söndag 20 december 2015

Maria och några modiga namnsdagsbarn

Jag får åter en anledning att visa denna fantastiska bild av Marie bebådelse målad ca 1423 av den sk.Flémallemästaren, Robert Campin (1375-1444)
För att Mose skulle komma fram till Egypten och sitt stora uppdrag behövdes en midjanitisk prästdotter, Sippora. De fattiga kristna som inte kunde muta sig från dödsstraff för sin tro fick mat av Lucia och hennes rika mamma. I berättelsen om Pocahontas, kalenderflicka 2013, spelar den bångstyriga flickan en viktig roll som fredsbrygga mellan nybyggarna som inte visste hur man skulle överleva på den nya kontinenten och sitt eget folk. Maria, den unga kvinnan från Nasaret tog, med livet bokstavligen som insats, Gud själv i sitt beskydd och värn.
Antonello da Messina: Bebådelsen målad ca 1475, visar en allt annat än mjäkig Maria med sin bönbok.
Idag firas mamma Marias adventssöndag. Jag ser ett mönster växa fram i dem som förekommit i årets adventskalender, de har alla varit lika mamma Maria på något sätt. Lydia Wahlström liknar Maria i sitt sätt att ta till sig Guds ord och själv förmedla det trots kulturens motstånd. Syster Benedicta gör en pilgrimsresa med en väninna liksom Maria besökte Elisabeth som väntade Johannes Döparen, förra söndagens huvudperson. Anna- Lisa Öst både bevarade och spred Ordet som är människornas ljus, liksom Maria bevarade och beskyddade Jesus som är det Ordet. Perpetua och Felicia som dök upp i diskussionen efter Stig Hellstens dag gav sina liv för det Ordet, liksom Maria riskerade sitt på mer än ett sätt.

Marias generositet och vilja att ge det hon hade  kan ha inspirerat till Sune Siks donation och Sten som varit en livlina i sjukdom och armod för många är sannerligen en efterföljare till henne och hennes son.  Men ensam hade Maria varit mycket ensam, hon hade dock Josef liksom Bendicta hade sin väninna och Perpetua sin trossyster Felicia. Alltså behöver vi varandra, för det är allt vi har och det är inte så lite.

Det finns inget mesigt och undfallande med mamma Maria, hon är minst lika stursk som Malin i Saltkråkan men ändå lika tvivlande mänsklig som Malin Frost. Gud valde helt rätt. För att fostra en verkligt god och riktigt fri människa krävs en fri, tänkande, tvivlande och självständig mor med en likadan man vid sin sida. Sådan var Maria som jag ser det i Nya Testamentets knapphändiga men fullt tillräckliga information.
Som bonus fjärde advent visar jag detta kvinnoporträtt av Robert Campin målat ungefär vid samma tid som Bebådelsebilden ovan. Visst ser man en myndig Malin och värnare för de värnlösa i denna anonyma kvinna.

5 kommentarer:

  1. Ja läser man ordspråkens beskrivning av en god hustru

    https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ordspr%C3%A5ksboken+31%3A10-31&version=SVL

    och funderar på det lite,så får man inse att sådana kvinnor skapas inte av fötryck och elände utan att man fått en bra fostran där man får lov att älska sig själv och vara myndig smart och driftig, balanserat med andra människors behov, kvinnan i orspråken är inte rädd för att betjäna och det borde fler män ta efter, skippa självhävdelsen och stoltheten . Den anonyma kvinnan har ett ansikts uttryck som jag tror vittnar om själv intigritet men också en stor portion vänlighet, godhjärtat brödutdelare till dom fattiga kan jag tänka mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej man skapar inte rejält folk av förtryck. Jag tycker så mycket av den här bilden, sällan ser vi Maria avbildad som medelålders men denna kvinna ger ett myndigt intryck, en kvinna som ser ut att inte behöva en massa uppmärksamhet utan kan tänka på andra.

      Radera
  2. Exakt,säker på sig själv och sitt eget värde så kan man fokusera på andras behov.

    SvaraRadera
  3. Det heter ju att älska din nästa som dig själv

    Man kan vända på det lite,krävs självrespekt och att man tycker om sig själv för att ha förmåga att ge andra människor detsamma.Människor som mår dåligt med sig själva och inte trivs med livet ,kan ju bete sig väldigt illa mot omgivningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, elakt folk är ofta självupptagna och olyckliga i grunden.

      Radera