Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 1 augusti 2015

Kropp

Smillas kropp var sjuk men nu är hon frisk och vilar sig, mirakulöst snabbt tyckte veterinären.

Hästar är kroppar, människor likaså. Vi kan bli sjuka och våra hjärtan slår för att vi ska kunna leva, precis som hästar. Samtidigt som min älskade mamma är svårt sjuk med dyster prognos och Smilla drabbas av en gåtfull och hemsk tarminflammation, colit, får jag tipset att lyssna på Magnus Malms bibelstudier på Hönö-konferensen. Oroligt vakande och tempande min sjuka häst lyssnade jag till det första bibelstudiet och inser att detta var precis vad jag måste höra i denna svåra stund.

Han talar om kroppen och hur kroppen och anden hör helt och hållet samman och det kroppsliga som känslor och ridning är vägar som går till Gud. Det enda sättet att ha gemenskap med Gud är genom kroppen därför blev Gud själv kroppslig i Jesus eftersom Gud skapat oss till kroppar, till sin avbild, av jord och våra kroppar är delar av hans underbara skapelse just genom vår konkreta materiella tillvaro. Ridning och annan kroppslig verksamhet stärker vår gemenskap med Gud om vi inser kroppens helighet och härlighet.

Om sorg tar han fram sanningen att sorg är en god och gudagiven känsla som vi ska känna utan skam men vi sa inte bli självömkande och bittra. Gränsen är tunn mellan sorg och självömkan så i stunder som de jag just denna sommar fått mycket av ska vi "walk the line" oftare än vanligt. För mig fungerar det att tänka mig att gå runt sorgens hage för att se att stängslet är sträckt och inte har fallit ihop på något ställe eller gått av så strömmen inte fungerar i stängslet där bitterheten kan strömma in. Just i sommar låter jag kroppen hjälpa mig med detta genom att göra detta rent konkret samtidigt som jag rannsakar min sorg och hänger mig åt den vaksam över att känna mig särskilt förföljd och utsatt.

Här kan du lyssna själv, bläddra ner till 8 juli Magnus Malm bibelstudium.

2 kommentarer:

 1. Glad att du läser Magnus Malm.
  Ledsen över din mors sjukdom. Jag har själv haft en ffa mycket orolig sommar med livsfarliga situationer för både min yngsta och för min mor för en månad sedan. Två dagar efter varandra. Men det har blivit bättre även om oro för framtiden finns kvar.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har inspirerats av Magnus Malm ända sedan den grå forntid när han skrev i Nytt Liv som jag prenumererade på från 16 års ålder (önskade mig en prenumeration i födelsedagspresent) Jag läste den tills efterträdaren Trots Allt lades ner, sörjd och saknad. Sedan följer jag det han gör så gott jag kan på annat vis. Han är en av de mest inflytelserika kristna lärarna i mitt liv, han och Ylva Eggehorn var speciellt viktiga för mig under ungdomen.

  Härligt att han också fattat detta med hästar och Gud, det är ovanligt i svensk kristenhet.

  Sorgligt med din mamma och ditt barn. Varför är det alltid så att hemskheterna kommer i flock?

  SvaraRadera