onsdag 21 december 2016

Tomas och julfreden

En av de bästa noveller jag vet är Selma Lagerlöfs "Gudsfreden" ur samlingen Osynliga länkar. Där berättar hon om vådan av att bryta den fred som råder över julen med hela skapelsen. Den julefriden ringes in just idag i mina hemtrakter. Traditionen känns ursprunglig. Att varken jaga eller slita under de mörkaste veckorna på året när allt levande måste börja använda förråden från sommarens och höstens ymniga tid är en klok överlevnadsstrategi och ett hållbart förhållningssätt gentemot den natur vi alla lever av. Att låta både slaktdjur och jaktdjur vara i fred inför senvinterns vedermödor när ljuset ändå inte räcker till för annat än en stillsam zombie-tillvaro är helt enkelt levnadsvisdom.

I den kalla Norden var vi mer tydligt beroende av naturen än längre söderut i Europa* och detta tror jag är ett bidrag vi kan ge folken i världen: julfriden som instiftad av Gud och inbegripen hela skapelsen. Om förödande svedjebruk och skogsskövling, avskyvärda krig och djurfabriker tog time-out i några veckor kring årsskiftet skulle stora lyckovinster håvas in. Tänk om man därtill lade ut semestrar och ledigheter så förbränningen av de dyrbara oåterkalleliga fossila bränslena fick gå på sparlåga från Tomas till Trettondagen överallt på jorden , även i USA och Kina där man annars knappast ens har helgledigt för stora delar av befolkningen. Ja, alla förstår hur bra planeten skulle må av det.

Alla människor skulle dessutom få betänketid medan vi håller fred med den skapelse vi hör ihop med och kanske skulle vi leva hållbarare året runt? Kanske skulle krigsherrar och rebeller få svårt att motivera sig till att ta tlll vapen igen? Kanske skulle någon uppfinna något bra som gör oss mindre benägna att sitta i enskilda bilar och förgifta planeten så fort vi ska röra på oss? Vanan att hålla fred är lätt att falla in i när man prövat på den. Om alla förstod att det är en evig och nödvändig ordning att hålla Gudsfreden skulle världen bli en bättre plats för alla. Gudsfruktan, att bära frukt för Gud, är kanske inte så dumt ändå? Selma Lagerlöf världsberömd författare, fredsaktivist och ansvarsfull godsägare, porträtterad av Carl Larsson, blir därför dagens självklara kalenderflicka. Och ta nu julfriden som rings in till anledning att läsa "Gudsfreden" klicka på namnet så kommer du till den.



*Men det är naturligtvis bara en chimär -ALLA är helt beroende av naturen, var vi än bor.

2 kommentarer:

  1. Ja ibland händer det märkliga ting runt jul ;)

    http://alltomhistoria.se/artikler/julfreden-1914

    När det gäller naturen får vi människor i slutändan snällt anpassa oss ,visst talas det kaxigt om tillväxt i all evighet, men inte ens träden växer upp i himlen utan har sina gränser. Wolksvagen fick ju skämmas med sina "miljövänliga" bilar. sen lovade man sina kunderna att uppgradera reningen men många fick besked att tekniken inte finns än. Till sist gjorde man det ända rätta man tänker lägga om till 100 % elbilar.

    En gård jag håller lite koll på inte långt från kyrkan där jag arbetar:

    http://www.backgarden.nu/nötkött

    Kjell möller som äger gården är gamal skolkompis till min styvfar, som brukar hjälpa till på gården då och då, även om bägge herrarna nu är pensionärer så passar det sig att få betalt i ekologiska biffar,korv mm ;)själv tycker jag det är intressant för att kjell har sina djur ute året runt, dom har vindskydd, härförleden hade han utbildning på gården för människor som vill föda upp djur ekologiskt. Får man tro coop så finns det ett enormt sug på ekologiskt men bönderna har inte lyckats hålla jämna steg med efterfrågan, visst kan man resonera så att det är slaktdjur och vi människor borde äta mindre kött, sen sammtidigt tycker jag det är bra framsteg att vi slipper nötkreaturs och grisfabriker där djuren är instängda året runt i stallar. Det hela är lite som "tillbaka till medeltiden" grisar gick och böka i skogen åt ekollon,mask,sniglar,rötter och tror dom mår mycket bättre av ett sådant naturligt liv :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som en fin gård. Själv äter jag inte döda djur men min omgivning gör det och då använder jag helst får och renkött från bekantas djur som gått ute och levt ett värdigt liv. Ibland blir det älgkött också, och hundarna får en massa slaktvafall vid älgjakten. det är hemst att kasta bort kött anser jag.

      De som pläderar för köttätning brukar sällan bry sig om sådant men jag blir glad av att fle roch fler bryr sig om det och att ekologiska mjölk, ägg och köttproduktion numera bär sig.

      Även här i nordliga norr kan man äta närproducerat och ekologiskt om man bara vill. Heder åt din styvpappas kompis!

      Radera