Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 21 december 2019

Adventskalender i sista minuten: Tomas-en favorit i adventskalendern

Denna hösttermin har jag jobbat en normal heltid utan anpassningar för första gången sedan kristallsjukan och utbrändheten slog till. Inte orkar jag som förr, men det är skönt att mitt underbara arbete funkar för mig igen och jag har till och med lyckats sjunga i kör på advents- och julkonserter, roligast av allt är att min käre Bråddjup börjat sjunga i samma kör. Däremot har jag fått prioritera bort saker som jag upplever som viktiga, till exempel adventskalendern. Men allting har sin tid och nu när solen är under horisonten hemma i Kiruna och knappt alls över här hemma i Holmträsk kommer Tomasdagen. En av de viktigaste dagarna i gamla tiders julförberedelser ty då skulle julölet avsmakas.

För mig saknar julöl all betydelse. Aposteln Tomas, däremot, är för mig en viktig gestalt som jag sedan söndagskoletiden identifierat mig med. En person som vill veta hur saker hänger ihop på molekylnivå måste väl nästan känna så inför Tomas. Tomas var dessutom den lärjunge som modigt uppmanade de övriga att följa med Jesus till Jerusalem för att dö med honom fast han ännu inte fått bevis. Trofast och tvivlande, så kan han beskrivas. Tomas nöjde ju sig inte bara med att se och tala med Jesus efter uppståndelsen utan han ville undersöka och kontrollera sina egna och andras sinnesintryck. Vad glad jag är att han gjorde det. Det bekräftar att kristendomen tål undersökningar samtidigt som vi som vill undersöka och ifrågasätta får finnas allra närmast Jesus.

Att min älskade godsägare Bråddjup dessutom heter Thomas, tar jag som en julklapp jag tacksamt tar emot varje dag. Extra mycket i år eftersom han drabbades av en hjärtinfarkt i oktober men nu mår bra. Dagens namn föranleder mig också att dela denna länk med Tomas Sjödins senaste Vinter i P1. Där finns också alla hans program i både Sommar och vinter. Ett perfekt sätt att fira denna dag är att lyssna på dessa program vare sig man ska avsmaka julöl, baka, städa, ta in granen eller bara ta det lugnt inför årets längsta natt.

Tomas undersöker Jesu sår i en målning av Caravaggio. Vad passar bättre inför årets längsta natt än en målning i Chiaro-Scuro-teknik?

 
Här en länk till en kortbiografi om Tomas där hans attribut syns i bild: vinkelhaken. Tomas naturvetaren och arkitekternas skyddshelgon.


22 kommentarer:

 1. Ja krämpor börjar komma, vet det väl som tillbringa större delen på sjukhus pga propp i levern i sommras, får behandling ännu för följder av proppen (brock i matstrupen) dom sätter gummiband runt brocken i matstrupen, men avskyr behandlingen som kallas gastroskopi. dom går ner med en slang i matsrupen/magen och man kräks som en....ja vet inte vad, men är viktig,struntar man i behandlingen vill jag minnas att det är 20 % dödlighet. Det är inte kul att bli nergrävd ihop med "kunderna" på jobb man vill helst bli pensionär (dödgrävar skämt).

  Hur som helst om Tomas tvivlaren, såg om arkeologi här om dagen, senaste fynden från israel och dom många utgrävningar där, naturligtvis vill judiska folket få bekräftelse på sin historia
  och heliga texter. fantastiskt att se, för programmet visade att bibel skribenterna var väldigt noga med minsta detalj och det bygger upp trovärdiget för skriften, det är ingen sagobok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo verkligen viktigt att ta hjälp av läkarnas kunskap. Jag tror läkarvetenskapen är svaret på när Jesus se att vi ska göra större under än han. Jag är glad att ni båda två, Thomas och du, mår bättre igen.

   Jo, Bibeln är fascinerande och de som skrev ner den. Vilken respekt för berättelserna och språket i dem. Gud visste vad hen gjorde när judarna valdes ut att förvalta ordet.

   Radera
  2. Absolut Alma, munkarna började det arbete som nu ligger på staten.och har mina misstankar att det skulle bli människor till hjälp och till guds ära.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Helgeandshus

   Har läst någonstans att dom sjukhusrutiner vi har idag, dvs en läkare kommer och undersöker dom sjuka ställer diagnos och rekomenderar botemedel infördes på medeltiden. må vara hänt att vården inte var så komplicerad i då tid, men någonstans måste man starta. Fattiga fick gratis vård medans dom som hade pengar betalade efter förmåga vet att munkarna odlade opium vallmo så det fanns smärt lindring även i "the dark ages" :).

   Svenska Bibel sällskapet skrev en intressant iaktagelse för några år sedan, ordet/skriften bevarade judarna och deras identitet som ett folk man löstes inte upp i nationerna, innan staten israel fanns, och skriften talar: - jag kommer att bevare er för mitt namn skull. Guds önskan är ju att även nationerna ska lära känna honom, hade blivit svårt om judarna vore ett dött och assimilerat folk.

   Radera
 2. PS tror du kommer att gilla denna:

  https://www.youtube.com/watch?v=yFoFOZmSIfY

  Judiska folket har en lång och spännande historia
  som vi kristna har blivit en del av via jesus.Spännande
  också när judiska artister framträder på nätet att
  folk vill välsigna och älska israel i kommentars fältet.

  https://www.youtube.com/watch?v=1Zoq4X_nCdA

  ser sällan något hatiskt, och skulle tro att dom som vill välsigna
  är kristna som känner tacksamhet och glädje. Och profetior går i uppfyllelse att gud kommer att ta präster bland hedningarna, där kommer vi inn ju som inte längre har Oden som gud utan är en del av det judisk/kristna tros systemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vilken härlig version och den får ett extra djup av att sjungas på hebreiska av det folk där Gud föddes. Läste kommentarerna och de var verkligen vänliga, Så skönt att slippa det vanliga antisemitiska dravlet.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Önskar dig ett så gott nytt år, Lars!
  Klaus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det samma till dej Klaus, Gott nytt år och till Alma med familj.

   Radera
  2. Jag tog ett julkort men denna gamla dator tjorvar så jag har inte lyckats ladda ner bilden här, men klart jag önskar dig ett Gott och friskt nytt år.

   Radera
 5. Svar
  1. Tack detsamma önskar jag förstås dig, käre Klaus. Spanarnas Per Naroskin hoppades på ett glatt tjugotal igen. Det hoppas jag speciellt för dig och de dina: glädje och frid.

   Radera
 6. Lars, har du provat med bedövningsspray i svalget? En del tycker att det underlättar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Klaus, hoppas du haft en bra jul.
   Sköterskarna erbjuder bedövningsspray som jag tar imot, även stesoliden som gör att man känner sig lugnare och mer avslappnad.
   esofagusvaricer ser jag det heter (åderbrock i matstrupen) pga propp i porta vena i Levern.

   Radera
 7. Lars- är man klar nu?
  Klaus

  SvaraRadera
 8. Hej Klaus
  Undersökning och ev sätta gummiband i matstrupen blir 27:e januari, jag har gjort undersökningen 3-4 gånger, första gången satt dom 7 gummiband på olika ställen, nu är vi nere på ett ställe och det är bra :) hade en träff med Läkaren för ett tag sedan som sa att jag i "princip" är färdigbehandlad, Har varit på leverbiopsi också för ca 3 veckor sedan ,läkaren ville försäkra sig om att jag inte hade någon sjukdom i levern ev beroende på min diabetes som proppen kan härledas till i levern, svaret gav att levern är frisk.Läkaren sa att Leverbiopsi är inte så skoj kanske, och det var det ju inte ;)men nu är det ju gjort. Så jag har lyckats med att göra massor med mindre trevliga undesökningar ;) magnetröntgen och liknande är ju rena drömmen...

  gott nytt år på dej Klaus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att detta verkar vara över nu. Så jobbiga behandlingar kräver ju nästan att man är fullt frisk för att palla med.

   Radera
  2. Exakt Alma, var på leverbiopsi en gång innan som misslyckades dom fick inte ut tillräckligt bra prov och när dom rullade upp mig på avdelningen mötte jag läkaren i korridoren som titta med medlidande och sa:- ja man måste vara stark när man ska ligga på sjukhus :)

   Radera
  3. Styrkekram får du av mig!

   Radera
  4. Jätte tack Alma, det lär behövas när jag ska på gastroskopi :) brukar räcka ut handen om det finns en sköterska med i läkar teamet. En sa till mig att:- va är du inte lite för gamal för sånt ? repliken blev så pass gammal att jag lärt att man alltid behöver stöd när det blir jobbigt ;)

   Radera
  5. Kloka Lars, du blir inte arg och bitter utan svarar med ett Jesus-svar!

   Radera