Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 28 september 2015

Blodmåne och traktor

Johannes evangelium 6: 33- 35 Guds bröd är det bröd som kommer ner från himlen och ger världen liv.” De bad honom då: ”Herre, ge oss alltid det brödet.” Jesus svarade: ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra, och den som tror på mig skall aldrig någonsin törsta."
En helt rättvist fördelad* astronomisk upplevelse var pojkarna och jag med om i morse, vi såg den där röda månen som det talats om: blodmånen. Samtidigt såg Hr. Bråddjup samma sak. Vi var ute i markerna och han såg den över gruvberget i Kiruna, ja, man kunde se den överallt där inte molnen störde.

Kvällen innan var vi med om en orättvis upplevelse, en stor traktor kom med höförråd till hästarna. En snäll tornedalsbonde körde i timmar till oss med höbollar proppfulla med sommarens hö. Då tänker jag att kyrkan är en underbar familj att ha, stor och generös. Utan den hade jag aldrig träffat först en familj som gav oss gratis torrhö tills de inte längre orkade göra hö av åldersskäl och genom den deras släkting bonden med den fina traktorn och han, som är lika blyg som jag, hade behövt leta djurägare bland helt obekanta.

I kyrkan möts nämligen människor som annars inte hade mötts, bonden med stora ängar som gått i arv i generationer i bördiga Tornedalen  hade inte mött en fjällnära familj med hungriga hästar från de egendomslösas kast. Hade det inte varit för Jesus och det han lärde oss hade kanske heller inte bonden brytt sig om den egendomslösa familjen. Jesu lära har påverkat oss i tusen år till att inte bara se till våra egna behov och lärt oss att dela kan betyda två saker: Dela intresse, upplevelse och samhällsklass= tillhöra samma grupp, dela samma erfarenhet. Dela bröd: ta ett bröd och bryta det i många delar så fler får äta även dem man inte delar erfarenheter med.

Jesus sa sig vara det brödet som ger liv. Inte bara människorna utan hela världen får liv genom Jesus.  Något händer när vi delar livets bröd, vi vill också dela det dagliga brödet med varandra. Ja , det dagliga brödet är livets bröd, de går inte att skilja från varandra, men det brödet går att dela med varandra.

* om man inte räknar med att alla inte alls kan se, alla kan inte gå upp på morgonen, alla kan inte gå över huvud taget etc. etc.


9 kommentarer:

 1. Kul att ni såg blodmånen, jag missade men hade siktet helt inställt på att nasa idag 17.30 ska släppa info om en banbrytande upptäckt på mars.

  http://www.nasa.gov/press-release/nasa-to-announce-mars-mystery-solved

  En massa spekulerande på nätet vad denna upptäckt är allt från aliens till vatten :)
  tror själv att rinnande vatten är mest troligt, följde uppskjutningarna får några år sedan och dom olika "missions" som anlände dit och det finns väl 2 rovers som kryper på marken och en kartläggare som i HD kartlägger hela mars yta (behövs för bemannad färd så man inte landar på stor sten) och sedan ett geologiskt instrument som sedan länge upptäckt fruset vatten under sanden och vid polerna , foton har släppts som ser ut som vatten runnit på vissa ställen, tämligen troligt att braknyheten är rinnande vatten.

  Kontakter är bra att ha vem har inte hört om Gnosjöandan

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Gnosj%C3%B6andan

  Där bla frikyrkor blev mötesplatser där folk har möjligheter att lära känna varandra och utbyta kunskap,tjänster,erfarenheter.

  Faktiskt finns det något liknande hos oss på kyrkogårdsförvalningen någon är bra på att svetsa en annan har arbetat som plåtslagare förr, någon av damernas man är elektriker. sen får vi lov att låna redskap,släp och annat hem över helgen. vi har traktorförare som kan låna traktorn över helgen, så väldigt mycket kan lösas med tjänster och gentjänster om bara viljan finns så :)

  Minns en gamal farbror vi hade begravning för och många kransar och blommor vittnade om att han var en ordens broder av något slag, man blir ju nyfiken och vi på jobb slog upp det på datorn minns inte namnet på orden men det var en orden från 1800-talet där alla skulle hjälpa varandra som brödrar oavsett social ställning.utmärkt idee som så klart grundade sig på livets bröd och vad han undervisade om solidaritet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi möter ju folk på andra ställen också men om man kommer till ett nytt sammanhang är det lätt att det blir just jobbet som blir det sociala sammanhanget där vi liknar varandra åtminstone till utbildning och arbetslivserfarenhet. Jag tycker kyrkan är så bra på att föra olika människor samman. Ingen av mina nuvarande jobbarkompisar känner knarkare och mördare, fattiga eller utvecklingsstörda. I kyrkan möter vi varandra utanför samhällets upptrampade leder. Den där orden påminner om ex.vis frimurarna som var en slags fackförening för stenarbetare och murare från början. Mozarts änka fick pension från frimurarorden där Mozart var medlem.

   Nu vet ju vi alla vad upptäckten var och du hade rätt. Spännande med rymden inför den blir jag barn på nytt. Även nu är månen häftig och stjärnhimlen fantastisk. Venus lyser enormt starkt just nu. Läste att Mars syns också i närheten av Venus just nu, men jag tittade åt andra hållet i morse där månen var. I morgon blir det Mars spaning, kanske syns vattnet;)

   Radera
  2. jo det är helt sant , konstigt nog på samma vis inom kyrkogårds förvaltningen gamla missbrukare exempelvis som fick praktik, funka det och dom inte återföll så fick dom jobb på sikt, vi har en kille som är bud mellan kyrkogårdarna och huvudkontoret som är gamal heronist, han och jag kollade några gravar på killar födda 68 och 74. kompisar som inte klarade det och han satte lite blommor. innanför murarna är det en annorlunda värld än i samhället på många sätt.

   Såg igår morse när jag var på väg till bilparkeringen en väldigt stark "stjärna" som står lågt i öster och vet sedan innan att det är någon av planeterna venus eller Jupiter, saturn , just Jupiter i ett teleskop kan skapa effekten barn på nytt :) när man ser ett par månar olika områden på Jupiter eller Saturn ser man ringarna klart och tydligt.

   såg press konferansen hos Nasa och det var väldigt intessant med fria tankar och hur forskare och chefer där på nasa resonerade, inte så stelt i heller, en journalist sa:- nu har ni funnit vatten vad ska ni nu göra med det ? svaret blev : tja dricka upp det väl.....skratt salvor i lokalen :)

   Radera
  3. Tur att kyrkan finns, likadant är det hos mig. Många som är udda p oliak sätt frå jobba på kyrkpgården. Det är bra.

   Ja just sådana här rymdnyheter, häftiga månar och de enorma norrsken vi haft på sistone gör mig absolut till barn på nytt. Ville bli astronom som liten, men nu har den lusten försvunnit, nu räcker det att skåda stjärnor och läsa om vad astronomer kommer fram till för den där hisnande känslan.

   Radera
  4. Vilken super tur ni har Alma i norrland med nordsken , här i skåne får vi se det på Youtube,men ser verkligen magiskt ut :)

   En film för alla "barnen" om rymden:

   https://www.youtube.com/watch?v=13ldvVx_pJo

   Radera
  5. Ja, tur som tokiga har vi! Tack för filmen, det finns ju en del barn som kan ha glädje av den här i huset=)

   Radera
 2. Följer er, det ni skriver, och blir lite varm inuti. Även om jag just nu inte skriver så mycket själv, så läser jag. Tack för att ni finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv käre Klaus, ibland måste man vila, det finns en tid för allt och allt är skapat skönt för sin tid även det riktigt svåra har sin tid och sin skönhet.

   Radera
  2. Saknar dina tankar Klaus, skriv när du kan och orkar..

   Radera