Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 28 augusti 2015

Angelägen krönika som gör skäl för namnet

En krönika ska handla om tidens frågor och denna tar upp tidens angelägnaste fråga just nu: http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/malin-ullgren-vissa-saker-behover-man-fa-upptryckta-i-ansiktet-for-att-forsta/http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/malin-ullgren-vissa-saker-behover-man-fa-upptryckta-i-ansiktet-for-att-forsta/

Här en debattartikel som är lika angelägen: http://www.dagen.se/debatt/vad-har-h%C3%A4nt-med-min-kristenhet-1.388343http://www.dagen.se/debatt/vad-har-h%C3%A4nt-med-min-kristenhet-1.388343

14 kommentarer:

 1. jo politik som går ut på att vi inte längre är medmänniskor får man se upp med , jesus fick ju frågan vem är min nästa ? och svaret gäller ju än . politik som säger att det finns mer eller mindre fina "raser" är sannerligen inte bibeln , snarare nazism och rasbiologi , social darwenism, men biblen ? ,nej .

  Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.

  Bärande i ovan stående från galaterna är ju att alla är lämpliga att bli arvtagare till guds rike ,inget folk eller kön är "fel." ingen "ras" eller "slav" är undermåliga människor . nazismens tankar om det fina ariska folket är inte bibelns tanke.

  om social darwenism som snappades upp av nazismen:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Socialdarwinism

  Sen kan jag nog förstå att SD i vissa fall får vind i seglena , när beslutsfattare i det flydda varit för snällare eller gör helt fel. SD sympatisörer i min närhet rasade när asyl sökande på ett skånskt boende gnällde på städningen och att dom ibland fick städa själva. har man inte fått sina 4 sista siffror i pers.nr och väntar på besked på uppehålls tillstånd får man ju inte arbeta , och man får förstå vanliga svenskars moral syn som då säger att man kan åtminstone hålla rent och snyggt omkring sig själv . ev att vi har politiker som vågar tuffa till sig lite och fråga om asyl sökande som inte vill städa sitt eget boende vad dom vill här i Sverige då. sossarnas tanke att folk inte bara ska sitta utan alla kan vara med som hjälpare inom vården tanken är god och kan dämpa många SD:ares ilska med invandrare som "bara sitter på ändan och får bidrag" tror jag, rättrådiga politiker som vet vad som är god folkmoral men har barmhärtighet skulle behövas tror jag.

  SvaraRadera
 2. Väldigt kraftfullt och rakt på sak av Malin Ullgren, och den andra också glasklart. Det är så solklart vad som är etiskt rätt, men ändå - jag känner ängslan och rädsla. Alla dessa unga arga lättkränkta män med stark gruppidentitet på båda sidorna. Blir det något slags inbördeskrig viskar det i huvudet.
  Vad kommer att hända?
  Men - varför är jag inte tryggare än jag är, jag dom faktiskt tror att det finns en trygghet i det allra djupaste, trots allt, vad för lidande som än drabbar. Min tro är väl otillräcklig för att jaga bort rädslan, men trots rädslan skulle jag aldrig börja bli en nationalistisk flaggviftare och snåljåp som DESSUTOM har mage att kalla sig "kristen".
  Men den kombinationen är inte så obegriplig när man tänker efter. Det rör sig om en ovanligt stark rädsla för utplåning; därför behovet av en tydlig, närmast övertydlig identitet och förstås löftet om evigt liv i väldigt egocentrisk bemärkelse. Problemet är bara att det inte går att både vara vetekornet som faller till marken OCH det som sitter kvar, inte både att ha kakan och äta den.
  Jag har ont i mig själv, känner att allt det där finns hos mig och hur svårt jag har att rå på rädslor.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. ja man vet ju aldrig Klaus ;) så långtid folk har möjlighet att förverkliga sina drömmar och det finns pengar i börsen tror jag inte det blir så mycket kravaller, men oros moln finns ju

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sverige-snabbast-pa-att-oka-ekonomiska-klyftor

  Största risken tror jag är visionslösa politiker som låter Sverige alltmer glida ut i ingemansland och det inte längre finns vettiga livs projekt för arga unga män. då kan ju religion eller klass bli en krutdurk. i staden Detroit exempelvis när det gick utför med ekonomi, arbete och stads ledning blev det mycket riktigt också raskravaller en del av stadens fall. Rosengården malmö och andra fattiga stadsdelar har ju en tendens att brinna mellan varven och polis drivs ut av gäng så helt frid och fröjd är det ju inte i gamla svea rike.

  SvaraRadera
 5. Lars och Klaus, ja, svenska politiker verkar helt handlingsförlamade. Vänstern tillåter vad som helst om personen är invandrare kvinnoförtryck och religionsförtryck inte minst. SD säger att de är de enda som säger sanningen och resten bara tittar på. Jag blir så trött! Politiker försöker på fullt allvar förbjuda flyktingsmugglare utan att röra ett finger för att göra det möjligt att söka asyl i Europa utan fara för sitt liv. Med legala säkra och normala transportvägar såsom billigt flyg , passagerarfartyg och färjor skulle naturligtvis få människor riskera livet på Medelhavet. Poseidon skickas dit för att lappa och laga men själva den felsydda lagstiftningskostymen byts inte ut.

  Jag blir så ledsen över att man överlåter hela problemformuleringen till rasisterna i SD. Problemet är inte för många flyltingar, problemet är att man är beredd att göra vad som helst för att fly eftersom hemlandet inte erbjuder något annat än död och våld. När en överlastad skorv på havet tycks bättre än det man lämnat är det naturligtvis fruktansvärt att stanna hemma. Hur kan man inte fatta det?

  Och jag Heter inte Elis, han har bytt till sin profil och jag vet inte hur jag i brådrasket ska byta tillbaka.

  SvaraRadera
 6. Helt sant Elis (alma) finns väl en övertygelse bland sekulär svenskar att all religion är likadan, och säger man att koranens bud att smiska kvinnor eller hugga huvudet av otrogna inte duger för en kristen enligt VÅR mästare. är väl dessa vänster rädda att det ska öka rasismen eller att vi kristna inte kan förhålla oss rationella till det hela , typ att hat måste bli resultat då liksom till alla muslimer ;) men vi är ju här för att vinna människor inte hata.

  Ja det är hemskt att läsa om 70 flyktingar inlåsta i en lastbil som kvävs, som hade hoppats att få komma till ett bättre land. Moderater och sossar skulle prata idag om bättre samverkan men verkar som det bara resulterade i käbbel och noll i resultat.Staket/murar i medelhavs länder är ju sannerligen ingen vettig lösning

  Brist på jobb tror jag inte det hade behövt vara varken för svenskar eller invandrare , om politikerna sagt exempelvis att nu startar vi ett nytt miljonbygge med billiga miljövänliga bostäder , men passion och vision tycks saknas för lösningar och göra något åt situationen, man stirrar mest ner i marken och svar hur gamla svea ska se ut om 100 år tycks saknas helt i föreställningarnas värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej hade Sverige valt att inte lyda EU-direktiv som förbjuder kommuner att bygga billiga bostäder skulle vi knappast ha arbetslöshet i byggbranschen och snart ingen betydande bostadsbrist heller.

   Radera
 7. p.s något intressant är ju att inte bara se flyktingar som en belastning och kostnad utan en resurs.

  http://www.dn.se/debatt/invandringen-okar-sveriges-export-och-gynnar-tillvaxten/

  Något man märker om man springer mycket på vårdcentralen (pga diabetes) är ju att flertalet läkare är av utländskt ursprung. Ser man det hela lite historiskt vet jag att Sverige en gång i tiden tog imot "tysk smeder" och valoner som var viktiga för kungens dåtida industri kunnande.

  Något jag läst i det flydda som jag tycker är ganska imponerande är att dom pengar som invandrare skickar hem till släkt och vänner många gånger överstiger statliga bistånd, och kan naturligtvis hjälpa stort att bygga upp trygghet och stabilare förhållanden i hemländerna, misstänker att sådant som demokrati också hänger ihop med att det finns mat för dagen tak över huvudet osv som gör det möjligt att demokrati kan rota sig i länder som inte är så välmående som vi i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den ekonomi som genereras av människor som skickar pengar hem är betydligt större och mer betydande än biståndet. Det är alltså så att med invandring "hjälper vi på plats" allra bäst. Tvärtemot vad rasisterna och xenofoberna hävdar.

   Radera
 8. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/oisincantwell/article21355535.ab

  Kanske är bilderna på den drunknade pojken början på något nytt...?

  Det är inte bara på SD sidan som man nu säger att nu jäklar får det vara nog. Häromdagen stora välkommen-demonstrationer i Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är glad nu, orkar inte vara cynisk, tycker inte kristna ska vara det utan våga tro att Gud kan omvända politiker när de ser att den tysta majoriteten inte är tyst längre.

   Radera
 9. Man får hoppas att det leder till något Klaus, tycker att dom murar som byggs nere i europa är hemskt,mängder med flyktingar fast på tågstation och mycket annat man läser, inte alls värdigt om man ska kalla det humant. Här i Helsingborg har vi många rumäner som bor i tält på en gamal camping som sedan tigger eller försöker få jobb på något sätt, komunen har fixat till campingens gamla toaletter och kyrkan fixade golv i tälten och överdrag (så det inte regnar in) vad dessa människor kostar är verkligen minimalt , om man nu ska resonera kostnader i sådana fall när det gäller människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fästning Europa är sannerligen en verklighet. Men jag är gald åt att fler än vi nu säger stopp!

   Radera
  2. Bra artikel om det som hänt under helgen: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/kristofer-ahlstrom-lat-inte-cynismen-kvava-folkrorelsen-mot-rasism/

   Radera