Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 4 december 2023

Adventskalendern börjar Första advent-Lydia


Därifrån fortsatte vi till Filippi, en stad som ligger i första makedoniska distriktet och är en romersk koloni. Där stannade vi några dagar. 13På sabbaten gick vi ut genom stadsporten och ner till en flod, där vi trodde att det skulle finnas ett böneställe. Vi satte oss där och talade till de kvinnor som hade samlats. 14En av dem hette Lydia. Hon var från Thyatira och handlade med purpurtyger, och hon hörde till de gudfruktiga. När hon nu lyssnade öppnade Herren hennes hjärta så att hon tog till sig det som Paulus sade. 15Hon och alla i hennes hus blev döpta, och sedan bad hon oss: »När ni nu har blivit övertygade om att jag tror på Herren, kom då och bo hos mig.« Och hon gav sig inte. Apostlagärningarna 16:12-15

 Första advent är i år den 3 december med den kära Lydia som helgonnamn. Hon som blev den första kristna européen och lät församlingen i Filippi mötas i hennes hus. Lydia som kom från  nuvarande Turkiet , trots att hon bodde i Grekland blev alltså en slags Pontifica Maxima (analogt med Pontifex Maximus= den största brobyggaren, en av påvens titlar). Hon byggde broar mellan Mindre Asien och Europa, mellan hednakristna och judekristna, mellan antiken och vår tid. 

En motsats till Lydia, en Anti-Lydia dog denna dag 316 e.Kr.  "Santifex Maximus" skulle man kunna kalla kejsar Diocletianus som orkestrerade den sista stora statligt organiserade kristendomsförföljelsen i Romarriket. Hela hans idé var att stärka och stabilisera Roms makt. Han införde en tetrarki som var ett slags maktdelning mellan fyra personer där två var kejsare och två vicekejsare just för detta ändamål. Hans hat mor kristendomen, men även Manikéerna, var logisk utifrån denna målbild: att dyrka kejsarna med Roms egna gudomar som mytologiskt fundament. Att dela en ideologisk värdegrund, skulle cementera Romarrikets makt och skydda rikets vidsträckta territorium från sönderfall. Diocletianus var alltså nationalist 1500 år innan uttrycket myntades.

Lydia , däremot, var som kristen immigrant från Mindre Asien en gränsöverskridare. Vi kristna är ju globalister* på riktigt. Vi vill att Jesunamnet ska höras runt kring hela globen. Som i en av de mest oundgängliga adventspsalmerna, Bereden väg för Herran:

Gör dina portar vida för Herrens härlighet,                                                se folken kring dig bida att nå din salighet.                                            Kring jordens länder alla                      ska denna lovsång skalla:          Välsignad vare han,                             som kom i Herrens namn.


 


*Ja, jag vet att det är ett vanligt kodord för judar bland antisemiter på högerflanken när de vänsterextrema talar om sionister. Men vi kristna är ju inympade i judendomen så globalist kallar jag mig gärna. Det är ju också en mycket exakt och rättvis beskrivning av kristendomen när den är som den ska. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar