Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 3 juni 2016

Samband

Ridning, en gång krigskonst och aggression, nu binder ridningen samman Khaled från Syrien med Aron från Lappland.

I Dagen debatteras just nu en något märklig frågeställning: Kan en kristen träna yoga? För en vecka sedan skrev  en pastor och Yoga-instruktör en balanserad och initierad text i Dagen som tydligt visade att det går alldeles utmärkt. En frejdig frifräsare kom snart med ett svar, där hans djupa förakt , inte bara för Yoga , utan också för medelålders kvinnor, kom i ljusan dager. Laura Ekemar, vårdbiträde och spinningledare berättar om vad yoga betyder för henne här. Samtidigt har Albertus Magnus Sterner skrivit om hur man sig själv ovetandes blir demonbesatt av all yoga-oavsett hur man uppfattar saken.

Jag tänker inte skriva till Dagens insändarredaktion för att fortsätta denna besynnerliga debatt, jag tycker det väsentliga redan sagts perfekt av Lars -Olof Isgren och Laura Ekemar.  Jag är visserligen part i målet, jag är ju både Hard Core-kristen OCH tränar ganska mycket med bl.a yoga, men även då kan man nog VETA en del också, inte bara tycka. På min egen lilla blogg skriver jag alltså av mig allt surt jag tänker när jag läser dessa konstiga angrepp på en träningsform som funkar även för slitna kroppsarbetarkroppar.

Yoga är en träningsform som uppkom ungefär samtidigt som den Europeiska friidrotten och det av samma orsak: krig behövde vältränade unga män (Bergstrand skulle sluppit de föraktliga medelålders damerna på den tiden när tekniken utvecklades för unga män i krigstjänst) och man såg det som ett sätt att utöva sin religion. I Indien var den religiösa praktiken riktad mot att uppnå balans inom sig och med gudarna. I antikens friidrott gällde det att kollektivt blidka och ära främst krigsgudinnan Athena och senare den romerske kejsaren som utropat sig till Gud för att segra i krig.

 Yoga är ett indo-europeiskt ord, på sanskrit, som betyder "samband, binda samman", det är besläktat (och en språknörd ser direkt att det är samma ord) med det likaså indo-europeiska latinets Ligo=binda samman som är det andra morfemet i ordet religion.* Ordet kommer sig av att man binder samman positioner i ett enda flöde utan pauser. För en del betyder det , liksom religion, att binda samman Gud och människa, eller människan binder samman sig själv. De flesta bryr sig nog inte alls om vad yoga betyder och tänker inte mer på namnets ursprung än om de spelar badminton. Efter 1960-talets import av yoga till Europa via USA blev ju yoga för de allra flesta ett sätt att bli stark och rörlig utan att slita ut sig eller bli skadad. I indiska skolor är yoga en del av idrottsundervisningen med samma status som de importerade "nationalsporterna" cricket och hästpolo.

Men yoga här i väst utövas av de allra flesta helt frivilligt därför att det är en utmärkt träningsform för alla åldrar. Med yoga
Ståtliga Jessamyn som startat "Yoga for every body".
ökar eller behåller du rörligheten livet igenom. Få motionsformer är så tillåtande att femåringar och 95-åringar kan träna tillsammans. På många sätt påminner yoga om gymnastik men utan att man uppmuntras att överskrida sina gränser genom tävling som i gymnastiken, vilket gör att elitgymnaster ofta skadas och aldrig kan fortsätta utvecklas livet ut. Yogan däremot utgår från den enskildas egna förutsättningar och gör man rätt blir man inte skadad eller utsliten. Tvärtom stärks muskler och ligament samtidigt som man tränar upp sin balans och sin förmåga att fokusera. Man kan, liksom med ridning, utvecklas hela livet.

Det är också en motionsform som saknar tävlingsmoment vilket så många suktar efter. Det finns knappt en enda träningsanläggning idag som inte kör åtskilliga pass där man ständigt påminner om att man ska utgå från sina egna förutsättningar och inte tävla med andra och denna inställning kommer från yogan.

Yogautövare kan förutom att vara av alla åldrar (Bergstrand har dock rätt i att vi medelålders damer dominerar här i väst-vilket ju tydligen inte rekommenderar träningsformen i Bergstrands värld) vara av alla sorter. Långa, korta, smala, tjocka. Det tycker jag är befriande; män, kvinnor, barn , gamla till och med rörelsehindrade; alla kan vara med på exakt samma villkor. Och man måste inte vara det minsta lilla hindu för att klara av ett yoga-pass. Jag har yogat i över 20 år och aldrig stött på ett enda uttalat mantra i yogastudion. Där jag tränar är det bara så att det inte förekommer. Ekemar vittnar om att det är likadant där hon bor. Är man ointresserad av -eller starkt fientlig- till hinduismen, är det alltså lätt att hitta yoga-alternativ som inte innebär utövande av hinduismen. Jag tror inte att språk kan vara demonbesatta. Jag blir inte sinnesjuk av att höra ett ord på sanskrit mer än jag blir det av att höra ett ord på grönländska eller latin. **Och jag tror absolut inte att obefintliga gudar skulle kunna påverka mitt sinne så jag förlorar min kristna tro.

Detta hör jag på mitt yoga-pass, Uno Svenningsson har gjort ett väldigt vackert och sant "mantra" som Loreen leder oss i:




Jag tillhör nämligen den, måhända naiva, grupp kristna som inte tror att jag plötsligt blir demonbesatt av att jag står på ett ben. Jag tror på en stor Gud som inte hotas av gudar som inte finns. Jag inbillar mig att Jesus lever men inte Krishna och även om någon i samma lokal som jag skulle uttala ett ord på sanskrit eller till och med viska ett mantra där de åkallar indiska gudars närvaro (för jag har ju aldrig hört ett) tror jag att jag blir lika lite hindu som de andra blir kristna av att jag alltid i Död mans position tyst ber "Jesus Kristus, världens frälsare...". Och när jag avslutar mina yoga-pass säger jag alltid tyst inom mig  "Jesus är vägen, sanningen och livet" och mitt namaste (tack på sanskrit) är ett tack lika mycket till honom som till mina yoga-polare och min ledare. Om någon nu blivit besatt av den Heliga Anden pga detta må det väl vara hänt. Tyvärr tror jag inte det är så enkelt och då är ändå den Heliga Anden den Gud som finns till och skapat och älskar alla, inte en mytologisk figur som varken hör eller ser, som Jeremias brev uttrycker saken.***

För att så binda samman denna text om samband: Alla motionsformer som vi sysslar med idag har haft ett religiöst och/eller krigiskt, till och med fascistiskt, ursprung (inte minst min kära ridning). Just TV-soffan har dock inte dessa konnotationer. TVn är en genuint sekulär västerländsk uppfinning, chips likaså. Visst finns det en del New Age-flum i träningsbranschen, men det gäller i så fall allt som har med hälsa att göra och ska vi verkligen tvingas sitta i TV-soffan med en chipspåse i famnen för att demonstrera hur duktiga kristna vi är?

Musik från min vanliga yoga-rutin som också spelas på mitt gruppyoga-pass :




*Att åter binda samman är alltså ordet religions grundbetydelse.Den djupt kristne författaren T.S. Eliot använder sanskrit och till och med avslutar sitt mest kända verk, den långa dikten  Det öde landet(The Waste Land) med ordet frid/fred på just sanskrit: "Shantih, shantih, shantih".

** Dessutom används svenska ord för de flesta positionerna om nu någon blivit uppskrämd av skriverierna, och inte ens Bergstrand inbillar sig väl att man blir demonbesatt av att säga "Berget" "duvan" eller "hunden".

*** märk väl att jag inte föraktar myter och mytologiska figurer, de kan hjälpa oss förstå oss själva, andra och vår värld på ett oöverträffat sätt, men jag tror inte örnen Garuda har större makt att besätta mig än Emil i Lönneberga. Jeremias brev till fångarna i Babylon (judisk apokryfisk uppbyggelseskrift) uttrycker det så här:
Ett vanligt redskap blir obrukbart när det går sönder, och lika värdelösa är deras gudar, där de sitter i sina tempel med ögonen fulla av damm från de besökandes fötter. Om någon förbrutit sig mot kungen spärras palatset av sedan han förts dit för att avrättas, och på samma vis stänger prästerna till deras tempel med portar och lås och bommar för att de inte skall plundras av rövare. Åt gudarna tänder de fler lampor än åt sig själva, fast de inte kan se en enda. De är som bjälkar i ett hus, men deras så kallade hjärtan blir uppfrätta: småkryp ur jorden gnager sönder dem själva och deras kläder utan att de märker det. De blir svarta i ansiktet av röken i rummet. Fladdermöss och svalor och andra fåglar kommer flygande och sätter sig på deras kroppar och huvuden, och katterna också. Av detta kan ni förstå att de inte är gudar; frukta dem inte.


40 kommentarer:

  1. Guilt by association. Som med Hitler och vegetarisk mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jepp, och jag som är vegetarian också-mea maxima culpa!

      Radera
  2. Det här med yoga samtalen påminner så väldigt mycket om Jehovas vittnen. Exempelvis jul firande, pga att det fanns vikingar som firade midvinterblot och i Rom hade man sin fest till Saturn så menar man att datumen vara besmittad med hedniskhet och den som firar gör sig skyldig till avgudadyrkan, men man missar varför firar VI + man förstår inte hur människor och kultur fungerar, i Asien har dom sin lyktfest som firas när årstiden är mörk och mycket av det påminner om julfirande hos oss, men det betyder inte att det finns samband och vi är "smittade" av någon basill av deras traditioner, dessutom är människor smarta och konstruerar traditioner som starkt påminner om varandra så även om yoga inte redan fanns hade någon smart kristen förr eller senare hittat på något mycket snarlikt, så att jaga hedna basiller är nojjor, berörings fobi tycker jag.För några årtionden sedan var det mode i vissa fri fräsar kretsar att allt tolkades som okultism ,faror lurade överallt att man kan få smittan beroende på vilka böcker eller skivor man lyssnade på.

    Intressant jämnförelse är ju offerkött som nya testamentet resonerar om, kött som legat till beskådan i avguda tempel i gamla Rom och som sedan såldes till allmänheten på torget, resonemanget går ju i nya testamentet att flertalet kristna inte hade några skrupler att köpa tillaga och äta sådant kött med motivationen att avgudar inget är, dock manade man den gången till försiktighet att inte få "svaga brödrar" att snava

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så klart så rätt. Vi människor är lika och har samma förutsättningar förr eller senare kommer alla kulturer att hitta samma uttryck men med delvis olika vägar dit. Alla kommer förstås inte att vara lika akrobatiska som Cirque Soleil-artister eller fira lyktfester vid vintersolståndet eftersom det inte märks så mycket vid ekvatorn. I tropikerna firar man dock också jul. Att Jesus föddes är så stort att julen firas varhelst evangeliet är känt.

      Du har verkligen rätt i din analogi med JVs och andra sekteristers sätt att se på firande av högtider. Jag tror det kommer från ett behov att avskilja sig och känna sig förmer än andra människor, mer upplyst, mer hängiven och renare inför Gud.

      Ja nyss var det Harry Potter som upprörde och Joel Halldorf fick höra vilken kättare han var som inte tog avstånd från Rowlings serie: http://www.dagen.se/debatt/harry-potter-ett-grumligt-evangelium-1.197619

      http://www.dagen.se/kultur/en-forkladd-kristus-kan-vara-svar-att-kanna-igen-1.197263

      Numera är väl Harry Potter rätt så okontroversiell i de flesta kristna sammanhang. Att yoga nu är på tapeten beror säkert på att Modi och hans hindu-nationalistiska parti börjat göra framstötar om att återta yogan och stärka hinduismen i Indien på andra religioners bekostnad. Jag tror dock han kommer att misslyckas med yogan,vår värld är för globaliserad för att ens en miljard-nation kan hävda nationalistiska anspråk på det som nog får betraktas som mänsklighetens gemensamma kulturskatter. Jag tror ju att allt mänskligt tillhör alla människor och det tjänar inget till att försöka begränsa det. Vill nordbor fira Lucia kommer vi att göra det oavsett om folk i Syracusa tycker vi stulit deras helgon eller ej.

      Läste i påskas en man som tyckte det var hemskt att kristna firade seder-måltid eftersom vi inte är judar. men vi har sedan Jesus tid all rätt anser jag att fira uttåget ur Egypten och den som såras av det får nog faktiskt acceptera att fler än de numera har rätt till den stora berättelsen genom att Jesus rev ner skiljemuren mellan judar och hedningar.

      Just det Bibelsammanhang du citerar från Romarbrevet är orsaken till att jag bara skriver här på bloggen om detta. Dets trå ju var och en fritt att träna eller icke-träna hur de vill och mår man dåligt av yoga eftersom man påminns för mycket om hinduismens ruggigaste sidor (för de är legio)ska man naturligtvis hellre jogga, eller sticka eller käka chips framför TVn.

      Radera
    2. Ja detta med harry potter är sorligt, men det är väl som du sa innan fundisar klarar inte av symbolik eller förstår inte kultur , en teater pjäs behöver ju inte i striktaste mening inte handla om några gubbar på medeltiden om det är en Shakespeare utan kan ha många bottnar och rimmar med människors upplevelse i nutid.

      Själv tycker jag att Hogwartz är misstänkt likt kristi kropp där det finns många intressanta lärare och elever =) kolla Youtube soaking är ju en ny böneteknik som jag gillar en utveckling av "magic arts" att samtala med gud om man så behagar .

      Severus snaper är ju lärare i "Defence against dark art" på Youtube hittar du folk som lär ut böner mot människor som är hatiska och vill den kristne illa, böner som är tänkta att styrka och neutralisera vad sådana människors hat kan ställa till med i hjärnan..defence against dark arts.

      Men fundisarna tror väl att det handlar om reklam för riktig häxkonst och magi...imorgom tar wicca över världen typ :P

      Radera
    3. Ett exempel ur Bengt Pleijels vandring genom Efesierbrevet om Guds vapenrustning som stämmer bra i denna debatt: Sätt som skor på era fötter villigheten
      att gå ut med budskapet om fred

      Dessa skor skyddar mot två av Satans angrepp: Ängslan och lättja.

      Den som inte har skor måste gå barfota. Hans gång blir ängslig och försiktig. Blicken riktas neråt. Jag får akta mig...

      Det är så som många kristna går. Man är rädd för allt man kan stöta på och stöta mot. Vad skall folk säga? Man är rädd för människor och rädd för Gud...

      Men när vi lyssnar till budskapet om fred, lär vi oss gå med stadiga steg genom livet. Ty detta budskap säger oss att vi för Jesu skull får syndernas förlåtelse och frid med Gud. Jesu fullkomliga kärlek fördriver rädslan (1 Joh. 4:18).

      Dessa skor skyddar oss också mot lättja. Satan vill få oss att stanna upp på vår vandring. Han vill få oss att känna oss håglösa. Men evangelium ger oss en ny vilja. Med skorna på blir det en ny spänst och en ny glädje i våra liv.

      Radera
    4. Jo det är sant, det där känner jag också av, tycker det värsta är människor som inte bryr sig eller är dumma och inte bryr sig, då känns det hopplöst varför mödrar man sig med människor försöker förklara något för dom om gud , men dom kan inte göra något vettigt av det.då brukar jag känna att det är hopplöst.

      Lars

      Radera
    5. Ja ibland känns det hopplöst, men då tänker jag på dig och Klaus och andra på bloggen här, den ger mig hopp om livet. Det låter knasigt, men trossyskon är viktiga. Jag känner att dessa ord om Trons sköld stämmer på vår andliga gemenskap här: "Att hålla trons sköld framför sig är att hålla fram Guds löften i Skriften. Vi behöver denna sköld, då den Ondes alla brinnande pilar börjar swischa genom luften: "Du tror väl inte på det där?" "Inte bryr sig Gud om dig." "Skulle då Gud ha sagt...?"

      Trons sköld är Jesus själv. Han säger till dig det som Gud sade till Abraham: "FRUKTA INTE! JAG ÄR DIN SKÖLD..."

      De romerska sköldarna gick att haka fast vid varandra och gav på så sätt dubbelt skydd. Vi behöver varandra. Dina syskon omkring dig behöver din tro och du behöver deras..."

      Radera
    6. Tack Alma :) just så säger folk som jag har runt mej och då kan man bli modfälld , men det går över och sedan får man hålla upp skölden, och vara mer försiktig kanske också och inte dyka i allt.

      Lars

      Radera
    7. Precis så är det. Man måste välja sina strider med urskillning.

      Radera
  3. Ja Hoqwarts skola är allt en vacker spegel över kristenheten och jag älskar dem båda=)

    Jo, man kan nog behöva skydda sig mot hatiska attacker och förföljelse. Jag läser om Guds rustning med rörelser till (AAAGH!) därtill tipsad av den gode Bengt Pleijel http://www.bibelskolan.com/litterator/pleijel/guds_vapenrustning/ det är som frisk luft och rent vatten för mig-stärkande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt Sant Alma Bengts råd och bibelns om vapenrustningen är utmärkt, i vapenrustningen brukar ju svärdet (guds ord) vara ett anfalls vapen och väldigt skarpt , i harry potter så verkar det snarare vara trollspö (vand) som har den rollen och i verkliga livet finns det ju många skolor katoliker,ortodoxa,protestander mfl och i dom olika kyrkorna specialister eko-teloger, befrielse teloger ortodoxa speciamunkar schema munkar osv och i potter filmerna så väljer Harry sitt "svärd" eller rättare sagt väljer det potter ,som på kristet språk brukar heta att man är kallad (till något speciellt).

      https://www.youtube.com/watch?v=5whe9XtdQgw

      Kan bara hålla med annars att det är kul =)

      gillade Anna Sophia Bondes krönika idag

      http://www.dagen.se/kronikor/att-lara-sig-hora-guds-musik-1.733953

      Radera
    2. Bra krönika av Bonde, hon är oftast väldigt läsvärd och klok. Precis som Bengt Pleijel. Bonde for arch bishop.

      Radera
  4. Utsjasad efter en tuff arbetsvecka tittar jag in på din blogg och finner ännu ett inlägg som ger mig ny livskraft. Vill bara att du ska veta att det du skriver ofta är ren själavård för mig. Önskar dig en fin helg. Själv ska jag nu inspirerad av dig gå ut i friska luften och göra solhälsningar på mitt eget vis (yogar vanligtvis inte, men tror det skulle vara bra för mig) och tacka den skapare som jag både tror och inte tror på.

    Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för din kommentar! Önskar dig en fin och, för oss båda tycks det,nödvändig långhelg.

      Radera
  5. Mycket bra påpekande, om den hedniska idrotten. Framför allt borde väl inte en "riktig kristen" kunna vara med på ett olympiskt spel! Du hade gott kunnat göra en debatt-text till Dagen eller Världen idag på det.

    Den mesta yoga som görs i vårt land är ju tämligen ren kroppslig träning. Men det finns även "avslappningsband" med rena koncentrationsövningar som också är destillerade ur hinduistisk tradition, yoga nidra etc.

    Jag har ändå lite svårt för att det tränas yoga inne i kyrkor. Dels för att det är bristande respekt för de som tycker det är illa, och dels... om det faktiskt är bara fysisk träning. Inte ska den väl då utföras inne i själva kyrkan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kyrkan i granskapet har qi qong övningar varje tisdag kväl. Jag besökte tillställningen en gång för att testa. Övningar hölls i kyrksalen. Trevliga människor, trevlig och kunnig ledare men men , hon stod framför altaret och det störde mig i djupet. Kände lojalitet med Jesus som körde ut penningväxlare från templet.Det gjorde inte jag utan bara uteblev .
      Men om kyrkofolket ägnar sig lite mera för kroppsövningar är det verkligen bra, med tanke på vilka dom genomsnittliga 65 plussare är.

      Radera
    2. Håller helt med er Rebella och Markku, det är ju bara vanhelgande att ha idrottsutövning i kyrkan.Precis som man inte bör ha stick-café framför altaret eller äta småkakor till nattvarden. Var faktiskt med om nattvardsgudstjänst i en frikyrka, som jag av barmhärtighetsskäl väljer att inte nämna vid namn,där man åt apelsinsaft och sockerkaka istället för vin och oblater. Samma sockerkaka användes sedan till kyrkkaffet. Det kändes mycket märkligt.

      Radera
    3. Ja det där med idrott och förhållandet till kroppen är ett problemområde i kristenheten, mycket pga den starka kopplingen till hednisk grekisk filosofi, främst Platon och Aristoteles.

      Detta med att sky idrotter som heter något på österländska språk är ju också ett tydligt uttryck för den gamla etnocentrismen i Väst. Förr såg man simkunniga som i kontakt med onda makter eftersom européer sällan kunde simma. När man stötte på simkunniga Native Americans drog man slutsatsen att det var något "andligt" med det. Så helt konstigt är det väl inte att de som först stötte på yogis tyckte det var konstigt att man kunde balansera på en arm. Även idag kan man ju förundras över hur mjukt och smidigt och till synes lätt gamla människor kan röra sig och tro det måste vara något skumt med det.

      Jag håller helt med om att en massa religiöst och New Age-tänk finns i hela hälsobranschen, liksom en enomrt starkt fascistisk underström. Men det ger väl knappast anledning till att vägra sköta sin hälsa från kristet håll.

      Gympa i kyrkan är däremot inget att eftersträva. Det känns verkligen ovärdigt och respektlöst. Dessutom är väl ingen kyrkolokal lämplig för idrott, det är de inte byggda för.

      Radera
    4. Kyrkans fika kultur är inte så bra, läste diabetes blad härförleden att diabetsläkarna varnar att fortsätter det så här beräknar man att inom några årtionden kommer hälften av alla barn att ha diabetes innan dom når vuxen ålder hos oss i väst. Så ett yoga pass i församlingshemmet (inte kyrkan) med ev rågmacka skulle passa bättre tycker jag =) vi har ett och annat att lära av öst , har förstått att i större delen av Asien är det vanligt med morgon gympa Tai Chi/ Qi Gong och andra tekniker. Var på föreläsning i en kyrka för något år sedan och man hade det sedvanliga te och kaffe men sedan något ovanligt fruktkorgar och frukt i alla dess sorter, bra idee istället för kakor/bullar/tårtor.

      Radera
    5. Alltså, det finns ju en koppling mellan yoga och hinduism. Den är inte påhittad. Yogan är från början utvecklad inom ett religiöst system, och det som i Indien idag kallas för yoga är förmodligen sällan lika "genomgymnastiserat" som våra yogavarianter. De systemen är i allmänhet skapade för export till väst. Så kopplingen att det är något andligt med yoga är ju definitivt sann - åtminstone historiskt. Det är därför din text är så bra, Alma.

      Att (åtminstone viss) yoga varit krigarträning visste jag inte. Tänker på att en del yogaställningars namn översätts till exv. "krigarposition". Samtidigt, om det inte också betraktats som andlig övning tror jag inte det hade hetat yoga.

      Men det är himla bra styrketräning. Oerhört mycket bättre än våra gym, om man är ute efter funktionell "kroppen ska orka med"-styrka snarare än stora tjusiga muskler, för yogan koncentrerar sig på musklerna därinne som bör upp kroppen, som ögat inte ser.

      Radera
    6. Det är ingen slump att när Romarriket blev kristen, man upphörde med Olympiska spelen vilka ansågs som hednisk avgudadyrkan.
      Det var inte bara dyrkan av Apollon, utan dyrkan av kroppsligheten, vilket störde dom kristna. Än i dag är kristna ambivalenta när det gäller kroppen.
      Det finns ju sinnliga varianter av yoga. Jag undrar om det har något med motståndet mot yoga att göra?

      Radera
    7. Rebella och Markku: Yoga och friidrott , även dans, har en jättestark religiös koppling från början, så det är nog grunden till yoga-misstänksamheten, liksom hatet mot dansen. Men att kyrkan i Sverige varit misstänksam mot friidrott, ridning, fotboll etc. har nog inte alls med den starka religiösa kopplingen till olympiska spel och idrott i antiken att göra.

      Jag tror inte heller att krigskopplingen stört utan det är någon slags allmän känsla att kroppen inte ska ha sitt eftersom den anses sämre än anden. Läser just nu Broder Johannes, munk i klostret i Valamo, utvalda brev. Och bland mycket klokt han skriver är det tydligt att han nog ser kroppen som en fiende. Magen kallar han för "härskaren av allt ont", vad jag kan förstå beror det inte på att han hade magbesvär utan för att det var viktigt för honom att stå emot hunger och andra kroppsliga behov.

      Det märkliga är att en av de mest okristliga sidorna hos hinduismen kroppsföraktet, för att inte säga kroppshatet, är det som kyrkan tar till sig-men det nyttiga kastar en del bort.

      Och själva ordet yoga är inte problemet utan rörelserna, vilket framgår av Bergstrands text(någon han "känner" mådde dåligt av att man infört någon rörelse från yoga i deras träningspass).

      Denna kvinna som gör en slags Body balance med hebreiska ord (vad kan vara mer koscher undrar man?) har fått utstå mycken förföljelse från kristna: http://www.tikva.se/

      Här går man hårt åt stackars Mimmi Edin och hennes tikva: http://bibelfokus.se/node/192


      Så det hjälps nog inte, det är själva kroppsövningarna som gör vissa kristna misstänksamma. Dessa visar sig alltså vara mer hinduer än kristna innerst inne eftersom de tror att vissa kroppsrörelser leder oss i kontakt med gudar(som jag inte tror på eftersom jag är monoteist) oavsett intentionen hos den som rör sig.

      Radera
    8. Lars: Du har så rätt. I Missionskyrkan i Kiruna som bor ihop med Frälsis och RKK var ordföranden diabetiker och hon införde jättebra fikakultur med rejäla och ordentliga mackor, grönsaker , torrkött(renkött) etc. vilket nu är bra eftersom många av gudstjänstdeltagarna är asylsökande och nyanlända som mår väl av riktig mat i stället för sockerkakor vid lunchtid.

      Hörde också om den där larmrapporten och blev glad för de diskuterade detta att dagis och skolor ska fira med glass och sötsaker jämt och ständigt. Det är en kamp i en barnfamilj att få barnen att förstå att lördag är karkkipäivi/karamelldagen och ingen annan dag!

      Claude Markus förslag om sockerskatt som finansierar momsborttagning på frukt och grönt borde genast bli allmän lag! Nu ser det ju ut som om godis är billigt (fast i verkligheten får man många äpplen för samma pris som en chokladkaka).

      Radera
  6. Om man raljerar lite om monoteismen, då skall man titta närmare på hinduism. Oberoende på, vilken hinduistisk tradition man väljer att betrakta, hamnar man till slut i alla fall till Universums energin, världssjälen, vilket gör hinduismen till monoteism så som kristenhet som gör anspråk att vara monoteism treenigheten . Allt som följer som olika gudar och deras avatar , är bara olika uttrycksformer för den ultimo Världssjälen.
    Helgondyrkan är sätt och vis en variant av samma sak i mildare former.Man dyrkar inte helgonet utan Gud ,som har valt helgonet som sitt verktyg och förmedlare av kontakt med honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ju av den åsikten att det bara finns en Gud och denna Gud vill nå alla människor. Alla religioner har som mål att nå kontakt med denna Gud coh i Jesus upprättades den sambandscentral som behövs. Augustinus är ofta utskälld, men jag tycker han sagt mycket klokt, bland annat detta: "Du, o Gud, har skapat oss till dig, och vårt hjärta är oroligt till dess det finner vila i dig." Alla religioner uttrycker denna längtan, i Kristus har den längtan fått Guds svar-så ser jag det.

      Radera
  7. Som jag upplever det när jag läser din blogg, är du nog tyvärr en osäker och otrygg person. Denna tendens ser man hos många kristna bloggare, där man ska försöka bevisa att jag har rätt och de har fel. Nu är jag väl insatt i religions historia, då detta är något jag arbetar med. Att yoga har ett ursprung i hinduismen och buddismen i deras sökande efter gud är ju lika självklart som att muslimerna utövar sin bön vända mot Mecka. Vill du ändå utöva yoga så är det väl ingenting du behöver bevisa. Känner du dig trygg i detta så vad spelar det för roll vad andra tycker? Det är väldigt tråkigt att du beskyller andra med en annan övertygelse för att se på sig själva som "rena". Detta har de kristna genom historien beskyllt judarna för. Bara för att de inte vill anamma deras seder och bruk. Detta har lett till förskräckliga konsekvenser för det judiska folket. Är man trygg i sin tro behöver man inte försöka bevisa att man har rätt, eller förnedra andras tro.Utöva yoga fira jul och vad du nu vill men tracka inte ner på dem som har en annan åsikt. Önskar att du ska finna inre frid så detta ska kunna bli en verklighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner mig inte det minsta otrygg i min tro, det får stå för dig i så fall-käre anonym. Att ha en åsikt betyder inte att man trackar ner på andra. I detta inlägg, som i många andra, vill jag försvara just trygghet i tron. Gud ÄR större! Jag behöver inte vara rädd för påhittade hot eller "orena" djur eller människor.

      Ett av de värsta uttrycken för skräck i religionens namn är just beröringsskräcken som bland annat uttrycks i hinduismens kastväsende. Rädsla för min nästa eller det som Gud skapat är definitivt inte av godo.

      Jag är inte rädd för judendomen-hur läser du ut detta av detta inläggg eller andra????? Tvärtom, den är roten till det goda som Jesus kom med.

      Jag är inte heller rädd för islam. Jag är inte rädd för folk som äter grisar. Jag är inte rädd för grisar.
      Men jag ogillar mygg och fästingar.

      Rasism är jag rädd för, men jag är inte rädd för rasister. Mitt nästa inlägg kommer att handla om Ramadan-och nej, jag är inte rädd för den heller!

      Käre anonym, ta på dig de där skorna Bengt Pleijel talar om och lägg ner ditt onödiga försvar-jag angriper inte dig, bara de som angriper andra på felaktiga grunder. De som skrämmer andra för sådant som inte är farligt, det är dem jag kritiserar.

      Du kritiserar mig. Fegt att vara anonym, men jag är faktiskt inte rädd-inte alls. Inte för dig heller.

      Radera
  8. Bäste Anonym. Eftersom vi kristna ÄR så osäkra, ty vi till Gud som är våran trygghet.Vart vi än hamnar någonstans med våran otrygghet, vet vi ändå ,att det finns trygghet att vända sig till.
    Har man tryggheten i sig , är ingenting att skryta med, utan det förpliktigar som alla Guds gåvor, att hjälpa till dom som behöver trygghet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, den gåvan har jag fått av någon anledning. Här försöker jag göra mitt bästa för att avdramatisera sådant som andra är rädda för.

      Jag gör det inte perfekt-men jag gör det jag kan.

      Radera
  9. Bäste Markku! Blir glad att läsa att du funnit denna trygghet och uttrycker det på ett ödmjukt sätt.
    Tyvärr kan jag inte se denna ödmjukhet i det som du, Alma skriver. Förstår att man vill försvara sin tro och övertygelse. Människor har i alla tider gjort det på olika sätt. Dessa sätt har lett till krig och förföljelser. Både kristendomen och islam har ju sitt ursprung i judendomen och har plockat in delar som passar. Islam monoteismen och kristendomen plockade in den judiske Jesus och klädde om honom rejält. Som jag och många andra historiker ser det är nog Paulus den profet som är den störste inom kristendomen. Man plockade helt enkelt i hop en ny religion, lite hellenism, lite judendom ( men man ville inte förknippas med dem), hedniska seder och bruk, mytologi etc. Nu kan det det också passa med lite österlänsk religion. Det jag försöker få fram är att man inte ska behöva försvara sin tro om man känner sig trygg i den, men man måste kunna se och erkänna sanningen. Vill man utöva denna blandning av religioner som kristendomen är så tycker jag att man kan stå rakryggad och inte försöka försvara sina handlingar.Inom judendomen har man EN gud som är JAG ÄR. Bara han är helig och ren. Inom kristendomen finns mycket dyrkan av människan och det egna "jag är", att man då också utövar yoga där man söker sitt "jag är" tycker jag inte är märkligt alls. Att troende judar beskylls för att tro sig själva som rena av många kristna, har enligt mitt sätt att se det sitt ursprung i att de vägrar att böja sig för människors bud, utan till ock med riskerar sina liv för att försöka att hålla Guds bud.De firar också de högtider och seder som den judiske Jesus gjorde, så jag ser nog mer judarna som efterföljare till honom än kristna. Jesus sa till de judiska efterföljare han hade att de kommer att bli förföljda FÖR hans namns skull. Detta ser vi hemska bevis på genom de kristnas förföljelse av judarna genom historien. Jesus var jude och följde de judiska sederna och bruken, han firade alla judiska högtider och sa aldrig till sina efterföljare att göra något annat. Han höll sin Faders bud och startade aldrig någon ny bland religion som kristendomen. Att jag kommenterar anonymt har inte med feghet att göra, som du beskyller mig för, utan är ett val som jag står för och känner mig trygg med. Jag tror att du skulle må bra av att lyssna på andra och fundera över vad du tror på. Vill också tillägga att jag inte är ett dugg rädd för dig heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste också säga att jag inte brukar läsa eller kommentera på bloggar som din. Så detta blev en "två gångs företeelse".
      Ville bara uppriktigt att du ska fundera över hur trygg du är i din tro. Lämnar nu din blogg och kommer inte att återvända.

      Radera
    2. Eftersom du aldrig kommer att läsa detta käre anonym, skriver jag detta för andra.

      Det finns en modern rörelse av hedningar som vill bli judar och inte accepterar kristendomen. De vill leva efter den mosaiska lagen och fäster stor vikt vid högtider och renhetslagar. De väljer ut bud som handlar om städning, mat, tider och homosexualitet specifikt och föraktar Paulus brev, speciellt det till Galaterna. De accepterar inte heller evangelierna i sin helhet utan ser dem som tillrättalagda av fariséernas fiender.

      Anonym beskriver här deras tro på ett tydligt sätt. Denna grupp "halvjudar" accepteras inte av de flesta judar eftersom de sällan går över till judendomen "på riktigt". De lever oftast på egen hand utan gudstjänstgemenskap med endast internetkontakt med varandra. Många har börjat sin bana i Livets ord.

      De beundrar speciellt nya testamentets fariséer och räknar sig till deras efterföljare. Staten Israel har i allmänhet deras odelade stöd, de är alltså inte som ortodoxa judar i så måtto. De följer Midrash vad gäller kalendern för er som undrar om de följer den "gamla" ordningen eller den "nya kalendern" som uppkom under senantiken och fastslogs av Maimonides på 1100-talet.

      Intressant att en av dessa hittat hit. Undrar varför just en uppmaning att yoga, jogga eller sitta i TV-soffan skapar en sådan reaktion. Men kul är det att mångfald finns!

      Välsignade blogg!

      Radera
  10. Det debatteras mycket om just yoga nu. Läste en artikel hur man tagit in det på skolor och hur kristna föräldrar reagerade emot detta. Jag kan förstå dem. Nu är jag inte så insatt i österländska religioner, men det känns verkligen inte rätt. Som kristen tror jag att man måste fundera, vad skulle Jesus ha gjort? Han följde sin Faders bud. "Ni ska inte tillbe Israels Gud på det sätt som hedningarna gör". Jag tror du har en mycket fel uppfattning om de kristna som väljer att visa trohet mot buden. Den helige Ande hjälper ju oss att följa buden och när vi gör fel har vi någon att gå till, Jesus vår överstepräst som tagit straffet för syndens konsekvens. Jesus sände hjälparen under pingsten precis som Mose mottog Guds bud under pingsten. Nu har vi en hjälpare så vi kan vandra efter Faderns bud. Det du beskriver här om dessa farisistiska "halv judar" vet jag inte så mycket om, men jag har träffat många ödmjuka kristna som vägrar att hänge sig åt andra gudar. Jag tror inte man behöver vara rädd för homosexuella bara för att man inte själv vill utöva homosexualitet. Eller att man är rädd för muslimer bara för att man inte vill utöva islam. Jag ser det som att man vill vara Herren trogen. Att man skulle utöva det som är synd, för att visa att man inte är rädd för synden verkar väldigt dåraktigt. Att man upprepar Jesus när man utövar yoga känns verkligen fel. Det är som om jag som gift skulle ha sex med en annan man medan jag upprepar min egen mans namn.Jag tror att Guds Ande hjälper oss att hitta den rätta vägen och gå på den om vi uppriktigt och ödmjukt böjer oss för Hans ledning. Jag tycker du ska lägga ner detta med yogan vid Jesu fötter och fråga om den rätta vägen och har du hamlat på fel väg så finns det förlåtelse. Det viktiga är att vi inser att vi kan ha fel och vi kan gå fel. Tänk vilken nåd att vi får barmhärtighet när vi erkänner vår synd och stolthet.
    Lämnar denna kommentar anonymt för jag vill inte lämna ut mitt namn på internet. I dag kan man gogla på någons namn och få upp alla sidor där man lämnat ut det. Så det handlar bara om att det jag skriver här är ämnat bara för dig och de som läser din blogg.

    I uppriktig kärlek och omsorg om din själ.

    Kan tipsa dig om en bra blogg förresten som heter Bibelfokus, där finns det bra artiklar om yoga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man måste hjälpa en vilsegången humla genom att öppna fönstret för den så att den kan komma ut, och om man då - halvt på skämt och halvt på allvar - säger "ahimsa" ("icke döda") när man gör det, är man Jainist då?
      Om man väljer att bli vegetarian av etiska skäl, deltar man i en österländsk kult då?
      Man kan pröva allt enligt Paulus, och det som är av värde behåller man, det som är värdelöst förkastar man.
      Att kroppsliga yogaövningar skulle fungera som ett slags channeling för hinduiska gudomar låter som övertro i mina öron.

      Radera
  11. Måste få ställa några frågor till Anonym bara för att förstå hur du menar: Om jag skulle genomföra ett gympapass med samma rörelser som man använder på ett yogapass av i dag, men kalla det för exempelvis "Body Flow", skulle du räkna även det som en synd? Om så är fallet, hur kan vissa rörelser anses vara syndiga? Om inte, vad är det då som är syndigt med den moderna varianten av yoga? Är det dess hinduiska bakgrund som är problemet? Om det är så du menar, menar du då också att maratonlöpare och andra friidrottare är syndiga då de första maratonloppen, liksom de första Olympiska spelen i stort, hölls till Zeus ära? Hoppas du kan förklara för det skulle verkligen vara intressant att veta hur du tänker där.

    SvaraRadera
  12. Anonymer: Bibelfokus är som så mycket annat mänskligt, ömsom vin ömsom vatten. Oftast väldigt enögt och trångsynt, ibland klokt och insiktsfullt. Mycket är ren skrämsel, vilket inte stämmer med Bibelns klara och tydliga ord: "Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan, ty rädsla hör samman med straff, och den som är rädd har inte nått kärlekens fullhet." 1 Joh 4:18

    Ni behöver inte bekymra er om min själ eftersom jag tillbakavisar överdrivna farhågor kring yoga och dåligt informerade fördomsfulla attacker mot medkristna. Jag uppmanar ingen att börja med yoga, läs texten så fattar ni vad jag skriver. Jag avslutar med att man kan jogga eller ligga i TV-soffan om man föredrar det. Jag är inte kategorisk, ser ingen anledning till att vara det. Jag bara kommenterar en debatt på Dagens debattsidor. Trevligt att ni bryr er i alla fall.

    Otrevligt är det dock att ni angriper mig här för saker som inte står i blogginlägget (eller någon annanstans i bloggen heller)när det är så lätt att ta privat kontakt. Och även om man är anonym behöver man ju inte uppge vilseledande titlar ("religionshistoriker").

    Om jag väljer att använda tysta stunder till bön ser jag inte att det är tokigt för jag ser inte yoga som religionsutövning utan långsam gympa.

    Om man absolut ser det som att alla andra tillber gudar, som inte finns, i samma lokal så vill jag påminna om att fader Abraham byggde altaren åt Herren i terebintlundar, den tidens kultplatser. Motsvarade att en kristen skulle bygga ett altare i en moské och fira nattvard där. Jag förbehåller mig rätten att göra sammalunda, om nu någon nu till äventyrs utövar sin hinduism på mina gruppyoga-pass.

    SvaraRadera
  13. Intressant i sammanhanget är att de avsteg som Jesus gjorde från lag och ritual kännetecknas av "sunt förnuft" och/eller medkänsla. Det är inte precis så att han inför många nya ritualer heller, så vitt jag minns rör det sig om två: den symboliskt och psykologiskt lättbegripliga fottvagningen och nattvarden. (Den förstnämnda utföres intressant nog sällan trots att Jesus är väldigt tydlig med den, vart tog alla fundisar vägen där?)
    Ok, vi är som CS Lewis skrev, ett slags djur, och kroppsställningar kan både avspegla och förstärka psykologiska mekanismer hos oss. Till exempel så skulle inte innerlig bön funka så bra ihop med en kroppsställning där man står på huk, visar alla tänderna och formar armar och händer som till att riva och klösa.
    Tacksamhet parat med torrsim kanske eller kanske inte funkar.
    Att hjula som uttryck för glädje fungerar mycket bra! (Inte för just mig kanske).
    Vad gäller bön så är det vanligaste att man knäpper händerna och kurar ihop sig, men i kyrkan har jag sett hur somliga "öppnar sig och tar emot" med uppåtriktat ansikte och öppna händer.
    Det där handlar om kroppens psykologi, så visst, vad vi gör med kroppen kan ha betydelse, men jag har mycket svårt att tro på att stående på ett ben t ex betyder något mer än träning av fokus och balans, nyttiga saker för alla. Om sådant skulle medföra att man kanaliserar Ganesha och Krishna m fl, eller har något annat slags stor ockult magisk kraft, så hade Jesus inte haft annat att göra än att undervisa om allt detta och i synnerhet inte genom vissa avsteg förmedlat att sunt förnuft och medkänsla är på en högre funktionsnivå än iakttagandet av en viss typ av ritualer.
    Om långsam gymnastik pga sitt ursprung vore så riskabel så borde väl "Anonym" analogt med det mena att alla dessa gamla mosaiska renhetsritualer ska iakttagas också? Allt detta är så oerhört laddat (se "Anonyms" liknelse med sexuell otrohet) så att det rimligen måste innefatta renhetsreglerna. Och hur ska vi då se på Jesus när han med sunt förnuft och psykologisk insikt säger att det är det som kommer ut ur munnen som orenar, inte det som kommer in.
    Hur ska vi se på sådana utsagor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra frågor Bråddjup och Klaus! Att ställa rätt frågor visar på förståelse för ämnet, vet jag som lärare.

      Radera