Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 4 juni 2019

Tragisk könsmaktsordning och ett feministiskt initiativ

Läser i Dagen att Martin Luther King Jr gjort sig skyldig till våldtäkt och medhjälp till våldtäkt, enligt nyligen frisläppta FBI-dokument. Jag tänker här helt förbigå den eventuella sanningshalten i dessa påståenden och direkt lyfta resonemanget till ett principiellt plan. Mäktiga män som våldtar kvinnor och barn är ju väldokumenterade och absolut ingen nyhet. Vad är det som driver dessa män? Ska vi tro på Horace Engdahl är det för att behaga kvinnornas lust att bli förnedrade, helst av en ful man. Men jag tror nu inte Horace har någon som helst trovärdig förklaring till någonting som gäller mellanmänskliga relationer. Dessutom vill kvinnor inte bli förnedrade, inte ens av fula män.

Jag känner till fall i min absoluta närhet där kyrkliga maktmän utnyttjat unga kvinnor med ursäkten att de inte kan hålla koll på sina känslor pga att flickan är så förförisk. Detta gäller alltså flickor som ingen normal människa skulle uppfatta som ens småflirtiga eller som möjliga sexpartners pga deras låga ålder, ändå skyller vuxna män på minderårigas attraktionskraft. Pedofiler tror ju ibland att de gör barnen de skadar en tjänst. Detta trots att de en gång kanske också varit misshandlade och sexuellt utnyttjade barn och borda veta vilken stor skada de gör. Hur är detta möjligt, om inte förövaren är förståndshandikappad?

Jag kan inte låta bli att fundera på vad som driver dessa män? Vad får de ut av att tvinga barn och kvinnor till sex med dem? Kan en frisk man bli sexuellt tillfredsställd av sex med en försvarslös person som hatar varje sekund av övergreppet? Vad får män med inflytande och en säker position i samhället att riskera sitt anseende för nöjet att tortera människor sexuellt? Detta kommer nära att utnyttja prostituerade. Något som tills helt nyligen ansågs "normalt" bland maktens män i Sverige och utomlands gör det fortfarande.

Fastän kvinnliga sexköpare förekommer hör vi sällan om det, för kvinnor skäms, vilket är det naturliga sättet att förhålla sig till att utnyttja prostituerade. Fast du måste förstås respektera den du köper sex av för att förstå att skämmas. Enda möjligheten att inte skämmas är att inte se den utnyttjade/våldtäktsoffret som en person likvärdig med dig själv och värd respekt.  Men många män verkar helt sakna skam i kroppen gentemot kvinnor. De är så skamlösa att de för över sin rättmätiga skam till sina offer. Inga andra brottsoffer är så benägna att skämmas över att ha blivit utsatta som just sextorterade.

Alltså, alla män som gjort storslagna och goda saker som ändå trampat kvinnor i smutsen. De som gav sitt liv för en god sak men misshandlade sin fru och sina barn, hur kunde de leva så splittrade liv? Och hur kommer det sig att de inte misshandlade grannen, män i samma styrelse som de eller pensionerade soldater på ålderdomshemmet? Nej, de har inte gett sig på vuxna män, utan alltid återkommer historier om dessa övergrepp mot kvinnor och barn i beroendeställning. Om det bara är frustration och stressrelaterade vansinnesutbrott skulle ju vem som helst kunna drabbas. Men icke. Dessutom är det alltid ett system i övergreppen, de är sällan enstaka händelser som aldrig upprepas.

Hur blev män sådana? Hur kan offren skämmas så oerhört när inte männen skäms själva för sitt våldsamma, rent äckliga, beteende? Hur kan vi som är föräldrar fostra flickor och pojkar så detta blir en otänkbarhet i framtiden? Vad kan vi göra för att slippa fostra nya generationer av medborgarrättskämpar som våldtar kvinnor samtidigt som de slåss för mänskliga rättigheter i andra sammanhang. Denna människorättsschizofreni måste få ett slut-helst igår. Jag vill veta hur vi ska få alla män att respektera alla kvinnor och barn.

Kära följare, hjälp mig att tänka i denna fråga. Jag vill veta hur vi ska få bukt med denna fasansfulla könsmaktsordning som skapar skamlösa män och torterade kvinnor och barn som skäms åt förövaren, ibland ända in i döden. 

Jag önskar det gick att göra en ögonöppnare för män om kvinnors situation, som denna video av Kamini som verkligen får en blek att förstå hur det är att bedömas utefter sin mörka hudfärg:
För er som inte är fullt lika franskförstående som jag: väldigt förkortat handlar den om att Kamini får ett budskap av Gud att han i nio och en halv dag ska få vara vit. Den förändring han erfar förklaras i refrängen: "pengar, bostad, snuten, folk, vilken skillnad sedan jag blev vit" förr var polisen alltid ute efter honom, nu när han är vit är de hans kompisar. Han förlorar visserligen förmågan att dansa, men han kommer in på nattklubbarna osv. Historien berättas med mycket humor men med djupt allvar i botten.

Som sagt, jag hoppas någon kunde göra en liknande rolig ögonöppnare om kvinnor för män, de där snälla männen som skulle ta åt sig, vi lämnar döende gamla bufflar som Horace och hans likar därhän. Men hur göra det? En kvinna som får leva som man i nio dagar kan nog också sammanfatta det med "pengar och folk" -plötslig löneförhöjning, plötsligt lyssnar folk på vad man säger i sällskap med andra män och tänk att gå på toa med killar utan att bli trakasserad! 

Men allt det andra: skräcken utomhus mörka kvällar, missaktningen, ständiga känslor av att vara fel; för fet (även om man bär på tio kilos undervikt), för gammal (från det att man fyllt femton år), för pratsam,(om man inte bara är moltyst och på sin höjd fnissar åt gubbiga grabbskämt för att bekräfta män) för feministisk(dvs vilja ha samma rättigheter och skyldigheter som män, och nästan lika hög lön för det arbete som man gör tio gånger bättre och är mycket mer kvalificerad för), för ful (medan männen då, som Horace menar; helst ska vara fula), för ...omöjlig att respektera. Sara Larsson-jag har ett feministiskt initiativ till dig!
6 kommentarer:

 1. Nyheten om Martin Luther Kings kvinnoaffärer är gammalt ost. Redan på sextitalet kunde man visa att FBI gjorde allt vad dom kunde för att svartmåla honom. Dåvarande FBI chef Hoover drev personlig vendetta mot King. Med stor sannolikhet största delen av så kallade dokument är fabricerade dokument av FBI- agenter för att blidka Hoover.Hoover själv levde i ett hemligt parförhållande med sin vicechef, men lika väl han jagade homosexuella och utpressade dom. Hoover kunde stanna i sitt tjänst extrem länge pga presidenternas rädsla etta han kunde ha , och hade, hemlig information om dom.

  Jag skulle inte vara förvånad om King hade kvinnoaffärer ,men knappast i den omfattningen som sk dokument påstår. Ja ,han trillade dit ,men kvinnorna då? Är dom verkligen värnlösa offer? Att kunna ha sex med en kändis ,är som att vinna en trofé att skryta med. Detta gäller naturligtvis både männen och kvinnor.

  När det sedan gäller mer vanliga män som missbrukar sin position , då har vi ett problem som troligen är mer allvarlig än kändisars sexliv.

  Att missbruka sin ställning som själasörjare eller chef är själamord. Båda blir skadad i själen. Utövaren hamnar i situationen där han måste kunna övertyga sig själv ett allting är bra det handlar om kärlek. Eftersom dessa gärningsmän är många gånger känslomässigt på låg mognadsnivån , då menar dom vad dom säger. Dom känner sällan skuld men nog skam , framförallt om dom , som småpojkar som stjäl och åker fast, blir avslöjad.

  SvaraRadera
 2. MLK-grejen verkar inte så trovärdig. Fruntimmersaffärer JA, men det om uppmuntran till övergrepp är ett handskrivet tillägg till utskrift från bandinspelning ... om tio år släpps banden och då får vi veta. Om du vill ha kan jag leta fram två amerikanska nyhetsartiklar där historiker skarpt kritiserar de slutsatser som dragits utifrån materialet.

  Men nu var det inte det du ville skriva om.

  Så vi övergår till resten.

  Allt handlar om makt. Den som står över en annan i hierarkin ser ofta inte de "nedanförståendes" mänsklighet. Här har ju kristendomen en möjlig sprängkraft ... en möjlig. Ofts blir det inte så. Det ser vi exv. i alla Katolska kyrkans skandaler. De som gäller utnyttjanden av barn är mest uppmärksammade men det kryper fram mer och mer, även ordenssystrar osv.

  Vi kommer aldrig ifrån detta indelande i grupper och dessa statushierarkier. Det enda vi kan hoppas på, och försöka skapa, är sammanhang där hierarkierna är lite plattare. Kanske inte färre nivåer nödvändigtvis, men mindre språng mellan dem.

  Det där att bli lyssnad på. Ja. Jag har inte märkt det där att kvinnor nånstans över 40 blir "osynliga", att män inte längre ser en (förmodligen för att jag aldrig kontrollerat i vilken mån män lagt märke till mig öht). Däremot tror jag att ett någorlunda tilltalande yttre samt ungdom gett mig lite utrymme att prata mer än vad som eg. är tolerabelt. Nu är kärringen gammal och tjock och ska bara hålla käften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi män anklagas för detta att somliga äldre män verkligen uppsöker unga kvinnor . Jag bestrider det bestämt att detta är regeln. Naturligtvis en vacker ung kvinna får manliga blickar, det vore konstigt annars. Men varje arbetsplats , eller var man ny än kommer ikontakt med människor utanför familjen , märks det att männen drar sig till kvinnor som dom kan prata med. Man känner attraktion till vissa ,men kompisrelation är det som uppskattas .På en gång , om relationen får drag av erotisering , är relationen förstört och det är nästan omöjligt att återgå till det kompisaktiga igen.

   Radera
  2. Jag förstår att snälla män känner sig orättvist påhoppade. Du tillhör säkert dessa män. Du är precis lika mycket ett offer för könsmaktsordningen och i ditt fall är det värre, för du ser det här bara när du långt fram i tiden blir riktigt gammal.

   Eftersom jag också haft ett typiskt kvinnligt kodat yrke: undersköterska i äldrevården, har jag sett denna sociala degradering som krossar många män vilka är helt oförberedda på förlöjligandet, osynliggörandet och dissandet. Från barnsben har de varit omedvetna om sin privilegierade situation och blir i chock när de tappar överläget. Till och med jämnåriga kvinnor "går om" i sociala sammanhang om de har bättre hälsa.

   Visst är det vanligt att gubbar söker sig till unga kvinnor och en del av detta gubbsjuka beteende har säkert sin grund i detta faktum att män med åldern förlorar sitt övertag medan kvinnor alltid varit på den plats männen nu halkar ner till. Unga kvinnor befinner sig i ett tydligare underläge och dessa gubbar känner sig då manliga och starka i deras närhet.

   Det har nog ändå våldsamt lite med biologisk attraktion att göra (som du antyder) eftersom det finns medelålders män som specialiserar sig på övergrepp mot riktigt gamla kvinnor i stark beroendeställning. Också detta har jag ett färskt exempel på i min närhet, tyvärr är NSDs sidor låsta så jag kan inte länka till detta fall som blivit känt.

   Men i åldringsvården finns otaliga exempel på dessa övergrepp. Jag har stööt på flera även ett som hände min rullstolsburna släkting inne bo hennes äldreboende. Även hennes dotter blev utsatt men denna dotter är en kvinna med den äldre kvinnans hela auktoritet som satte stopp för detta. Men tänk alla som i tysthet utsätts.

   Nej, det måste till en sinnesförändring och en förändring av mansrollen om övergrepp i sociala hierarkier ska stoppas helt.

   Radera
 3. Nej, nej! Håll inte käft! Jag upplever inte heller osynligheten istället ser jag en ny auktoritet som ju också visar på könsmaktsordningen i den ålder vi blir fysiskt mer lika varandra och speciellt när vi blir riktigt gamla,får kvinnor en helt annan auktoritet.

  Jag inser att män nog bara kan förstå kvinnors situation när de blir riktigt gamla och skröpliga. Hörde nyligen Caroline Farberger som sommarpratade om hur det var att bli kvinna i en väldigt tydligt hierarkisk miljö. Jag hoppas det kan bli en ögonöppnare för män. Även de goda männen som vill väl men , självklart, är lika blinda som vi vita är för svartas situation.

  Men att unga fräscha kvinnor med god sångröst får höras mer i vissa sammnhang har jag också märkt, samtidigt som i verkligt mäktiga sammanhang var jag totalt osynlig även i min ungdom. Tex kom min chef in till det rum, som anvisats för en arbetsplatsträff i mitt manligt kodade yrke där jag var den enda på plats i tid, och sa: "Ingen här" medan jag sa hej och han såg rakt på mig. Sedan försvann han. Efter 20 minuter gick jag från rummet och på utvägen såg jag att han och gubbarna på min arbetsplats trängdes i hans kontor och hade mötet.

  Sociala hierarkier eller snarare grupperingar finns överallt och det behöver, precis som du påpekar, inte vara fel. Jag tänker (som du vet) i häst/hundflocktermer. Där har sannerligen alla en funktion och organisationen är synnerligen platt. Ofta grupperar sig hundar två-tre kompisar där en av dem är mer ansvarstagande. Det blev så tydligt när vår äldste, älskade Kapten, dog i vintras. Då blev Elva plötsligt mindre sorglös och tog över hans vaktansvar och uppfostran av lille Ziggy, som nu är vuxen-men ännu barnslig. Hästar är vanligtvis alltid tillsammans två och två och den häst som har lite mindre auktoritet i gruppen "tar över" sin kompis rang. Yngsta damen, Smilla, tyr sig till Chateaux, som nu är 27 år men vid full vigör så hon har en väldig pondus.

  Ungefär så tycker jag nog goda sociala sammanhang fungerar. Det är bara det att alla människor är inte toleranta hundar och kloka ston.

  Det som är så läskigt är att vi kristna ofta är dåliga exempel i stället för motsatsen. Katolska kyrkan är absolut inget speciellt undantag.Här i norr rullas nu upp hemska övergrepp på barn som begåtts i generationer bland laestadianska sjösamer. Och när män får för sig att celibatet är orsaken till övergreppen i Katolska kyrkan så borde de begrunda detta hemska fall för om några får ligga, (ja, nästan måste ligga!)är det laestadianer. Det är den patriarkala strukturen som är problemet inget annat!

  Länk till artikel om detta hemska fall: https://aktuelltfokus.se/sexuella-overgrepp-mot-over-120-unga-flickor-i-religios-sekt/

  och, jo, det är Tysfjord varifrån min svärfar härstammar, hans mor var en utsatt , hon var född 1914.Hon gjorde uppror,fick barn och gifte sig med en snäll man, de blev Pingstvänner och flyttade till Sverige.

  SvaraRadera
 4. De där övergreppen bland laestadianer har jag hört om, ja. Det var väl nåt svenskt exempel också? Iom att tidningarna först (fortfarande?) inte skrev ut gruppens identitet förmodade somliga att det gällde muslimer.

  Auktoritär struktur samt stort fokus på moral verkar ta fram dåliga sidor hos folk.

  Knepigt med hästars bästisrelationer och den smittande sociala statusen. Jag tänker på högstadietjejer ...

  Ang. skam över sexhandel är det väl snarare så att kvinnor lyckats blunda lika bra - jag tänker på äldre kvinnor och "toy boys" från Afrika. Samt att omgivningen ännu sämre fattat vad det handlat om. Möjligen är den trenden nu helt över? Det var väl Kerstin Thorvall som lyriskt beskrev sina relationer till unga afrikanska män. Jag var inte med då men betvivlar att hon blev hudflängd offentligt. Iofs kanske inte män med unga asiatiskor heller blev det, då.

  Intressant om äldre män och statusförlust. Vi har ju i vår kultur inte den vördnad för äldre som väger upp - har aldrig haft, eller har tappat?

  SvaraRadera