lördag 19 december 2015

Heinrich Isaac ca 1450 – 1517 ; musikaliskt namnsdagsbarn

En vän från Holland brukar säga, med stor rätt, att god musik kommer från tyska kompositörer och god konst från nederländska konstnärer. Men som med alla generaliseringar som i stort stämmer finns undantag. Heinrich Isaac, nederländsk kompositör, skrev mycket och varierat i alla genrer som fanns under hans livstid och i Europa, ja, till och med icke-europeisk musik smög sig in i hans digra produktion. En av renässansmusikens lustigaste titlar är hans La la hö hö som bygger på en sufisk sång han hört på resa i Turkiet.

 På Isaks namnsdag som gränsar till fjärde Advent då mamma Maria är temat,  bjuder Barockbloggen därför på den holländske kompositören Heinrich Isaac en del av hans verk Missa Virgo Prudentissima framförd av l'Ensemble Gilles Binchois:

 Här ytterligare ett exempel på hans kyrkomusik: Missa Apostolis framförd av Tallis Scholars:

Det är Isaac som gett oss melodin till "Nu vilar folk och länder" Sv Ps 186 (både a och b) , "Nu vilans dag förflutit" Sv Ps 513 och "När allt omkring mig vilar" Sv Ps 505. Melodin som är så vacker, vilsam och sångbar har som äldsta text en profan nostalgihyllning till staden Innsbruck:
Innsbruck ich muss dich lassen

Men här framförs melodin till den tyska texten till "Nu vilar folk och länder" skriven av Paul Gerhardt 1647 Nur ruhen alle Wälder.

7 kommentarer:

  1. Påminner mig väldigt mycket om när jag var en lätt falsksjungande medlem i domkyrkans ungdomskör. Känner en speciell djup doft av sten och stearin. Minns hur annorlunda musiken lät när de under renoveringen stängde av halva kyrkan. Kyrkorummet var/är verkligen i sig ett instrument att spela på. De långa tonerna är inte enbart för att det ska bli meditativt. Det kan bli rörigt ibland med "snabb" musik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ekande katedraler stämmer till både eftertanke och långa toner. Jag som vuxit upp längst i norr med träkyrkor blir lycklig av stenkyrkors fantastiska akustik . Högtalare behövs verkligen inte.

      Precis som du längtar jag till att sjunga denna fina musik, har tyvärr inte hittat en kör med den repertoaren här i glesbygden. Men även annan körsång är utvecklande. Nu mycket julmusik fast modernare än Isaac. Närmast blir det julotta i grannbyn och många av de fina julsångerna.

      Radera
  2. Dom visste nog vad dom gjorde när dom byggde gamla stenkyrkor, med tanke på akustik och liknande ,ser inka mikrfoner och liknande i denna konsert.

    https://www.youtube.com/watch?v=11A4wqv8_wo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är fantastiskt. I Kalix finns en gammal stenkatedral från sent 1400-tal och där har jag hört Heinavanker sjunga helt utan förstärkning-så vackert! http://www.emic.ee/heinavanker

      Radera
    2. Har inte hört om Heinavanker innan men hittade en del sång på Youtube, finfin musik det med =)

      Radera
    3. De turnerade för några år sedan ganska ofta här i norr, de är ju från Estland och pratar rätt obehindrat med alla finsktalande här uppe. Så jag har hört dem både i Kiruna träkyrka med sin stumma akustik, Tuolluvaara kyrkas intima rum med högt i tak och i stenkatedralen i Kalix. I Kiruna krävdes uppmickning , inte i Tuolla och Kalix och det blev bättre så, även om de är fantastiska hur som.

      Radera