Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 12 februari 2018

Amos ärende fastlagssöndagen 2018


               Amos 1:13 Brott på brott har ammoniterna hopat,
                                  jag vill inte dröja med domen.
                                  De skar upp havande kvinnor i Gilead
                                  när de ville vidga sitt välde.
 
Varför är detta så aktuellt fortfarande?  Hur kommer det sig att mänsklighetens kreativitet för ondska saknar gränser och ändå ständigt upprepar sig? Vi är enligt all statistik snällare mot varandra nu än på Amos tid. Ändå är de brott han får i uppdrag att brännmärka inte alls urmodiga utan upprepas om och om igen.

Jag vet att Guds dom oftast uppfattas, och ska väl också göra det, som skrämmande; men för de havande kvinnor som skurits upp är det förstås helt annorlunda. Medeltidens skräckbilder av domen uppfattas i vår tid som vidriga skildringar av sadistiskt våld men för de som såg målningarna när de knappt torkat var det också satirbilder av välkända makthavare som hopat brott till brott och nu äntligen fick sitt rättmätiga straff. För de överlevande måste det ha varit ett glädjebud att:

Deras kung skall föras bort i fångenskap,
han och hans stormän med honom,
säger Herren.
Fastlagssöndagen ger oss hopp om denna dag: Jesus har gått kärlekens väg. I stället för att skära upp havande kvinnor föddes han av en kvinna. Han har kommit som en helt annan slags kung: fredsfursten.
Jesaja profeterade: 
Man säger till er: ”Fråga de dödas andar och spådomsandarna, de som väser och stönar!” – Ja, skall inte ett folk fråga sina gudar, be de döda om budskap och undervisning för de levandes skull? – Så talar de för vilka ingen gryning finns.
Plågade och hungrande skall de ströva omkring i landet, och i sin hunger skall de gripas av raseri och förbanna sin kung och sina gudar. De må vända sig upp mot höjden  eller se ut över jorden, överallt råder nöd och mörker, en ångestens natt, töcken utan någon ljusning.
Men natten skall vika där ångest nu råder.

Fredsfursten

Det folk som vandrar i mörkret
ser ett stort ljus,
över dem som bor i mörkrets land
strålar ljuset fram.
Du låter jublet stiga,
du gör glädjen stor.
De gläds inför dig
som man gläds vid skörden,
som man jublar när bytet fördelas.
Oket som tyngde dem,
stången på deras axlar,
förtryckarens piska
bryter du sönder,
som den dag då Midjan besegrades.
5Stöveln som bars i striden
och manteln som fläckats av blod,
allt detta skall brännas, förtäras av eld.
Ty ett barn har fötts,
en son är oss given.
Väldet är lagt på hans axlar,
och detta är hans namn:
Allvis härskare,
Gudomlig hjälte,
Evig fader,
Fredsfurste.
Väldet skall bli stort,
fredens välsignelser utan gräns
för Davids tron och hans rike.
Det skall befästas och hållas vid makt
med rätt och rättfärdighet
nu och för evigt.
Herren Sebaots lidelse
skall göra detta.


4 kommentarer:

 1. Jo man läser ju ofta i bibeln att ett välde fyllt sitt mått till bredden med våld upp till himlen och folk kräver rättvisa till slut, våld går inte ostraffat förbi och domen kommer då till sist, såg en tecknad film på det där idag som ganska bra kan illustrera världs historien.

  https://www.youtube.com/watch?v=-evIyrrjTTY

  Till sist är det bara döden som sjunger ibland atom bomberna.

  Ska det komma ett välde som varar så kan det med andra ord inte vara byggt på övermakt och våld, som bara är en hopplös spiral som världs historien visar.Våld kommer i många skepnader som att suga ut och kränka fattiga, som frankrikes Ludvig XVI fick betala exempelvis.

  Det fina med Gudsrike är ju att det börjar i människors hjärtan och även om vi är dess ambassadörer så behöver vi inte typ hota Stefan löven...maka på dej annars kommer jesus med sina stridsvagnar och mular ner dej, nej jesus är en annan sorts furste helt klart :) många menar ju att vi troende tror på spagetti monstret. Men bibeln fast många 1000 år gammal inser att en regering som består inte kan vara byggd på våld och övermakt. Som ju Daniel profetera bra om i sina syner om natten.

  Människor har många och stora drömmar att utforska universum leta liv i rymden..dyka i haven..förstå djuren, you name it men en männsklighet som aldrig lämnar bajs blöj stadiet lär knappast komma så värst längre bort än mars som kräver mycket pengar och sammarbete.

  Ta nästa steg i männsklighetens historia, behöver vi verkligen och en av dom få böcker som överhuvudtaget nämner sådant är ju bibeln som ger oss en "vägskylt" mot framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbara Lars, har inte svarat här på detta kloka inlägg förrän nu. Du är en klippa och en profet i Amos anda. Gud välsigne dig!

   Radera
 2. "Herren Sebaots lidelse skall göra detta".

  Vist, men Herren har inga världsliga händer att ingripa direkt, utan han behöver världsliga verktyg för att hans vilja kan sker.Och det är vi kallad till.

  Det är bode skrämmande och angenäm meditativ övning att fråga sig själv : Och vad är mitt uppdrag i Fredsfurstens tjänst? Allting börjar ju med att man bygger upp en sinnestillstånd och gör sedan det som möjligt för mig.

  SvaraRadera