Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 22 mars 2019

Missionsbefallning

Esters bok 8:17 I varje provins och i varje stad dit kungens befallning och förordning nådde blev glädjen stor bland judarna: de höll fest och firade högtid. Många ur de andra folken i landet utgav sig för att vara judar, eftersom de hade gripits av fruktan för judarna.
Shah Xerxes hade nog inte alls tänkt sig att utfärda en missionsbefallning när han lyssnade till Esters nödrop och utfärdade den förordning som räddade det judiska folket från Hamans utrotningsförsök. Men så blev det. En alternativ översättning till att "utge sig för att vara judar" är "konverterade till judendomen". Kanske var det nu den stora judiska proselytgemenskapen uppstod.

Vi vet att det fanns judiska proselyter i hela shah Xerxes forna rike när Jesus och hans lärjungar firade påsk i Jerusalem. Vi vet också att judarnas landsförvisning till Babylonien och Persien påverkade judendomen på många sätt; det vi kallar Gamla testamentet skrevs ner  och zoroastriska tankar om livet efter döden, änglar och demoner, himmel och helvete utmanade den judiska föreställningen om livet och döden. Esters bok ger ett tidigt vittnesbörd om hur kulturer berikar varandra till och med när den ena gruppen är tvångsförvisad och den andra har ett stort övertag. 

Vi har ju färskare exempel på detta hur "man är mans gamman" även i fasansfulla övergrepp och bråddjupa sociala klyftor. Det som de flesta tänker på är väl den afroamerikanska kulturens oöverblickbara inflytande på hela världens kultur trots att kulturmötet var allt annat än frivilligt. Så har också afroamerikaner genom tiderna identifierat sig med judarnas landsförvisning till Babylon där

 "De som höll oss fångna
bad oss att sjunga,
de som släpat bort oss
bad om glada visor:
”Sjung för oss en sång från Sion!”
 Men det var ju, som Esters bok visar, inte bara fångvaktarna som  påverkade fångarna. Precis som den amerikanska religiösa och sekulära musiktraditionen skulle vara en helt annan utan de forna slavarnas bidrag, skulle Mellanösterns, och i förlängningen hela världens, kultur påverkas i omätligt stor grad av den lilla hatade och envetna folkgruppen som dömts till generationer i landsflykt.

Här i Esters bok ser vi alltså ett tydligt exempel på hur redan hundratals år innan Jesus firar sin sista påsk i Jerusalem  Gud förbereder och söker upp alla människor på alla möjliga och upptänkliga sätt. Gud är inte bara intresserad av ett fåtal hängivna anhängare, hen vill nå hela världen med sin kärlek (läs här hos Underbara Clara vad hon skriver om den saken idag). och det har alltid varit Guds ärende men när Jesus går kärlekens svåra väg till Jerusalem blir detta ärende tydligt på ett nytt sätt. Vi får se hur Gud inte drar sig för något när det gäller att visa sin kärlek till hela skapelsen och samtidigt besegra hela skapelsens fiender.


7 kommentarer:

 1. Härligt :) Jesaja 66 pratar om dessa löften och sveper igenom hela registret, vers 19 hedna folken ska få höra om guds storhet och gud ska ta präster från hednafolken. vers 23 allt kött ska tillbe inför mej, den nya jorden blir bestående versen 18 är ännu klarare: Den tid kommer, då jag skall församla alla folk och tungomål; och de skola komma och se min härlighet.

  Jag minns Bonny M från min uppväxt som sjöng om Babylons floder :)

  https://www.youtube.com/watch?v=vz6LRBLPKSM

  Slår man upp på nätet och läser om modern musik, så verkar negro spirituals vara begynnelsen och ur det kom soul,blues och senare rock.vet inte om du känner till syster rosetta tharp hon sägs ha inspirerat Elvis och många fler som blev stjärnor, Håll i mössan här kommer alla rockares mamma :)

  https://www.youtube.com/watch?v=JeaBNAXfHfQ&start_radio=1&list=RDEMca4C9EfYPWaUC0eV3I9ndg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, sister Rosetta Tharpe var ju underbart tuff och rivig. Min vän som begravdes på kvinnodagen var lika begåvad på gitarr, vågar jag påstå. Redan som 13-åring var hon en fullfjädrad gospel/rockgitarist.

   Radera
  2. oj, då var hon en duktig musiker :)

   Radera
 2. Läste att Esters bok skrevs några hundra år före Kristi födelse. Så judarnas roll i avrättandet av Jesus kan inte ha haft betydelse för Judehatet i Esters bok. Kan pengar, räntor, banker ha spelat roll? Eller handlar det om tribalism, avundsjuka eller vad. Jag har verkligen aldrig begripit antisemitism. Helt obegripligt. Inte för att jag är så oerhört god, jag bara inte förstår.

  Klaus

  SvaraRadera
 3. Hej Klaus
  Har läst några Artiklar på nätet om antisemitism så kan inte säga jag är expert på något sätt :) men precis som du skriver verkar det vara en mix av olika saker i tid och rum.Förr i Sverige och europa verkar byandan varit stark och "löst folk" fick sova utanför stadsmurarna, judar kunde då ses som jesus mördare eller att gud fördömt judarna, dom hade förlorat sitt land och levde i exil så man ville inte ha med judar att göra av sådana orsaker exempelvis.


  Mellan muslimer och judar finns det tribalism som du tar upp, talade med en palestinsk äldre herre för många år sedan som inte hade något problem med att hans stamfar hette ismael (hagars son) medans judarna kommer från isak med sara som mor. så båda har ju Abraham till far och är abrahamitiska religioner. I galaterbrevet 4-5 hittar man följa: Ni, bröder, är löftets barn, liksom Isak , tidiga kristna kopplas så att säga på den judiska grenen, medans det inte finns några konkreta löften för ismael,(mer än det löfte som gavs till Abraham att hans säd skulle bli ett väldigt folk) när då imaner kallar judar för svin och apor så tror jag det handlar om riktigt gammeldags tribalism ;) vem som har rätten och löftena.

  SvaraRadera
 4. Härligt med era samtal här! Jag tror också det är tribalism och grannhat. Just judar är väl tillsammans med romer den mest hatade folkgruppen på jorden och båda grupperna har inte "vett" att skämmas och känna sig underlägsna , utan tvärtom är de rätt självsäkra och har skapat sig nischer där de kan både överleva och utöva sin kultur trots ett fruktansvärt motstånd. Judar har dessutom skaffat sig bildning och utbildning som överträffar alla andra folkgruppers och upplevs väl helt enkelt som ett hot av den orsaken. Jag skulle tro att både tribalism och avundsjuka styrde Haman.

  SvaraRadera