Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 24 februari 2021

Himmelskt hushållsarbete

 

Matteus evangelium 9:16

Ingen sätter en bit okrympt tyg på ett gammalt plagg, för då sliter lappen med sig bitar av plagget och det blir en värre reva.

När Jesus förklarar för Johannes lärjungar varför hans lärjungar inte fastar regelbundet svarar han med bland annat detta kända citat om tyget. En bild från kvinnans vardag, som min vän Åsa talade om i en av sina Tankar för dagen. 

Jesus gör ofta detta, tar upp vardaglig möda ur ett kvinnligt perspektiv: kvinnor som städar och bakar får tjänstgöra som liknelser om himmelriket. Här är det hur man lagar kläder som får berätta om varför Jesu lärjungar lever på ett nytt sätt. Det Himmelrike han förkunnar är den nya lappen som sys ihop med det nya tyget, det nya vinet i den nya vinsäcken. Jag tänker mig att det är en liknelse som anknyter till himmelriksliknelserna och kanske tydligast till himmelrikets surdeg:

Han använde också en annan liknelse: »Himmelriket är som en surdeg som en kvinna arbetar in i tre mått mjöl; till slut blir alltsammans syrat.«

 Det storslagna hollywoodanpassade katastrofscenariot har inte stor plats i Jesu undervisning om Guds rike, när himlen landar gör den det utan större väsen än en bröddeg jäser , ett frö gror eller en sop sveper över golvet.  Gud sitter i en gungstol och syr nya kläder till en nyfödd mänsklighet medan degen jäser i det nysopade huset. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar