torsdag 3 mars 2016

Låt mig stå kvar ett år till

Lukasevangeliet 13:6- 9 Och han gav dem denna liknelse: ”En man hade ett fikonträd i sin vingård, och han kom för att se om det fanns någon frukt på det men hittade ingen. Då sade han till sin trädgårdsmästare: ’I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här trädet utan att hitta någon. Hugg bort det! Varför skall det ta upp mark till ingen nytta?’ Han svarade: ’Herre, låt det stå kvar ett år till, så skall jag gräva runt det och gödsla. Kanske bär det frukt nästa år. Om inte, kan du hugga bort det.’”

Johannesevangeliet 15:1-10 Jag är den sanna vinstocken, och min fader är vinodlaren. Varje gren i mig som inte bär frukt skär han bort, och varje gren som bär frukt ansar han, så att den bär mer frukt. Ni är redan ansade genom ordet som jag har förkunnat för er. Bli kvar i mig, så blir jag kvar i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv om den inte sitter kvar på vinstocken, kan inte heller ni göra det om ni inte är kvar i mig. Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han rik frukt: utan mig kan ni ingenting göra. Den som inte är kvar i mig blir som grenarna som kastas bort och vissnar; de samlas ihop och läggs på elden och bränns upp. Om ni blir kvar i mig och mina ord blir kvar i er, så be om vad ni vill, och ni skall få det. Min fader förhärligas när ni bär rik frukt och blir mina lärjungar. Liksom Fadern har älskat mig, så har jag älskat er. Bli kvar i min kärlek. Om ni håller mina bud blir ni kvar i min kärlek, så som jag har hållit min faders bud och är kvar i hans kärlek.

 Gud, jag vacklar under din beröring.
Alla mina nötta nervändar brinner, en
glesnad mattfrans som står på ända,
tynande vekar ryker och osar under din hand,
flammor slår ut ur krossade vener,
och vatten häver sig i tunga lyft och störtar
dånande ner där ingen gråt räcker till.
Det ser så enkelt ut: några björkar tecknade
 med snabba linjer, fångade på stället
i vinterns första barskrapade ljus.
Men när jag går förbi darrar tunna flagor
av näver i en vind lika försiktig som en
allvarsam älskare.
Vänd bort din blick ifrån mig,
så att jag får vederkvickas,
innan jag går hädan och inte mer är till.
"Vinterns första ljus" av Ylva Eggehorn

John Taveners The Protecting Veil.

26 kommentarer:

  1. Det är intressant det jesus säger att han är vinstocken vi andra grenar som växer ut från jesus, i vår egen tid finns det ju olika riken som tävlar om människors uppmärksamhet och lojalitet. Guds rike som så sakta växer men också det sekulära världsriket som menar sig utgå från upplysningstiden som menar att man ev kan ha jesus som utmyckning vid jul eller skippa gud/gudar helt.

    Jesus berör däremot en punkt att han är livet och själva livsnerven och en "gren" som menar sig klara sig utan stammen är ju dårskap, så om ett projekt som förtvinar för att förnekar livets och andens källa blir då inte konstigt i slutändan..som torrt gräs som slängs i ugnen säger jesus.Själva grundfrågan och ursynden är väl just något som väcktes i eden att människan menar sig klara sig utan gud och djävulen väckte ju frågan..har gud verkligen sagt.

    Så här fick Hildegard till det:

    https://www.youtube.com/watch?v=x8xt09LEdsM

    från latin till engelska

    O leafy branch,
    standing in your nobility
    as the dawn breaks forth:
    now rejoice and be glad
    and deign to set us frail ones
    free from evil habits
    and stretch forth your hand
    and lift us up.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återigen ett perfekt komplement till texterna. "Vi är alla löv på samma träd" är sant för hela mänskligheten men en del vill inte ha med trädet att göra. Ja det är lite glädje med att lita på Mammons olika organisationer pengar blir ändå aldrig organiskt liv. Man kan varken äta sedlar, guld eller plastkort-ännu mindre ettor och nollor. Organiskt liv behövs för att organiskt liv ska leva.

      Sången av Hildegard av Bingen är fin och den engelska texten var ännu mer kristocentrisk. Han är ju skottet av Davids avhuggna rot som blev det nya vinträdet där även vi hedningar blivit inympade och får liv.

      Radera
  2. Tack Alma =) jo bibeln bild av den rättfärdige som ett livets träd planterad vid bäcken som ger sina frukter rikligt och i rättan tid är också intressant , banker och liknande använder ju trädet som en bild av rikedom exempelvis sparbanks eken.

    Men taget ur sin kontext när ekonomi inte längre är i rellation till vad jorden förmår så blir ju sparbanks eken mest en perverterad grej.

    https://www.youtube.com/watch?v=bxMjVueVpPo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blir liksom en skräckfilm alltihop när vi vet vilken cancer vi låtit ekonomin drabbas av.

      Radera
  3. Det är så roligt att ni gillar både minimalism och barockmusik.

    Det finns en rolig beröringspunkt mellan två världar. Tavener gjorde ett verk "the whale" under slutet av 60-talet. Det är som en blandning av musik, recitation och diverse ljudeffekter. Hursomhelst så berättade Tavener en gång att Beatles var med i studion när de höll på med valen. Tavener blev inte så förvånad över att John var entusiastisk, men att Ringo var entusiastisk förvånade honom väldigt..
    Lite fördomsfull där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja barockens more is more kan tyckas vara motsatsen till Pärt och Tavener med sitt less is more men de skapar ju skönhet i båda stilarna och Tavener brukar ibland grupperas in i ny-barocken så någon slags röd smaktråd finns det, även om man vid första öronkastet tycker Rammstein är mer Bach än Tavener.

      Märkligt att bilden av Ringo Starr är bilden av en trashig arbetargrabb utan smak och geni medan Lennon står för motsatsen. Kanske eftersom han var gift med Yoko Ono hon är ju knappast insmickrande som konstnär eller musiker. Konstigt också att så många verkade ha en så tight relation till medlemmarna. Vi mimade till ABBA men jag vet inget om deras personligheter.Min äldsta dotter mimade till Spice Girls och vet bara en massa om deras artist-personae. Men Beatles, verkar det som, var för dem som var unga i rättan tid något slags bekanta på Facebook.

      Radera
    2. Det var så mycket mer än bara musik. Det var en känsla av vår som gick genom världen trots allt hemskt som ändå hände. Och Beatles var liksom i centrum av allt det där.
      Som det borde vara med Jesus.

      Radera
    3. Ja, var det så då fattar jag. Jesus är ju bekant=)

      Radera
    4. Lite Före min tid Klaus med Beatles men har ändå läst att vissa saker kom ut från 60-70 talets ungdoms och hippie rörelse, dagens miljörörelse ex findhorn och Jesus hippies ,kollektivt boende osv, som Micael kan bra, kan nyckel väl vara något viktigt. En vår som du säger till något helt nytt =)

      Lars

      Radera
  4. Tack Klaus, minimalism är väl rätt många saker men jag gillar absolut "tiny houses" och äga få saker som ju är minimalism bland annat =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja minimera mera är på många sätt bra för helheten.

      Radera
    2. Jag tror, har upplevt det så, att både minimalism och barock gillas mer av oss nutida än 1800-tals musik, fastän den ligger närmare oss i tiden. Av samma anledning tror jag att många föredrar små orkestrar, små körer och tidsenliga instrument som spelar med mer "kommatecken" än modernare instrument.
      Vi tenderar att gilla adagios eller spänstigt rytmisk musik (den gamla gruppen swedanes gjorde oerhört spänstiga liksom studsande stycken).
      Försökte lära mig Bruckner för några år sedan. Gick inte. Inte Verdi eller Wagner heller. Som att äta hela gräddtårtor. Too much. Stopp fort.

      Radera
    3. Jag tror, har upplevt det så, att både minimalism och barock gillas mer av oss nutida än 1800-tals musik, fastän den ligger närmare oss i tiden. Av samma anledning tror jag att många föredrar små orkestrar, små körer och tidsenliga instrument som spelar med mer "kommatecken" än modernare instrument.
      Vi tenderar att gilla adagios eller spänstigt rytmisk musik (den gamla gruppen swedanes gjorde oerhört spänstiga liksom studsande stycken).
      Försökte lära mig Bruckner för några år sedan. Gick inte. Inte Verdi eller Wagner heller. Som att äta hela gräddtårtor. Too much. Stopp fort.

      Radera
    4. Precis så känner jag. Lite av det goda funkar men en hel Wagneropera blir too much. Industrialismen avskaffade skönheten. Det skira fick ingen plats i kulturen längre. Vanligt folk ville fortfarande lyssna till vacker musik men de fick nöja sig med skillingtryck om Elvira Madigan och läsarsånger till strängmusik. "Finkulturen" blev mer och mer "ful" och övermättad. Erik Schüldt talar ofta om det i sitt program "Text och musik" tex i detta: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/673972?programid=4914

      Samtidigt som vi ledsnade på tolvtonsskalor och bombasmer började vi andra gå tillbaka till medeltiden och det gjorde även Arvo Pärt et.al. Sven-David Sandström har ju Bach och Purcell som inspiratörer, inte Bruckner.

      Kassia och Hildegard av Bingen liknar på alla sätt någon slags avskalad "ren" musik därför blir det mer tidlöst än dundret av en Wagner eller den pompösa ljudvägg som Verdi bygger upp.

      Radera
    5. skalmejan är ju ett gammalt instrument, kan inte minnas jag hörde sådana inom populär musiken för 20 år sedan då var det mest abba och trallvänlig musik, men det verkar som den gamla skalmejan exempelvis ,slår Ann en ton i dagens människa, hon är ju tydlig och ljudlig.och spelar med mycket kommatecken som du säger Klaus.

      http://youtu.be/xY_qU0sGX1g

      Lars


      Radera
    6. Ja, sådan musik gillar jag verkligen. Dras till kroppslig och lycklig musik även om jag också älskar andra sorter. Påminde mig om bandet med Ale Möller m fl som spelar och sjunger julsånger med Sofia Karlsson. Men de har nog lite andra instrument då det låter lite annat.

      Radera
    7. En viss vurm för medeltida klanger fanns f.ö. redan på 70-talet. Folk & rackare och ett antal brittiska grupper som jag glömt namnet på.
      Ni är för unga för att komma ihåg.. :-P

      Radera
    8. En kollega hörde att jag lyssnade på Blackmore's Night och berättade att det faktiskt är gamle Deep-Purple medlemmen Ritchie Blackmore med fru som har det bandet. jag vet aldrig sådant bara tycker det låter bra.

      Jag har en bekant som samlar vinyl och gav mig inspelade gamla 70-talsfolkmusikgrupper så jag tror jag vet några av dem Steeleye Span och Pentangle var det på bandet. Speciellt Trees They Grow High grep mig https://youtu.be/LU3Xeo0kabc?list=RD6i8lGmXd8lE jag gillar de där balladerna med typ 90 verser som är riktiga ballader dvs dansvisor. Konstigt att det numera betyder långsam och seg låt i Melodifestivalen när ballare betyder dansa på så många Eurovisionsländer.

      Karin Kellman (tror jag det stavas) är programledare för Klingan i P2 numera så jag känner Folk och rackare med. Lördagens höjdpunkt är det programmet.http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=4433

      Radera
    9. Ale Möller och Sofia Karlsson och gänget gillar vi verkligen. Maken hörde Ale Möller live i Kiruna för några år sedan och vart helt tagen. Hedningarna är också favoriter som vi hört live i självaste Jukaksjärvi.

      Radera
  5. Ale Möller gänget är liksom världsklass.

    SvaraRadera
  6. Helt rätt Alma , har sett någon intervju med Ritchie Blackmore och hans fru candise där dom fick frågan varför han rört sig i riktning mot medeltids/renässans liknande musik och richie svarade att man utvecklas som musiker och han lockades av denna musik, som jag kan förstå =) jag upplever musiken som betydligt mer märgfull,andlig kanske berörd av anden om man kan uttrycka det så än moderna varianter som mycket väl kan ha trall och stamp eller bara är skrik, men saknar märg och ande.

    Vill minnas att Steeleye Span fick en rejäl hit med "gaudete" en visa från Piæ Cantiones .

    Sen kan man fynda en del bland gamla grupper från 70-talet i tyskand tycks ougenweide nått en viss populäritet, denna fann jag för ett tag sedan på Youtube som låter som en gamal trubadur sång från tiden hedenhös (Beautiful Quail) Quail fåglar är fälthöns på svenska vaktlar,rapphönor,fasaner osv och det är ju typiskt gamal medeltida trubadur takter att sjunga om det vackra..kärleken..eller som denna om vackra fåglar =)men hittar ingen fakta hur gamal sången är, så helt säker är jag inte på dess ålder.

    https://www.youtube.com/watch?v=vuqS32b3-k8

    Ska kolla lite om andra grupper som näms.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var en gåg på Keltisk harp-festival i Dinan i Bretagne och han som vann var tysk han hade byggt harpan själv och många på festivalen var från Tyskland de verkar vara intresserad av traditionell musik från andra kulturer än sin egen i Tyskland-sympatiskt.

      Radera
  7. Intressant Alma =) sådant kan jag tänka mig se och uppleva om jag får möjlighet. Har sett lite om folk som har facination för tagelharpa på finska Jouhikko och i England/wales Crwth ett instrument som nästan dog ut, men i vår egen tid tycks ju leva upp igen verkar som att Youtube gör dessa spelemän mer medvetna om varandra och då kan utbyta hur man bygger detta gamla enkla instrument, låtar osv.

    https://www.youtube.com/watch?v=nBWpB5zlerI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var en klang likt nyckelharpans i detta stränginstrument där hästar verkar spela en viktig roll=)folkmusik är så lik över hela jorden, vi är ju människor som måste använda det vi har för att göra musik och det verkar vara ett grundbehov likt sömn och mat för i alla kulturer finns musik.

      Radera
    2. Skulle tro att strängarna / stråken är hästsvans hår , låter ju bra ;)

      Lars

      Radera
    3. Bättre kan det knappast bli, enligt min ringa uppfattning=)

      Radera