Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 27 juli 2016

Blogg.se kommentarer

Tydligen fungerar det dåligt att kommentera på blogg.se så i väntan på att jag kan flytta inlägg därifrån hit lägger jag ut denna post där ni kan kommentera inlägg därifrån. Kopiera in länken till inlägget tillsammans med din kommentar.

111 kommentarer:

  1. Precis när jag har mycket tid, och läser på din gamla blogg, har du lite. Så matar jag in massor med kommentarer på din gamla blogg nu lär du inte hinna med... men nåja, det kan ju få stå kvar till senare. Allt kräver verkligen inte heller kommentarer.

    Vi börjar med en hög mer eller mindre bibliska och på andra sätt religionsrelaterade saker.


    http://barockbloggen.blogg.se/2010/june/oupplyst-monark.html
    Kvinnlig domare i GT. Så lustigt. Hur fick den patriarkala traditionen för sig att stoppa in det, månntro.


    http://barockbloggen.blogg.se/2010/december/eva.html
    Just den här bilden vill jag minnas att någon visat på ett föredrag. Maria är den nya Eva. Eva ger död; Maria ger liv. Lägg märke till hur hon matar folk med oblater. Maria som präst? Det finns faktiskt en teologisk tradition om att prata så, från 1800-talet om jag minns rätt. När RKK någon gång i framtiden börjar prästviga kvinnor kommer man att gräva fram den.


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/march/den-kampande-tron.html
    Ja, det var en intressant text av Joel Halldorf. Numera här
    http://www.dagen.se/kronikor/ingen-teater-1.138782


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/march/madonnor-i-blatt.html
    Hihi. Antar att du ser felet med denna kalkmålning, som så många andra övertäckt och senare avtäckt och restaurerad.
    http://medeltidbild.historiska.se/medeltidbild/visa/foto.asp?imageId=9422201


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/march/bibeln-som-de-prostituerades-forsvarare.html
    Hemma hos Simon den spetälske. Det är ju också intressant. Kunde man verkligen umgås med spetälska?


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/june/johannes-doparen-illustrerad-av-caravaggio.html
    Leva av vad naturen gav. Det missade den mellanstadielärare (tror jag det var) helt att förklara, som först gjorde mig bekant med Johannes döparens gräshoppor och vildhonung. För mig lät det mest bara som ett excentriskt val av mat.

    Vi har ju också en del rätt stora gräshoppor, vårtbitare kallas de. Finns kanske inte uppe hos dig, men längre ner i landet är de inte helt ovanliga. Jag har sett iaf ett par. Första gången var jag barn, och blev helt skräckslagen. Det satt en JÄTTEGRÄSHOPPA på ett traktordäck och för mig var det nästan som en alien.


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/august/vad-man-kan-lara-sig-av-en-valp-i.html
    Det är väl som så att bokstavstroende a) anser sig vara väldigt kristna (och de enda som är det) b) faktiskt ganska sällan läser i själva Bibeln, utan mer blir itutade lämpliga småstycken. Min favorit-Youtube-ateist, Evid3nc3, är ett sånt exempel. Han blev jättepaff över vad han hittade när han faktiskt läste själva Bibeln, och det blev ett av stegen bort från hans tro. (Som han sen bytt ut mot tron på Förnuftet och Vetenskapen. Men det är nog faktiskt bättre gudar än den han hade. Tror jag.)
    https://www.youtube.com/watch?v=70SYwkoH_yc&index=7&list=PLA0C3C1D163BE880A

    Vilken märklig blick hunden har, med ljusblå ögon.


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/december/virginia-ratten-till-sitt-liv.html
    Nunnor med mansnamn? Har du något exempel?

    När vi kommer fram till 1700-talet vet jag inte hur mycket bildning nunnorna fick i sina kloster. I ett par omgångar genom historien - tror jag, eller om bara är en stor - har männen som bestämt reglerat så ordnar vars kvinnliga grenar tidigare var ute i samhället och gjorde saker, fick stänga in sig bakom klostermurar och leva så gott som helt kontemplativt liv. Om man skulle teckna en historia över exv. dominikansystrarnas historia misstänker jag att det svängt lite hit och dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för spännande funderingar och tålmodigt läsande! Tar en stund på rasten på jobbet efter en lång tid hemma utan internet pga åska. Skrev svar för flera veckor sedan men då kom åskan och jag drog ut internet men ändå tog åskan internet för alla i byn. Och svaren försvann, försöker återkalla dem mer kortfattat:
      1. Jag antar att det beror på att kvinnliga domare förekom och att just Debora var viktig för folkets sammanhållning och identitet och därför inte kunde uteslutas. En del forskare menar dessutom att Elohisten var kvinna av olika skäl. Men Bibelns fåtaliga kvinnor är ju alla sådana att de inte kan uteslutas och de spelar en roll som endast kvinnor kan ha, medan många män är helt överflödiga för berättelserna men ändå nämns. Ungefär som i helt samtida moderna filmer.

      2.I mitten av 1800-talet började gudsbilden nyanseras så att Gud som kvinna blev intressantare. Laestadianismen och Lina Sandell är uttryck för detta fenomen i Sverige. Bahai som menar att alla männsikor i grunden är lika (ingen dikotomi manligt-kvinnligt) uppkom också vid den tiden, är några exempel. Om man får tro Karen Armstrongs som menar att religionens tankar uppkommer samtidigt vid samma tid på olika platser och i olika religioner, så kan just detta anföras som ett belägg för hennes tes-antar jag. Kanske de senast antagna Maria-dogmerna och denna tradition som du nämner hör ihop med ett universellt skeende inom alla religioner och kulturer vid denna tid.

      3.Tack för den nya länken! Ja det här är en återuppväckt tanke som växer sig starkare i kristendomen just nu i hela världen. Patrik Hagmans böcker om kristet motstånd hör definitivt ihop med denna nygamla tankeströmning inom kristenheten.
      4.Tihi, en Maria som likt guden Shiva har flera armar och dessutom ser blå ut-medeltida synkretism, lika illa som yoga=D
      5. Ett av de viktigaste budskapen Jesus kom med var just detta att orenhet inte kommer från annat än människans inre, ingen blir oren av speciell mat, djur eller människor.Markus evangelium kapitel sju: "Sedan kallade han till sig folket och sade: ”Hör på mig allesammans och försök att förstå. Inget av det som kommer in i människan utifrån kan göra henne oren. Bara det som kommer ut ur människan kan göra henne oren.” När han hade dragit sig undan hopen och kommit hem frågade lärjungarna vad han hade menat med denna bild. Han svarade: ”Har ni också svårt att fatta? Förstår ni inte att inget av det som kommer in i en människa utifrån kan göra henne oren? Ty det går inte in i hjärtat utan i magen och kommer sedan ut på avträdet.” Därmed förklarade han all föda ren. Men han sade: ”Det som kommer ut ur människan, det gör henne oren. Ty inifrån, ur människornas hjärtan, kommer de onda tankarna, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, själviskhet, ondska, bedrägeri, liderlighet, avund, förtal, högmod, förblindelse. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.”" Men du har rätt, egentligen var spetälska ansedda som rituellt orena och oberörbara.
      6.Jo, Johannes levde av naturen i öknen. Rostade gräshoppor är dessutom gott. På så sätt liknade han människan i Edens lustgård-varken bönder eller boskapsskötare försörjdes de direkt av naturen.

      NU ÄR RASTEN SLUT-ÅTERKOMMER!

      Radera
    2. 7. Jo det stämmer nog. Laestadianer ska inte läsa Bibeln på egen hand, det är verkligen en ny företeelse att de i vissa mer liberala grupper tillåts ha bibelstudier i grupp. Egentligen ska bara predikanten och postillan förklara Bibeln för lekfolket. Detta sedan Kautokeino-upproret som föranleddes av att en hgrupp laetsadianer läste om Gideon i Domarboken och uppfattade det som att Gud kallade dem till att döda och bränna upp syndare och syndens nästen i Kautokeino. Efter denna händelse bestämda ledningen att bara predikanter och väckta präster fick läsa Bibeln. Detta att begränsa vanliga människors bibelläsning är intressant som fenomen. Vad är de styrande rädda för? Alla fundisar har ju inte mördat folk efter egna bibelstudier.

      Jag anser ju att en oreflekterad och tvärsäker fundamentalism är minst lika illa som alla tvärsäkra oreflekterade totalitära åsikter; ateism också. Men jag tror din you tuber(så ungdomlig du är som har en favvis you tuber=) har en bättre utgångspunkt för att finna en hållbar livsåskådning nu. Även om jag tror förnuft och vetenskap i totalitärt skick är farlig den med och har dödat lika många som IS-minst.

      Jo Elva har speciella blå ögon och ovanlig färg: red merle . Border collies får se ut hur som helst, de avlas på bruksegenskaper inte utseende, fast hon är ju supersöt tycker vi.
      8: Det finns jättemånga här syster Thomas av Aquino och syster Maria Josef: http://theroar.marincatholic.org/698/student-life/marin-catholic-wishes-farewell-to-sisters-thomas-aquinas-maria-jose/
      Kloster har nog varit olika men även Diderit som skrev La religieuse för att misskreditera kloster, speciellt nunnekloster eftersom franska kvinnor skulle föda barn inte gå i kloster, men också eftersom hans syster blivit illa behandlad i ett kloster, tog med att den stackars nunnan fick musicera och bilda sig i klostret. Världens äldsta nunna blev det därtill uppmanad av sin far eftersom det var ett bättre liv för en fattig flicka än det "normala". Här rebellnunnor i England: http://www.svd.se/fler-lockas-att-bli-nunna-i-storbritannien

      Radera
    3. 1. Elohisten kvinna? Undras om detta är önsketänkande eller ej. Jag föreställer mig ju att allt som judendomen stammar på var genompatriarkalt, men så behöver det förstås inte vara.

      2. Det där Karen Armstrongska, att liknande religiösa tankar ska ha uppstått samtidigt på olika ställer på jorden. Minns du vilken bok? Jag försöker komma på om det finns i För Guds skull, men är osäker. Jo det är bekant, men kan lika gärna vara något Youtube-föredrag. Jag tycker ju det låter ganska märkligt. Varför skulle det bli så, liksom.

      4. Maria med flera armar - var ser du det? Har armarna ursprungligen varit någon annanstans, vilket du lyckas se, men restauratören har placerat dem någon annanstans?

      Det är tydligen så att den något klantige restauratören har blandat ihop Johannes och Maria. Johannes har fått Marias blå mantel. "Och se så stora fötter Maria har!" sade den som visade det för mig. Dessutom fanns om jag förstår rätt en konvention, att man brukade ha Maria till vänster och Johannes till höger. Målningen finns i Mariakyrkan i Sigtuna, som definitivt är värd ett besök.

      7. Spännande, om förbud för lekmanna-läsning som en effekt av Kautokeino-upproret. Din skildring känner jag dåligt igen, det jag läst - och sett någon film för ett antal år sedan - var inte så väldigt religiöst präglat. Jo religionen fanns där men var inte huvudtema.

      Haha, nä, någon favvis-youtuber har jag väl inte. Men han är min favvo-youtube-ateist. Han har gjort en lång serie "Why I am no longer a Christian" som jag tuggade i mig, under ett tidigt stadium av mitt sökande. Den har betytt rätt mycket för mig, på många sätt. Jag har ju måstat jobba mig igenom det där med mer bokstavlig tro, och förkasta det... som han också gjorde, fast på annat sätt.

      Sund att avla djur på bruksegenskaper istället för utseende.

      8. Syster Thomas Aquino! Ja verkligen queert. (Det är sånt som katolska feministteologen Tina Beattie brukar påpeka, att det finns mycket sånt i den äldre katolska traditionen. Att man inte alls alltid sett på manligt och kvinnligt på samma sätt som nu.)

      Radera
    4. 1. Elohisten kvinna har jag läst om hos flera bland annat Karen Armstrong, det var nog Myternas historia. Gunnel André nämner också detta och många andra som jag glömt namnet på. Andhé nämner språkligheter, Armstrong ämnesval och vinklar, samt gudsnamnet. Mne jag tänker , från min amatörnivå, att även män kan intressera sig för kvinnor ibland. Även en man kan kalla Gud för kvinnliga epitet. En man kan också ha kunskap om kvinnors vardagsliv, men det språkliga kan jag förstås inte avgöra. Det är ganska ofta detta nämns i alla fall. Kanske upplevs Elohisten bara snällare och då förmodar man saker. Hur som helst var judiska kvinnor mer bildade än kvinnor i allmänhet under babylonientiden så omöjligt är det ju inte på något sätt.

      Muntliga traditioner bärs ofta av just kvinnor. Tex är ju Kalevala till stora delar uppteckningar av kvinnors sånger och sagor. Judiska traditioner är ju inget undantag även om männen i högre grad än i vår kultur är kulturbärare.

      2. det var den första boken av henne jag läste och jag tror det var Myternas historia. Hon nämner speciellt Jesaja , Buddha och Lao Tse som bärare av liknande tankar om samhälle, lidande och rättvisa. Kan inte verifiera hennes teser alls. Men idén finns även hos andra. När jag läste Armstrong kände jag igen vad en judisk vän till mig sagt om musik och kultur.
      4. Det finns ju som en tredje arm på Maria, lite Shiva, men bara lite=)den blå färgen var det första jag tänkte på. Men den stackars restauratören hade ju mycket att tänka på en extra arm här, Johannes och Maria sammanblandade. Vi människor är rätt lika på håll (på avstånd ser vi alla ut som flugor) och hen kanske blandade ihop höger och vänster.Färgen var ju också lite blek. Läge för en svensk Da Vinci-koden?
      7. Så berättas den historien ännu hos oss. Det var nog min pappa som först sa det när jag tyckte det var dumt att Bibeln lästes så lite och dåligt, som ju en tioåring kan uttrycka saken. Nej religionen kommer inte alls fram , kanske för att rättfärdiga händelserna utifrån en modernare postkolonial kontext. Jag tycker nog det verkar lite anakronistiskt. De som gjorde detta såg sig som Guds sändebud, det är jag säker på. Här är traditionen tydlig om vi ska tala RKK-språk. Men visst ger det IS-vibbar som de som vill idealisera oss i norr inte orkar med.

      Jag tänker om Evidence att han fortfarande läser väldigt bokstavligt. Om ex.vis Judas död redovisas olika är ju det ett bevis för historisk trovärdighet tvärtom vad lekmannen har för sig. Historierna är ju inte så olika att två olika traditioner kan ha uppkommit. Det är ju inte så att en gör Judas till rik handelsman i Etiopien utan båda visar att han dog hastigt.

      Ja, jag tycker utseendeavel är riktigt grymt. Jämför man med ex.vis hästar ser ju alla i grunden rätt lika ut. Men en boxer och en Skotsk Hjorthund skulle man inte ens tro var samma djurart om man inte visste bättre. Men skulle man korsa boxrar och hjorthundar skulle man snart få en spetsliknande hund med gulbrun färg för så ser urhundar ut.

      8: Jo jag gillar det namnet och blandningen Maria-Josef. Snacka om att definiera sig själv utan att bry sig om normativ heterosexualitet och den där dikotomin som min favvoRKK-bloggare Bengt brukar tala om. Tina Beattie är sannerligen intressant. Jo, den katolska traditionen är förvånande progressiv ibland. Och om man betänker hur samhället runt omkring såg ut måste det ha varit ganska radikalt och provocerande ibland. Det märks ju att Diderot uppfattade kvinnans val att inte föda barn som en huvudinvändning mot klosterväsendet. Olydiga kvinnor som vägrade uppfylla Frankrike med blivande soldater och soldatmödrar.


      Radera
    5. 1. Man kan ju också tänka sig en bland kvinnorna muntlig traderad tradition, som senare blev nedtecknad av män. Jag inser plötsligt att så fort vi har tradition på vers tror jag det är män som framför - varför det! Kvinnor brukar minsann kunna föra sjungna traditioner vidare, varför inte osjungna verstraditioner. Och varför ska inte det material som blev Moseböckerna delvis kunna ha bestått av sjunget material, för den delen.

      7. Oh ja, Evid3nc3 sitter kvar i samma världsbild. Idag tror jag inte han läser bibeln, den grejen med Judas är ju från när han börjar ifrågasätta sin fundamentalistiska tro - nu är han fortfarande fundamentalist men inte troende, om du förstår vad jag menar. På sätt och vis. Han gick från fundis till ateist, andra varianter finns inte på kartan.

      Jag kan lite känna igen mig. Den fundamentalistiska versionen måste man nog jobba sig igenom i vår tid, tror jag, om man inte själv kommer från någon kyrklig tradition. Eller så gäller det bara mig, eftersom min världsbild alltid varit tämligen - jag har brukat säga "naturvetenskaplig".

      Radera
    6. 1. Ja, visst är vi alla djupt präglade av könsmaktsordningen. Tips: Birgitta Ulfssn läser just nu Kalevala som radioföljetong i P1. Underbart!Och ska man tro forskningen är det historiskt korrekt emd en kvinnlig berättarröst.

      7. Den fundamntalistiska perioden kanske finns hos alla, "tro som ett barn" som Paulus kallar det, men som vuxen tror man annorlunda.Så tänker jag kring detta.

      Radera
    7. Jag tror snarare att den fundamentalistiska tolkningen hör moderniteten till. Mao oundviklig i vår tid (fast kanske inte för den som från början är upplärd i något annat).

      Radera
  2. Hästrelaterat.



    http://barockbloggen.blogg.se/2010/june/19-juni-2010.html
    Jag inser att jag bedömer hästar på samma sätt som 8-åringar. Jag tycker också den där jättemanen är häftig. Blir inte hästar störda av en lugg som faller i ögonen på dem?

    Fascinerande även med dessa superlånga svansar. Men det är klart, ska svansen duga att vifta bort flugor med så - för det gör väl även hästar. Jag försöker komma på om det är kossor eller hästar som jag sett ställa sig två och två, sida vid sida åt varsitt håll, och vifta åt varandra vid huvudändan där svansen inte når. Hästsvansen borde vara bättre flugbortviftningsredskap än kosvans, så det kanske var hästar.

    Den f.d. travaren är också jättesnygg.

    Även Majan ser väldigt tjusig ut på dessa bilder. Hon ser liksom sådär ädel ut. Som hästar brukar hålla sig och röra sig på dressyrtävlingar i TV, typ. Böja halsen sådär snyggt som cirkushästar.

    Öht väldigt snygga hästbilder. Rimligen bra plåtat, säger jag som absolut inget vet om vare sig foto eller hästar.

    Brukar ridlärare (det heter väl inte så här, men ändå) undervisa i hellång sammetsklänning?

    Om man vill vara riktigt tidstypisk barockryttare bör man väl kanske rida damsadel i sin snygga klänning. Men det måste ju ge ett fruktansvärt handikapp, på så många plan. Ergonomin i den ställningen är verkligen inte optimal, balansen måste försvåras nåt ohyggligt, osv.


    http://barockbloggen.blogg.se/2010/october/la-tolerance.html
    Jag tyckte om den här texten. Så sant det där med grupperingar och löjliga småkrig. Gruppens inskränkthet. Väldigt tråkigt om sånt får råda i kommunala ridhus - faktiskt väldigt fel. Där borde man verkligen kunna argumentera för att allt ska få plats. Tyvärr misstänker jag att det där med ridhus motiveras med att det är "sport" och då blir väl allt på sportryttarnas villkor, medan alla val som helt väljer bort den tävlande mainstream - som helt utdefinierar sig genom val av fel häst, fel sadeldon, fel ridstil - trillar utanför.


    http://barockbloggen.blogg.se/2010/november/chateaus-familj-nov-4-2010.html
    Jag förstår att jag delvis är offer för en illusion, eftersom alla foton på Chateau väl är tagna från ögonhöjd så perspektivet förvränger lite. Men ändå. Har hon ovanligt små fötter? (jaja, hovar) På det här fotot finns ju faktiskt ett avtryck av en hästsko alldeles framför henne (gjutet i betong?) och det ser ju mycket större ut.



    http://barockbloggen.blogg.se/2011/april/hastar-jag-minns-i-belanti.html
    Blir gamla hästar utmobbade om de går i stor flock? Det var ju... inte sympatiskt. Noterar att hästar håller sig med ättestupa.



    http://barockbloggen.blogg.se/2011/march/pik-performance.html
    Nordsvensk som fantastiskt lyhörd ridhäst? Jag trodde nordsvenskar var sega tunga tröga arbetshästar, som man rider bara om man inte har något bättre till hands. Den är väl dock avlad som dragare. Är de inte för bredryggade för att sitta bekvämt på. (Skäll inte på mig, jag har väl läst någon som hade den åsikten.)

    Om man tittar på tavlor med gamla kungar till häst och så. De hästarna är stabbiga. Inga engelska fullblod, precis. Ofta jättekraftig rumpa (så heter det förstås inte men du hajar) - ugnefär så ser Pik ut på näst nedersta bilden. Fast det kanske lika mycket handlar om vilket perspektiv man tycker en häst är snygg ur. Tidsbundna ideal. Idag kanske man tycker det är snyggare att plåta hästen mer utsträckt - om det blev begripligt.

    Handlar det möjligen om att när en häst har bakbenen långt in under sig, ser rumpan sådär bullig ut? som den gör på alla dina barockbilder av kung på häst som stegrar sig sådär lite lagom.

    Hoppas Pik fick det bra i Piteå.

    SvaraRadera
  3. Mer häst.

    http://barockbloggen.blogg.se/2011/may/kraftskapande-ridkonst.html
    Hur blev det med hosthäst och kortison? Har det blivit några eländesmånader varje år, eller funkar det fint?



    http://barockbloggen.blogg.se/2011/may/livet-med-hasten-ledarskap-eller-vanskap.html
    Ledarskap är väl också ett lite mer dubbelt begrepp än vad som skildras här, tänker jag. Alltså militärt ledarskap är en sak. Men jag tror inte att man på Handelshögskolan lär ut att chefen aldrig ska ge sina underlydande godsaker eftersom de då tror att de är på samma nivå som chefen - inte ens om vi byter ut det mot mänskliga ekvivalenter, vad det då kan vara.



    http://barockbloggen.blogg.se/2011/june/fol.html
    Nu säger jag samma sak som (gissar jag) nästan alla andra okunniga.
    "Men titta det är ju en Pippi Långstrum-häst! Inte visste jag att de fanns på riktigt!"


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/june/hasten-som-samhallsmedlem.html
    Visst är det intressant, det där tabut mot att äta häst. Hästen som helig ko (nästan). En del tror att hästen var på något sätt helig och vördades under asatrons tid, men det vet man väl inte riktigt (och för den delen finns väl inget skäl att tro att asatron ska ha varit särskilt enhetlig).



    http://barockbloggen.blogg.se/2011/july/cirkus.html
    Haha, oj. Gör de så där av sig själva, följer med och bildar formationer? Eller är det så att det plåtats massor, och just dessa bilder ger det intrycket?



    http://barockbloggen.blogg.se/2011/july/hastars-halsa-v.html
    Skrittmaskin?
    Löpband fast för hästar?
    Nähä, inte riktigt.
    https://cdn2.cdnme.se/cdn/7-2/104588/images/2010/skrittmaskin_119509277.jpg
    Jösses.
    Så meningslöst. Om jag var häst och utsattes för det där skulle jag bli sur och börja bitas, av ren leda. Hellre traska runt med ridskoleungar isåf.

    Ulla Håkanssons häst var väldigt snygg. Och snyggt foto. Svarta strumpor svans och man, effektfullt. Ser nästan ut som en tecknad häst på ungdomsboksomslag. Samma teckning som - ehm, den där hingsten som blev far till fölet Smilla, som väl vid det här laget är en någorlunda stadgad femåring. Samma ras, eller är det där en teckning som kan dyka upp hos nästan vilken hästras/rasblandning som helst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Ja, hästar är vackra. Tack för kommentar om fotot. Majan är tyvärr död numera men Majans matte, som fotat Chateau och mig, har nu en sexårig kallblodstravare av mindre ädel modell. I barockridningssammmanhang rider många i klänning och Ewa har en fin filtkjol ovanpå ridbyxorna för att hålla värmden, jag tror det är vanligt i "våra" kretsar. Däremot rider ingen jag känner i damsadel, som du skriver 'är balansen A och O när man rider och det blir inte bra med den saken i damsadel. Även under barocken red en del damer i speciell riddräkt som tillät vanlig balans när de red jakter och liknande. Men det mest anständiga var damsadel och det visar ju att kvinnor alltid varit mer avancerade ryttare än män;)
      2. Tyvärr är det vanligt med jobbiga militära hierarkier i stall, inte minst i kommunala dito. Mycket tråkigt och den som kan flyttar gärna därifrån med sin häst. Men om man inte har råd kan det vara grymt. Det finns så klart goda och dåliga kollektivstall-men alltför många tillhör kategorin dåliga vad gäller socialt klimat. Vi står ut för vi älskar hästar-och det rä för lite konkurrens på området.
      3.Chateau har små hovar, hästen som gjorde avtrycket är numera död och var en stadig nordsvensk dam med dasslockshovar i jämförelse.
      4.Ja, många flcokdjur har ättestupa, men hästar hänger med länge för gamla hästar är mer erfarna. Men när de börjar bli tagna av ålderdomen, kanske lite dementa elelr värkbrutna blir de utmobbade eller till och med ihjälsparkade. Läskigt och sorgligt när det händer. Men oftast är det bara så att de andra hästarna inte låter gamlingen äta eller dricka ifred.
      4.Nordsvenskar är faktiskt ättlingar till svenska stridshästar från 15-1600-talen. De är lyhörda, pigga och "quite a handful" med mycket energi i allmänhet. Därför är de populära i våra sammanhang. Lippizanerhästar de som finns i Spanska ridskolan i Wien, är ungefär lika stora och likadant byggda, med rejäla bakdelar. Att vi vill se J-Lo rumpor på hästar är för att de orkar mer och är starka nog för mer avancerad ridning med den muskulaturen. Bakknäet (bakbenet högst upp vid länden) och musklerna kring korset ska svälla ut för att hästen ska vara stark.

      Radera
    2. 1. Barock-riddräkt som tillät att kvinnan satt med ett ben på var sida? Hur kan det ha sett ut, månntro. Och när försvann det ut, och blev omöjligt för fina damer. (I den mån enklare kvinnor ridit har de förstås suttit grensle som alla andra.)

      4.1 Ganska fruktansvärt, det där med utmobbningen av gamla hästar. Jag förmodar att det är någon typ av omsorg om hjorden - fast borde det inte bara vara bra att ha den gamla slöa hästen med, så vargarna (eller vad det nu kan vara) tar den istället för någon annan? Hajar ändå inte riktigt vad de vinner på det.

      4.2 Det är som dansare alltså. Mycket muskler och mycket rumpa. Såg någonstans att den klassiska nordsvensken, allround-hästen, är hotad eftersom stammen börjar vara för liten. För få föl föds varje år. På sikt håller det inte, med för få individer. Man tänker väl på inavelsskador, antar jag. Däremot lever väl travar-nordsvenskarna och har hälsan. Vilken skillnaden nu är.

      Radera
    3. Hosthästen blev mirakulöst snabbt och fullkomligt frisk tyckte veterinären. Hon hostade fortfarande lite i stallet hela våren men hade fin kondition och fick gå över till timjanextrakt efter en stund. När vi sedan flyttade till Holmträsk och jag kan ha hästarna på lösdrift blev hon fri från alla hosttendenser, sommar som vinter. Så skönt att det hjälpte med fri utomhusvistelse.

      Om ledarskap har du ju så rätt. Bra metafor! Hästideologier ligger ca 30 år efter hund dito och naturligtvis ännu längre bakom humanpsykologin. Jag tror mycket bottnar i den enkla sanningen att amerikanska ridskolor blir stämda om en häst biter en elev, även om det är av misstag vid handmatning och sedan har man gjort dygd av nödvändigheten. Nu är det bland vissa högsta visdom att "flockdjur aldrig belönar varandra" nej, men de rider inte heller på varandra eller låter andra hämta saker de kastat iväg. De räddar inte liv efter jordbävningar och visar inte runt turister i flockens område. Vi människor har alltid lämnat något i utbyte för utförda tjänster därför kan vi tämja i stort sett alla ryggradsdjur med tillräckligt mycket tålamod.Makten över maten ger oss makt över djuren. Och den ska inte missbrukas till diktatorfasoner anser jag. Det som Anders Hallberg kallar en "lågfrekvent ständigt pågående psykisk misshandel".

      Jo, tigrerade kallas dessa hästar fast ränderna bara syns på benen. Vissa raser, som appaloosan här eller danska knabstrupern består av nästan enbart tigrerade hästar. De anses mer lättlärda än andra och blir ofta cirkushästar.

      det är inte fejk. Min dotter bara fotade vad vi brukade göra där i hagen. Pila, Majan och Chateau var riktiga komåpisar och Pila var ju så ung så detta var bra träning för henne inför ridningen. Suck, vad jag saknar den perfekta flocken som de var. Jag kunde valla med dem och ta med dem på turer utan lina. Dessutom kände jag mig som min idol Diana Rhodin. Lite så har jag jobbat med Smilla och Chateau men Gyllir är ännu inte alls med på noterna. Kankse kommer det eller kanske inte. Min nuvarande flock är inte lika härlig som den på dessa bilder.

      Radera
    4. Ja, det är märkligt att vi förfasar oss över att äta hästar medan många glatt glufsar i sig kor, grisar och renar. Renhetslagarna från GT bryr de sig säkert inte alls om för räkor är ju okej. Men hur det äcklas åt kineser som äter hundar och katter här hos oss medan vi äter ihjälpinade kycklingar utan minsta äckelkänsla. Obegripligt. Speciellt som kycklingar har farliga salmonella bakterier och andra bakterier som kloakdjur har men gör andra djur sjuka, även människor. Logik finns det inet bakom , men klass och könstänk. Hästar har alltid varit mannens arbetskamrat. Kvinnan hade hand om korna och kon är ju ett särdeles feminint djur medan hästen gjort "manliga" sysslor och krigat. Stridskor har jag aldrig hört talas om.

      Nej Jesus gjord helt rätt som hade som en huvudpunkt att bekämpa orenhetstänket. Det är ologiskt och bäddar för alla slags förtryckstrappor i samhället.

      Hästar kan se ut likadant i alla raser, alla färger förekommer. Men under 1900-talets första hälft trodde man att skäckar var blandraser och de godkänns ofta inte för avel inom raserna och därför försvinner de anlagen. Men hästar som tillåts ha vilken färg som helst uppvisar också stor variation. Islandshästar och deras lilla släkting shetlandsponnyn är oerhört varierade till färgen. Här finns en liten provkarat på en massa färger och tecken: https://www.google.se/search?q=h%C3%A4stf%C3%A4rger+shetland&safe=off&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiF98uZ4d7OAhUH3iwKHRQMBK0Q_AUICSgC&biw=1280&bih=621

      Men shettisarnas och islänningarnas släktingar på skandinaviska halvön: fjordingar, nordlandshästar och russ är enhetligare i färgen, speciellt fjordingarna som ser ut som mongoliska vildhästar med små variationer av blacka färger och de klipps också till samma frisyr så de är svåra att skilja åt vid första ögonkastet.https://www.google.se/search?q=fjordingar&safe=off&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi88L_04d7OAhXLKiwKHSCRCD4Q_AUICCgB&biw=1280&bih=621

      Radera
    5. Det var stallet som var problemet för hosthästen, alltså. Bättre stall nu också, kanske?

      Radera
    6. Ja, jag har byggt det efter eget huvud och hästarnas behov så det är riktigt bra även om stallet i Vånafjärden var mycket bra det också. Det var dock från början ett garage och var därför för välisolerat för hästars lungor och de kunde inte gå ut och in som de ville eftersom hagarna låg en bit bort från stallet. Hästar har väldigt känsliga luftrör. Det börjar därför bli allt vanligare med lösdrift för hästar året runt.
      http://www.hippson.se/artikelarkivet/lifestyle/linda-aronsson-fixade-en-proffsig-losdrift.htm

      Radera
    7. 4.3. Lippizaner, för högre skolans dressyr. Är inte det nåt sånt där smäckert? nähä. Tog upp en skärm med bildgoogling lipizzan och en annan nordsvensk. Hm. Stora individuella skillnader, på tyngd och muskler, mycket större så än mellan raserna. Jag har nog en överdriven uppfattning om hur en nordsvensk ser ut. Stoppar in i gruppen "arbetshäst" och vips är min hjärna nånstans borta hos ardennern. Nordsvensken kanske jag ska tänka på som "mittemellanhäst".

      Din ponny med små fötter och nordsvensken med "dasslock". Ja ska man dra och släpa är det nog bra med stora hovar. Inte små frökenfötter där, inte.

      Radera
    8. Ja det är nog de tunga lerjordarnas ardenner man ser framför sig när man tänker arbetshäst. Nordsvenskar är skogens smidiga och energiska dragare däremot.

      Lipizzanerhästar är väldigt lika och ofta draghästar , de som inte kommer till Wien. Det berömda stuteriet ligger i Lipica i nuvarande Slovenien, men rasen föds upp lite varstans kring Balkan ofta av romer. Vilket jag förvånat lärde mig när en kompis skulle leta lipizzanerhäst. Många var fotograferade på en bakgård i "slummiga" omgivningar.

      Rumäniens nya lagar som för några år sedan förbjöd dragdjur på vägarna gjorde att många lipizzanerhästar blev köttfärs: http://www.dn.se/nyheter/varlden/hastforbud-mojlig-orsak-till-kottskandal/

      Nej lilla fröken welshponny som ska hitta vägar i bergen har ingen nytta av dasslockshovar. Dra timmer i snö är en helt annan sak.

      Radera
    9. "Nordsvensken är väl ändå alltid brun eller möjligen svart" tänkte jag. Nähä, inte det heller...

      Radera
  4. För länge sen läste jag igenom arkiven på Vandra vägen och lämnade en del kommentarer efter mig, utan någon möjlighet att kolla upp ifall jag fick svar. Det blir ju en del på en gång, onekligen.

    Hur mycket han besvarade vet jag inte. Nu har jag knäckt den nöten vad gäller Vandra vägen. Man ska uppfostra en RSS-läsare att visa alla nya kommentarer på hela bloggen, så missar man inte svaren på sina egna. Och här lär jag iaf upptäcka vad svarskommentarer som nu ev. kan tänkas drälla in, småningom.

    Här en bunt med blandade ämnen.


    http://barockbloggen.blogg.se/2010/october/latin-lover-ii.html
    Det är alltså dig jag ska fråga om latin. Bra att veta.


    http://barockbloggen.blogg.se/2010/july/en-liten-historia-om-lasning.html
    Idag spekuleras det om hur vi påverkas av att vi dels läser mindre på papper och mer på skärm, men en större förändring är nog att det tryckte ordet inte längre är ensam härskare. Radio har förvisso funnits, och TV/bio. Men idag lyssnar folk på inläst text, på ett helt annat sätt än förr. Ljudböcker. Idag gör man inte fanzines, man gör poddar. Rimligen påverkar även detta hur vi tänker - ännu oklart hur, dock.

    Intressant om Ambrosius och hans läskiga, tysta läsning.

    Du vill alltså säga att det i princip var tryckpressen som i förlängningen skapade moderniteten? Hm. Någonstans vid den tiden skedde något, ja. Nog fanns det även något som gjorde att man vid denna tid konstruerade tryckpressen? men det var en spännande tanke.


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/september/will-try.html
    Blir Will Try konstig av sin muskotnöt?
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/fyra-till-sjukhus-efter-muskotfylla/
    http://www.shenet.se/vaxter/muskot.html
    Nåja, ni är nog måttliga. Att sätta i sig ett par malda muskotnötter låter inte särskilt gott.


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/april/midfastosondagen-passionshistorien-berattad-i.html
    Fettpärlan är en av de böcker (noveller?) som nämndes i någon kort litteraturhistorisk översikt på högstadiet, tror jag. Eller om det var gymnasiet. Vi har verkligen ändrat associationer till det ordet. För vår högstadieklass lät "Fettpärlan" som ett öknamn.

    Jag minns en gammal kvinna som av sin svärdotter fått en burk av hennes nykokta köttsoppa. Den gamla sade inget till svärdottern men fnös åt soppan. "Det var inga fettpärlor i. Hon kan inte koka köttsoppa." Inte förstod hon att svärdottern säkerligen ställt soppan på balkongen över natten, ute i kylan, så fettet bildade en kaka som hon kunde ta bort. (Dumt att hon inget sade. Det hade varit så enkelt att nästa gång bara spara lite av fettkakan till svärmors köttsoppa. Svärmor var dessutom mager, kunde ha nytta av sina fettpärlor.)


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/june/sommarkatter.html
    Ja visst verkar det ha blivit mindre vanligt, det där att bara överge sin sommarkatt? Antar att det hänger ihop med den allmänna trenden att bry sig mer om djurs väl och ve - för en sådan upplever vi ju, alltifrån lagar om hur många timmar man får lämna hunden ensam hemma när man är på jobbet till de som inte tycker vi har rätt att hålla djur öht.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/september/paulus.html
    Haha ja, de där falska enkronorna var rätt roliga. En blev såld för 80 000 ett tag efteråt.
    http://www.sydsvenskan.se/2012-12-17/falsk-enkrona-gick-for-80-000


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/november/rennaring.html
    Fick en aha-upplevelse kring renskav när en äldre släkting fixade skav av en köttbit ur frysen. Den fick halvtina, sen skar han tålmodigt med morakniv tunna tunna skivor. Det måste vara så maträtten renskav kommit till.

    Att man gör så just med ren kanske är för att samerna hade nedfryst kött i större utsträckning än andra? Det måste ju ha varit praktiskt, menar jag, under en ganska lång säsong. Stor frysbox, nämligen utomhus (stolpbodar och annat).


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/january/jrr-tolkiens-varld-2.html
    Intressant. Håller verkligen med om det sorgliga i att onskan ofta blir mer intressant än godheten, och att Tolkien faktiskt inte funkar så. Har inte tänkt på det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1. Ja, jag är ex latinlärare, tyvärr efterfrågas våra tjänster i alltför låg grad i skolan idag.

      2. Jag tror modernitet, demokrati och tryckpressen hör ihop. Ja. Hur, vad som är höna och ägg är svårt att säga. Karen Armstrong menar ju att något plötsligt förändras på många platser och i många sammanhang samtidigt, med ett slags andligt samband. Kanske är det så.
      3.Ja, Will Try är ju alltid lite konstig. Har du inet läst Tom Puss har du ett underbart läsäventyr framför dig! Här på gymnasieskolan där jag jobbar finns en del drogande ungar och en av dem skrev på sin blogg hur han testat med muskotnötsförgiftning och han tyckte det var festligt att förlora känseln i fötterna. Jag kommer aldrig att begripa mig på vad folk faller för i drogandet.
      4.Även här är hönan och ägget så tätt sammanknippade att det är svårt att veta vad som leder till vad: en allmän djurvänlighet eller lagar som fungerar normerande. Hur som helst gillar jag resultatet.
      5.Kul om falska enkronan-tänk vilken omvänd inflationsresa den gjorde!
      6.Precis så där förvarar vi och äter renskav, så det är därifrån rätten kommer. Jag är usel på annat än tjälknöl, renskav och köttfärsrätter. Född av vegetarianer (men uppfödd på renkött tills jag blev tolv och själv slutade äta kött efter ett traumatiserande besök på en grisuppfödning). Djupfryst kött är ju praktikst vintertid, men mycket kött torkas också och det skaver man ju också av på samma sätt.
      7. Ja, det är en sympatosk sak med både Tolkien och Lewis. Läser just The Silver Chair med yngste sonen och starkast av alla gestalter där är ju Puddleglum och de onda figurerna är verkligen trista och löjliga. Tyvärr är de undantag.

      Radera
    2. 6. Tjälknöl är en fantastisk uppfinning. Dessutom rätt ny, lustigt nog.

      7. Ah, Lewis också. Sant, det har jag inte tänkt på. Även den Vita häxan är inte sådär superfascinerande.

      Radera
    3. Maissade att kommentera om Fettpärlan, som verkligen är en favorit för mig. Läser man universitetsfranska är dne obligatorisk läsning så den förekommer säkert i litteraturhistoriska översikter i svensk skola. Nu har vi så lite litteratur på gymnasiet där jag jobbar, det är numera ett tillvalsämne som inte erbjuds på vår lilla skola med drygt 600 elever och massor med dyra yrkesprogram för länets tunga industri.

      Fettet är ju livsnödvändigt så den där gamla damen hade nog anledning att bli sur för att det mest näringsrika plockats bort från soppan. Utan fettet hade hon måhända aldrig överlevt sin barndom eller kanske blivit utvecklingsstörd. Hjärnan behöver fett för att utvecklas normalt och lite socker för att fungera. Nu har vi dock för mycket av allt och då blir det nyttiga livsfarligt.

      Radera
  5. Nu verkar blogg.se ha lagat sig lite. Jag testade att lägga en kommentar, och nu gick det. Fick meddelande att bloggen är modererad och att kommentaren måste godkännas först, antar att det är helt som det ska.

    Å andra sidan har blogg.se ingen funktion som låter mig se om det kommit nya kommentarer efter min. Så om det är OK fortsätter jag gärna att lägga kommentarerna här istället, där de kan ligga och gosa till sig tills någon får lust med dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt okej. Förenklar för mig som nu har internet igen, men inte så mycket tid. Ska skriva om allt som hänt i familjen när jag hinner.

      Radera
  6. När jag nu är färdig med din gamla blogg skyndar mig att lägga in resultatet av min genomgång av din gamla blogg här, innan jag får kontraorder :-P

    Litegrann om kyrkor, som du bloggat om.

    http://barockbloggen.blogg.se/2011/march/barockkyrka-i-sveriges-ostra-riksdel.html
    Om inredningen alltid varit så trävit är den ju mer i nutidens smak. Då tyckte man säkert att målat var finare.

    http://barockbloggen.blogg.se/2010/december/adventstid-kom.html
    Hmm fiske, som inkomstkälla att betala kyrkbyggen. Jag vet om kyrkan i Gammalstad - Nederluleå - att man säger att den är ett bevis på hur rik den landsdelen då var. Där talade man mer om pälshandel söderut, vill jag minnas.

    http://barockbloggen.blogg.se/2011/june/en-lappmarkskyrka-vid-varldens-ande.html
    Om fristående klockstaplar. Med tanke på att kyrkklockor förr ringde även för "fara å färde" - den som var närmast kyrkan slängde sig på klockan och ringde, för att uppmärksamma - bör det väl ha varit mer praktiskt med lösa klockstaplar. Att ha klockan i själva kyrktornet kanske är en stadsgrej, där man skaffat andra system för att varna för brand? stadsväktare, och så, tänker jag (men vet inte).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fristående klockstaplar har nog varit praktiskt av flera skäl, men man brukar mest tala om brandrisken och klockans höga värde. Klocktapeln i Jukaks och många andra krykor här i norr blev också som en slags övergångsplats mellan yttervärdlen och den sakrala kyrkogården. Där kunde man därför förvara lik i väntan på begravning, dödsdömda fångar och ben från döda som grävts upp när graven skulle återanvändas.

      Måleri var dyrt och därmed fint, det trävita är ju mode numera ända sedan femtiotalet. Men nu kan vi behandla trä så även furu förblir ljust. I Sodankylä, Finlands sydligaste sameby finns en lappmarkskyrka från Karl IXs tid den med. Den är helt omålad enbart tjärad och lika mörk som Kiruna kyrka fast mindre. Det kändes nog ljusare vintertid med målad interiör, speciellt ädelmetallerna och guldfärgen lyste nog upp.

      Jo fiske och pälshandel var lönsamt. Men man menar idag att fisket var viktigare en pälshandeln. Gråverk var ju modernt men fler åt torrfisk under fasteperioderna. Torrfisk från Norge är fortfarande en älskad lyxprodukt i katolska länder.

      Så länge nordborna gick i viking var det dock slavhandeln som var mest inomstbringande enligt modern forskning.

      Radera
    2. Kyrkklockans höga värde? Antar att metaller var mycket dyrbarare förr, innan den moderna gruvtekniken. Undras vad det kostar att gjuta en klocka idag. Sigtuna får ju göra det, deras klockstapel brann ner i somras. Den stod ganska långt ifrån kyrkan av historiska skäl, tror jag. Plus att det är den högsta platsen, så klockorna skulle höras långt.

      Men brandrisken? Skulle klockstapeln vara särskilt eldfängd, eller vad? Sätter man klockstapeln i kyrkan behövre man väl inte bygga den av trä.

      Aha, att fiske var inkomstkällan är modernare tolkning alltså. Lax fiskar de ju fortfarande däruppe. Jag minns laxsäsongen, när Domus (tror jag det fortfarande hette då) sålde halv lax till samma pris som köttfärsen normalt hade (50 kr/kg, då). Man köpte massor, stoppade frysen full. Gravade. Det är sällan jag gör det nu.

      Slavhandel... nu är vi långt tillbaka, då bodde väl kanske inte så långt norrut. Men det där sade en guide på Birka och oj, vad jag blev förvånad. Särskilt prisvärt ska det ha varit med ljushyllta och ljushåriga kvinnor, sade guiden. Exotiska examplar till de finare bordellerna.

      Radera
    3. I kyrkan hade man eldstad för att värma upp den. I Klckstapeln fanns ingen sådan eftersom ingen skulle sitta där (annat än dödsdömda) , därav brandrisken i själva kyrkan. En annan inkomstkälla var tjära. Jag antar att senare tiders forskning helt enkelt ser mer av det som var vardagsvaror än forna tiders forskning som ofta var lite blind för majoritetens livsvillkor.

      De hade något vikingaprogram på TV i sommar som Aron följde och de pratade bl.a om denna slavhandel där också så det verkar vara väl belagt från många källor. Jag hade liksom en föreställning om att de mest rövade människor till egna trälar, men det var tydligen fel.

      Radera
    4. Aha. Kyrkklockan fick vara separat från kyrkan och riskerade därför inte att brinna upp, om kyrkan fattade eld från eldstad eller vaxljus. Ett tänk från träkyrketiden?

      Ja säkert har tidigare historiker blivit mer fascinerade av handel med lyxvaror än med vardagliga sådana. Högst begripligt.

      Radera
    5. Ja, säkert och här i norr finns nästan inga stenkyrkor, de enda två är katedralerna o Nederkalix och Gammelstad i Nederluleå församling: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalix_kyrka https://sv.wikipedia.org/wiki/Nederlule%C3%A5_kyrka

      Radera
  7. Lite om musik.


    http://barockbloggen.blogg.se/2011/february/vinter.html
    Vivaldi. De fyra årstiderna.

    Hemma hade vi en skiva med den spelat med modernare ideal. Jag blev helt paff första gången jag hörde Årstiderna spelade "tidstroget", som man kallade det då. På "tidstrogna instrument" osv. Så krispigt, klart och fräscht. Inget romantisk-smet.


    http://barockbloggen.blogg.se/2010/june/barockblomster.html
    Är det den textversion av Den blomstertid du är val alltså? För de flesta av oss andra ser den väldigt omodern ut. Visst är det på många sätt tilltalande, det är uråldriga språket.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/december/tredje-advent-vagrojaren.html
    Minsann, jag har sett den inspelningen på youtube och hört början, men tydligen aldrig hela. För efter själva "Bereden väg" kommer ju en liten bit - ja, vad det då är. Trall? Helt vanlig sångteknik eller åt kulnings-hållet till?

    Vissa bitar i den här melodin på Bereden väg (som jag tycker mycket bättre om än den vanliga) låter som att den borde passa för nåt sånt där kulnings-aktigt, tycker jag. Jag tänker att den är skapad som variant på standardmelodin - och det gäller väl många såna där dalakoraler, men kanske inte alla? och av kvinnor som var van att stå ute på fäbodarna och sjunga för full hals, med nåt sånt där knepigt sångsätt som når höga toner på ett annat sätt än "bel canto". "Som kom i", tonerna där skulle verkligen passa för det inbillar jag mig.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/december/lucia-mangkulturens-vackra-ansikte.html
    Jag hävdar ju bestämt att vårt svenska luciafirande inte har mycket med det sicilianska helgonet att göra. Nu, när det normalsvenska lussefirandet verkar dö sotdöden (har du märkt att det inte utnämnts någon Sveriges lucia på några år?) har intresset vaknat för de äldre lussesederna. Här i Stockholm finns flera körer som slagit sig på äldre lussevisor, framförda exv. som "40-tals-lussetåg" som vanligt folk gjorde dem då, t.ex. på arbetsplatser - med sotare, bagare m.fl. figurer i tåget. Och så förstås de här i Malung, som lussar i rött med lad på huvudet.
    https://www.youtube.com/watch?v=YUrjG0WmCD4

    Jag tror det är sånt som kommer att leva kvar, sånt som letar sig bakåt i tiden, framfört av körer och folkmusik-människor. Och så dagis- och lågstadielussande.

    Om 50 år har de på Skansen "Luciatåg så som det såg ut på 1980-talet", standardiserat med tärnor stjärngossar och möjligen kanske en tomtenisse. Och så berättar de om den lustiga egenheten att melodin som man använt till sången inte ens handlar om helgonet Sankta Lucia, utan om en stadsdel i Neapel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, när tidstypiskatrenden kom blev barockmusiken betydligt rivigare och för mig mer angelägen.

      Nej, jag sjunger inte Kolmodins originaltext, men tyckte det var kul att välja den när nu posten handlade om Hångers källa.

      Du har helt rätt om kulningsteknikniken. Sjöng den själv i Sangis kyrka senaste advent. För att snabbt komma upp i kulningsnivåer, var en del av uppsjungningen att stå på huvudet. Funkar bra för att slappna av och vitalisera stämbanden. Och kulningstekniken är sannerligen inte bel canto utan samma teknik som i jojk elelr bulgariska damkörer. Du kanske läst mina inlägg om jojkens roll och hört exemplet från Sydafrika. Så där "fult" ska man sjunga i dalakoralernas drillpartier. Folk kunde sjunga bättre förr när man inte bara lyssnade på musik eftersom man var tvungen att sjunga själv om det skulle bli musik.

      Vårt svenska luciafirande har enligt min guru på festområdet, J-Ö Swahn alla möjliga rötter. Men det är ett faktum att i Skara stift dyrkades St. Lucia och det var där man först firade Lucia som vi gör nu. Jag tror som du att Lucia blir emr och mer en kör- och dagisföreteelse och säkert också mer och mer av en högtid som letar sig neråt i hsirtielagren eftersom traditioner har att göra med att knyta samman människor över tid. Lucia var dock i det viktiga sammanhanget Scouter och kristen barnverksamhet klart inspirerad av Lucia som martyr och vittne för ljuset Jesus Kristus. Sådana luciaspel har jag varit med om många många gånger i Jukkasjärvi församling och frikyrkor därstädes.

      Min käre J-Ö Swahn menar också att skola och dagis är orsaken till att luciaseden är så populär coh skönhetstävlingen förlorar mer och mer till förmån för dagisluciatåg med otaliga små lucior.

      Skansen kommer säkert att visa 1980-talslucior en vacker dag.

      Radera
    2. Skara stift och Lucia. Är det Swahn som säger det? Vilken bok (om du minns)? Som vanligt tänker jag inte kasta mig över och läsa, men lägger det i bakhuvudet som "kan vara intressant någon gång".

      Jag vet ju ingenting om hur man i 1900-talets Sverige firat lucia i kyrkliga sammanhang. Jag noterar att de lokala katolikerna kör med "sedvanligt svenskt" luciatåg och finner det en smula lustigt.

      Radera
    3. Jo, i Den svenska julboken berättar han det. Där fanns också de första legenderna om Lucia som kommer med skepp fyllda med bröd/mat enligt Bengt af KLintberg. Så många sägner från förr handlar om mat. Man fattar hur hungriga folk alltid var och sedan förundrar man sig över "fetmaepidemin" när vi nu kan äta obegränsat.

      Radera
    4. Ett hav av gröt, och sånt. Där drömmen inte är fantastiskt god mat, bara obegränsade mängder.

      Radera
    5. Javisst, och att snön var risgrynsgröt och "Bord duka dig" br. Grimm, "Pannkakan" Asbjørnsen & Moe och "Koka gryta". Sagor som mist sin popularitet i vår övermätta tid när få tycker gröt är något att stå efter (men jag älskar gröt, om jag bara kunde äta en maträtt hade havregröt blivit mitt val).

      Radera
    6. Jag som tycker havregrynsgrönt är supertråkigt. Enda sättet att äta havregrynsgröt är uppstekt. Häll upp i skål, skiva när den är kall. Panera. Stek, långsamt och ordentligt. Ät med svartvinbärssylt.

      Radera
    7. Min pappa älskade stekt gröt. Vi barn förfasade oss! Men egentligen är det ju bara en slags plättar.

      Radera
  8. http://barockbloggen.blogg.se/2012/march/kvinnorna-och-deras-hastar.html

    Carolus Duran kunde måla hästar. På många av de äldre bilderna har (som du påpekat) man lagt väsentligt mycket mer vikt vid hur hästen målas än bildens huvudperson människan, men här har även hästen avvporträtterats. Man anar musklerna under huden.

    Jag förstår inte hur hon sitter? Hon verkar ha benen helt uppdragna nästan under sig? Jag vet att damsadeln ska ha haft något utstickande som man klämde fast mellan låren, jaha, horn heter det.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Damsadel
    Men inte sitter hon riktigt som bilderna i Wikipedia-artikeln visar. Eller?


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/april/smek-ditt-fol.html
    NH? Jaha, Natural Horsemanship. Och de säger att man inte ska kela med hästar? Aha, här förklarar du lite
    http://barockbloggen.blogg.se/2012/april/positiv-forstarkning-i-larandet.html
    Well, jag vet inget om hästar så jag ska hålla tyst. Men jag minns i de hästböcker jag läste i tonåren - jag var storläsare så jag läste även såna, fast de inte intresserade mig så väldigt. I böcker som handlade om ynga ryttares ätentyr med sina hästar, där var det en del om att inte låta hästen ta över. Huruvida det var en allmän åsikt eller om det var meningen att läsaren skulle fatta att "oj oj Sigrid har verkligen inte fattat det här", det vet jag ju inte... men jag fattade det nog som att det var så man tänkte, åtminstone med större tuffare hingstar.

    När jag sen läst vidare på din blogg ser det ut som att ja, det var paradigmet då.

    När vi säger "makt" menar vi oftast att makt är något som den i underläge inte kan sätta sig emot. Intressant nog säger sociologerna att makt är något som "de under" ger, och då rimligen också kan ta tillbaka. Tricket att vara ledare är då att förmå människor att fortsätta ge en makt.

    Om jag extrapolerar erfarenheter från andra håll, tänker jag att mycket av det här tråkiga makttänkandet med grova hjälper snarare än finstämd kommunikation (för att nu hårdra) nog kommer från övergång till att undervisa ridning i större grupper, snarare än individuellt. Alltså är det när militär (och polis?) börjat bli beridna i större skara, snarare än att det bara är adelns riddare som har häst, som förfallet börjar. I grupp är det lättare att undervisa ett grovt skal, snarare än det som finns bakom tekniken. De som är begåvade kommer att hitta "det" som gör allt så mycket lättare, andra inte. Om nu min parallell från helt annat område stämmer.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/july/bloggpaus.html
    Vad betyder det, att Janne ville vara Smillas mamma så mycket att du/ni separerade hästarna, i två skilda hagar? Bossade han med det halvvuxna fölet? (som jag på de här bilderna tycker ser så vuxet ut, men det kanske är ungefär tonårsläge)


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/december/from-forhoppning-infor-2013.html
    Tänkte just fråga dig vad det är för konstig sadel. Men om det är en damsadel, sitter väl ändå hornen fel.

    Om skiftarbete verkligen har så stora konsekvenser för liv och hälsa, är det konstigt att det inte regleras mer. Verkligen. Minns du möjligen varifrån du har uppgiften?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Innan rasten är slut bara en länk om skiftarbete. Har gått mången facklig kurs om detta i mitt "förra" liv. http://da.se/2011/03/skiftarbetare-lar-sig-leva-halsosamt/

      Radera
    2. Ja, roligt att du också gillar Durans Mlle Croisette. En av mina absoluta favoriter i genren.

      Här har jag en riddräkt från barocken med "delad" kjol: http://barockbloggen.blogg.se/2011/march/barockmodebloggen.html dagens hästar är ofta lite ängsliga av fladdrande jackor eller om man tar av elelr på kläder på hästryggen. Barockens hästar måste ha tålt väldigt mycket mer med sådana ridkläder som både män och kvinnor hade. Vilket flaxande fladder när de kom ridande på Hubertus-jakt!

      Jo NH r en ideologi som man kan lära sig mycket av, men som alltid ska det tas emd en nypa salt. Men den helt ovetenskapliga idén att vi människor ska agera rovdjur och utsätta hästarna för "lågfrekvent tortyr" som jag tidigare citerade Anders Hallgren http://www.andershallgren.se/ fats ahn då talar om hundar. Man behöver inet vara rädd att en häst "tar över" om man beter sig lugnt och vänligt. Orsaken till den hårda attityden beror nog på militären som skulel utbilda ovilliga , rädda unga män till ryttare på kort tid på hästar som inte alltid var så väl omhändertagna och stod i spilta dygnet runt där de blev stallmodiga och galna när de kom ut på ridtur. Sedan fortplantades det tänket till ridskolor för barn där kavallerihästar ofta var stommen i verksamheten. Så var det på Kiruna Ridklubb när jag började i tidernas gryning. Hästarna var förstås alldeles för stora för barn, de fåtaliga ponnyerna var så slitna att vi fick rida de stora kavallerihästarna utackorderade från K4 i Boden. Redan då hade kavalleriet i stort sett lagts ner så detta var nog de sista ackordshästarna som aldrig var med på militära övningar utan pensionerades som ridkskolehästar. Ömt älskade av hästtokiga ungar som jag.

      Nuförtiden talas det i hundsammanhang speciellt om att byta med djuren och att förtjäna ledarskapsstatus. Jag tror NH-människor menar att vi ska förtjäna vårt ledarskap, men tyvärr genom att skrämma hästarna och ta bort deras personlighet med ständig mobbing. Det gillar jag inte.

      Valacker blir ofta jättebra extramammor för föl, de leker med dem som deras mammor sällan gör och har stort tålamod. Men för Janne slog hormonerna slint och han försvarade Smilla mot de andra hästarna, speciellt mot Majan, som om han var hennes mamma. Även hästar kan alltså vara könsöverskridande, speciellt hingstar och valacker kan bli så där överbeskyddande mot föl, men Chateaux blev också stridshingstig när hon var dräktig, fast fölet kastades(hon fick missfall) tyvärr. Sedan blev hon aldrig dräktig mer, tyvärr. På dessa bilder är Smilla ett år bra precis, hon är född 22 juni. Föl är högbenta tidigt de galopperar någon timme efter födseln, men Smilla är i mina ögon en lite rulta med barnsligt sött huvud och rättuppstående fölman här. Trotsåldriga blirhästar som två-åringar och tonåringar (könsmogna)vid 3-4 nu är hon alltså en ung vuxen men helt färdigvuxen är hon vid ung. 8 års ålder.


      Jag har sett liknande damsadlar även om hornet ofta sitter mer till vänster. Kanske är den till för att kunna välja sida att sitta på. Det ser rätt farligt ut om man ska sitta i denna sadel. Hur tar man sig av om något händer? Å andra sidan sitter man ganska fast om man inte vill ramla av av misstag: här en liknande sadel från Sverige: http://www.kisahembygdsgard.se/html/loge1.html

      Jo skiftarbete är farligt enligt all forskning. Därför skyndade jag att skicka länken till dig för du kanske jobbar skift. Här en artikel av mer teoretisk karaktär om samma ämne: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/skiftarbete-ar-daligt-for-halsan

      Radera
    3. Det är den tecknade bilden, då, som har delad kjol. Jag misstänker att man inte hittar många porträtt av damer i sådan. Lite ofint måste det ändå ha ansetts.

      Är dagens hästar flipprigare än barockhästarna? Vad beror det isåf på?

      Den där tanken att vara mer vän med än härskare över hästen, att hästen gör som man vill i samarbete snarare än blind lydnad. Den har väl alltid funnits men kanske setts som romantisk dröm. Du minns den där serien med hästböcker, aaah vad heter den! Lång, många böcker, men den i början där pojken lär känna hästen är bäst. De lider skeppsbrott, hästen och pojken är de enda som överlever. De klarar sig tack vare att pojken hilikattar en ätlig slags tång. Och så lär de känna varandra, på den där ön. På något sätt får pojken sen behålla hästen, när de kommer tillbaka till civilisationen. Och så lär de känna en gammal jockey. Sen är det mest kapplöpningar, det är inte så roligt. Men särskilt i första boken finns det där, som man då kanske tyckte var mest romantisk fantasi. Det är väl vad den boken lever på.

      Skeppsbrottet... det borde gå att googla. Där.

      Svarta hingsten, heter boken.

      Radera
    4. Svarta Hingsten, så klart kände jag i´gen den direkt. Svarta hingsten såg ut ungefär som Smilla, svart med endast ett vitt tecken i pannan, en romb. Det finns en annan bokserie i samma stil, men inte alls lika lång, det är böckerna om Ökenstormen och Ponce. Nu har jag min lilla ökenstorm; Smilla. Så det kan gå!

      Men visst har speciellt adeln ofta strävat ditåt och i Camargue finns en gammal traditoon kring detta, liksom i USA där man romantiserar både Native Americans och deras ridning som traditionellt bedrevs utan sadel. Ponce med Ökenstormen är ju också Native American.

      Radera
    5. En annan hästbok jag minns som du möjligen inte läst handlade om en galopphäst vid namn Black Gold, Gyllene svarten fick boken heta på svenska. En roman fast med verklighetsbakgrund. Black Gold hade varit en framgångsrik galopphäst, men när den pensionerades till avel på grund av en svårläkt och svårhanterlig spricka i en hov visade den sig vara steril. Tanken att konvertera den till ridhäst eller dressyrhäst verkar av något skäl inte ha funnits. Istället tog man den tillbaka till galoppbanan, och envisades med att tävla den trots att resultaten uteblev. Den bröt benet under tävling och avlivades på plats.

      När jag googlade upp den - min ledtråd var att jockeyn kallades "Ji-De" i svensk översättning, alltså rimligen Jay-Dee eller Jaydee, i verkligheten John D. Mooney visade det sig - lärde jag mig att den amerikanska galoppcirkusen håller begravningar för kända hästar. Med kista och allt. Superkända galopphästen på sin tid Man o' War till och med balsamerades före. Det enda som saknades var präst, men de fick tjusiga borgerliga begravningar med högtidliga tal.

      Eller åtminstone gjorde man det förr... det verkar som att amerikansk galoppsport hade en tid av om inte folksport, så en tid med mycket stort folkligt intresse. Jag betvivlar att det skrivs regelrätta biografier över dagens galopphästar, som över det tidiga 1900-talets. Svarta hingsten-böckerna från 1940- och 50-tal kanske är från slutet av den eran - om jag tillåter mig att gissa.

      Radera
    6. Att skiftarbete är ohälsosamt vet jag. Jag jobbar inte natt men kvällar, och min sömn påverkas inte så mycket däremot mattider och matvanor på ett obra sätt. Men förkorta livet med flera år. Om det stämmer visar det verkligen på hur ovetenskapligt vi tillämpar medicinska rön. För det är ju ingen som direkt bryr sig om det där. Nu jobbar jag bara kvällar, men det värsta jag vet är kvällspass följt av dagpass så man hinner sova kanske fem-sex timmar, om man har långa resor till jobbet. De flesta har ju svårt att sova direkt när man kommer hem, det tar en stund att varva ner.

      Radera
  9. Mer hästeri.

    http://barockbloggen.blogg.se/2013/may/kuperad-hage.html
    Mer kuperat även åt människor, kanske.

    Det finns en särskild sko framtagen för att - inte direkt simulera osäkert och ojämnt underlag, men få likartad effekt. De här MBT-skorna (masai barefoot technology) som är runda undertill, dessutom lite geléiga för att se till att man måste jobba aktivt på balans. De är tänkta som träningsredskap, inte att gå hela dagen i. Ett tag tyckte jag konceptet var väldigt spännande och ville ha ett par. Sen insåg jag att det förmodligen är lika bra att gå i skogen. Men för storstadsbon som kan omvandla sin dagliga promenad till jobbet till bättre motion - visst.

    De som propagerar för MBT-skor menar att en stor del av människors problem med rörelseapparaten - i fötter, knän, höfter, rygg - har att göra med att vi stadsmänniskor går så gott som enbart på platta ytor. Eftersom underlaget är så platt kan vi dels slarva med balansen, och gå och fresta på lederna på ett annat sätt än vi gör om vi hela tiden är välbalanserade. Och dels leder detta till att vi går med msuskelgrupper ganska avslappnade, som inte alls får vila när vi går på ett mer oberäkneligt underlag. Avslappnade muskler är inte samma skydd för lederna, osv. Jag hänger inte med i alla svängar man tycker att det stämmer väldigt bra med tanken att uppförs- och nerförsbackar är perfekt häst-styrketräning.

    http://barockbloggen.blogg.se/2013/july/tva-hastar-trippel-gladje.html
    Mindre jobb med två hästar än med en? Hur hänger det ihop?

    Får man inte ha hästar ensamma. Oj. Är det riktigt och bra, tycker du? Om människorna blir hästens flock borde det väl räcka? Fast det är klart, ser hästen sina människor med alltför glesa mellanrum blir det väl inte bra.

    Måste vara en ganska ny lag. Vi har ju en hel del ganska nya lagar på djurskyddsområdet, man får inte lämna hundar ensamma hemma från morgon till kväll etc.


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/september/ridtur-i-algjaktstider.html
    Haha, lite positivt tänkande med den där av markägargrannen uppskottade sandhögen. Men rätt, antar jag.

    Här har Smilla verkligen blivit tjusig.

    Fast jag känner mig lite elak som öser sånt beröm över den typen av ytlig skönhet. Tur att inte Chateau hör mig. Eh, härifrån blir det bara mer fel vad jag än säger... den ytliga skönhetsaspekten har sin största betydelse på foto, typ. IRL är väl ungefär allt annat viktigare. Och visst är Chateau också fin, även om det är svårt för en ponny att tävla i utseende med såna där smäckrare hästar.


    http://barockbloggen.blogg.se/2014/february/ridningens-forsta-myrsteg-med-smilla-2.html
    "Det syns antagligen att jag är galet glad" skrev du och ja. Du ser helt otroligt glad ut. Den inridningen gick väl fantastiskt smärtfritt. Men du har du förberett den steg för steg under mycket lång tid, också.


    http://barockbloggen.blogg.se/2014/may/varsolen-varmer.html
    Ser läskigt ut, med en häst som sover på sidan?

    Aaah. Man kan tro att den är död.

    En googling visade mig vägen till denna blogg
    http://www.horseandman.com/handy-tips/let-sleeping-horses-lie/11/25/2013/
    med rolig skildring av en hästägare som inte pallar att se sina hästar sova sådär, för hon blir rädd att de dött. Och minst två fullkomligt underbara foton på sidsovande hästar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min man köpte sådana där skor för han går till och från jobbet i Kiruna och ha tycker de fungerar bra för hans dåliga rygg och dito fötter. Men går man i obanad skogsmark är det nog onödigt att köpa dyra skor. Jag springer också ofta rätt ut i terrängen med hundarna så MBT-skor är inget jag funderat på. Jag inbillar mig cokså att det är bra för hjärnan att gå i kuperad terräng för både hästar, hundar och människor. Min vän Ulla som är fd psykologilärare hävdar att man ska försöka gå olika vägar varje gång man är ute. Hjärnan utvecklas av det även om det är på platt asfalt.

      Mindre jobb med två beror på att man kan låta dem vara mer ensamma het enkelt. Ska man ha hästen i sin flock bör man nästan bo med den och det är ju svårt.Det är svårt nog att ha hundar med sig men hästar måste man alltid lämna hemma i hagen när man gör ärenden och hälsar på folk.

      Ja vår demnte granne är en prövning ibland men inget hjälper så man får ta det goda som kommer med det onda också. Till exempel gillar han att skotta snö på vintern men eftersom han inte har körkortet kvar kan han bara göra det i skogen så jag har fina ridvägar året runt.

      På dessa bilder är ju Chateaux så tjock, jag förstår. men jag tycker förstås hon är världens finaste till både det yttre och inre. Nu har jag dock bättre koll på maten hennes med hjälp av betesreducerande munkorg.

      Jo, fördelen med att köpa ett föl, som jag dessutom kunde träffa regelbundet från det att hon föddes, är att man har flera år på sig att träna in det som behövs för att ridningen till slut ska fungera utan att det blir rodeo. Det där "break the horse"-sättet som man rider in många hästar på utomlands är verkligen inget jag tror på.

      Här en lugnare variant av denna trista metod. Detta skapar "avtrubbade" "nedsläckta " hästar.https://youtu.be/y5TeYx9e42k

      Vilken härlig blogg, tack för tipset! Precis så där är jag nu med Kapten. Han har ju fyllt åtta år och i värmen sover han så där. Hujja! Vad rädd jag blir.

      Radera
    2. Ah, dement granne. Ja kära nån... man får vara glad så länge han inte ställer till något riktigt elände, då.

      Radera
  10. Lite bibliskt och kristet och så.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/april/judas-besvikelse-och-maria-magdalenas-generos-4.html
    Judas roll i berättelsen är märklig. Inte kan det eg. ha funnits behov av någon som "förrådde" Jesus, nog lyckades romarna hitta honom ändå - det är inte som om han direkt gick omkring inkognito.

    Förordet till romanen Tystnaden
    https://rebellasandra.wordpress.com/2016/07/05/prasten-som-trampade-pa-kristus/
    säger att författaren Endo använt Judas-temat, att han förstått att för dagens publik måste det vara med. Ja där finns en förrädare - men han är en ynklig sort. De kristna i Japan var hårt förföljda, förmodligen värre än någonsin i Romarriket, och förrädarem ömkar sig flera gånger om att han om han levt i någon annan tid - innan de japanska förföljelserna av kristna började - hade han utan problem levat som en god kristen, och fått följa med in i paraiso. Det är ju en möjlig tolkning, fast man då får fabulera en del utanför det bibliska.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/april/judas-besvikelse-och-maria-magdalenas-generos-2.html
    Åhå, så de 30 silverpenningarna återfinns till och med hos samma profet som talade om någon som kommer ridande på en åsninnas fåle (eller hur det nu var). Det var ju intressant.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/august/mose.html
    "... och du blir hans gud"?

    Det där lät ju konstigt...? GT är fullt av konstigheter.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/december/alexander-manskilghetens-forsvarare-2.html
    TV-programmet med prästen som tiggde sig fram låter som ett av de bättre sätten att använda reality-genren på. Som sagt, en dum sak med att läsa gamla bloggar är att alla tips på TV- och radioprogram är föråldrade.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/december/barbara.html
    Katolikerna är på många sätt pragmatiska kring sina traditioner. Visserligen finns Barbara inte längre med i Vatikanens officiella helgonkalender, lär jag mig av Wikipedia, men det hindrar inte dem som vill fira henne, exv. de som jobbar just i gruvor, att göra det. Som här
    http://www.trafikverket.se/nara-dig/Stockholm/projekt-i-stockholms-lan/Citybanan/Nyhetsarkiv-start/2011-12/Citybanan-uppmarksammade-tunnelhelgon/
    Här misstänker jag att det är gruppen som har henne som skyddshelgon som tar initiativet, och då säger lokal präst "javisst" utan protester.

    Nackdelen med det systemet är att det tydligen fortfarande ibland pratas som om Maria Magdalena var det där gamla komposithelgonet, lärde jag mig av dig i ett annat blogginlägg trots att det redan när nuvarande mässformen började användas (-69, tror jag) slogs fast att den som firas i helgonkalendern var Maria Magdalena, Jesu lärjunge, och ingen annan. Aktiva ansträngningar att utrota traditionen som identifierar de tre bibliska kvinnorna med varandra lär inte göras från högre ort. Även om jag tror att det faktum att Maria Magdalenas dag nyss upphöjts till högsta klassens festdag kommer göra sitt till.


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/january/gast-hos-verkligheten.html
    Va? Hölls (fanns) katolska stiftets exorcist uppe hos er? Jo jag minns att du nämnt att du träffat honom, men då trodde jag det var du som rest söderut. Det låter ju opraktiskt att finnas däruppe, för han måste väl röra sig över hela landet. Men det kanske var tillfälligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även den urkristna krykan håller med dig; inte behövdes en förrädare egentligen om det inte vore för att skriftens ord skulle fullbordas. Därför känner jag sådan ömhet för Judas. Var han bara ett redskap? Men kanske gör det också att han faktiskt inte fördömdes av Gud. Jesus förlät ju dem som spikade fast honom i korset"för de visste inte vad de gjorde". Visste Judas bättre? Troligen inte. Kanske trodde han verkligen att han gjorde det Jesus ville att han skulle göra för att fullborda skriftens ord. Varför skulle Judas annars bli besviken när Jesus dör? Alla hans lärjungar blev förstås krossade när Jesus avrättades, men Judas-om han vore en riktig förrädare-skulle väl inte bli förtvivlad och återlämna pengarna och därefter ta sitt liv? När man läser sammanhangen tänker jag att Judas möjligen kunde trott att han skulle visa att Jesus var Messias. Judas kunde ju också Sakarjas bok och var med när Jesus red in i Jerusalem.

      GT är fullt av konstigheter, därför blir jag aldrig klar med Bibeln.

      Ja, suck, kanske hittar du den på andra vägar. Det var en spännande serie.

      Jag tror och hoppas att Maria Magdalena nu börjar återupprättas efter Gregorius Is stora felslut. Inte minst eftersom Gregorius sammanblandning av kvinnorna kring Jesus orsakat så mycket skada för kvinnor genom historien.

      Jo father Jeremy vilar ibland upp sig hos "oss". Han har ett eget rum i klostret i Lannavaara. Han är numera en man på över 80 år så han får tillåtelse att resa till Lannavaara ganska ofta och stanna länge. Men han tillhör inte det klostret utan är på andra platser emellanåt.



      Radera
    2. Aha, så förräderiet står också i Sakarja.

      Katolska feministteologer är mycket för Maria Magdalena, och jag blev väldigt förvånad över nyheten om festdagen för jag trodde det mest bara var något just feminist-teologiskt. Jag hade fel.

      Radera
    3. Judas, förresten. Det finns ju två berättelser om hur han dör. I en av böckerna står som du berättar. I den andra straffar Gud honom genom att hans mage spricker och tarmarna trillar ut. Det var en av de saker som skakade unge Evid3nc3, när han för första gången läste Bibeln från pärm till pärm - nästan, eller första gången han försökte för han gav upp. Gamla testamentet var verkligen inte vad han tänkt sig, särskilt inte Tredje mosebok med alla ritualregler och förskrivningar hur man skulle bereda offer till Herren. Han hoppade vidare till NT. Där hittade han det där med Judas. Det var första steget i hans av-omvändelse. Han litade inte lika mycket på Bibeln efter det.

      Radera
    4. Där ser man faran med att sätta en bok i centrum i stället för en levande gemenskap och Jesus, säger jag och de flesta kristna-speciellt ortododxa och katoliker.

      Fundamentalister är verkligen egentligen muslimer som sätter Koranen på samma plats som vi har Jesus; medlare mellan Himmel och jord.

      Radera
  11. Mer på div. kristna teman.

    http://barockbloggen.blogg.se/2013/january/kristen-humanism-2.html
    Har ni inte alls de där högerkristna uppe hos er? Iofs är ju hela det politiska spektrat förskjutet långt åt vänster, däruppe. Gissar att sossarna fortfarande har egen majoritet i kommunfullmäktige, och diverse kommunistpartier större än största borgerliga partiet.

    Var lärde du dig det där att kyrkorna i Sigtuna, förutom klosterkyrkan, tillhörde någon storman? Vet inget om dem mer än att jag förundrats över antalet.

    Att de kristna stormännen höll trälar var väl inte så konstigt. Det gjorde väl tidiga kristna också? i den mån man var så rik så man ägde slavar, alltså. Det har tagit kristendomen låååång tid att komma fram till att man inte ska äga andra människor.

    Jag tror också att den sturskhet man har i norr kan komma sig av frånvaro av adel. Att folk aldrig lärt sig regelbundet ta av sig mössan och skrapa med foten, annat än för begravningsföljet.


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/may/fredrik-den-vise.html
    Reformationen startade ca 250 år före Luther, och fick sin kulmination kring honom? Här vet jag inte vad du syftar på. Kring 1100, eller så. Vad hände då? Jag gissar vilt på en reaktion på splittringen mellan öst- och västkyrka, där man verkligen tog ut svängarna för att slå fast den egna identiteten, men har som vanligt ingen aning.


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/september/anglar-och-deras-medarbetare.html
    Det var en synnerligen androgyn ärkeängel Mikael. Hen har till och med antydda bröst, och nog är benen gärna en kvinnas. Förvisso är det väl en feluppfattning att änglarna är manliga - eller för den delen kvinnliga.


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/november/en-sky-av-vittnen.html
    Myten om De dödas julotta som ett exempel på katolicism-skräck. Ja, kanske det.


    http://barockbloggen.blogg.se/2014/october/spannande-liv-med-manga-vanner.html
    Noterar att avsnittet att man inte kan tjäna både Gud och Mammon är ofta citerad, men inte liknelsen före. Den är onekligen svårbegriplig. Vad gör förvaltaren? Skriver han ner folks skulder, bara sådär, så han ställer sig in hos dem, eller...? Obegriplig liknelse.

    Som sagt. Jesus engagerade sig en hel del i människors relation till pengar, och betydligt mycket mindre i underlivsfrågor.


    http://barockbloggen.blogg.se/2014/november/poesi-i-november-ii-nicenska-trosbekannelsen.html
    Råkade ut för den nicenska trosbekännelsen i en högmässa för ett tag sen. Reagerade på "livgivaren" - häpp, där fanns den! Just det borde alltså inte vara så kontroversiellt. Det kontroversiella är att sätta feminint kön på livgivaren, dårå (vilket jag håller med om är knepigt) plus resten av den treenighetsformuleringen (som jag har glömt bort, då jag tyckte den var ointressant). Men tänk om de orden också har biblisk förankring.


    http://barockbloggen.blogg.se/2014/december/den-koleriske-moses-ii-2.html
    Vem är det som Sippora berör nertill med den avskurna skinnbiten - barnet eller Gud? Som det står i Bibel 2000 får man närmast för sig att det är Gud. Jag menar, vem ska blodsbrudgummen vara. Inte barnet, väl.

    Mysko, mysko.

    Rabbinerna har säkert många långa och märkliga förklaringar till det här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tex Valdensarna som man kan läsa om här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Valdenser räknas till dem som initierade reformationen. "Biblicismen hos John Wycliffe, husiterna, döparna, Jean Calvin, kväkarna och den moderna frikyrkorörelsen har åtminstone delvis sitt ursprung hos Valdes. Bibeln identifierades snart av valdenserna med den absoluta naturrätten, som krävde full religiös frihet, alla troendes likställighet och borttagandet av alla kyrkliga och sociala skrankor. På den avgörande dogmatiska punkten, frälsningsvägen genom verkhelighet och askes, stod de på katolicismens grund; men då de avvisade alla kyrkliga institutioner som inte direkt kunde påvisas i Bibeln genombröt de katolicismens centrum, det hierarkisk-sakrala systemet. Det riktigaste torde därför vara att beteckna valdenserna som en självständig företeelse, skild från både katolicism och protestantism, men med anknytning till bäggedera."

      Om änglar. Vår nyaste unge, Khaled från Syrien, är väldigt intresserad av änglar(och allt som har med tro att göra. Han är en mycket rar muslim som gillar Isa/Jesus) och när vi var i Gammelstads kyrka i lördags började han, sonen Aron och jag att diskutera Gud och änglar. Aron sa att änglar är som Gud, de har inget kön. Och det höll Khaled med om. Khaled visade ett klipp från Kaba med något ljusfenomen som han menar var en ängel och visade att den inte var man eller kvinna. Där är de ju mer lika Jesus och hans undervisning än de vet om.

      J-Ö Swahn och Bengt af Klintberg är mina källor till detta om de dödas julotta.

      Jo, Jesus var provocerande i mycket. Jag tror det var så att förvaltaren skrev ner skulderna i lönndom frö att få kompisar genom sin herres pengar. Jag älsakr dessa svåra och impopulära liknelser-som du kanske redan märkt. Och denna passar mitt röda vänsterställda hjärta så bra-man ska inte respektera pengar och kapitalismen alls!

      Du har helt rätt i att alla orden i Kent Wistis treenighetsformel har biblisk förankring-vad Dag Sandahl än påstår. På hebreiska är Anden dessutom femininum. Frälsare och befriare betyder exakt samma sak. Frälsa=frihalsa, befria en slav genom att ta bort hens halsjärn. Skaparen torde vara mindre okontroversiellt. Men att Sandahl et.al. hatar denna formel säger en hel del om deras obildade aggressivitet.

      Som jag läser det är det Mose hon vidrör med blodet och så räddar honom på samma sätt som påsklammets blod räddade de judiska förstfödda när Mordängelsn gick runt och dödade alla förstfödda i Egypten natten då Farao släppte hebréerna ur livegenskapen. Jag äslakr denna berättelse, den är verkligen fascinerande. Varför lärde man ut denna histira till judiska småpojkar? Hur valde man att tradera denna berättelse? Jag är glad att de gjorde det, men många skulle nog ha redigerat bort berättelsen om de tyckt att det var för en enskild person att hyfsa texten.

      den vänder på alla perspektiv, Sippora-midjanitiskan, räddar juden Mose från Gud som plötsligt vill döda sin profet. Den som tycker Bibeln är tråkig har helt enkelt inte läst den.

      rabbinerna funderar kring denna text, men sällan kristna. Gregorius av Nyssa som skrev "Mose liv" och har format kristenhetens syn på Mose mer än andra, hoppade över nästan alla intressanta passager, så även denna-trist nog. I grundtexten är det lite otydligt vem som Gud vill mörda. INget blir bättre av en judisk tolkning, att Gud vill döda Gersom, Mose förstfödde eftersom oomskurna skulle dö-inte den som låtit bli att omskära sitt barn.

      Jag läser annorlunda, antagligen eftersom jag är kristen och kvinna och icke-jude=helt på Sipporas "sida".






      Radera
    2. Valdenser. Nu ska vi se. Jag hörde om någon annan grupp som föregick reformationen, åh vad hette de... hm, kanske faktiskt var valdenserna. Och husiterna. Och någon grupp till. Böhmiska bröderna. Som herrhutarna stammar ifrån. (Det finns en herrnhutisk församling i Stockholm, inom Svenska kyrkan. Hur det nu gick till. Ett av alla ställen jag tänkt att man borde göra studiebesök på, någon gång.)

      Fascinerande det här med hur människor har valt ut vissa Jesus-ord att fokusera på. Och så bortser man från det som är obekvämt. Får jag gissa att liknelsen om den ohederliga förvaltningen inte finns med i någon årgångs predikotexter?

      Radera
    3. Hej hinner svara på en kortkommentar: Ja, husiterna (efterföljare till tjecken Jan Hus) följde också i valdensarnas spår, men de var nog de äldsta mer organiserade reformationskristna jag stött på.

      Om förvaltaren så är den evangelietext 9:e söndagen efter trefaldighet tredje årgången. Här finns en (bort?)förklaring av texten: http://www.bibelskolan.com/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=3324

      Radera
    4. Missade att svara på det där om högerkristna. Menar man konservativa så finns det en hel del, laestadianismen är konservativ men oftast inte höger i några ekonomiska frågor öht. I Finland är ju alla mycket mer höger än vi svenskar och där är de höger, men på svenska sidan är nog KD det högraste och KD här är mer vänster i de flesta frågor än SAP. Ekonomiskt är KD i Kiruna kommun mest lika Vänsterpartiet. Och aldrig skulle en laestadian skriva under på Moderat migrationspolitik eller alkoholpolicyn.

      Högerkristna på republikanskt vis: inte betala skatt, ingen sjukförsäkring, låt fattiga klara sig själva etc. är verkligen främmande här i norr. Däremot går bara KDU inte KD i Pride här uppe och frågan diskuterades vilt när Ebba B-T skulle gå i Pride i Stockholm. Å andra sidan är min vän A-H som är med i kommunalpolitiken för KD av den åsikten att det borde ha varit kristna som startat Pride för länge sedan.

      Om Sigtuna lärde jag mig i Sigtuna när jag hade turen att få vara med vännen Åsa där eftersom hon vunnit ett pris från svenska bibelsällskapet: http://www.dagen.se/forfattaren-asa-larsson-far-bibelpris-1.116589

      Dagen kallade mig vid kortnamnet Lena Andersson (som en betydligt mer känd person) och dessutom blev jag konsult=) vi brukar visserligen skämta om att jag är Bibelkonsult, men Åsa vill inte kännas vid att hon kallat mig så. En fin helg i Uppsala och Stockholm fick vi dock. Vintern var så vacker sol och 17 minusgrader. Då gick vi runt någon slags historisk vandring där detta stod på upplysande tavlor vid de olika kyrkplatserna, klostren och runstenarna.

      ja slaveriet levde ju i Sydafrika när jag föddes även om det inte kallades så, och det motiverades utifrån kristen tro av en del. Men frihalsning är ordet frälsnings ursprung så slaveriet gav oss ändå ett användbart ord för en teologisk företeelse. Salvation, salvare har inte samma klang av befrielse, bara räddning. Vi har ett bra ord där!

      Frånvaro av adel är alltid ett plus.Norges icke-centralistiska politik, och därmed deras välstånd, beror i mycket på avsaknaden av adel.



      Radera
    5. Hihi, konsult Lena Andersson!

      Är Norge helt adelsbefriad? Det visste jag inte. Hur kommer det sig?

      Radera
    6. Den förvaltarförklaringen som du länkade till var konstig. Men förmodligen är alla förklaringar till den liknelsen konstiga.

      Radera
    7. Ja, Norge blev ju tidigt en slags koloni till Danmark så adeln fanns till slut bara där och vanligt folk i Norge. Som hos oss: varken eken eller adeln går norr om Dalälven.

      Jo, förvaltarliknelsen är nog svår att ta till sig. korruption är inte hederligt och vi har alla problem med pengarnas makt i livet, som Hagman skriver är pengarna så lika Gud, de gör allt möjligt för oss.

      Radera
    8. "Varken eken eller adeln går norr om Dalälven" - den ska jag komma ihåg!

      Med det sagt: Merlo slott utanför Sundsvall var förvisso inte ett adligt slott, men där fanns ekar. Vi passerade förbi där en gång som barn, och jag kan inte ha varit mycket söderut för jag minns att jag var mycket förundrad över ekollonen på marken.

      Radera
    9. Jo det finns ek norr om Dalälven. Har bara hört att vintern är för lång för naturlig spridning ollonen hinner inte gro, så de måste planteras. I Kiruna finns en sådan ek. Den är inte stor, men den lever i en skyddad trädgård.

      Jag kan tänka mig att Sundsvallsekarna kan sprida sig snart eftersom somrarna blir längre.

      Radera
    10. Aha. Mao var det ursprungligen en väl omhuldad och ompysslad ekplantering. Numera stora fina ekar, om än "bara" lite drygt 100 år - de blir ju tokgamla och Merlo slottspark får man förstås inte förstöra, så de står väl kvar några hundra år till. Om inte... jag känner mig inte längre säker på att någonting blir bestående, av allt som var självklart när jag var barn och ung. (Det är väl nu man ska börja läsa Uppenbarelseboken och läsa in tecken... usch och fy. Jag har bara dåliga associationer till sånt. Inte minst ett överdrivet intresse av "förföljda kristna" där man gärna ser sig själv som lika förföljda, av ett samhälle som inte längre tycker att homosexuella är andra klassens medborgare, som "kristna ute i världen" typ i Syrien. Förföljelser "inte av samma grad, men samma art". Eh? Där blir mitt ansikte till modell fågelholk.)

      Radera
  12. Allmänt, blandat, övrigt.

    http://barockbloggen.blogg.se/2014/june/kontroll-2.html
    Böcker om absolut makt över katter?
    Ha. Katternas absoluta makt över oss, i så fall.


    http://barockbloggen.blogg.se/2012/december/felix-culpa-i.html
    Aquino resonerade väl även om när fostret fick en själ. Från den punkten kunde det räknas som en människa, inte före. Minns inte vilken tidpunkt han argumenterade för.


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/september/amish-hjortrongull-och-tom-bombadill-revisited.html
    Det dummaste med att läsa igenom gamla bloggar är att alla tips på TV-program är utdaterade, så programmen inte längre finns på Play :-( Det där "Leva som Amish"-programmet låter jätteintressant.


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/september/framtidstro-2.html
    När jag ung var den som sade att Norrland var utsuget som försåg landet med el men inte fick något för det att betrakta som naiv extremist. Idag känns det som om tanken slagit rot i bredare lager, har bättre acceptans-potential. Men jag vet ju inte om min erfarenhetsbas är särskilt representativ.


    http://barockbloggen.blogg.se/2013/december/st-nikolaus-dag-och-lilja-4ever-2.html
    När Lilja 4-ever kom tänkte jag "Den måste jag se". Sen kände jag omedelbart att jag orkar inte. Jag lät bli.

    Om vi verkligen i Sverige har tjejer på strippklubbar och liknande som lurats hit och lever under rena trafficking-förhållanden, eller snudd på. Varför får ställena hållas? Finns ingen tillämplig lagstiftning, eller ids man inte med, eller vad?


    http://barockbloggen.blogg.se/2014/november/sent-i-november.html
    Det där muminprogrammet minns jag! Någon kung skulle ta av mumintrollens näsor, för de var fulla med hö. Jag tyckte det var jätteläskigt.

    Bör vara denna.
    https://www.youtube.com/watch?v=sm7GROa4T6Y&list=PLIOOEGTvpE8ujvSK0Zfv277za5yo0cVr8
    Från 1969. Orkar inte titta igenom för att hitta det där med näsorna.

    Serien är tydligen skriven av Tove & Lars Jansson. Men lyckad var den inte. Det ser ut som filmad teater - kanske var en teaterpjäs från början.


    http://barockbloggen.blogg.se/2015/january/nemi-hemma.html
    Det där med bortsprungna och återkomna katter är knepigt. I tätbebyggda områden sägs det att ett vanligt skäl till att katten springer bort, är att det har kommit en ny katt i grannskapet som tagit över tomten där katten bor, till sitt revir. Att vara katt blir då väldigt svårt, och misse letar rätt på nytt hem. En del katter slår sig till ro, andra vandrar med jämna mellanrum tillbaka för att se om den starkare katten som övertog reviret finns kvar. Om den dött eller flyttat står plötsligt Misse jamande på förstutrappen och vill in, hem till sina gamla människor. (Eller om det egentligen var tomten och reviret som var bättre än det nya stället. Man vet aldrig med katter.)

    Men hos er är den förklaringen utesluten. Varför valde Nemi att bo ett halvår hos andra människor? för att sen komma tillbaka mitt i smällkalla vintern? Andra människor har hon ju haft. På mina breddgrader finns enstaka förrymda katter som inte vill in under människornas kanske lite kvävande beskydd. De flesta av dem klarar inte vintern. Enstaka gör det, och kan leva som vildkatter i flera år. Men i norrbottensvintern - glöm det.


    http://barockbloggen.blogg.se/2015/march/fattigas-vishet-2.html
    Här hittade jag igen mig själv på din gamla blogg, med en kommentar om mor Rembrandts pälsmössa. Då liksom nu är de flesta av mina kommentarer så där halvt off topic, kommenterar någon mindre detalj istället för det du egentligen ville säga med texten. Sån är jag, tydligen.


    ...och så var vi i mål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, ingen äger en katt men katter äger människor.

      E artikel i Signum sammanfattar Thomas tankar om själen så här: "Thomas tänkte sig att ett embryo utvecklas genom att faderns själ via sädescellen formar det befruktade ägget. Modern bidrar med andra ord inte med annat än en formbar materia, och embryot självt saknar helt kraft att på egen hand utveckla sig. Embryot är förvisso levande, men det har bara en vegetativ själ, som med jämna mellanrum ersätts med allt mera avancerade själar. Thomas tänkte sig därför att sädescellen inte omedelbart uppgår i ägget för att därigenom skapa en ny individ, utan att sädescellen kvarlever som en separat individ som bearbetar ägget. Först efter fyrtio dagar är embryot färdigformat och sädescellens funktion överspelad. Samtidigt får det formade embryot en av Gud given rationell själ och kan börja utveckla sig på egen hand, oberoende av faderns själ som verkar via sädescellen. "

      "Leva som Amish" var jätteintressant.

      Nu godnatt-återkommer!

      Radera
    2. Angående Norrland så jäser det återigen, men blir nog inget av: Vattenfall ska nämligen flytta resterna av sin administration från Jokkmokk 40 personer blir arbetslösa. 40 personer kan inte betala skatt i Jokkmokk, den kommun som nästan bara är en enda vattenkraftsdamm idag pga Vattenfall och står för 25% av energin i Sverige-ren vattenkraft men den har dräkt mark och byar i Jokkmokk. Skiter väl stockholmarna i, säger vi i norr och Harry Rantakyrö aviserar ett fritt Norrland. Och han har ju rätt: byggdes en mur runt Stockholm, var skulle klösmärkena på murens väggar vara, på insidan eller utsidan?

      Angående utnyttjade unga i sexindustrin finns en del som arbetar bland dessa olyckliga och menar att brotten har för lågt straffvärde och anses för svårutredda för att prioriteras av polisen.Här programmet som inspirerade mig: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/120375?programid=1300

      Jag älskade Vilse i pannkakan och Ika i rutan, så inte var jag känslig, men Mumintrollen utan näsor var hemska-och tråkiga däremellan. Säkerligen filmad teater för vuxna snarare än barn.

      Nej det där med Nemi beror nog på att någon matar henne. Vår gamla Chili har ett hem hos en man i byn som kallar honom Oskar och matar honom året runt. Jag plockar hem honom vid avmaskningstider men sedan är han snart Oskar igen. Troligen finns det mer möss i ladugården där eftersom Modesty och Nemi också jagar hos oss. Sedan har mannen kanske också godare kattmat. jag får fjäska med lite Royal Canin Outdoor Cat, det älskar alla tre, men det är lite dyrt, vi får vänta på extraerbjudanden.

      Ja jag har en annan bloggpolicy än du. Ser min blogg som ett trevligt samtal som gärna får förirra sig till nya spännande ämnen eller bara små skämtsamma infall=) Så är jag inte alls lika effektiv som du. Särskilt inte denna sommar av många barn och åskväder.

      Radera
    3. Vissa katolska teologer försöker använda Thomas av A m.fl. för att argumentera för att tidig abort nog inte är så farligt. Före 40:e dagen är väl svårt, om man tänker sig att fostret får en själ då - sjunde veckan, då vet väl folk ofta inte ens om att de är gravida, eller? Ah, förstås. Såna där vars mens går som en klocka. De skulle kanske hinna med. Sen finns andra tidiga katolska teologer med andra tidsgränser för när det nya livet fick en själ. Att det inte skedde vid något befruktningsögonblick var de tidigmedeltida teologerna ense om, verkar det.

      Nu hoppade jag tillbaka till blogginlägget... människor som tycker det är konstigt att sörja ett missfall är dumma i huve'. Seriöst. Tycker folk det? Det är väl klart att folk kan sörja ett missfall, när barnet var önskat.

      Felix culpa. Den lyckobringande synden. Det hade varit sämre, om människan inte syndat? Det låter lite grann som "det är jobbigt att bli vuxen och måsta ta ansvar och allt det där, men inte vill man vara barn för evigt".

      Radera
    4. Sen jag skrev det där om sexindustrin har ju nyheten kommit att polisen inte bryr sig om prostitution och utnyttjanden av flyktingbarn. Och nästan ingen orkar bry sig. Jag blev rädd, när jag hörde det.

      Men det är väl så som polisen i de flesta länder brukat funka så. Man utreder inbrott i de stora fina villorna - kommer åtminstone till platsen - men småfolks trassel ids man inte med. Ska man tro Patrik Hagman är den tid vi haft i Norden, med en stat som verkligen försökt se till medborgarnas bästa, om inte unik så väldigt ovanlig - och nu är det tillbaka till normalstadiet igen. Sorgligt, isåf, men det börjar kännas svårt att säga att han inte har rätt.

      Hagman, förresten. Han har läst hela Aquinos Summa Theologica och menar att det var väldigt intressant, eftersom det då blir tydligt hur Thomas menar att allt sitter ihop - det är ett stort bygge där det är viktigt att strukturer speglas. Lite som i astrologin där man tänker att det som sker på himlavalvet måste ha en motsvarighet på jorden. Mao blir det besvärligt att använda valda bitar av Aquinos teologi, menar Hagman - han sade inte exakt så, men så förstod jag det, att han underkänner en del sätt som T av A används på. (Det här är ur någon av läsarpoddarna, minns inte vilken.)

      Radera
    5. Läsarpodden om Raeder var det och så nämnde han det väl i samband med Liv Strömqvist-läsningen? Men jag kan minnas fel om Strömqvist det var ju mycket Augustinus då. Pga sommarens åskoväder lyssnade jag på Raeder-avsnittet nu i veckan så den är fräsch i hjärnan för mig.

      En gång försökte jag mig på Summan, och Augustinus, på latin. Nej, det gick inte! Hagman är imponerande i sin beläsenhet.

      Ja det är hemskt för jag tror Hagman har rätt, vårt undantagstillstånd har gått ut. Makten är i de rikas händer. Vi får väl hoppas på att tjuvjakt prioriteras ner här i norr där folk alltid varit misstänksamma mot konungen och all överhet, så folk slipper svälta.

      Min pappa född på 40-talet levde helt i den föreställningsvärlden. Han respekterade få politiker, bland dem Ingvar Carlsson, Gunnar Sträng, Ingemund Bengtsson, Torbjörn Fälldin,Mahatma Gandhi, Inga Thorsson och Golda Meir men det var mest TROTS att de var makthavare. Anti-rojalist utan att för den skull vara republikan var han också.

      Det var roligt att lyssna till podden om anarkisten Graeder, det var som att höra min pappas åsikter diskuteras. Pappas morfar var syndikalist och fackföreningsman, nåjd och predikant inom Östlaestadianismen. Han kom i konflikt med Korpela-rörelsen och de fick för sig att korsfästa honom, men när de kommit fram till hans hus lugnade de sig. Inom kyrkan kallades han "oxen" efter Lukas och det arbetande folkets symboldjur, det var han stolt över. Pappa också.

      Pappas morfar hyste så mycket framtidshopp när han dog i cancer 1947, ser jag av hans efterlämnade anteckningar och klippböcker. Tur han slapp se detta förfall i välfärdsstaten.

      Radera
    6. Tror iofs inte att Hagman läst Summan på latin.

      Jaha, här var det jag borde ha lagt kommentaren om parentesen... nåja. Ja usch och fy.

      Podden om Graeder minns jag inget av. Men din pappas morfar - vilken kombination! Om han var nåjd måste han väl ha varit same? Kunde man vara nåjd och laestadian?

      Korsfäste Korpela-rörelsen folk? Huaminje. Jag vet väldigt lite om Korpelaeländet (vet att jag kan slå upp på Wikipedia).

      Radera
    7. Nej, korpeleanerna korsfäste , tack och lov, ingen. Inget sådant våld som IS sysslar med utförde de. Men just i några fall av det de såg som avfall från den sanna läran fick de en gång för sig detta. Tur som är slocknade nog glöden en del både av marschen från Svappavaara till Tuollavaara ca 4 mil i jobbig terräng och när de såg sina tilltänkta offer i ögonen.

      Jo, det är nog så att de flesta botare/nåjder var laestadianer. De kallas inte alltid så nuförtiden när en romantisk påhittekult som uppkom från romanen Den femtonde hövdingen och filmen Vägvisaren inspirerade av Nordamerikas ursprungsbefolkning och västernfilmer fick inflytande.

      Laestadianer är inte rädda för gåvor som att stämma blod. Men vi har haft en och annan kontrovers om detta med Jeremy om sådant. i Lannavaara finns just nu en man som har dessa gåvor och alltid är tydlig med att ge Jesus äran: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5594245

      det framgår inte här men han sa i radion att "det är inte jag som gör det utan Jesus."

      Han är ödmjuk och snäll. Enligt pappa väldigt lik min farmorsfar. Adolf Kelottijärvi däremot tjänar pengar och ger sig själv äran. En gång blev han förnär,mad för att min man inte visste vem han var.https://www.flashback.org/t1821858

      Nej,dessa gåvor är inte knutna till etnicitet, även om en del vill göra det till en sådan sak nu. Herman Lundborgs anda lever stark, tyvärr. Vi här i norr är ju dessutom starkt blandade med varandra. Bara rik renadel har hållit sig någorlunda "rasren".

      Jag lever efter Psaltarens ord:
      Hör, min dotter, lyssna och lär!
      Glöm ditt folk och din släkt!
      Kungen åtrår din skönhet,
      han är din herre, böj dig för honom!
      Dotter av Tyros, de rika bland folket
      skall söka din gunst med gåvor.
      I all sin prakt träder kungadottern in,
      av guldbrokad är hennes klänning.
      I lysande färger förs hon fram till kungen,
      fram till dig, följd av tärnor, hennes väninnor.
      De förs fram under glädje och jubel,
      de tågar in i kungens palats.
      Dina söner skall träda i dina fäders ställe,
      du gör dem till furstar i hela världen.
      Jag vill föra ditt rykte till kommande släkten.
      Ja, folken skall prisa dig nu och för evigt. Ps. 45

      Radera
  13. Angående tjuvjägaren som själv blev ihjälskjuten.
    http://barockbloggen.blogg.se/2012/january/barock-historia-inspirerad-av-barockhistorien.html
    Jag har hört en mycket annorlunda historia om tjuvjakt, med mycket annorlunda slut.
    http://www.gargnas-bygdeforskning.se/412422336
    Skillnaderna kan väl vara flera, kanske trakten och geografin, men också tiden gissar jag. På 1870-talet gick det kanske att blunda för tjuvskytte långt uppe i norr, 50 år senare inte.

    Och så är det väl en viss skillnad på att skjuta älg eller ren, som ju är något slags halvtamboskap. Men ändå. Det där med medaljen var verkligen obegripligt. Det kan ändå inte ha varit belöning på att skjuta ihjäl folk, det är rimligen mord. Undras vem som utfärdade medaljen. Får väl kolla i Borg Meschs bok, någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en kunglig medalj utfärdad av hovet. Det gavs ut massor av dem vid denna tid. Mariana Sarri fick en för att hon fött så många barn i sitt nybygge Nikkaluokta, det finns nog också med en bild av henne i Drömmen om fjällen. Medaljen fick han inte för att ha skjutit Fjällborg utan för att han stoppat rentjuven. Jag tror att det inte räknades som mord av många skäl: Fjällborg var fattig, Turi rik och berömd, Fjällborg dog på väg till sjukstugan inte omedelbart, man uppfattade kanske inte skottet som dödande utan den strapatsrika resan skylldes för hans död. Men detta är bara ett av många exempel på : Quod licet Iovis, non licet bovis. Det som är tillåtet för Jupiter är inte tillåtet för oxen.

      I dagens Sverige inbillar man sig att samer inte kunde/kan vara i överordnad position men det vet ju alla som har någon insikt att det finns rik adel bland samer som på alla sätt kan bossa sin omgivning och är kompis med överheten utan hänsyn till etnicitet, likaväl som det finns fattiglappar och dessa två grupper delar inte alls varandras villkor. Herder hade fel. Ett folk delar inte alls en folksjäl och förenas inte av etnicitet. Marx, däremot, var spot on!

      Jag blev glad åt din motberättelse som visar att var och en som har en myndighetsposition alltid har ett eget ansvar för hur lagar och förordningar tillämpas. Ingen byråkrat kan gömma sig bakom "jag följde bara lagen". Vi som har något myndighetsansvar är alltid personligt ansvariga för hur vi utövar denna myndighet. Kristendomen har ett viktigt bidrag i detta att den påpekar att alla är personligt ansvariga för sina liv och handlingar och att kollektivet aldrig är en ursäkt för ett ondskefullt beteende eller hjärtlöst beslut.

      Jag har en förfader, farfarsfarfar som livnärde sig nästan helt på tjuvjakt och dito fiske så visst sågs det ofta genom fingrarna med sådant i norr-om inte annat är det svårbevakade områden. Men att skjuta kor och renar var nog svårare, vad jag vet gjorde han aldrig det. Sådant är vi noga med. Det är stöld. Fattigt folk hade dock aldrig jakträtt därför blev det tjuvjakt på "kronans vilt" som erbjöds som alternativ till svälten. Som om någon äger en hare som hen inte fött upp.

      Radera
    2. Mycket mycket märkligt ändå med den där medaljen. Det är ju nästan belöning "dead or alive".

      Jag tror väl det spelar in att länsman och tjuvskytten var bekanta, kanske inte vänner men de tyckte om, hade respekt för varandra, som jag förstått det. Men ändå.

      Radera
    3. Staten och kapitalet, du vet. Skytten var rik och berömd, det var inte Fjällborg som dog på vägen till sjukstugan. Visst tycker vi alla idag att det vart en belöning för mord "dead or alive". "Inget var bättre förr" brukar en kollegas 87-åriga mamma säga, och hon har nog rätt.

      De levde före parentesen Hagman talar om, vi är i början av efter parentesen.

      Radera
    4. Så kort var parentesen... kanske är det så.

      Parentesen var en av de svåraste sakerna att svälja i Hagmans böcker. Jag har inte velat se att det är så... men måste väl böja mig.

      Radera
    5. Jag tycker ändå jag ser att vi är på väg dit i hela EU. Jag tänkte inte på det innan jag läste Hagman men ser nu att han verkligen har belägg för det.

      Tiggare från Balkan med angränsande länder och hur de bemöts är ett tecken. Hur socialtjänsten icke-fungerar för fattiga. Betydleseförskjutningen av ordet "arbetslinjen" där det numera betyder att svårt cancersjuka inte automatiskt får sjukpenning. En vän från församlingsliv och dessutom ett av barnens dagisfröken fick cancer strax innan 50 och hennes man fick kämpa för hennes sjukpenning fast försäkringskassan hade papper på att hon var döende. Hon dog ganska snabbt-bra för ekonomin-men skuld över regler sm behandlar människor som arbetat hela sina liv på detta ovärdiga sätt.

      Hörde detta program på väg från Kiruna: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6499834

      Radera
    6. dom stora fuskarna i detta landet är rika som kan ägna sig åt avancerad skatteplanering och dumpar över ansvaret på vanligt folk människor som undanhåller enorma summor skattemedel . med tidningarna jagar inte dessa utan den ensamstående mamman som vabbar eller sjuka som kanske kanske kan arbeta. Det brukar jag tänka på när sådana opinions bildare är i farten att dom borde skämmas tills dom blev gröna, det är som didache konstaterar att det finns dom som försvarar dom rika förtrycker dom fattiga och didache kallar dom "allt igenom syndiga"

      Ser dessvärre ut som det rör sig på samma håll i västvärlden dom som kan betala kan få privat läkarvård medans det allmäna skyddsnätet och vården alltmer sparas i sönder.

      Radera
    7. Arbetslinjen - arbeit macht frei?

      Radera
    8. Lars och Rebella: PRECIS!

      Radera
  14. Kul story från bygdeforskningen Rebella. Ja folk kunde ju ha det väldigt svårt förr och det var ju tur att Länsman hade hjärta, men inte helt ovanligt, här i skåne har jag också hört äldre berätta för mej att by poliserna fick ägg,mjölk,fisk mm från traktens bönder och fiskare och som då resulterade i polisens "blindhet" vid lämpliga tillfällen inte runt saker som var allvarliga brott utan vanliga fattiga människor som försökte klara vardagen och att lagen då ibland satt käppar i hjulen. Min gammelmorfar född 1901 död 1996 berättade att löne arbetena dom hade förr gav en del kontanta medel men man kunde inte leva på det, så han fiskade och jagade även kanin med illrar (som inte är lagligt) för att klara sitt dagliga liv och det var ju hyggligt då om det fanns poliser som inte var paragrafryttare utan hade medkänsla, sådan "heder" lever ju kvar lite varstans.Återfinns ju även hos jesus som säger att han dömmer inte hur ögonen ser utan ser till hjärtat och har medkänsla med fattiga, heder som även riddarna försökte leva efter.

    https://www.youtube.com/watch?v=YZhJ0Op2H4Q

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi återkommer till den där ohederlige förvaltaren som beröms av Jesus. Jag tror Jesus gillade polisen i Sorsele, men det finns ju en gräns där fattiga åter hamnar i knipa eftersom de saknar medel att muta polisen med.

      Radera
    2. Ett gränsområde, när gåvor för att bygga relation går över gränsen till muta. (Tänk om det var så att länsman ofta fick lite kött av Sorsele-tjuvskytten, och det var därför de var goda vänner. Inte alls omöjligt.)

      Ditt filmklipp, Lars. Ja, fin berättelse. Jag antar att skälet till att det filmats och lagts ut, är just att polismannen inte tänkte bekosta så mycket själv utan skapa liten insamlingskampanj. Inget fel i det. Bättre för den fattiga kvinnan också, antar jag, på många sätt, än att få större summor av enskild välgörare.

      Radera
  15. Tack Alma och Rebella :)
    Angående amish går det att läsa på engelska wikipedia att det går bra för dom, 1920 beräknades det att det fanns 5000 i USA idag 2016 finns det 308.000. Inte illa för ett folk som tror på hästkrafter och odlar ekologiskt ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och som tydligen också tror på "valpfarmning", tyvärr...(googla Amish´puppyfarms).

      Kanske en del av den kristna ideologin om människan som "skapelsens krona", inte vet jag, men hur motiverar man annars detta?

      Mia

      Radera
    2. Det där med valpfarmer och dito auktioner tror jag beror på konservatismen. Jag ser inte att boskapsauktioner är bättre -eller sämre- än valpauktioner. Men Amish allmänna konservatism är säkert att skylla för hur man farmar hundar precis som man farmar kor,höns, hästar och grisar. Egentligen är det "vi andra" som är inkonsekventa här. Men som varandes superblödig vegetarian med hundar, hästar och katter som familjemedlemmar känns all stordrift i djuravel vämjelig för mig personligen. Rent etiskt kan jag dock inte se att Amish är värre än andra som farmar djur av olika slag. Precis som jag har svårt att förstå upprördheten över att äta hundar i Kina medan man glatt proppar i sig kor, kycklingar(vedervärdigt uppfödda och slaktade) och grisar i Sverige.

      Radera
    3. Hej Mia
      Puppy milling verkar vara ett problem i USA ibland engelsktalande såväl som amish.

      http://karenannavogel.blogspot.se/2013/07/do-amish-run-puppy-mills.html

      Har inte tillräckligt mycket insikt i deras legala system så att jag kan säga att speciellt Amish skulle vara klandervärda eller inte.Men förmodar att puppy milling förekommer för att USA i en del delstater har svagt djurrätt och det finns alltid individer som saknar kompass vad som är rätt o fel. Skapelsens krona har jag aldrig hört någon kristen använda, "förvaltar tanken" är ju bärande att gud satt människan att sköta det nyformade eden, inte att plåga djur och fördärva jorden.i någon slags uber ideologi, men finns ju sådana tongångar i social darwenism ,vi människor är alfa vargen liksom. på biten har ju Amish en del att lära ut , tycker åtminstone jag som är bra, våra egna ledare och media menar ju att det är ju jordens undergång om vi inte har ständig matriell tillväxt och fri tillgång på olja,kärnkraft m.m där går ju amish rakt motsatta vägen och det med befolkningsökning till på köpet.

      Radera
    4. Amish tänker säkert inte politiskt, emn isn trofasta envishet verkar de nu avra helt i fas med hur vi alla borde leva och deras uppfinningar är till stor hjälp för alla som vill leva fossilfritt idag.

      Puppy-milling lpter läskigt men det bygger säkert inte på skapelseteologi, utan enbart på gammal vana. Öht är i allmänhet hårt fundamentalistiska grupper ganska grunda i teologisk reflektion men desto bättre på hållbar praktik i Amish fall. Värre är det när fundamentalismen paras med en västerländskt roffande livsstil-USCH!

      Radera
    5. kan vara som du säger Alma, Jag funderade lite innan på hur Amish håller sina kor, kanske är det gamalt stuk också med kossor på betonggolv uppbundna, av gammal vana. men tror att är det några som förstår att det är mer etiskt/ekologiskt att hålla kor på lösdrift så skulle jag tippa på amish som inte är helt låsta, man har ju accepterat solceller som något gott som fungerar i deras liv och tror att amish skulle nog förstå detta med kossor som är på Åretrunt bete.

      https://www.youtube.com/watch?v=gbyN9HOtwS4

      På medeltiden hade man ju inte möjlighet att hålla massor med djur i stallar utan grisar gick i skogen och böka av mer långhårig härdig sort.

      Stämmer som du säger Alma finns ju sådant i USA att vara smutsigt rik och förpesta hela jorden , tyvärr en del senatorer i usa som äger massor med olja och kallar sig kristna, får hoppas dom får skämmas byxorna av sig en dag för sin förmodade kristendom.

      Radera
    6. Om Amish huvudsakligen lever ungefär som på 1700-talet har de nog inte spiltor med betonggolv till kossorna. Då fick de säkert gå ute och beta, så det får nog Amish-kossorna med. Undras hur en 1700-tals-ladugård såg ut.

      Radera
    7. De verkar ha lösdrift för korna men ta in dem i lador för mjölkning: https://youtu.be/mYB9lhNbgaY

      Radera
  16. Tack Alma, ungefär som min morfar bedrev sin gård med nötkratur som också var den svart/vita rasen som har kort päls och klarar inte vinterbete utan står i stall på vintern ,ser att kossorna har kedja runt halsen som ju är vanligt och att dom har foderbord och drick kopp vid huvudändan och urinränna vid bakdelen, man slänger ut halm under magen på kossorna så dom har torrt att ligga på och rakar bort det gamla blöta var ju vanligt då.

    Sen har det ju gått framåt på den punkten.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Uteg%C3%A5ngsdjur

    Finns det några i usa som helhjärtat går över till vinterbete och lösdrift 12 månader på år så tror åtminstone jag att Amish är bra kandidater, kul förresten att wikepedia säger att det är mer lönsamt än att binda upp kor i ett stall hela vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan tänker jag att de ser så lugna ut när de kommer ut från mjölkningen, inte hysteriskt kutande för att de är ovana att komma ut. Lugnt promenererar de iväg till betet och det ser så fridfullt ut, en riktig kvällskänsla i klippet.

      Radera
    2. Hade varit intressant att se hur den där ladugården ser ut inuti.

      Kedja om halsen. Är det vanligt?

      Jag har sett kor ha det en gång, eller rättare sagt ungtjurar/stora tjurkalvar. I Skåne, för sisådär 35 år sen. De betade där det inte fanns något staket. Istället hade de kedja om halsen, som satt fast i marken - en påle nedkörd i jorden, eller nåt i den stilen. De betade inom den diameter de nådde, och tog tacksamt emot gräs från utanför sin cirkel. Vet inte om arrangemanget berodde enbart på att det inte fanns något staket, eller även var för att de inte skulle nå varandra och kunna slåss.

      Under kedjan var det sår. Det flög flugor runt såren. Förskräckligt, tyckte vi barn, och flyttade på ett par kedjor så den åtminstone inte skulle ligga direkt på blodrött sår. Idag hade jag ringt kommunen och frågat vart man anmäler djurplågeri. Misstänker starkt att ingen gör så med sina djur idag. Kanske problemet bara var att kedjan var för tjock så den skavde genom pälsen, men nog måste den ha suttit där ett bra tag innan det blev sår.

      Radera
  17. Finns delvis fortfarande Rebella.

    http://www.granngarden.se/Sortiment/Djur-%26-Foder/N%C3%B6tkreatur/Grimmor-%26-Halsremmar/c/not-grimmor-halsremmar

    Men halband och grimmor av rem existerade inte förr, men tror dom är mycket snällare än kedja.

    Likaså kalvtäcke, har jag aldrig sett innan :P

    http://www.bonnet.se/lantbruk-1/djurvard/delaval-kalvtacke

    SvaraRadera
  18. Stämmer Alma,kossorna ser ut som dom ska ta en kvällspromenad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo vi gullar nog mer med djuren nu och så ska det absolut vara. NH och liknande ideologier gillar jag inte.

      Radera
    2. jo man minns ju naturprogram när man växte upp som mest fokusera på lejon som jaga zebror och åt upp dom krokodiler som slök en gnu i ett nafs osv förr sågs ju alla kossor och tjurar som slaktdjur, haj klappning bryter den gamla bilden av hajar som mördar maskiner.

      https://www.youtube.com/watch?v=7UMrDC3jpUU

      Ko ridning har vi ju kollat en del i det flydda :)

      Radera
    3. Jag älskade alla djur- och naturprogram som barn men stod inte ut med alla jaktscener. Även när jakten misslyckades blev jag ledsen för då måste ju de stackars lejonen svälta. Så det var starka känslomässiga berg-och dalbanor framför TVn.

      Radera
  19. Usch för kedjegrimmor dygnet runt. Det är en rest av en gammal tradition vad gäller tjurar där man till och med hade de där nosringarna på riktigt eftersom kor är betydligt vildsintare än hästar. Flera tjurar tillsammans ser jag ibland, de där ungdjuren som till hösten blir hamburgare, men nu har man ju elstängsel så kedjor på det sättet som du såg ser man inte längre.

    På tal om lädergrimmor och liknande så är Amish kända för sina läderprodukter för hundar http://hopplia.se/shop/laderhalsband-smalt-mendota/

    Amish har också möbelverkstäder som gör vackra handgjorda möbler.

    Även om man ogillar den konservativa djurhållningen (djurauktioner och puppy-mills) är nog deras livsstil betydligt mer hållbar än den moderna västerländska shoppinglivsstilen.

    Hästar har dock fått stå ut med mycket de med på den tiden de användes i armén kunde de bli inspikade i ett stall hela vintern hos den bonde som tog dem på ackord och fick lite hö inslängt genom en lucka för att det skulle gå så lite foder som möjligt till djuret. För att inte tala om sporrar och bett som skadade hästar för livet.

    Gamla tiders djurhållning var lika dålig som gamla tiders barnuppfostran-undantag fanns men de flesta trodde på våldsamheter i relationen till barn och djur.

    SvaraRadera
  20. Länk till en möbelverkstad: http://amishinamerica.com/AmishFurnitureCashton.html

    SvaraRadera
  21. Ser ut till att vara gedigna rejäla saker, jag har ett furubord i köket som jag köpte på ikea när jag var i 20-års åldern som fortfarande fungerar som köksbord (har slipat och lackat om en gång)men så är det när man får tag på massiva rejäla saker så kan det hålla livet ut,Amish möblerna har dessutom lite stil också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som barockare gillar jag ju den tunga ståtliga stilen och kvaliteten verkar vara motsatt dagens inredningstrender där allt byts ut hela tiden och mycket hamnar på tippen.

      Radera
  22. Detta är egentligen inte en kommentar till blogg.se utan en helt fristående hästfråga.

    Hästar som löddrar förfärligt runt munnen, nästan så de tuggar fradga. Tuggar på betslet och skummet droppar. Är det normalt?

    En av polishästarna i Lund - såg nog totalt ett dussin - var så. Ryttaren tog det med ro, och ville inte riktigt svara på frågor - är säkert van dumma kommentarer från "djurvänner". Jag undrar ändå. Har man inte för skarpt bett, eller nåt, när hästen gör så? Kedjan som löpte på undersidan av nosen såg rätt tajt ut, tyckte jag - men jag kan ju absolut inte bedöma sånt. En häst som är lugn och glad borde väl inte tugga sådär?

    Samtidigt borde ju polishästar vara det lugnaste och mest stabila som finns. Stora är det iaf. Riktiga jättar, tyckte jag. Undras vad de väljer för raser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hästar som tuggar på bettet är vad vi alla vill ha. Då mår hästen bra och är lugn och tillfreds med tillvaron. Tuggandet skapar en lugnande reflex och man försöker få hästen att må bra genom bett som smakar gott. Det finns äppelsmakande syntetbett, kopparbett och gjutjärnsbett som rostar, det tycker hästar är gott. Egentligen går det att rida utan bett men det där tuggandet som lugnar hästen är så bra för samspelet att jag bara har bettlöst på min äldsta häst som inte behöver extra lugnande åtgärder.

      Tuggandet är också ett kvitto på att hästen mår bra och bär sig korrekt så den orkar med sitt jobb. På ridskolan var man lycklig om hästen tuggade "ner sig", de gör sällan hästar under nybörjare. Jag skulle tro att det var det som orsakade skummandet.

      En del fuskar dock med skarpa bett som hästen måste skydda sig från med tuggandet, möjligen kan du ha sett det.

      Du har rätt om polishästar de är jättecoola, välridna och har duktiga ryttare på ryggen. Jag hoppas de inte fuskade med hårda bett utan att hästarna bara mådde bra. Men det var en skandal för några år sedan med en känd polisryttare som red en hingst med skarpa bett och blev avstängd.

      Radera
    2. Den rörde hit och dit på huvudet, det såg inte lugnt ut. Samtidigt förstår jag att det här är svårt för icke hästkunniga att bedöma.

      När polishästarna stod stilla, två och två, var det en väldig massa människor som ville fram och klappa. Både vuxna och barn. En del frågade ryttaren först, andra inte. Jag har sällan sett en så stor mängd poliser, och aldrig förut upplevt att det enbart känts bra, trots att en del av dem till och med bar automatvapen. Om något hände påven vore det ju förskräckligt! Så alla var bara glada åt poliserna. Kan tänka mig att de inte alltid är vana vid det. En följd av jippot i Skåne blir förmodligen att svenska poliser får väldigt höga tankar om katoliker :-) (de kommenderades ju dit från stora delar av landet, hela antar jag. Hur brottsstatistiken i riket i övrigt påverkades av detta förtäljer inte historien)

      Radera
    3. Då var det nog en häst som var beredd att när som helst sätta iväg med hög energi. Den var nog inte så lugn. Oftast ser man det där tuggandet när hästen travar lugnt inte när den står stilla. Då är det nog ett nervöst beteende typ nagelbitande. Säkert var det den ovana situationen med att stå stilla och bli klappad på av okända. Jag skulle aldrig klappa varken häst eller hund i tjänst. Skulle tro att polishästar står ut med detta men inte uppskattar det, vanligtvis är de ju utkallade till sammanhang där folk inte vill gosa med dem.

      Radera
    4. Nervöst beteende låter rimligt.

      Jag associerade också till "hund i tjänst" och nöjde mig med att bara titta, fast de som frågade fick ja. Poliserna var nog inställda på att vara väldigt tjänstvilliga och tillmötesgående. Jag såg exv. andra poliser som pekade turister till rätta med hjälp av en karta - inte medan påven fanns i närheten, förstås, men huvuddelen av polisernas tjänstgöring hände ju inte mycket alls för dem att göra. De bara stod där för att vakta en avspärrning så ingen skulle befinna sig på fel plats.

      Jag gissar att poliserna inte heller uppskattade hästklappningen - eg. vill de ha fritt att när som helst trava iväg, inte en massa folk runt hästens ben - men accepterar för att visa att man är snäll och trevlig, typ.

      "En väldig massa" var en överdrift, men jag hann se några hästklappare vid de två tillfällen jag stannade till vid stillastående häst och tillsammans måste det ha blivit en del. Det var inte mycket folk runtom just vid det här tillfället, men hela situationen kanske var väldigt konstig och ovan för hästarna. Det är sant, även om en polishäst är van vid att bli kelad med och även att okända människor visar intresse är det nog normalt inte när den är "i tjänst".

      Radera
    5. Antagligen var det just så vilket visar hur väluppfostrade polishästar är som bara tuggar nervöst och inte skenar bort från det jobbiga. Polisen i Sverige är ju så artig och vänlig, en sak jag inte förstått att vara tacksam för innan jag kom till Kenya, där polisen sannerligen är något att vara riktigt rädd för. Underbetalda och korrupta med skarpladdade vapen och ständigt nervösa pga brottsligheten också är beväpnad.

      Radera