Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 27 oktober 2016

Människans bästa vän eller äckligaste stalker

Klara Zimmergren gör så många bra program. Jag tror jag älskar henne och att vi skulle bli bästisar om vi möttes. Så är det kanske inte alls, men jag lyssnar och ser på det hon gör. Här stötte jag på "Hundland" och svullar i mig hela serien under några dagar medan jag fixar hemma.

Aron älskar lille Ziggy Marley Stardust.
Två hundar som är som skapta för just vår familj och vår livsstil.
Vårt allra första husdjur var oförvägna vargar som smög sig fram till människornas boplatser och åt våra matrester. Söta små valpar kunde tas upp i människogruppen och till och med ammas av kvinnor och som tack blev de våra trognaste vänner. De vakar om natten och jobbar med oss hela dagen. Border collies stora lycka är att få valla. De blir glada av att vara till nytta precis som Elva.
Ziggy är född på hästgård och följer gärna med på ridtur.

En Berner sennen vill hålla sin gård under uppsikt och försvara människor och djur i sin flock från vargar och annat hotfullt. Rottweilern vill valla den med och kombinationen blir en trevlig och familjebunden hund som inger respekt med sin blotta uppsyn och gärna följer sin familj på långa turer i skog och mark, vår Kapten alltså.

Men alla älskar inte hundar. En del är hundrädda utan någon rimlig orsak precis som en del är rädda för ormar utan att någonsin ha sett en levande orm i verkligheten. Det finns hela kulturer som är hundrädda och tycker hundar är äckliga och orena djur som man vill hålla ifrån sig på samma sätt som vår kultur vill hålla bort råttor från våra hem.

Det är så konstigt för hunden är liksom husdjurets prototyp. Hundar är verkligen en del av en människofamilj och har de inte en familj så skaffar de sig ändå mänskliga vanor. Vildhundar i Moskva har lärt sig åka tunnelbana mellan olika stationer där de hittar olika saker som de behöver. Hundar är nära släkt med vargar , så nära att de får fertil avkomma men ändå är de väldigt olika vargar. Hundar söker kontakt med människor redan som valpar medan du kan föda upp en varg med flaska och ändå är den inte benägen att söka stöd hos sin människa utan litar hellre till sig själv. Med hundar drar vi nytta av tiotusentals år av samarbete och anpassning till varandra.
Ziggy springer mot sin alldeles egna människa H-f

Det är bara att se på hur hundar väljer sina människor framför både andra hundar och vargar. Hunden kan nästan läsa tankar ibland som Elva eller Kaptenen som vet när de ska trösta sin ledsna matte. De märker när matte är arg eller när det är dags att jobba (Åh lycka! tycker de) innan jag sagt ett enda ord.
Nu lär tålmodiga Elva den lille Ziggy allt hon kan.

Den vane djurtränaren som ansvarade för de levande djuren i Häxan och lejonet-filmatiseringen hade bara två rena vargar medan resten var varghybrider och varghybriderna var de enda som var med när barnskådespelarna var närvarande av säkerhetsskäl. Fast de såg precis likadana ut som vargar på ytan var varghybriderna ändå tryggare och mer inställda på samarbete med människor än de mer osäkra, och därför farliga, vargarna. Det är alltså så att hundar är så lika oss människor och så präglade av sin nära relation till oss att de knappt kan tänkas utan oss. Hundarna behöver oss och vi behöver våra hundar till allehanda ting.
Aron lär sig att tålmodigt älska och vårda med hjälp av söta, men men ack så jobbiga ,valpen Ziggy.


6 kommentarer:

  1. Brukar gå lite olika program om hundar på Discovery channel som även jag fasnar i :) allt från mögel,blind och likhundar till det senaste att någon husse upptäkt att hunden inte var tillfreds med en vårta han hade och knaga på den, åkte in på sjukhuset och kollade den och var cancer så klart, så någon fick ideen då om "cancer hundar" som när jag såg sist verkar vara lovande projekt ,billigt cancer test om inte annat.Terapi hundar där kan jag bara säga att det är fantastiskt vilken nytta dom gör för vissa :P

    https://www.youtube.com/watch?v=93lpeQ_rZjU

    Damen jag känner med svår kontrollerad diabetes , säger hon hon blivit väck några gånger av sin katt som jamar högt och puffar på henne, på natten när hon varit farligt nära att gå in i en insulin koma, så då får hon vingla upp och äta druvsocker eller annat som får upp blodsockret, katten som heter Batman har dessutom en annan egenhet. Han gillar inte kattgräs eller mynta, däremot är han tokig i gräslök ,jag har köpt några krukor till honom i affären med färsk gräslök som han äter upp på en vecka eller så. Men du kan ju föreställa dig den kattens andedräkt :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hundar är verkligen människans bästa vän. Det är obegripligt att vissa kulturer hatar hundar och ser dem som orena.

      Tydligen kan katter också känna lukten av blodsockerfall. Så praktiskt när nu så många äldre inte orkar ha en hund med sina större krav på motion än katter har.

      Radera
    2. Salukin såväl som häst kapplöpningar verkar vara poppis fast än Muḥammad bannade sådant, har mina misstankar att det rör sig om pre muhammedansksa sedvänjer som lyser igenom när araber folk och beduiner var ett öken levande folk, hundar-hästar-kameler måste vara ovärderliga ting då för att överleva .Tydligen finns det Halal Hund :)fast än muhammed sa att det var haram ;)

      https://www.youtube.com/watch?v=3U0H4_YK9K8

      Radera
  2. Lyckliga dig H-f som får ha en liten "Ziggy med svarta mulen" springande i din famn! Ser ut som en liten ren med öronen så där och med rimfrosten omkring sig.

    Mia

    SvaraRadera