Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 30 november 2021

En son är hos född

Morfar Sune längst upp till höger bredvid mormor Signe med 6 av de 7 barnen. Min mamma sitter i mormors famn. Morbror Ola sitter i morfars famn. Längst till vänster står Solveig och ovanför henne storebror Bror, bredvid henne står Gullik och framför dem alla står Sven-Erik.

Jesaja 9: 6

För ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Far, Fridsfurste. (Svenska Folkbibeln 2015)

Sune är dagens namnsdagsbarn. Sune betyder helt enkelt son. Morfar hette Sune och min äldsta morbror hette Bror. Mormor hette dock inte Dotter och mamma hette inte heller Syster, men nog är det intressant att vi har namn som betyder son och bror. Det känns lite som ett namn man ger till barnen om man är den enda familjen i världen och dessutom har väldigt få barn. Son är ett namn som skulle kunna användas i Edens lustgård. 

Våra -son/-dotterefternamn, patronymerna, är ju också en rest av en liten värld, med få människor att förhålla sig till. Systemet är ännu fullt levande i Island med en befolkning på ca 350 000 människor. När namnen ordas i bokstavsordning går man efter förnamnen.

PÅ jorden finns nu fler än 7 miljarder människor. Att någon skulle ha ett unikt namn som ingen annan har någonstans är nog inte troligt även om det är möjligt. Men att kombinationen som den utlovade sonen  Jesaja berättar om skulle vara mycket vanligt är dock mindre troligt. Visst finns säkert många som heter Under, i Östafrika har jag stött på många vackra namn. Upendo=Älskad är tex vanligt och Precious som vår grannes son på Gruvfogde 14 och den berömda detektiven Mma Ramotswe heter är ett populärt namn, i dagarna fick jag senaste Svenska Journalen där omslaget pryds av flickan Charity som kämpar mot könsstympning. 


Mäktig Gud känns kanske mindre troligt att en judisk, kristen eller någorlunda ödmjuk människa skulle kalla sitt lilla barn, men faraoner och dylikt löst folk med problematisk självuppfattning kunde säkert ta sig detta namn. Fridsfurste har ju varit ett vanligt kunganamn i Europa, Fredrik betyder just det. Evig Far är ju också helt möjligt att någon kan heta, ungefär det betyder ju namnet Abraham. Men kombinationen känns tämligen unik.

Jesaja profeterade alltså inte för ett litet Island, eller ens Norden där man ganska lätt kunde identifiera en person med namnet Sune Andersson. Han profeterade inte heller enbart för det judiska folket där hade också ett kortare namn fungerat som identitetshandling, han behöver alltså precisera mer än att bara kalla det utlovade barnet son eller ens Sune. Jesaja profeterade för hela mänskligheten och lite längre fram kallar han också barnet Immanuel=Gud med oss. Genom hela Bibeln ges detta Underbarn fler namn ända till Bibelns sista bok. Vi säger ju oftast bara Jesus, men jag undrar om det finns ett kärare barn bara med tanke på alla namn han får genom hela Bibeln: A och O, Ordet, Messias, Lejonet av Juda, Guds lamm, den Gode herden,  är bara ett axplock. 

Kontrasten mot Sune Andersson är slående. Jesus ska ju också bli igenkänd i sin egen unika person i hela Kosmos med ett alldeles eget och ytterst innehållsrikt och beskrivande namn. Morfar Sune hade en betydligt trängre krets att relatera till  men morfar var ju en av oss många genom historien som "iklädde sig Kristus" och fick dela hans underbara namn: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig far, Fridsfurste. Ett namn morfar kände väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar