Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 21 augusti 2015

Trasmattans ränder

Nej, detta är inte en mamma-matta, den är alltför amatörmässigt vävd, men hon har klippt trasorna till mattan som jag vävt. Mamma klippte också många av mitt livs trasor som jag nu amatörmässigt måste få ihop utan hennes hjälp.
Ett liv kan ibland liknas vid en trasmatta, vävt i olika kulörer och av olika grova material. Min mamma älskade trasmattor och vävde många vackra sådana under sitt produktiva liv. Den bästa delen av arbetet tyckte hon var att klippa trasor av avlagda plagg och textilier. Hon satt på altanen på sommaren och klippte. När vintern tvingade henne inomhus påbörjades mattorna.

Farmors morgonrock och pappas postskjortor blev de mörka inslagen i trasmattan. Färgglada t-shirtar blev de ljusa inslagen och utslitna lakan blev vita ränder i mattan. Vita ränder ska det vara, men inte för breda, de blir fort solkiga. Mörka ränder kan vara bredare men inte för dominerande, då blir mattan en tyngande detalj i inredningen.

I mammas livs trasmatta var de kulörta färgerna mest dominerande, lýckans vita stråk fanns där också och många mörka ränder, men de ljusa färgerna dominerade. På samma sätt är det med sorgen efter mamma de ljusa ränderna dominerar, tacksamhetens ljusa färger och lyckans vita stråk ger accent åt den djupblå sorgen och den svarta förtvivlan.

Tack mamma för alla trasmattor, alla inslagen och all praktisk kärlek!

6 kommentarer:

 1. Alla målar ju sina livs tavlor i någon färg :) bra om det är i glada färger med kärlek, din Mamma "målade" med trasmattor uppenbart. Minnet lever kvar i välsignelse sägs det ju om dom som har det bra innombords, värre om folk säger:- skönt vi blev av med den, det var ingen förlust ;)

  Min mamma har också gjort en del trasmattor och tyckte dom var superfina, bra kvalitee och tjocka i superfräsiga färger, inget man kan köpa konstaterade jag. hon använder någon slags smal vävstol hon visade mej. men hon har trappat ner (artros i handleder).

  STOR Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan är en trasmatta ett så bra sätt att återanvända kläder. Vi har tillräckligt med sopor ändå, tänk så bra att trasiga kläder kan bli varma mattor i fina färger.

   Radera
 2. Martin Lönnebo har i boken "Väven" skrivit så fint om hur Gud älskar trasmattor. Han väver något fint av det som är trasor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättefin text, tack! Ja Gud väver något fint och är tillvarons golv.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera