måndag 5 oktober 2015

Mini-trip

Ibland styr Barock-Olga kosan söderut mot norra Västerbotten för en liten semester i vardagens mångahanda hos älskade H-f. Så blev denna helg en äppelmoskokarsemester. Västerbottens suraste äpplen blev jordens godaste äppelmos när de kokades.
Röda vinbär, de sista från en stor skörd och två av många burkar supergott äppelmos.
På fredagkvällen avnjöts musikstund med Linnea Teresia som pluggar musik i närheten av storasyster:
Aron myste med storasyster musikstudenten.
H-fs fina akvarium var nu igång, finns det bättre avkoppling än att studera färgglada fiskar i ständig rörelse bland vajande växter?

Vi gjorde höst och vinterbonade trädgården på lördagen. Härligt med en liten trädgård och en lägenhet som ger alla fördelar som ett eget hus ger tillsammans med alla fördelar en lägenhet har tex stor tvättstuga med bastu som bokas på samma sätt som tvättstugan. Dessutom finns ett sophus och utanför det får man slänga trädgårdsavfall när kompostbehovet är mättat. Sverige borde ha plats för fler sådana lägenheter så även unga barnfamiljer får ett barnvänligt boende.

Aron visade mig skogslekparken tidigt på söndagsmorgonen.

Sedan åt vi grötfrukost med gott äppelmos.Härligt att alla samlas och delar samma mat. Något speciellt händer när vi delar samma mat med varandra. Splittring blir aldrig tydligare än när man vägrar dela det dagliga brödet med varandra, samhörigheten blir aldrig tydligare manifesterad än när man gör det.


Sedan åkte vi hem och en fin radiogudstjänst från södra delen av det stora hemstiftet förgyllde resan. En speciell hälsning från himlen var för mig Charlotte Höglund-låten "I fridens vita rum".
Luktärter togs in och spred sin väldoft kring matbordet.

8 kommentarer:

  1. Jättefint Akvarium han har H-f, lite sotis på alla barnen tycker Lars som sitter själv ;) låter som ett trevligt bostadsområde vi har något liknande fast inte bastu men festlokal för barnkalas och liknande och dom som bor på bottenplan kan hyra utökade uteplatser så på sommaren är partytälten uppe,utemöbler och lite odlingar, grillning, plus många glada lekande barn ..mer harmoni till folket är inte fel ;) ska strax till kolonin och ta sista rycket inför vintern köra ner gräset med trimmer mm. äpplemosen ser mumsig ut Alma.

    Lars från Arbets datorn

    SvaraRadera
  2. Ja, äppelmoset blev supergott!. Vi i Sverige har plats och borde bygga bostäder jordnära. Men konstigt nog är vi det land i EU som urbaniseras mest och folk flyttar till stora städer i allt snabbare takt. Men det vänder vi på med vår bok=)

    SvaraRadera
  3. Absolut Alma, det pratas om bostads och arbetsbrist. förr gick det ju att bygga (mysiga) fina hus med lokala matrial, odla osv ,verkligen nära jorden och miljöriktigt. Hittade en charmig video häromdagen om gamla hus =) ja man förstår nästan var Tolkien fick mycket ifrån.

    https://www.youtube.com/watch?v=_hPeRCxt6Qk

    Lars

    SvaraRadera
  4. Tack för klippet som verkligen visar på mångfaldens charm även i bostadsbyggandet.

    SvaraRadera
  5. vargod Alma ;) det fina med dessa gamla hus var ju att bygg matrialet inte färdades så långt, utan man byggde hus av vad som det fanns mycket av på plats, uppe hos er i norr skog och trähus passade bra för klimatet. Här i söder stenhus eller lerklinade hus. Nackdelen med dagens byggindustri är att den står för 40 % av miljöförstöringen. byggmatrial som skördas långväga bort och fraktas runt på vägarna och del monteras hos olika företag för att till sist hamna på byggarbetsplatsen. Moderna hus är dessvärre också beräknade att bli så billigt som möjligt för kunden och att dom står en generation är ingen dålig gissning sedan måste dom rivas och byggas nytt, väldigt slitsamt för miljön , gamla hus som många generationer har nytta av är väldigt skonsama för miljön om man ser tidsperspektivet..mycket modernt idag kan vara väldigt kortsiktigt och fokus på vinst. och gammalt behöver inte betyda mossigt och fel, menar jag.

    Lars

    SvaraRadera
  6. p.s Vill visa vårt garage/matsal på kyrkogården.

    http://s1180.photobucket.com/user/larsnilsson1/media/IMG_02871.jpg.html?sort=3&o=0

    Byggdes någon gång i början på 1800-talet ,korsvirkeshus . Tittar man på matrialet halm.trä,lera ,tegel,kalkputs får man komma ihåg att hästskjuts var det som fanns att frakta byggmatrial med i början på 1800-talet och närliggande skog och åkrar bidrog till huset, här i skåne fanns förr "märgelgravar" där man utvann lera som ex gick till bygge och tegel. Skulle huset en dag brinna eller liknande öden finns det inga matrial i det som skadar naturen (vilket man inte kan säga om många moderna hus) ingen har någonsin klagat på att vår matsal är kall eller fuktig men däremot har vi avundsjuka besökare som konstaterar att vi har bjälkar i taket ,speldörrar m.m
    pratade med halm takläggare när dom var på besök för något år sedan och blev förvånad att ett bra halmtak ligger lika länge som tegel, men är skonsammare för takstolen pga lägre vikt + att halmet ligger så kompakt så brandrisken är inte mer än andra trähus.

    Sen snackas det ju om och långa transporter och miljögifter i många moderna matrial (radon exempelvis och betong) inte är bra, man får konstatera att "dom gamle" prickade rätt fast dom inte visste vad "miljö vänlig" var ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja verkligen och vilken fin arbetsplats du har, det måste funka utmärkt väl för själen, även om kroppen nog mår bra av naturmaterial som andas och inte sprider gifter. Sedan är det ju så att det närhämtade och närproducerade blir billigare i längden för hela samhället nästan helt oavsett kortsiktiga kostnader.

      Radera
    2. Tack Alma, ja sannerligen som du säger , det börjar byggas här och där i naturmatrial och närproducerat =)

      Radera