Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 8 december 2020

Virginia

 


Dagens namn, Virginia syftar på jungfru Maria vars avlelse firas i katolska kyrkan den 8 december eftersom man firar hennes födelsedag den 8 september. Men delstaterna i USA : Virginia och West Virginia har sina namn från drottning Elizabeth I som kallades jungfrudrottningen och regerade England när Virginia blev den första engelsktalande kolonin i "nya världen". I engelskspråkiga länder har namnet en viss popularitet. En av det engelska språkets viktigaste författare hette så: Virginia Woolf, men i Sverige har namnet aldrig varit särskilt mycket använt.

Vi har dock en Virginia som kommit in i historien, Virginia Eriksdotter Vasa (1559-1633), mest genom att den legendariska kung Märta i desperation vände sig till lilla Virginia, åtta år, för att försöka rädda livet på sin make och sina söner som av Virginias pappa Erik XIV fängslats. Märta satt själv i husarrest och såg sig ingen annan råd än att genom kungens hustru Karin Månsdotter och hans frillodotter Virginia försöka beveka kungens hjärta.

Hur kom kung Märta på detta, var Virginia ett älsklingsbarn till sin far eller var det bara för att hon var äldst av hans barn med frillan Agda Persdotter? Vid tiden för Eriks fängslande av kung Märtas man och söner var Virginia åtta år, hennes lillasyster Constantia sju år och yngsta systern Lucretia tre år gammal. Halvsyskonen som räknades som "äkta barn" till Erik , med betydligt mindre ståtligt latinska namn: Sigrid, Gustav, Henrik och Arnold, var så när som på Sigrid ännu inte födda och Sigrid var ännu ett spädbarn. Trots sin berömda Frillohop verkar det bara vara tre kvinnors barn som erkändes som Eriks och av dem var Virginia äldst.

Samtidigt som Virginia föddes var Erik i färd med att försöka fria till Elisabet I av England, vilket kan ha bidragit till dotterns ovanliga namn. Erik ville kanske också visa upp sin bildning i valet av latinska namn på sina frillodöttrar.  Det kunde ju också vara Agda Persdotter som fick fria händer med flickornas namn, men frieriet till jungfrudrottningen av England gör att jag misstänker att just Virginia var strategiskt valt för att ställa in sig hos denna Europas mäktigaste kvinna.

Virginia kanske försökte framföra kung Märtas vädjan. Karin Månsdotter, som tog hand om Virginia, vet vi talade med kungen som lovade att skona männen. Kort därefter mördade han dem ändå. Kungen lät sig alltså bara tillfälligt bevekas av sin nygifta hustru Karin och kanske av lilla Virginia. Det sägs att han var galen vid tillfället och vi vet ju också att kung Märta tog sin hämnd genom att finansiera Eriks bröders statskupp då kungen fängslades och sedan förgiftades med stora mängder arsenik, kanske blandad i den legendariska ärtsoppan.

Lilla Virginia levde dock vidare. Hennes pappa planerade först att gifta bort sin dotter med storfursten Ivan Ivanovitj av Ryssland men av det blev inget och det verkar ha varit lyckligt för Virginia som livet ut levde i sina förläningar som hon fick av sina farbröder i Västergötland. Där fick hon sju barn, med sin make Håkan Knutsson Hand, varav tre överlevde Virginia. En av hennes söner mördades, 26 år gammal, 1614 i Ryssland,  Knut Håkansson Hand. Hennes yngsta dotter, Elisabet Hand fick i sin tur en dotter som fick heta Virginia, vilket stärker min tes om fjäsket för drottningen av England som orsaken till Virginias ovanliga namn. Någon borde göra ett filmmanus, eller en TV-serie om Virginias liv.

Mer om Sturemorden kan man höra här: https://sverigesradio.se/avsnitt/873563

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar