fredag 19 februari 2016

Var inte rädda!

Rembrandt målade "Jesus stillar stormen" så här 1632
Lukas 8:22-25 En dag steg han i en båt tillsammans med sina lärjungar och sade till dem: ”Låt oss fara över till andra sidan sjön.” De lade ut, och under färden somnade han. Men en stormby svepte ner över sjön, så att de tog in vatten och var i fara. Då gick de fram och väckte honom: ”Mästare, mästare, vi går under!” Han vaknade och hutade åt vinden och vågorna, och de lade sig och det blev lugnt. Och han frågade lärjungarna: ”Var är er tro?” Häpna och förskräckta sade de till varandra: ”Vem är han som till och med befaller vindarna och vattnet och får dem att lyda?”

Johannes 6:16-21 När det hade blivit kväll gick hans lärjungar ner till sjön och steg i en båt för att ta sig över till Kafarnaum på andra sidan. Det var redan mörkt, och Jesus hade ännu inte kommit tillbaka. Det blåste hårt och vågorna gick höga. När de hade rott en halvmil fick de se Jesus komma gående på sjön och närma sig båten. De blev rädda, men han sade till dem: ”Det är jag, var inte rädda.” Då ville de ta med honom i båten, och med ens var den framme vid stranden dit de var på väg.

I Bibeln står "var inte rädda/rädd" 73 gånger.  Här sägs dessa ord av Jesus till fiskare mitt i en storm som hotar dränka den lilla båten med hela besättningen. Ylva Eggehorn avslutar en dikt om Jesu födelse med orden:  " När därför ängeln höjer handen för att dämpa/körerna i himlarymderna och säger sitt: "Var inte rädda"/ tror jag att dom första orden  evangelium/ och det som det hela handlar om/har blivit förkunnat".

Oftast är det änglar som säger "var inte rädda" men Jesus säger detta vid stranden av sjön eller på sjön där lärjungarna fiskade. Deras trygghetszon, egentligen, inte hans; han var ju timmerman. För mig betyder det mycket att Jesus möter lärjungarna på jobbet. Han stannar inte i synagogan eller sin egen verkstad varje gång de fiskar. Jesus gör inte skillnad på sabbat och arbete han är med i både arbete och vila. 

 Jesu liv börjar med dessa ord till herdarna från änglarna. Herdarna var också på jobbet. Petrus får höra detta "Var inte rädd." från Jesus när han först möter honom på morgonen efter ett arbetspass som inte gav något. Lärjungarna får höra det när de sliter i stormen som hotar dränka dem. Våra arbeten är viktiga för Jesus, han är med oss där. När det blir frustrerande lite uträttat och när vi hotas dränkas av överkrav och stress. Men även när arbetsdagen går som bäst. Jesus är med också där. För våra arbeten är nästan alltid del i att bygga Guds rike. Det passar  alltså att arbetsveckan med temat "Kampen mot ondskan" i kyrkans fastekalender börjar och avslutas med orden: "Det är jag. Var inte rädda."

Denna kör har jag hört live dock inte med just detta verk som hör fastan till  inte heller just dessa medlemmar var då med i kören, gossopraners karriär är kort som en sommar i Kiruna. Men det var ändå en upplevelse. Så här framfördes den på Allegris tid då kvinnor inte fick sjunga i kyrkokörer. Man krävde en hel del av småpojkar på 1600-talet. Nu är vi lite mildare mot barn så detta är den kortaste versionen av veckans Miserere.

10 kommentarer:

  1. Väldigt bra målat och dramatisk Rembrandt när man detalj studerar den =)

    Minns det fanns kul projekt att delta i om man var hobby astronom, typ hjälpa nasa hålla koll på stjärnorna om man såg något konstigt kunde man skriva ner det och skriva eller ringa en astronomisk förening som tittade närmare på det, för att komma den stora kunskapen/mysteriet om universun närmare.

    Sen finns det ännu större projekt , var en del av guds rike (självklart även på arbetet) som flyttar in ibland människor bit för bit =)

    https://www.youtube.com/watch?v=gVHz34eiSPE

    angående kvinnor som inte fick sjunga i kören tänker jag på dom första kristna som möttes i hemmen och vad jag förstår deltog kvinnorna i sångerna Ef. 5:19, har hört om delade ingångar och delade avdelningar för män/kvinnor i medeltidens kyrkor sen fanns det ju goss och flick läroverk långt fram i tiden. så man kan ju fundera om dom första kristnas möten i hemmen som inte var könsdelade så småningom påverkades av samhället.som tydligen ansåg det vara god sak att dela på män och kvinnor ?

    Förutom en stor betong kruka som står på tork nu, testade jag att göra några saker av "Papercrete " = blandning av papper och cement som då blir en lättvikts cement, ska bli intressant och se hur det blev efter torkning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket av det revolitionära som Jesus och de första kristna gjorde dränktes med tiden av samhället omkring. Vi blir påverkade av vår tid hur vi än försöker. Men kristna har också påverkat så vi faktiskt har större jämlikhet mellan könen än på Jesu tid. Idag blev jag påmind om William Penn genom pilgrimsbloggens fredagsbön. Han var kväkare och grundade staten Pennsylvania där han skrev dess konstitution som var så tolerant, framsynt och demokratisk att den låg till grund för USAs konstitution men tyvärr lade man till och drog ifrån många mycket bra saker. Tex la man till vapenbärandet. Men ändå har kväkarnas inflytande varit enormt på frågor om arbetarskydd, rasism och jämlikhet. Så det gäller att inte förtvivla. Fredagsbönen av William Penn är också aktuell:
      Gode Gud, låt oss inte strax förkasta det som vi inte begriper. Ge oss mod att möta det nya, tålamod att söka fatta det främmande och visdom att ta emot det goda som kan finnas där vi minst väntat det. Hjälp oss att vörda all god vilja och ärlig strävan. Och om vi avvisar en människas åsikter, bevara oss då från att visa bort henne själv. Amen

      Smart att blanda i papper så man får bärbara krukor! Men står det emot vatten?

      Radera
    2. läser man lite us tidningar och liknande verkar kväkarna ha ett bra rykte i us, frukostflingor med mjölk dök upp i mitten på 1800-talet och dom mer kända heter. Quaker Oats Company, visseligen var grundarna inte kväkare men man ville ha en bild av mat som var sund,nyttig och ärlig så då blev det en kväkare på paketen som med tiden fick namnet Larry .

      https://whatnourishesmedestroysme.files.wordpress.com/2015/03/pj-bg232_fixdec_dv_20120328174202.jpg

      Annars är ju us lite besynnerliga med sina fria vapen lagar, såg en video igår om medeltida England och Frankrike,där adelsmän och sk oldermen (som nuvande polisen) hade rätt att bära vapen medans om vanliga människor som bar vapen fick lämna dom ifrån sig när man befann sig innanför stadsmurarna, med andra ord den dåvande staten hade vålds monopol, logiken enkel man vill inte ha folk som springer runt med stora svärd efter ett besök på puben, eller folk som inte är stabila i hjärnkontoret.

      https://www.youtube.com/watch?v=9rp3nve9CJk

      Rätt mycket som idag, men Obama försöker väl göra förändringar i us efter alla hemska skjutningar på skolor mm.Bra fredagsbön =)

      Jo dom klarar vatten krukorna för det finns cement i dom men papper är ju en trä produkt så står dom mycket ute i regn kan dom dock bli mögliga läste jag tveksamt om dom tåler att frysa, men har tänkt mej testa att stryka dom med någon form av träolja eller lack och se hur det blir, men annars tror jag det fungerar för min del på balkongen som ju är ganska skyddad.

      Radera
    3. Jag inbillar mig att människor i allmänhet vill väl och med den bakgrund du ger verkar USAs vapenlagar handla om att man vill vara ett demokratiskt samhälle utan adel som har andra rättigheter än vanligt folk. Men det blir ju helt galet så klart, för även om de flesta vill väl så är dödliga vapen inget att sätta i händerna på kreti och pleti, helst inte på någon alls.

      Hade de följt William Penn hade USA varit ett bättre land idag, det är jag säker på. För det finns ju anledningar till att kväkarna har gott rykte tex deras totala icke-rasism (många Native Americans är traditionellt kväkare av den orsaken) och pacifism. I England fanns hela samhällen byggda av kväkare Rowntrees och Cadburys chokladföretag var från början kväkarägda och de hade rättigheter för arbetare och sjukförsäkring. De bjöd också fattiga barn på choklad eftersom choklad är mycket näringsrikt och man ville få barn att dricka choklad i stället för te för att slippa undernäring, berättade min universitetslektor i engelska Martin Warren.

      Jag tror du gör rätt i att experimentera med lättbetongen på en skyddad plats. Och det blir så fint ser jag.

      Har du sett detta i Land? http://land.se/tradgard/odla-med-land-i-ar-visa-upp-din-vackra-tradgard/

      Du borde skicka bilder från dina projekt tycker jag!

      Radera
    4. Helt rätt Alma det var så jag menade att det vore bättre dom tog till sig vad William Penn sa, kriminella gäng som idag lätt kommer över vapen i us är ju totalt fel, eller som vi sett av dom många skolstjutningarna som verkar vara psykiskt ostabila människor.

      jo jag la upp några bilder på mitt foto-bucket konto och tänkte visa men lyckades radera det igår...suck..och gav upp, men gör nytt försök.

      gjutning av kruka med 2 hinkar

      http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_0002.jpg

      En kruka jag gjöt för ett år sedan och köpte terrakotta pigment som man kan blanda i cement, och några små tomatplantor som växer

      http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_0002.jpg

      Inventering i frysen gav i handen att chillie börjar ta slut :P

      http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_0003.jpg

      Ja det är en bra idee att skicka lite fina bilder till Land, kan vara roligare när växterna slagit ut till våren/sommaren och alltig är på plats i kolonin och på ballkongen tänker jag =)

      Radera
    5. Härligt att se det börja spira hos dig=)

      Radera
  2. http://www.bibeln.se/las/sok

    Om man går in där så kan man söka på exv "var inte rädda" eller "var inte rädd" i bibeln. Hur många gånger det förekommer och i vilka sammanhang.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från Moseböckerna till Uppenbarelseboken förekommer det 73 gånger. Tack för tipset!

      Radera
  3. p.s hittade denna av Bach

    https://www.youtube.com/watch?v=iPeVIuRjUi4

    Gillar tankarna i texten :

    Jesu, joy of man's desiring
    Holy wisdom, love most bright
    Drawn by Thee, our souls aspiring
    Soar to uncreated light
    Word of God, our flesh that fashioned
    With the fire of life impassioned
    Striving still to truth unknown
    Soaring, dying round Thy throne

    SvaraRadera
  4. Ja denna version av Jesu Bleibet Meine Freude var verkligen fin. Skönt med alla sopraner som ändå aldrig blir skrikiga, det är ju nästan ofattbart att hon som står längst fram kan ha en så smeksam röst så högt i registret, hon verkar sakna "tak" på rösten. Tack för denna morgonens vackraste sång!

    SvaraRadera