|
Thomas och jag kommer hem från en ridtur en regnig höstdag. Just när det regnar är det lugnt på insektsfronten. |
Ig nobel prize delas ut varje höst. Det är riktig forskning med en förvånande touch som först kan verka lätt skrattretande och jag brukar aldrig missa vilka forskningsprojekt som valts ut. Jag är väldigt förtjust i blandningen av forskning, humor och allvar. Inte så sällan får jag en synvända och lika ofta får jag svar på frågor jag länge funderat på. En sådan fråga är hur det kommer sig att min svarta Smilla plågas så enormt mycket mer än sina ljusare kompisar.
Jag har tänkt att hästar luktar så mycket mer än människor, är varmare och släpper ut mer koldioxid än människor för rider man är det hästarna som attackeras av myggen, inte vi människor. Men det förklarar ju inte varför vackra Smilla plågas så enormt mycket mer än de övriga hästarna.
|
Här reflekterar Smilla rött kvällsljus i våras innan insekterna kommit igång med sin plågsamma verksamhet. |
Nu har en forskare på Lunds universitet, Susanne Åkesson, knäckt gåtan och hon får sitt rättmätiga Ig Nobel pris eftersom hon med sitt forskarlag funnit att det har med ljuset att göra.
Lunds universitet berättar:
När solen lyser på en mörk, svart eller brun päls så
reflekteras ett polariserat ljus. Den signalen är densamma som då
solljus reflekteras mot en vattenyta. Signalen kan upptäckas av
hästbromsar (Tabanider) som letar efter vatten där de kan lägga ägg på
vattenväxter och i buskage nära vatten. Men det polariserade ljuset som
reflekteras från en mörk päls ger också signalen till honorna att här
kan det finnas blod att suga sig mätt på.
Detta förklarar också fenomenet att trollsländor och andra insekter flockas kring svarta gravstenar. jag har tänkt att det har med värmen att göra men på sommaren är ju det avigt för värme är ju då inte så viktigt. Vita hästar plågas allra minst av blodsugande insekter. Zebror klarar sig ännu bättre. Darwins teori om att randigheten är kamouflage för att skydd emot rovdjur stämmer inte. Det är de mindre, men minst lika dödliga insekterna som hålls på avstånd av randigheten. Här verkar de ha hittat orsaken till detta. Men helvita hästar klarar sig alltså nästan lika bra som zebror.
|
Nu är det höst, idag var det inga knott som störde när vi red ner till träsket med tre hästar. |
Nästa sommar blir det vitt solreflekterande täcke på Smilla. Jag hade funderat på zebratäcke men tänkte hon skulle bli för svettig av det, hon är verkligen en svettig häst. Men ett solreflekterande vitt täcke borde vara perfekt. Fast hur gör jag när vi rider ut? Kanske får jag blondera henne inför sommaren.
|
Gyllir äter i lugn och ro, Smilla viftar bort knott med svansen. |
Tror att zebra täcke på Smilla blir häftigt ;)
SvaraRaderahttps://cdn1.cdnme.se/4131787/7-3/img_9804_copy_535d67df2a6b22345f64df44.jpg
Förhoppningsvis lurar det bromsarna lite, vi har ju närhet till vatten och hästhagar på jobb och ibland får man ett bett av en broms som gör att man hoppar :/
Jo zebratäcken är bra. En dag kom vi cyklande ner till sjön för att hmta vatten till blommorna och barnen ropar "En zebra" då var det hästkompisens estniska halvblod som är jättekänslig för mygg och knott som fått zebrakläder över hela kroppen till och med huvudet. Men det täcket var ganska varmt. Nu ser jag att de har solreflekterande tyger hoppas de görs randig nästa år, men vitt verkar också duga enligt forskningen.
RaderaDessutom blir det inköp av bromsfälla som också bygger på att de söker sig till mörka ytor. Snabbt utformad utifrån att bromsar dels dras till mörka ytor dels inte kan lyfta annat än rakt uppåt. http://www.granngarden.se/Sortiment/Tr%C3%A4dg%C3%A5rd/Skadedjursbek%C3%A4mpning/Flugor-%26-Insekter/Bromsf%C3%A4lla-Taon-x/p/1186274
Forskning som verkligen är nyttig gillar jag verkligen.
Naturvetaren rycker här in och upplyser att du nog en smula missförstått det där med polariserat ljus. Det är ljus vars svängningsriktningar koordinerats - ljusvågor svänger i ett plan, och i polariserat ljus ligger alla ljusvågor i samma plan. Man kan alltså inte säga att vitt reflekterar både polariserat och opolariserat ljus. Den svarta färgen gör något med ljuset och förändrar det, på ett sätt som vårt öga inte kan uppfatta. För ovanlighetens skull förklarar Wikipedia här bättre än NE (fast jag har bara läst början av artikeln, tror man kan nöja sig med det)
SvaraRaderahttps://sv.wikipedia.org/wiki/Polarisering_(elektromagnetism)
Det måste ändå vara en bråkdel av det reflekterade ljuset som polariseras, tänker jag. Det måste bli liksom små-duttar av polariserat ljus med olika riktningar, tänker jag, och det är vad insekterna reagerar på. Samma sak åstadkommes väl av vattenytans glitter, rimligen.
Varför zebrarandigt skulle vara bättre än helvitt förklaras dock inte. Det var mysko. Och den där fällan bygger ju på att bromsarna dras till kontrastens mellan svart och vitt, står det? Jag hajar inte varför bromsarna skulle sky zebran men gilla fällan.
Var ansamlas de fångade bromsarna? Fällan måste rimligen bestå av något mer än en boll och en skärm, annars är den orimligt dyr. Men listig grej! Förstår att hästägare hostar upp dyra pengar för den. Bromsar är hemska saker.
Ja våra ögon är inte känsliga på samma sätt som insekters ögon, tack för tillrättaläggandet. Men har inte reflektionen av allt ljus med vithetens karaktär att göra. Förenklat intill lögnens rand på tekniskt basår?
RaderaNej ingenstans har jag sett varför randigheten är allra bäst inte heller i den artikeln som jag länkar till. Kanske vet man inte, bara att det är så. Hästdjur kan ju annars inte leva naturligt i tse-tse-områden, åsnor finns söder och norr om zebra-bältet. Vid ekvatorn är det bara zebror som lever.
Och exakt hur ljuset polariseras av svarta hästar står det inget om menom jag läser den länkade infon ser jag att metalltrådar används i polarisationsfilter och då kanske den glansiga pälsen hos svarta djur har något med detta att göra. Vita djur är mer matta i stråna.
Bromsarna samlas och dör längst upp i fällan. Har en bekant som satte upp sådana kring sin barnpool i trädgården för blöta barn är ju lika populära för bromsar som svarta hästar. De funkade.
Reflektion, vithetens karaktär - jag kan för lite för att kunna bedöma det. "Vithetens karaktär" är väl att reflektera alla våglängder lika, typ? Sen det här med polarisering, det är ju ytterligare en parameter som inte ryms inom vårt färgseende, så jag vet inte vad det har med saken att göra.
RaderaJag tänker bara på hur de skriver i etxten att svart päls "reflekterar" polariserat ljus. Vilket då inte visar sig stämma men kanske har den här randighetseffekten större effekt genom att vitt är en bandning av alla våglängder av ljus, även sådsna våra ögon inte ser. Här närmar vi oss åter den svindlande tanken att det jag ser inte alls är den fysiska företeelsen ljus egentligen. Vem ser rättast? Vi eller bromsarna? Eller kanske hästarna?
RaderaVill minnas att jag sett något naturprogram om insekter som ser i lite annat spektrum än vi människor, en mygga ser väl betydligt mer i infrarött som är det samma som värmestrålning när det infraröda blir tillräckligt låmgvågigt, bra för myggor som helst ska hitta något blodrikt varmt ställe när den sticks.
RaderaEtt djur som jag tyckte var jätte intressant när jag var ung var fladdermusen som ser hela den nattliga världen med eko lokalisering och då pratar vi inte att den fummlar sig fram i mörkret, jag och en kompis var och nattmeta ål en natt för många år sedan och trodde vi fått napp med jämna mellarum men vi upptäckte att det var vattenfladdermöss som hade kul med fiskelinan ,först trodde vi att den kanske "flög in i linan" av klumpighet men vi märkte inte av några vatten krascher när vi studera dom med ficklampan efter ett tag insåg vi att den tog tag i linan med sina små tassar och prova att lyfta/testa vad det är för skoj leksak vi ska då komma ihåg att en fiskelina för mete är 0.40 mm eller tunnare . Det intressanta är ju att fladdermöss är ljudlösa för våra männskliga öron,men det är en helt annan femma om man köper en fladdermusdetektor som hör ultraljud och omvandlar det till männskligt hörbart ljud. Kanske finns det människor som fortfarande är rädda för en fladdermus, men man ska betänka att dom små gynnarna var natt kan äta sin vikt i insekter.Kul när man står där mitt i natten och hör en fladdermus passera på detektorn och kanske känner ett lätt vinddrag men man ser inte ett smack, i fladdermusens värld måste vi vara rätt blinda och hjälplösa jättar ;)i filmen hör man hur fladdermusens ekolokalisering låter och faktiskt älskar dom gamla stenhus,borgar,kyrktorn m.m som ger bra skydd, trygga ställen att föda på och även kan duga som övervintringsplats när dom går i dvala
https://www.youtube.com/watch?v=p08Y0oRAX3g
en av dom häftigare sakerna är att det finns ett universitet i Florida som byggt hus till traktens fladdermöss som blivit en riktig turist magnet när mössen på kvällen gör exodus för sin nattliga insekts jakt.
https://www.youtube.com/watch?v=gaJElsZcrTo
Jag tänker bara på hur de skriver i etxten att svart päls "reflekterar" polariserat ljus. Vilket då inte visar sig stämma
RaderaJoo, det kan det väl göra? Svarta ytor kanske reflekterar bara ljus som har en viss rumslig orientering på sina svängningar (eller kanske troligare, reflekterar det i väsentligt mycket högre omfattning än annat ljus). Med andra ord infaller opolariserat ljus - ljus med alla möjliga "rörelseriktningar" på svängningarna - och ut reflekteras en selekterad del, som då är mer eller mindre tydligt polariserad. Uhm, kanske det var så du menade från början. Sånt här blir svårt när man inte kan uttrycka sig med de precisa facktermerna (vilket jag bara kan halvvägs).
Fantastiskt med fladdermössen, Lars. Delar din fascination. De måste ju nästan "se" med sin hörsel, jag menar att det målas upp någon typ av karta för dem. För deras typ inre syn. Eller ehm, inre hörsel, eftersom hörsel för dem - åtminstone just "ekolods-hörseln" - är något som skapar tredimensionella kartor (jag kämpar hårt för att inte säga "bilder").
RaderaVem som ser rättast, hästar människor eller insekter... ingen, rimligen. Jag minns när jag som barn såg bilder i en bok, hur insekter såg en viss blomma - de hade fler färgnyanser än vi, blomman var mörkare närmast mitten men det kunde vi inte se. Däremot insekten, samt den här kameran som visualiserade skillnaden som två nyanser av gult - men hur färgerna "ser ut" för insekten går förstås inte att veta. Jättemärkligt, tyckte mitt barnajag.
RaderaVisst är det en svindlande insikt, att vi faktiskt inte ser saker och ting "precis som de ser ut".
Tack Rebella :)
RaderaDet finns blinda människor som själva lärt sig fladdermössens sonar och klick ljud och finner det väldigt använbart, den här killen beskriver lite om sin "syn"
https://www.youtube.com/watch?v=WHYCs8xtzUI
Tack för länken till Broms-fällan ,kompisen susanne blir biten rätt ofta på jobb och svodommarna vittnar om att det känns :P
SvaraRaderaOch hästar som är rätt känsliga djur kan få fnatt uppenbart.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/ridsport/article21246554.ab
Ja i somras var jag ute med bara Gyllir, alltså utan "bromsmagneten" Smilla. Han blev helt tokig och bara rusade hem i flygande pass. Jag lät honom bara gå, det är hemskt med stora svärmar av bromsar.
RaderaHar även sett panikslagna älgar skena med moln av bromsar efter sig.
isch ja, tycker det gör ont nog när en bits , kan förstå dom där älgarna.
SvaraRadera