måndag 2 januari 2023

Alla hästars officiella födelsedag fast den nästan aldrig stämmer

 Alla hästar fyller år den 1 januari enligt gammal sedvänja. Det är konstigt egentligen för de allra flesta hästar  på norra halvklotet föds på våren. Mina tre, som januari 2022 var fyra , var alla födda i april,maj och juni. De enda hästar som föds i januari eller februari är tävlingshästar vars mödrar blivit ljusbehandlade för att kunna insemineras i februari. Så här uttrycks denna sedvänja i Skandinaviskt Reglemente för galopplöpningar:

15 § Hästar som föds under ett och samma kalenderår anses ha samma ålder. Hästar räknas således som föl det första kalenderåret och som ettåringar hela nästa kalenderår.

Det är just i sportsammanhang som trav och galopp som det är någon mening med att sträva efter föl födda i januari. Det kan ju i unghästloppen skilja 6 månader mellan hästarna och det gör stor skillnad för unghästar. Men även ridhästar har 3- och 4- och 5-årstester (för ston som fölade när de var 4) där det kan vara en fördel att ha en häst född i februari i jämförelse med en som föddes i juni eller juli. Men de flesta föredrar nog att fölen föds i maj och här längst upp i norr i juni/juli för att de ska födas till grönbete utan risk för kalla frostnätter. Föl som stått på box utan färskt gräs i flera månader klarar sig sämre och blir ofta mindre långlivade hästar.

Hästar behöver röra på sig och äta ständigt. Även nyfödda föl, som ju lever på mjölken från modern, smakar på lite grässtrån förvånansvärt tidigt. Så detta med möjlighet till grönbete i en snöfri hage är något man eftersträvar i de flesta hästavelssammanhang.  I USAär det sydstaten Kentucky som utmärkt sig i hästavel och då speciellt i galoppsammanhang just pga sin långa betessäsong och dessutom på alfalfa-ängar: "bluegrass"*. Alfalfa är utmärkt foder för prestationshästar. Mina skulle få fång om de bara åt alfalfa, men är de nergångna under en tuff vårvinter kan alfalfa-pellets hjälpa, eller enbart mina hemgroddade alfalfafrön. Jag brukar göra mitt eget mini-Kentucky genom att slänga lite alfalfa- frön här och där i hagen på våren. 

Här kommer bilder från födelsdagsbarnen på den stora dagen. Det har varit blötsnö och regn några dagar så Smilla och Chateux har haft täcken. Gyllir går ej att täcka, han hatar det och river bort täcken på ett eller annat sätt. Han är ju född på Island i full frihet 1999 utan täcke i fem års tid.  Hans födelsedatum finns inte registrerat i hans Hestavegabréf ** Men Chateaux vet jag är född 1 juni och Smilla som jag följt från det hon avlades av sin pappa Manzanillo och mamma Isa är född den 22 juni. Gyllir var förstås inte född i januari utan troligen i i sena maj/ tidiga juni som på samiska heter miessimánnu eftersom även renkalvar föds då. Bra namn som passar bättre än maj här i norr eftersom det inte lövas ordentligt i träden förrän i början av juni. Lady föddes i Skanör den 27 april.

Men hästar är nu flockdjur så varför inte fira i flock. Dessa tre firade alltså den 1 januari, med äpplen, sin 31-årsdag: Chateaux, sin 24-årsdag: Gyllir, sin 12-årsdag: Smilla. Hurra, hurra, hurra, hurra!


Smilla är svår att fota eftersom hon alltid vill vara så nära att man bara får närbilder på hennes mule, det gäller att passa på när hon antingen inte har märkt att jag är där eller när Gyllir spärrar hennes väg, som här.

Eftersom Chateux typ drunknar i täcket(jag har fått byta täcke tills inget i hennes storlek var torrt) kommer här en bild från juldagen också. 





* Jo, det är därifrån musikgenren fått sitt namn.

** Pass heter vegabréf på Island och uttalas ungefär: väghabrefv. Isländska är så snyggt! Det är det vackraste nordiska språket, tycker jag. Gyllir uttalas: g(k)ittlirsj eller gittliR med ett tydligt Kiruna-R.som jag klarar att uttala hans namn. Det betyder gyllene och det stämmer väl in på hans vackra fuxfärg sommartid, de tre veckorna mellan vinterfällningens avslut innan han börjar lägga på sig ny vinterpäls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar