Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 29 november 2020

Född på nytt

Joh 3: Jesus svarade: »Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.« Nikodemos svarade: »Hur kan någon födas när han är gammal? Han kan väl inte komma in i moderlivet och födas en gång till?« Jesus svarade: »Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande. Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden.«

 

Här kommer ett avsnitt som sannerligen ger ett överandligt intryck, Jesu nattliga samtal med Nikodemos. Men jag tänker hålla fast vid tanken som kom till mig när jag nu i julens förfasta läste prologen eftersom Nikodemos är en farisé och dessutom medlem i stora rådet. Han var alltså en person som på goda grunder, enligt hela sitt sociala sammanhang,vara stolt över sin börd. Han tillhörde rent genetiskt det utvalda folket och var dessutom medlem i det innegäng som kallades fariséer de som höll fast vid lagen på allra mest renläriga sätt, enligt sig själva. Och på något sätt hade de också fått dem runt omkring sig att tänka samma sak om dem. De var nog tydligt hängivna. Alla såg det. Jesus såg det också.

Nikodemos kommer till Jesus, liksom utsänd av rådet. "vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare.". Han hade sett under som Jesus gjorde och förstått att Gud måste vara med honom. Han kände, kanske för första gången, att det inte räckte att vara bäst i test både genetiskt och praktiskt och tog nattens svala timmar till att diskutera detta med Jesus.

Hemligheter är en sak som gnostiker brukar syssla med. De menar sig ha fått hemlig kunskap traderad och detta samtal med Nikodemos brukar anföras som bevis för att gnostikerna genom Nikodemos fått hemlig kunskap direkt ifrån Jesus. Problemet är bara att det var normalt att samtala i den svala natten, inget hemligt med det. Dessutom är denna kunskap sedan Johannes evangelium och betydligt tidigare förstås, muntligen, känd av alla som vill höra på. Var det lärjungar där ? Berättade Nikodemos om detta eller var det Jesus själv som samlade de 72 omkring sig och sa: "I natt hade jag besök av en farisé , låt mig berätta om detta samtal för er?

" Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas

för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv.

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv.

Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom."

Hur som helst har gnostikerna fel. Samtalet är inte hemligt utan offentligt. Och det som verkar gnostiskt  ande -bättre-än -kroppmässigt är ju egentligen samma sak som i kapitel 1: judar har inte större barnarätt än hedningar. Jesus kom till jorden för att rätta till detta missförstånd. Han ville säga att ALLA kan blir Guds barn, alla kan räddas genom tron, inte genom att ha varit kloka nog att hitta rätt föräldrar att födas av. Det gäller bara att erkänna sin himmelska förälder för att officiellt bli hens barn.

Det är alltså inget märkligt eller mystiskt med att just i detta samtal med en man som av alla ansågs färdig och rättfärdig  i alla bemärkelser Jesus säger att det inte räcker att födas av en judisk mor. Gud är större, hen vill mer, ALLA kan bli Guds barn. Det handlar inte om din mammas och pappas vilja att skaffa barn. Det handlar om din vilja att vara barn; Guds barn.

Dessa holländare alltså: Jesus och Nikodemos målad av Crijn Hendricksz Volmarijn (1616-1645). Denna ger en mysig adventsstämning genom färgvalet och de brinnande ljusen.

 

 

4 kommentarer:

  1. Har bara scannat nu, får se om det kommer några tankar. 💭

    En sak som jag fnissade lite åt var detta med hemligheter. Kan undra om det är genetiskt förankrat hos oss och blommar upp när vi är barn Hemliga Klubben, ritualer, lösenord, Frimurarna, Odd Fellows.. Med mera. En del av sådant kommer, tror jag, från Gud som använder sig av våra ”Hemliga Klubben-gener” för att nå oss, men ibland går det snett. Blir förvrängt, något skadligt.

    Återkommer kommande vecka efter noggrannare läsning!

    Klaus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad sägs om uttrycket ”den heliga andan”? Anspråkslöst, humanistiskt

      Radera
    2. Jo när man är barn vill man verkligen ha sin hemliga privata sfär- Som allt finns det nog en god sida i detta: integritetens utveckling, det som kallas kyskhet och det slitna uttrycket"sätta gränser". Men sedna komme rhögmodet in: jag vet emr än andra, jag delar inet med mig åt vem som helst. Detta att tillhöra "coola gänget" med ette eget hemligt språk , jo, det syns tydligt i allt ifrån Frimurare till Odd Fellows. Det sistnömnda namnet kanske ska tolkas som att det var ett gäng nördar som äntligen fick känna sig som del i ett "coolt gäng", hjärteknipande tanke. Lite som Fideli och Farornas konung i Den vita stenen.Äntligen lite självrespekt och tillhörighet. Vi formar oss själva och ger oss sannare namn än mobbarna på skolgården hånar oss med.

      Radera
    3. Ja, det låter också lite opersonligt som heliga Anden. Jag läste vidare på bloggen du tipsade om, Han hade ju en jättespännande diskussion om treenigheten utifrån Joh 1. Orkar du läsa så rekommenderar jag den verkligen!

      Språk är bra men ibland så begränsat. Den där bubblande källan i mig med sin alldeles egna röst är svår att benämna. Elden över lärjungarna den första Pingsten, duvan över Jesus, vattnet i Hesekiels profetia kapitel 47: "Längs floden, utmed båda stränderna, skall alla slags fruktträd växa. Deras blad skall inte vissna och deras frukt aldrig ta slut. Varje månad bär de ny frukt, ty de får sitt vatten från helgedomen. Deras frukt skall ge föda och deras blad läkedom.”"

      Ja vad ska man kalla hen?

      Radera