Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 19 november 2020

Kroppens vilja

 

Johannes evangelium 1: 11-13 Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom.

Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn,

som har blivit födda inte av blod, inte av kroppens vilja, inte av någon mans vilja, utan av Gud.

 

Urrk! Detta är verkligen något som gnostiker kan frossa i: "se vad evangelisten själv säger". Ack, hur kan det bli så fel?, tänker antignostikern i mig. Var Johannes så påverkad av sin hellenistiska omgivning att han vek av från Vägen? Ja, jag tror nog att hans poetiska stil frampolerats av decenniers umgänge med olika gnostiska rörelser. Men det finns en annan kontext än den hellenistiska som står Johannes betydligt närmare och det är judendomen.

 Där var det just att födas till jude som var top notch av andlighet. När Johannes evangelium skrevs var det en stor grupp proselyter och hednakristna som började följa den Vägen. De kunde aldrig stoltsera med sina genetiska företräden. De var inte födda av en judisk mor. De hade inte gjort sin Bar/Bat Mitzva,de var inte omskurna på åttonde levnadsdagen. De hade bara kommit till tro på den enda Guden, JHWH ändå. Med sina hednaföräldrar i bagaget var det svårt att tro på att de fick kalla sig Guds barn. Judarna hade ett ointagligt försprång. Kanske måste de omskära sig, följa Mose hela lag och dessutom de principer som utvecklats inom judendomen för att skilja judar från hedningar i en massa udda vardagliga praktiker. Och kanske, kanske kunde de då få rätt att kallas Guds styvbarn i alla fall.

Paulus tar itu med detta i Galaterbrevet, som också kunde kallats Brevet till Kelterna, eftersom det är precis vad galater betyder.

Men när jag såg att de avvek från sanningen i evangeliet sade jag till Kefas i allas närvaro: »Om du som är jude kan leva på hedningarnas vis i stället för på judarnas, varför vill du då tvinga hedningarna att göra sig till judar?«

Rättfärdighet genom tron

Vi är visserligen judar till födseln, inte hedningar och syndare.

Men vi vet att människan inte blir rättfärdig genom laggärningar utan genom tron på Jesus Kristus. Därför har vi också satt vår tro till Kristus Jesus för att bli rättfärdiga genom tron på Kristus och inte genom laggärningar, ty av laggärningar blir ingen människa rättfärdig.  ---

Alla är ni nämligen genom tron Guds söner, i Kristus Jesus.

Är ni döpta in i Kristus har ni också iklätt er Kristus.

Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus.

Men om ni tillhör Kristus är ni också avkomlingar till Abraham och arvtagare enligt löftet.

 

Jag tänker att det är detta Johannes evangelium försöker inpränta . Inte förakt mot kroppen utan en frihet att få bli Guds barn oavsett etniskt ursprung.

Vad tänker du?

Den goda vardagen, skapad av den Gud som älskar oss. Elis lagar mat och provsmakar medan jag är på väg ut till djuren. En bild som får mig att bli glad och tacksam över livet och skapelsen. Livet som är människornas ljus även i de mörkaste av tider.


3 kommentarer:

  1. En ny gemenskap... kommer inte på något annat än det..

    SvaraRadera
  2. Ja, en ny gemesnakp som går långt utöver släktband. Eller kanske viktigare visar att alla släktband kommer från samma källa, i skapelsen. Vi hör ihop, alla vi Guds barn-från början och Jesus har återvunnit vårt släktskap med Gud och varandra.

    SvaraRadera