Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 15 maj 2021

Kristi Himmelsfärdsdag

Flugsnapparen har flyttat in i sin holk och svalorna bygger redan bo i stallet, det är Kristi Himmelsfärdstider.

 När jag var barn längtade jag till jul och påsk så det nästan gjorde ont, men samtidigt fick denna längtanstid ett magiskt skimmer över sig som jag inte vill vara utan. Kristi Himmelsfärdsdag har dock blivit en helg jag längtar efter med desperation nu när jag är vuxen. Förr jobbade jag i stort sett varje dag i veckan. Tröttheten var min ständiga följeslagare så dagar som denna söndag på en torsdag var som en oas i en öken då livet är som mest intensivt även om jag då aldriog var ledig sk. klämdagar.

Nu kommer denna helg mitt i den mest intensiva perioden av skolåret. Utan denna helg vet jag inte om jag överlevt för den söndag och klämdag, som för oss lärare är en studiedag, som kommer precis nu när ALLT ska hända samtidigt och det som måste göras är försent på riktigt om bara någon vecka. Myggdödaren och bromsfällan MÅSTE ut NU annars gör de ingen större nytta. Gräset måste krattas NU av samma anledning. Gödseln måste krattas ihop och anv'ndas eller tas bort NU annars är avmaskningen meningslös. Sådden måste i jorden NU annars blir det inga egenodlade grönsaker i år. Proven måste rättas NU för betygen ska vara satta 29 maj för treorna och 16 juni för resten av eleverna.

 

Men det är förstås inte bara denna välsignade oas av tid och återhämtning, som i år är mer nödvändig än någonsin*, som gör denna helg viktigare för vart år som går. Det är innehållet i den. Dagens bibelord hade en väldigt passande utläggning av innebörden av Kristi Himmelsfärdsdag i kommentaren till Markus 16:19**

Närmast Gud sitter någon som vet hur vi människor har det – se där ett sätt att sammanfatta Bibelns budskap. I centrum för berättelsen om människan och den Gud som ville henne finns en person som delat hennes villkor och vill henne väl. Detta är evangelium.


 

* året med corona har varit det mest arbetsintensiva och jobbiga någonsin, vilket inte vill säga lite i mitt yrke.

**När herren Jesus hade talat till dem blev han upptagen till himlen och satte sig på Guds högra sida.

2 kommentarer:

  1. Håll ut, hjältinna! Ljuset växer! Viruskurvorna sjunker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Du har så rätt, förstås!

      Radera