Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 5 februari 2018

Amos ärende sexagesima 2018

Så säger Herren:
Brott på brott har Damaskus hopat,
jag vill inte dröja med domen.

Det är svårt att fatta att profeten Amos som  "var en av herdarna från Tekoa och såg syner om Israel" levde " när Ussia regerade i Juda och Jerobeam, Joashs son, regerade i Israel, två år före jordbävningen." Hans ord är så aktuella att man häpnar.


Syrien blöder och dess barn är på flykt, flest i Syrien men många har också sökt sig utanför landets gränser: Libanon hyser 1,2 miljoner syriska flyktingar, Jordanien och Turkiet har nästan lika många vardera till och med Sudan, som är ett av få länder som tillåter flyktingar från Syrien att ta reguljärflyget till sin asyl och de har heller inte visumtvång för syrier som de allra flesta länder i världen nu sett till att införa. EU ser sin osynliga mur rämna och en och annan syrier hittar också hit efter svåra umbäranden och stora faror. Även mitt i vintern försöker sig människor på att ta gummibåt över Medelhavet till freden och välmågan i Europa. Till slut når ett fåtal av dessa flyende också det fjärran Sverige.


Visst är det Al Assads fel och Daeshs och Syriska befrielsearméns och Al Qaidas och Irans och Saudiarabiens som hopat brott till brott.  Men de som lider är barn och gamla, kvinnor och män som du och jag. Uppvuxna i ett välfärdsland med gratis skola, asfalterade vägar, semesterlag och fungerande sjukvård. Allt är nu slaget i spillror. Brottslingarna har hopat brott till brott men det är inte bara de som lider. Barnen dör av splitterskador och giftgas. De gamla svälter och fryser. De som orkar och har råd flyr från sina bekväma hem med indraget el, vatten och avlopp. Urgamla kloster ligger i ruiner. Krig drabbar alla. Till och med de vilda guldhamstrarna far illa av kriget. Vilka brott har de hopat till brott?

"Vår" syriske pojke Khaled flydde från Syrien på en båt med sin svåger Osman. Då var Khaled 13 år. Båten förliste och de som räddades visade sig befinna sig på egyptiskt vatten. De fördes till fängelse i Egypten. Efter 11 månader i Egyptiskt fängelse kom han tillsammans med de andra att fördelas till olika EU-länder som FN-kvotflyktingar. Khaled och hans svåger skickades till nordligaste Sverige. Nu är också hans syster Sonja, Osmans fru ,här med deras två barn. På bilden fyller Khaled 16 år.

9 kommentarer:

 1. Krig är vekligen eländes elände som fördärvar alla former av trygghet. Mat vatten sjukvård tak över huvudet, sådant vi alla behöver enligt den där behovstrappan Maslow gav namn åt.Vi "tyar" inte mer säger politikerna om dom som vill komma hit, det närmaste vi kommit till krig här i Sverige var väl 2:a världskriget.

  https://www.youtube.com/watch?v=AIi_IpGx1L0

  p.s Grattis på Khaled 16 år :)

  SvaraRadera
 2. p.s 2 tror ändå det finns hopp, "det goda samhället" är ju så mycket mer än politiska beslut utan är summan av vad vi alla gör. Trine jag är med i ser till att by efter by i Afrika får ljus och solel, invandrare som jobbar i Sverige sägs ju skicka hem pengar som vida överstiger u-landshjälp, Precis som att ha Syriska fosterbarn är ett kraftigt "statement".Råkar man händelsevis bo i usa och man har en mr president som älskar kol så kan man ihop med likasinnade sätta solpaneler på taket (exempelvis) det är något jag upptäckt på sistone, ett land är inte dess elit, även om kändisdyrkan i vår nutid vill få oss att tro att trump,löven och Kardashians bröst storlek är det som får världen att gå runt, medans vi andra "vanliga" bara är ynkliga stackare som får hoppas på att eliten fattar rätt beslut åt oss här i världen (en falsk bild av verkligheten . kallar jag det)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt. Vi kan ite skylla ifrån oss på makthavare för det är mycket vi kan göra själva. Till exempel solpaneler på taken. En familj här åker ofta till Indien och Kina för att installera egna uppfinningar i brunnsborrning, vindkraft och solenergi. De stöder också en flickskola i Indien som drivs med förnyelsebar energi.

   Radera
  2. Intressanta Exempel Alma :) läste något intressant häromdagen nämligen att passivhus blir byggnorm här i Sverige 2020.

   http://www.passivhuscentrum.se/node/4969

   Pensionerad lärarinna berättar om sitt hus som inte behöver värmepanna...

   https://www.youtube.com/watch?v=qJHYpQpNHnY

   Synd jag aldrig fick möjlighet att bygga klart min koloni, drömmen var att det skulle bli en liten passiv stuga.   Radera
  3. I Kiruna har de nu byggt två miljöhus på nya området: Forskningen viktig för stadsflytt i norr - Vetandets värld http://t.sr.se/2GbvuNS

   Radera
  4. 40 % besparing låter väldigt bra och intressant som har hörde i programmet för kiruna :) för ett antal år sedan innan bra isolering kom på tapeten och man eldade med olja hörde jag att 60-80 % av Sveriges energibehov var för att värma upp hus,skolor,industrilokaler, tur att det kommer nytt på området.

   Radera
 3. p.s kanske är detta :

  https://www.ncc.se/vara-projekt/passivhus-sjunde-huset-kiruna/

  Klippet säger "i stort sett självuppvärmt" som låter riktigt bra, för att vara så pass långt norr ut ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis dess hus är det. Så fina också, men dyra att bo i. Trots det är de redan fullsatta.

   Radera