Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 9 mars 2020

9 mars 1734

Föddes Marie- Suzanne Giroust i Paris. Hon var konstnär och en av de femton kvinnor som valts in i de franska konstnärsakademin under hela dess 145-åriga historia. Men vi känner normalt inte till hennes namn eller person. Därtill behöver man nog vara svensk frankofil med konstnärliga intressen. Men många fler känner igen henne till utseendet eftersom hennes ansikte är mycket känt här i Sverige:
Damen med slöjan målad 1768 av Alexander Roslin finns nu på Nationalmuseum.
Marie-Suzanne blev föräldralös vid elva års ålder och hennes förmyndare lät henne studera konst med arvet efter hennes far, eftersom hon tidigt visade begåvning för detta hantverk. Hon blev snart en framstående pastellmålare och hos sin lärare Joseph-Marie Vien mötte hon den svenska konstnären Alexander Roslin. De blev förälskade och historien om deras kärlek är lik den mellan power-paret Elizabet Barret-Browning och Robert Browning. Men hennes förmyndare ville inte gifta bort sin myndling med en fattig konstnär från det protestantiska Sverige.

Först när Roslins mecenat Comte(hertigen) de Caylus medlade för Roslins räkning fick de gifta sig. Förhållandet blev lyckligt och de fick tre söner och tre döttrar som föddes under åren 1760 till 1772, dvs under tolv år. Äktenskapet med Roslin blev inte slutet för Marie-Suzanne Giroust- Roslins konstnärsbana, tvärtom, han menade att hon var den främste pastellmålaren av de två och de arbetade flitigt och tillsammans. Men hennes karriär blev ändå inte lång, redan 38 år gammal dog hon i bröstcancer.

Hon har dock lämnat efter sig en konstnärsskatt som bland annat finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm och på Louvren i Paris. Visst syns det att det är en förälskad man som målat det, men jag tycker också att jag ser en ung kvinna med humor och självmedvetenhet i porträttet. Jag älskar också hennes självporträtt från 1770 som föreställer henne i fullt arbete med ett porträtt av en av sina lärare. Hon har en generös mammaklänning på sig och en livligt intelligent glad, men inte alls insmickrande, min samtidigt som hennes lärare ser pillemarisk ut på det dubbelporträtt hon målar av honom.

Samma år målade hennes make henne i rosa klänning och Peter Hall gjorde denna miniatyr med en av döttrarna :


Med hennes korta liv fick vi så mycket skönhet in i världen och det är en anledning till hela skapelsens existens, det är min övertygelse och bergfasta tro.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar