Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 1 augusti 2015

Viljan växer i skogen

Johannes evangelium 5: 5-6 Där fanns en man som hade varit sjuk i trettioåtta år. Då Jesus såg honom ligga där och fick veta att han varit sjuk länge frågade han honom: ”Vill du bli frisk?”
"Den friske har många önskningar, den sjuke bara en." säger ett ordspråk som alla kan känna igen sig i. Nog har alla någon gång vart så sjuk att bara längtan att bli frisk finns kvar. Därför verkar Jesu fråga till den sjuke som väntade tillsammans med andra sjuka på helande vid Betesda-dammen där vattnet ansågs ha helande krafter när det kom flödande från bergen, konstig, nästan elak. Klart han ville bli frisk!

Vore detta det enda vi visste om Jesus och hur han mötte hjälpsökande skulle det onekligen varit så. Men nu vet vi att så här bemötte han människor i allmänhet. Han frågade efter vad de ville även om jag nog tycker att det var uppenbart vad de ville. Jag tror det beror på att han bryr sig om vår vilja. Han skriver inte någon på näsan vad som är bra för henne, Jesus vill veta vad vi vill. Jesus visar på motsatsen till vad sommarprataren Stig Grybe berättade i gårdagens program. Han togs ut i skogen av sin pappa för att där få lära sig att hans "vilja växer i skogen" i en hög björk. Ett märkligt uttryck jag aldrig hört som barn men som tydligen många hört ägnat att kväsa barns vilja och göra dem lydiga.

Jesus skulle aldrig ta ett barn till en hög björk i skogen och säga: "Där är din vilja, därför bryr jag mig inte i den." Jesus var intresserad av vad den sjuke ville. Kanske hade den sjuke något annat som var viktigare för honom, man ska inte förutsätta att ordspråk alltid säger hela sanningen om varje enskild person. Den som vi tycker borde längta efter att bli frisk kanske i stället längtar efter en glass, ett anpassat hus eller hjälpsamma barn. Efter 38 år kanske mannen lärt sig trivas vid dammen. Jesus ville veta, inte projicera sina egna fördomsfulla önskningar på mannen.

Vi kan lära oss mycket om hur våra attityder till varandra upprättar och bygger självrespekt av Jesu återkommande fråga "Vill du...?" Vi kan också lära oss att vår och andra människors vilja är viktig för Gud. Gud vill att vi vill vara med Gud, att vi vill leva med Jesus som förebild. Gud är ingen diktator, vad än en del av Guds anhängare påstår. När Augustinus säger: "Älska Gud och gör vad du vill." tror jag han tolkar Guds vilja med oss människor bättre än ordspråket tolkar de sjukas innersta känslor, bättre än vi ofta gör när vi möter någon vi uppfattar som behövande och inbillar oss att "den sjuke bara önskar en enda sak".
Viljan växer INTE i skogen om vi ska tro Jesus.

6 kommentarer:

 1. Bra fråga av Jesus. Man KAN fastna i en identitet både för sig själv och för andra som sjuk, svaret på frågan är inte lika självklart som man kan tro.
  *
  Haft en tår i ögat över vissa allmänt kända personer som gått bort de senaste månaderna, nu senast Robert Broberg, men också Tomas Tranströmer, Magnus och Brasse, Robin Williams. Jag kan förstå de som kritiserar "lustigkurrar" men det går att se det som finns under de fyndiga rimmen i Brobergs texter, där finns mycket för den som ser och lyssnar.

  LARS: Såg färdigt på "Unicorn" i går. Den var fin att se men jag hängde inte med på allt när det inte fanns någon textning. Gillade skarpt att de fick med sig bl a min oturen och hur längtande Medusa var. Kan inte vara kul att andra förvandlas till sten när man tittar på dem. Samma öde som Mårran. .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inget självklart svar alls.

   Du räknar upp en rad meningsfulla personer. Hörde ett program tidigare i sommar om Fem myror som betydde så mycket för oss som var barn då. Jag gillade det fast det riktade sig till min lillebror mer än mig. Jag gillade också det andra program som nämndes i minnes-myrorna: Vilse i pannkakan. Dessa två TV-program lät fantasin vara med. Alla svartvita dokumentärer som passade vuxna bättre än barn har säkert inte passerat obemärkt, vi fick se en del av världen som vi inte vetat om annars, men Vilse och Myrorna gav kreativiteten vingar.

   Radera
 2. Något jag tänker på att mannen varit sjuk ganska länge, kanske han inte hade ont och var förlamad, han trivdes kanske vid dammen och får höra nyheter var dag av folk som kommer till dammen , enligt dom lagar som fanns i gamla israel och han måste varit välkänd så skulle jag tro att han var rätt tryggad i sin sjukdom. Jesus frågar hänsynfullt om han VILL bli frisk. Blir en stor omställning, fullt frisk man som aldrig arbetat med något kan livet bli tufft,efter 38 år som sjuk.Men mannen Vill, kanske slippa bli runt buren, se världen osv , han är beredd att "betala priset" och tackar ja till jesus erbjudande :)

  Klaus: Jag tyckte det var rätt roligt jag med att man spann vidare på dom gamla grekiska sagorna, Minotauros som inte nöjde sig med att vara kvar i labyrinten och lärde lilla syster att det "ligger ingen ära i att svälta " och medusa som var en ganska ledsen dam innerst inne och igentligen inte stygg, var mest trollen det sluta illa för ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så klokt! Han vill betala priset för Jesu frihetserbjudande. Johannes rapporterar bara ett fåtal mirakel med speciell innebörd, sk. tecken. Nu ser jag att detta "tecken" bygger mycket på mod och frihet, dvs frimodighet, detta underbara frikyrkoord som andas så mycket frisk luft.

   Radera
 3. Googlade lite. Uttrycket att "din vilja växer i skogen" har att göra med det (björk-) ris som växer där och som man ska få stryk med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka hemska uppfostringsmetoder, nej då föredrar jag alla gånger Vilse i pannkakan och Fem myror.

   Radera