Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 26 april 2020

Påsktiden: livets ord

Ibland förlorar ord sin innebörd genom att de slitits ut. Därför borde det var lag på att ingen får ta bibelcitat som namn på sin kyrka eller sammanslutning. Snacka om att saltet mister sin sälta när maranatha, Guds barn och livets ord missbrukats som namn på mer eller mindre obskyra sekter. Nej tacka vet jag självförhärligande, alternativt hoppfulla, namn som Filadelfia* eller Katolska kyrkan.**

Det ska mycket till för att få liv i dessa missbrukade bibelcitat, men det hände mig just denna söndagsmorgon i påsktiden. Jag lyssnade på Andliga sånger i P2 och dagens fördjupning har varit Lena Hellström. Bland annat spelades hennes inspelning av psalmen "Jag kom inte hit för att jag tror" men hon kallar den "Mer än ord".

Jag har sjungit denna sång så många gånger att jag kan den utantill, vilket är både en välsignelse och ett effektivt sätt att inte höra vad sången säger.  Nu hörde jag den. Antagligen på grund av den annorlunda titeln, var det kanske Hellströms intention med namnbytet? Jag hörde orden " Man har sagt att du är livets ord, mer än ord jag ber om i min nöd." Plötsligt var det som om jag hört "livets ord" för första gången och förstod dess innebörd.

Det är Jesus som är livets ord, genom detta ord skapades allt. Jesus har gett liv åt allt och upprätthåller livet här på den planet han önskade och talade, kanske sjöng som Aslan i Narnia, fram.  Lika säkert som amen i kyrkan uttalades orden  "Låt det bli liv!" och det blev liv. Och döden har inte övervunnit livet, tvärtom. Det lär oss påsken varje år.
Bilden kommer från denna församlings hemsida: Lefkoşa Protestant Church . Detta är ett exempel på ett föredömligt namn på en församling. Informativt : vi får veta var församlingen bor, i en stad i Cypern, och vilken gren på kyrkans vinträd hon tillhör. Ödmjukt: inga utfästelser eller storvulna önskningar om att vara den enda församlingen i Cypern, eller världen. Och det bästa av allt: inga bibelcitat urvattnas och mister sin sälta.* få församlingar vill kalla sig Efesos (förlora sin första kärlek är inget man vill ska hända) eller Thyatira (känna Satans djup är inget en någorlunda sund församling sysslar med) men Filadelfia "har bevarat ordet" och det är förstås en fin önskan för sin närmaste kristna gemenskap.

** det var när jag kom till Tanzania och stämde in i trosbekännelsen på kiswahili som jag insåg att katolsk betyder allmännelig för där bekänner vi oss tro på kanisa katolika fast det var den lutherska kyrkan som var mitt kyrkliga hem där.

3 kommentarer:

 1. Språk är konstiga saker. Hur ord används formar vår uppfattning om dem och de ändrar innebörd. Synd och skuld har blivit förfärliga ord i vår kultur. Kan inte omnämnas. Möjligen med hjälp av noa-namn.

  Rimligen har samma skett inom kyrkan också. Inte bara i småsekter som Livets Ord. Begreppet "synd" har haft rätt konstig klang, relaterat mest till sexualsynder och avvikelse från borgerligt levnadssätt.

  Det är komplicerat att vara människa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att vara språknörd underlättar inte=)

   Radera
  2. Fast det blir mer intressant så?

   Radera