söndag 4 december 2016

Barbro Alving: kristen, feminist, pacifist som såg rätsidorna på de små

I min bokhylla finns en riktig klenod "Kärringen mot strömmen" en rolig, finurlig och klok best of-kåserisamling av Barbro Alving 1909-1987. Bang var alltså namne med den modiga martyren Barbara som gett dagen sitt namn, hon som blev dödad av sin egen pappa när han upptäckte att hon blivit en kristen och numera beskyddar dem som jobbar med sprängämnen såsom gruvarbetare.

På samma sätt var Barbro Alving alias Bang ett packe dynamit-men inte alls maskerad till sockerbit. Hon var en tuff brud utan lyxförpackning, hon var verkligen ingen insmickrande kvinna och brydde sig aldrig om att vara behagfull och kvinnlig enligt tidens idéer om en äkta kvinnlighet. I stället var hon starkt influerad av "pennskaftet" Elin Wägner både i sin pacifism och sin feminism och det feministiska magasinet Bang har tagit sitt namn som en hyllning till henne.
Hon levde ett" annorlunda liv", enligt dottern Ruffa, med sin livskamrat Anna som i kåserierna kallas Viola och den "oäkta" dottern under mitten av 1900-talet. I kåserierna framträder Anna som en stabiliserande faktor i Bangs liv. Bang däremot flackade och for. Hon var resande reporter på Dagens Nyheter och rapporterade både från Berlinolympiaden 1936 och spanska inbördeskriget med samma frejdiga humör och säregna stil. Hon reste runt till 1900-talets alla krigsskådeplatser vilket gjorde henne mer och mer pacifistisk.

1959 ledde hennes erfarenheter henne till att bli aktiv katolik. Hon beskrev det själv som en hemkomst till ”den kärlek som är ursprunget till all kärlek i denna värld”. Som kristen feminist ville hon inte på något sätt medverka till våld. Hon hade redan hamnat på Långholmen en månad för att hon vägrat inställa sig till civilförsvarstjänst. Hon skrev förstås också från fängelset med samma humor och självironiska idiom som alltid. Som tur är finns hennes bestämda röst förevigad. Man kan börja lyssna här .
Bang var berömd för sina slagkraftiga formuleringar om allehanda ämnen som till exempel denna: "Så snart en kvinna tänker någorlunda snabbt så kallas det intuition." Men mitt favoritcitat av henne är: ""I mitt yrke lär man sig se avigsidorna på denna världens stora och rätsidorna på denna världens små." 

Andra advent kan vi ju alltid lyssna på denna här på bloggen och se dessa världens små i detta klipp, som samtidigt är en idé om vad vi kan göra med det som blir över när vi adventsfastar: 

6 kommentarer:

  1. Intressant ,tror inte Barbro hade kännt sig speciellt hemma på den nutida DN som verkar friska på att skrämma svenska folket för "ryssen" målet är väl åtinförande av värnplikt och mer makt och försäljnings order hos Bofors, vapen industrin är en av dom mest lönsamma. Men det finns mycket intressant i ryssland deras dacher deras ortodoxa tro, en av mina favoriter på Youtube är mr Andrey på sin vevlira.

    https://www.youtube.com/watch?v=EAfS-XgQjc4

    Fast om DN hade börjat framställa ryssland som ett land befolkat av intressanta och älskvärda människor, hade det väl pajjat deras "storyline" om den store demonen i öst som när som helst suddar ut gamla svea från kartan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bang hade nog ogillat Putin stort men hon lämnade DN eftersom de pläderade för att Sverige skulle gå med i NATO. Hon var konsekvent i sin pacifism.

      Radera
  2. https://www.svenskakyrkan.se/umea/alternativ-julkalender

    Förutom adventsfasta vill jag lyfta fram det som bl a talas om -se ovanstående länk.Att göra något för andra,inte bara för sig själv, är extra viktigt när mörkret och kylan testar en.Guds frid till er.Ja, så sade också alltid min kära farmor som inte alltid hade det lätt.Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en trevlig kalender! Adventsfastan handlar väl just om detta att göra något för andra och det tror jag många tänker på i Advent men den där kalendern ger ju bra idéer till hur man ska gå till väga.

      Radera
  3. Hur länge fanns Anna kvar i Bangs liv? Livet ut? Tänker på att hon blev katolik... det kanske var lättare, på ett sätt, innan homosexualiteten var helt ute ur den samhälleliga garderoben. Det finns katolska gaypar idag med som deltar i det sakramentala livet i sina församlingar, men det är kommet mer under lupp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hon verkar ha funnits där livet ut. Du har nog rätt i att vissa saker var lättare förr. tex var det inte alls ovanligt att vuxna bodde ihop av andra skäl än romantiska; ekonomi exempelvis.

      Dottern Ruffa var iaf glad åt sina två mammor och en pappa med stor familj.

      Radera