Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 11 juni 2016

Ubuntu

När Herren Gud gjorde jord och himmel, när ingen buske fanns på marken och ingen ört hade spirat, eftersom Herren Gud inte hade låtit något regn falla på jorden och ingen människa fanns som kunde odla den – men ett flöde vällde fram ur jorden och vattnade marken – då formade Herren Gud människan av jord från marken och blåste in liv genom hennes näsborrar, så att hon blev en levande varelse.

Ubuntu är termen som myntades som det demokratiska icke-rasistiska svaret på Apartheid när denna ordning rådde i Sydafrika. Apartheid hade till syfte att skapa fred och ordning i det multietniska samhället genom att segregera och hålla isär folkgrupper samtidigt som en tydlig rangordning mellan folkgrupperna upprätthölls. Man använde sig av obskyra bibelord för att få med sig folket i denna samhällsordning. Relegionen användes alltså som i hinduismen eller konfucianismen. De mest mörkhyade hamnade också här längst ner i samhällspyramiden , precis som Daliterna i Indien. Indier* och "färgade" människor av blandat ursprung, hamnade någonstans klämda mellan "vita" och "svarta". De "svarta" urinnevånarna i Sydafrika placerades i sk. "hemländer" och reste de utanför dessa reservat var de tvungna att ha pass och tillstånd för att arbeta. De flesta arbetsplatserna fanns i det stora område där det var fritt fram för de vita som härstammade från kolonisatörer från Nederländerna och Storbritannien att bosätta sig, bruka jorden och arbeta. De svarta behandlades dock som främlingar och gästarbetare i sitt eget land.

De som först började engagera sig i kampen mot denna samhällsordning var ofta kristna kyrkor, inspirerade av Bibeln och de behövde förstås inte leta efter Bibelord med lupp utan kunde frimodigt predika den kristna människosynen. Kanske var det därför man inte valde den blodigaste varianten av revolution mot systemet och kanske var det därför landet som har en kristen psalm till nationalsång föddes ur den kristet-humanistiska filosofin Ubuntu.

Denna filosofi har blivit känd i hela världen  genom Nelson Mandela och ärkebiskop Desmond Tutu. Den har därför ofta beskrivits som en slags befrielseteologi som har som mål att binda samman samhällen utan förtryck och maktordningar. Ubuntu betyder "mänsklig vänlighet" eller om man ska ta med hela vidden av begreppet: " den mänskliga naturen, mänsklighet, humanitet; dygder, godhet, vänlighet". Grammatiskt kombinerar ordet , morfemet -ntu "person, mänsklig varelse" med prefixet ubu-  som betecknar abstrakta substantiv.Afrika, människans urhem har alltså myntat detta uttryck som på svenska kan direktöversättas medmänsklighet och mänsklighet.

Man betonar i Ubuntu att vi alla är formade av samma lera, att vi alla behöver varandra och att alla behövs. Den kristna människosynen som säger att alla har samma värde genomsyrar Ubuntu. Desmond Tutu är en stor inspirationskälla för mig och när jag läser om Ubuntu ser jag att filosofin kunde använda mitt valspråk: "vi har bara varandra och det är inte så bara" för att presentera sig. Jag kommer att gå igenom olika aspekter av Ubuntu-filosofin efter denna lilla introduktion. Hoppas ni vill hänga med!

Avslutar med ANCs nationalsång, den gamla metodistpsalmen "Gud välsigne Afrika" som nu inleder och ger sitt namn till Sydafrikas flerspråkiga nationalsång.


*Mahatma Gandhi började sina yrkesverksamma år i Sydafrika och blev inspirerad av kampen för demokrati i Sydafrika om hur han skulle få Indien självständigt och demokratiskt.

3 kommentarer:

 1. För mig är Ubuntu ett slags Linux :P länge den stora bland de mer lättanvända varianterna, om jag fattat rätt. (Nej, jag är inte linuxiserad.)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ubuntu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så olika det kan vara=)jag har aldrig hört talas om "ditt" Ubuntu.

   Radera
  2. Att namnet var något afrikanskt visste jag, men inte mer än så.

   Radera