter och böcker runt bibliska ämnen :P

    http://www.newtonproject.sussex.ac.uk/prism.php?id=44

    Berömmelsen verkar inte ha stigit newton över huvudet utan sa själv att han varit som ett barn som lekte på stranden medans hav av kunskap låg oupptäckta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Newtons huvudintresse var ju mystiken och att förstå sig på Gud själv genom att begripa skapelsen bättre och det märks i hans texter. Popes aforism på vers är verkligen mitt i prick! Jag tror verkligen Gud fick leda den lille gossen som idag antagligen fått en "diagnos" dvs hade en begåvning inom autismspektrat. Ja, jag säger begåvning inom autismspektrat, trots att jag är mycket väl medveten om de svårigheter autism också innebär, men är man begåvad inom det spektrat är man ofta nästan ett geni. Det beror på neuronnätens organisation i hjärnan enligt en av spetsforskarna på området artficiella neuronnät (kurser ges på LTU http://www.ltu.se/edu/course/E70/E7002E/E7002E-Neuronnat-1.67910?kursView=kursplan) som gör att man bl.a kan forska på hjärnans funktioner utan att ständigt stöta på patrull pga etiska dilemman. Praktiskt tillämpas kunskapen också för att exempelvis styra robotar och göra datorprogram: http://epubl.ltu.se/1402-1781/2005/06/LTU-CDUPP-0506-SE.pdf

      Savantförmågor hos autister beror på att nerunäten blir täta eftersom gamla kopplingar inte bryts ner när nya bildas som i "normala " hjärnor, utan nätverken i hjärnbarken blir synnerligen täta. Problemen som uppstår med autism, den liksom "tvådimensionella" verklighetsuppfattningen, beror på att de nervtrådar som bildar de kolumner som förbinder hjärnbarken med hjärnstammen är glesare och tunnare än i en "normalstörd" hjärna. Ju tunnare och glesare dessa förbindelser är desto större funktionsnedsättning.

      Radera
    2. Tack Alma, jag hade mina misstankar ditåt med newton har i det flydda sett en dokumentär på Youtube om newton där han försöker rangordna och sätta siffror till sina färger , och har bara hört talas om det som hos en kille som heter Daniel Tammet.

      http://sv.wikipedia.org/wiki/Daniel_Tammet

      Som är en räknemästare av stor rang, han uppfattar siffror som former och färger och får svaren på mattetal grundad på intuition vad siffrorna säger honom.

      Har en brorson som är 13 år nu som har en lätt släng av autism men är en super skön personlighet , verkligen en gåva :) första gången jag träffade honom hade han fått en mobil telefon som han tog bilder med och han sa till mig att jag skulle sitta fint på en stol så skulle han förklara för mig, blev lite smått förvånad efter att ha lyssnat en stund , det var en hel proffessor utredning om bildteknik ,bildkvalitee dom olika funktionerna i kameran , album han hade osv :)

      Radera
    3. Senaste numret av Språktidningen har ett långt reportage och intervju med Tammet. Han lär sig språk på samma sätt som matematk (jag hävdar ju att matte är ett språk det också) och kan många språk bl.a lärde han sig isländska på en vecka som ett led i ett experiment.

      Radera
    4. Jätte intressant Alma, har sett dokumentären om honom på Youtube, väldigt facinerande kille.

      https://www.youtube.com/watch?v=_N7eV7wXm-w

      Radera
    5. Det fanns en hjärnforskare, Matti Bergström, som drev en tes (jag vet inte om han var ensam om den) att hjärnstammen stod för en uppråtriktad "fontän" av kreativitet, men också ett kaos, som hjärnbarken sedan fångar upp och försöker få ordning på. För olika människor blir den där balansen olika.

      Det där med de glesare och tunnare förbindelserna mellan bark och stam som en del av autism-fungerande är ju intressant. Det mesta, säkert 90 %, av hjärna är "broms", bara ca 10 % är gas. Alltså är det troligt att det blir större problem med "gas" än med "broms" för den som drabbats av någon form och grad av autism. Det begreppet är ju helt tokigt utom för de som verkligen överväldigas av hjärnstammens fontän och som därför "stänger av" eller "stängs av" för att det annars blir för mycket.

      Det finns ju ett slags paraplybegrepp "autism spektrum störningar" som innefattar allt från ADHD till tvångssyndrom till svår autism. Tvångsmässighet handlar väl en hel del om att liksom skärma av från kaos (oftast känslor) och få en överdriven ordning för att försöka få balans mot kaoset? Riktig autism ännu svårare och delar av systemen stängs av och ett slags barriärer byggs.

      En sådan som Robin Williams måste nästan ha haft ADHD men inte precis varit "autistisk" och jag undrar om inte Mozart hade en autismspektrumstörning också, i båda fallen kan man snacka om fontän...

      Kaos är skrämmande, kan vara destruktivt och leda till galenskap, men är samtidigt granne med kreativitet och därmed granne med Gud.

      Radera
    6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    7. Intressant dokumentär om en spännande person. Språktidningens artikel måste jag dock invända emot. Det finns även kvinnor som är språkgenier och detta vet jag bland annat genom min begränsade erfarenhet inte bara läsning så om en tant i norra glesbygden stött på kvinnliga språkgenier lär de vara ganska vanliga men av strukturella skäl har de aldrig fått möjlighet att bli berömda.

      Klaus: Matti Bergström verkar dra praktiska slutsatser av den grundforskning jag hänvisar till. Det låter mycket sannolikt det han säger om fontänen och hur det sorteras av hjärnstammen. När jag dyker in i det lilla vi vet om hjärnan och kreativiteten förstår jag varför Psaltaren säger att Gud skapade människan nästan till ett gudaväsen.

      Radera
    8. "Det finns ju ett slags paraplybegrepp "autism spektrum störningar" som innefattar allt från ADHD till tvångssyndrom till svår autism."

      Sagt i bästa välmening så är paraplybegreppet neuropsykiatriska funktionsnedsättningar vari ASD (autismspektrumstörningar) ingår jämte de övriga som nämns. Dock är t ex ADHD inte en autismspekrumstörning. Sedan kan man också diskutera om det är "nedsättningar" ö h t.

      Greger

      Radera
    9. Tack för insatt tillrättaläggande. Håller verkligen med om det sistnämnda. Olikheter som "nedsättningar" , vad är nedsatt? Vem är nedsatt? I förhållande till vad? Med större tolerans skulle vi kunna ta tillvara på alla olikheter bättre.

      Radera

  2. “I do not know what I may appear to the world, but to myself I seem to have been only a boy playing on the sea-shore, and diverting myself in now and then finding a smoother pebble or a prettier shell than ordinary, whilst the great ocean of truth lay all undiscovered before me.”
    I. Newton

    SvaraRadera
  3. Din karaktärisering av Freud låter lite elak tycker jag. Överdriven. Nu har jag förvisso inte läst Freud, det kanske du har. Man har ju byggt vidare på honom och idag talar man om skyddande fakturer etc. för det som skadar en person går en annan oskadd ur.

    Hur Newton kunde säga något om våra sinnesupplevelser av färgervs. faktiska fysikaliska egenskaper låter märkligt.

    SvaraRadera
  4. Ja allt Newton sa verkar märkligt med tanke på vad han hade att använda som instrument och vad han hade att tillgå vad gäller tidens forskningsläge. men det gjorde han genom sina observationer av ljusets brytning i ett prisma och sina praktiska försök medan han utvecklade sitt teleskop. Att han sedan inte visste att ljus både är en vågrörelse OCH energipartiklar kan man knappast lasta honom för. Han var ju också väldigt öppen med att det finns mer att upptäcka som framgår av citatet Klaus bidragit med.

    Ja , du har så rätt, min favoritsport är Freud-bashing, det borde varje kvinna testa, en får aldrig nog!

    SvaraRadera