söndag 1 maj 2016

Varm Valborg

Valborgsvärme och vi kan fika utomhus.
Man lär så länge man har elever och av den novell av Joyce Carol Oates Nattsidan som vi läste i Sv 1 i fredags lärde jag mig att Walpurgis har samma kulturella betydelse som Halloween i den anglosaxiska världen. Då är hinnan mellan himlen och jorden som allra tunnast och de döda kan få kontakt med oss lättare än andra dagar på året. Jag kände mig utan tvekan mer nära mamma igår äm vardagligen. Hon ledde  sången på Valborgsmässoafton i Lappträsk när hon levde, allt från "Vintern Ra" till "Var hälsad vackra Tornedal" sjöng hon med stark och tonsäker stämma så alla vågade ta i och sjunga med runt brasan.

Dagen började tidigt och vid 9 kom hovslagaren och det blev mycket tal om minnen, att åldras ensam eller med sin livskamrat och till slut antingen ta farväl eller ensam vara kvar. Min hovslagare är en filosof med ordet i sin makt. Sedan blev det långtur med damerna och grillmat ute. Och därefter en lika lång tur med Gyllir i solens sken.
Elva följde med hela långa vägen vi tog.
Elva valde hon att springa genom skogen pga sockersnön på vägen.
Vägen förvandlas på solbelysta platser till en vårbäck.


Smilla blev varm och rullade sig i snön efter vägen.



















































Kapten var ännu tröttare och mötte oss när vi kom hem där han låg i snödrivan på gården och svalkade sig.

8 kommentarer:

  1. Ja, S:ta Valborg (710-769) är verkligen värd att fira. En remarkabel kvinna, missionär i Tyskland ihop med morbror Bonifatius och några bröder, som hon skrev om i en biografi resp. en reseskildring. Skada att ingen skrev en biografi över henne själv förrän efter hennes helgonförklaring 870 - det blev ju en s.k. hagiografi av tvivelaktigt värde. Att hon verkligen är värd att fira framgår dock utan minsta tvivel; hon har rent av räknats som både Englands och Tysklands första verkliga författarinna. Första kända, är det väl bäst att tillägga. (Källa: Wikipedia).

    Kul att Vintern Ra även i Norrbotten - och nästa vecka lär det bli ännu varmare. Men "människan spår men Gud rår" brukar pappa säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja i svenskan får vi ju numera särskilt betänka såväl kvinnliga som manliga författare. Men när jag gör det anses jag märklig av kollegorna som sin vana trogna i stort sett enbart jobbar med manliga giganter. Tänk att vara i stort sett ensam om att lyfta fram vår främsta författare och språkdanare: Selma Lagerlöf? Eller Stina Aronson som dessutom bodde i Råneå?

      Ja vintern börjar ge upp efter en vecka av blötsnö och regn och nu flödande solsken. Det är på tiden, som varje år. Mötte idag en flicka från Wien som var helt begeistrad av våren här med snö och solsken och många plusgrader på samma gång. Tur hon kom igår och inte i måndags.

      Radera
  2. Kul med en hovslagare som är filosof, ja det är som en av farbröderna som besöker minneslunden brukar säga att det är skit att bli sist kvar ;)ser ut som att snön sakta ger med sig uppe hos er, själv testade jag att laga soppa på koloni odlad libbsticka igår.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Libbsticka

    ihop med grönsaker och kassler bitar i soppan fungerade libbstickan (lättodlad) bra som ersättning för buljong tärning, med lite mer kryddning o dyl blir det ypperligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, libbsticka. Fick en stor bit libbsticka av tant Edith men den tog sig tyvärr inte. Den smakar som buljong i sig. En klosterväxt med stora användningsområden. Får försöka hitta en ny planta. Men här behöver den stå lite skyddat och där är det också väldigt torrt. Får hitta på något så den orkar med vintern.

      Jo hovslagarfilosofer är trevliga. Nu när jag inte är på kyrkogården längre får han bistå med samtalen jag hade där med besökarna.

      Radera
  3. exakt :) blev väldigt nöjd med soppan ska testa ha i mer libbsticka nästa gång så smaken blir lite mustigare,mamma tippsade att den går att frysa. har testat att ersätta gullök mot den betydligt mer lättodlade gräslöken,finhackad fungerade den finfint i soppan och har även testat gräslök i köttfärsbiffar som fungerade bra ingen smak skillnad mot gul lök om man kan stå ut med att det finns små gröna bitar i biffen =) , fungerar bra att frysa gräslök och ta fram en näve, som smulas lätt när stråna är djupfrysta då slipper man som med gullök skala och hacka....voila mat för lata hemma odlare =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart med gräsllök annat än i gräddfil till surströmmingen! Här växer ju gräslöken bra har inet etstat gul lök utomhus. Det sägs man ska sätta lök mellan morotsraderna för att bli av med morotsflugor (jag har inte sett sådan angrepp, men vill ju inte ah dem heller. Förra året åt kålfjärilar upp min ruccola), funkar gräslök likadant?

      Radera
    2. Kanske Alma, läser på nätet att olika löksorter inplanterat ibland morötterna ska hjälpa bäst, vet inte om det fungerar även med gräslök. Men det kan vara värt att testa, läser på nätet att det fungerar bra med andra starkt luktande växter, isop,lavendel,renfana. Intressant i vart fall att det som är mest risk är stort trädgårdsland med monokultur.

      Såg en intressant video igår om bi döden som börjar bli en farsot för bi odlare och vi människor är ju väldigt beroende av dessa insekter som pollinerar vår mat. Och det verkar som att jättefält med monogrödor + gifter tar knäcken på bina. Och faktiskt var det då "bättre förr" när man körde bland jordbruk, det fanns ängar mm, kan tänka mig att våran koloni är rena paradiset för bin =)

      Lars

      Radera
    3. Ja vanliga villaträdgårdar och kolonilotter sägs vara refuger för utrotningshotade växter och djur liksom vägrenarna pga det moderna jordbrukets monokulturer.

      Radera