Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 28 januari 2018

Amos ärende Septuagesima 2018

Herden Amos från Tekoa i Israel, nordriket, blir kallad till Guds profet och får börja sitt uppdrag med orden:

Herren ryter från Sion,
hans röst dånar från Jerusalem.
Då vissnar herdarnas marker,
då torkar Karmels topp.
Sydafrika hoppas på att kunna bogsera ett isberg till Kapstaden om inte torkan tar slut snart. Nu ransoneras vattnet till 80 liter per dag och person. Australien har levt med vattenransonering i åratal. Australienska utbytesstudenter på skolan där jag jobbar berättar om vattenbesparande åtgärder som att duschvattnet går till toaletten och en uppväxt umder ständig vattebrist. Istäcket i norr minskar och isbjörnar svälter. Pingviner fryser ihjäl i det regn som numera faller över Antarktis. Fjäderdräkten är gjord för saltvattnesdyk i hårt vatten och sedan torr kall luft inte ständigt strilande mjukt genomträngande regnvatten. Hinner Sydafrika bogsera isberget från Antarktis innan det regnat bort?

Herdeidyllen vissnar. De gröna fälten gulnar. Fåren betar ner gräset tlll rötterna, buskarna likaså och jorden blåser bort tills en steril öken är det enda som återstår. Alltså inte en öken som under ytan sjuder av liv, som blommar upp vid nästa regn utan en öken som vid nästa regn blir översvämmad så den sista resten av liv rinner bort. Bergstopparnas glaciärer smälter undan och skapar översvämningar i dalen och sedan är vattnet slut. Jöklarna på Island drar sig tillbaka med många kvadratkilometer varje år. Snön på Kilimanjaro är snart bara ett minne. Karmels topp torkar.


Septuagesima 2017 bjuder på ännu mer snö.Nötskrikorna hittar inte till sina förråd så de besöker oss dagligen. Januari är som april med enorma snömängder.  Längre söderut är det också aprilväder men helt utan snörekord. Högfjällsjöklarna i Indien och Afrika försvinner och torkan breder ut sig. Nu torkar Karmels topp.


15 kommentarer:

 1. Läste om det där med isbergs-bogsering. Förenade arabemiraten har också sådana planer.
  Man har på någon sol-avvisande substans. 38 % smälter ändå under resan.

  De talar om att terraforma Mars. Borde vi inte börja med att terraforma Jorden?

  Och fantasierna om att vi skulle kunna börja på nytt på Mars...på vilket sätt skulle människor sluta vara människor i ordets sämsta bemärkelse bara för att de kommer till Mars? Kloning kanske..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både det där med isbergen och Mars känns så fjärran som om man alltid tror att en högteknologisk lsning ska fixa det. Vi männsikor är så aningslöst teknikpositiva. Först långt senarr upptäcker man problem som borde varit uppenbara redan innan man börjar med en teknisk lösning, men hittills har detta aldrig hindrat.

   Som du säger, vi vet att vi har jorden, drömmar om Mars är ju bara för mycket. Jag ser det som flykt från att ta itu med det vi faktiskt kan göra något åt.

   Radera
 2. Ja, det som händer med jorden, är som ett krypande svårartad smittsam depression. Den jorden som vi känner till, vår världsliga livsgivande mor, håller på att mista sin förmåga att livnära oss .Hennes bröst torkar ut och vi vet inte var vi skulle kunna vända oss till.

  Kanske vi måste först lära oss att leva med katastrofen och dess följder och sedan resten av oss , under resans gång, kommer att lära sig att leva så som det kunde ha varit möjligt utan syndafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte alls det hjälper att åka till Mars det är här och nu vi måste ta itu med synden i oss och jobba för en bättre värld här och nu. Jorden är värd det.

   Radera
  2. Apropå rymdfart så såg jag filen ”In the shadow of the Moon”. (Finns i sin helhet på YouTube). Och det var väldigt emotionellt när de intervjuade astronauterna och alla sa att det största och djupaste och viktigaste var att få se Jorden utifrån.

   Radera
  3. Ja jag läste om den vördnad de kände och de sa också att de stärktes i sin tro.

   Radera
 3. Jag tror Alma att männskliga politiska/ekonomiska system är betydligt bräckligare än moder jord och männskliga system lär gå sönder först. Jag brukar spana efter goda tecken och i USA finns det nu över 1000 kommuniteter som kör sitt eget race, och jag tror dom lär öka över tid , människor själva tycks redefinerar den amerikanska drömmen. Som idag inte längre behöver handla om stora bilar lyxkåkar osv, att alltså göra upp med mammon och inse att det är en falsk gud som säkert kan störta jorden i fördärvet och männskligheten i jakt på mer och mer..sätter mitt hopp till dom som vaknar upp till ett nytt sätt att leva och tror att ifall kriser och elände fortsätter även här i Sverige kommer fler och fler att slå in på "nya vägar" ett exempel jag såg idag:

  https://www.youtube.com/watch?v=syvhAH6YuI8

  Är säker på att vanliga enkla människor förstår sig på vad som är robust och hållbart :) när det inte blir så ute i världen handlar det ju om ideologi eller mammonism.som både struntar i pingviner och isberg.

  Men om gud vill ,så kommer världen "stån upp till förvandling" som den gamle prästen Esaias Tegnér dikta i sin dikt "det eviga"

  Världseliten tycks ju dock dra åt annat håll ;)...låt dom bara

  SvaraRadera
 4. p.s grekerna är ett hårt prövat folk, men det händer intressanta saker där.

  https://www.youtube.com/watch?v=dTcuLUFE77U&t=571s

  Klyftorna här i Sverige har ju ökat senaste 20 åren.

  https://www.aftonbladet.se/ledare/a/G1QXKx/de-superrika-segrar-nar-facket-krymper

  Men vad händer när dom rika alltmer bestämmer, ja det blir mindre och mindre till vanligt folk i form av sjukvård,skola,a-kassa,pensioner trygghet av olika slag, prekariatet växer m.m.

  Som jag tolkar utvecklingen i USA börjar alltfler människor inse att "rösta rätt" inte hjälper tillräckligt, pengarna hamnar ändå i "fel fickor" och vill man se förändring här i världen får man själv kämpa för det. Sammanhållning och hjälpa varandra finns ju tack och lov kvar på landsbyggden och jag tror det kommer att behövas mer och mer av det, och olika kommuniteter och folkrörelser som växer fram är ju ännu barn..men jag tror det finns hopp för framtiden :) och vill dom mäktiga och rika tro på makt och pengar låt dom menar jag, dom lurar sig själva att silver och guld ska ge dom evig trygghet, det är inget att springa efter sådana för hopp eller riktning in i framtiden.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig Lars. Men hur hög är fallhöjden från den här overkliga världen vi lever nu, ner till något etiskt, ekonomiskt, ekologisk hållbart? Är smärtsamt rädd för att den fallhöjden är hög. Men missmod anses väl vara ett slags synd.

  SvaraRadera
 6. Tack för ditt svar Klaus, som jag ser det sker det förändringar i samhället på grund av nödvändighet och drömmar människor har ,hur man vill eller inte vill leva, verkar som att saker sker stegvis.Man kan ju analysera och fundera varför USA ploppar fram olika typer av kommuniteter i rasande tempo, ett film klipp jag såg talar om 1000 fristående kommuniteter mer eller mindre utanför mainstream samhället. Jag har sett ganska många vittnesbörd om människor som gett upp att arbeta för "Corporation America" och vittnar att man mer eller mindre ska sälja sin själ i låååånga arbetsdagar för att ta sig fram..därför sadla man om till något man anser vettigare och mer humant, eller att arbeten inte finns,eller att man har drömmar att livet ska handla om mer än att köpa kåk,bil och kisse katt och jag tror att svaret ligger där varför kommuniteterna växer i USA , för mainstream samhället verkar ha blivit så hårt ekonomiskt så drömmar och framtidstro för många inte längre ryms inom staten och kapitalet liksom.

  Sverige är ju än så länge förskonad från jätte kriser, men det märks ju även här att undommar bor hemma mycket längre pga osäkerheten med bostäder,höga kostnader,svårt med jobb. I USA och på många andra håll är det på uppgång med multi generations hushåll. förståbart att måste man betala höga kostnader för att vårda äldre släktingar och dom yngre brottas med tillfälliga jobb att man slår sig ihop och vips fick man en kommunitet när farmor och farfar flytta in :P

  Sen är ju kommunitet något väldigt brett och kan ha olika bas,kan vara tros-baserad eller vara ett konstnärs kollektiv eller ett gäng vetenskaps nördar, co housing osv , men allt verkar ha som grund tanke att en storfamilj skyddar mot kapitalets värsta härjningar, Sen tror jag dessa kommuniteter kan byggas ut och förbättras vissa har höns ,river upp gräsmattan och ersätter med fruktträd mm så "familjen" har en viss egen försörjning eller man försörjer sig själv och omgivningen till 100 %, såg exempelvis i usa Detroit ett gäng killar som höll igång internet , staten i Detroit har ju förklarat sig i konkurs och mycket tas ju då över av privata och ideala krafter, kul då om dessa aktörer kan tala med varandra och utbyta kunskap och tjänster och jag tror det blir så ifall staten inte längre förmår. Ganska skoj kommunitet är ett gäng dator killar i Silicon valley ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=A5okwbxNBrE&t=68s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betyder jättemycket för mig att du skriver så där. Ger mig lite hopp.

   Radera
  2. Jag tror att framtiden är hoppfull Klaus :) många konstnärer och fotografer har flyttat till Detroit för att dokumentera den apokatypliska stämmningen,industierna i förfall , staten i upplösning. men i eländet gror nya frön. Läser man historia så har alla politiska välden en viss livslängd men dom finns inte för evigt, men det som ersätter brukar vara bättre :) bibeln är ju en mästare på ljus framtid :)

   Daniel 2:44

   Men i de konungarnas dagar skall himmelens Gud upprätta ett rike som aldrig i evighet skall förstöras och vars makt icke skall bliva överlämnad åt något annat folk. Det skall krossa och göra en ände på alla dessa andra riken, men självt skall det bestå evinnerligen; ty du såg ju att en sten blev lösriven från berget, dock icke genom människohänder, och att den krossade järnet, kopparen, leran, silvret och guldet. Så har en stor Gud uppenbarat för konungen vad som skall ske i framtiden, och drömmen är viss, och dess uttydning är tillförlitlig.

   Dan 7:13 I min syn om natten såg jag, och se, en som liknade en människoson kom med himlens skyar, och han närmade sig den Gamle och fördes fram inför honom. Åt honom gavs makt och ära och rike, och alla folk och stammar och språk måste tjäna honom. Hans välde är ett evigt välde som inte skall ta slut, och hans rike skall inte förstöras.

   Radera
  3. Ja, du har så rätt vi får inte förtvivla då har ondskan segrat.

   Radera
 7. Det finns något som kallas för en vikarierande tro. Jag vill gärna tro på din optimistiska tron Lars.När jag läser historia och kyrkohistoria blir jag ofta förvånad när kyrkor och nationer och även individer återhämtar sig efter politiska, sociala , moraliska katastrofer och krig. Vi får hoppas, som du gör, att våran återhämtningsförmåga räcker till den här gången med.

  SvaraRadera