Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 30 oktober 2015

Storfamilj

Aron lär ut sadlingens konst till morbror.
Psaltaren 133:
Vad det är gott och ljuvligt
att bröder är tillsammans!
Det är som när den fina oljan på huvudet
rinner ner i skägget, i Arons skägg,
som faller ner över dräktens linning.
Det är som när Hermons dagg
faller över Sions berg.
Där skänker Herren välsignelse,
liv i alla tider.
Plötsligt blev vårt barnrikehus en storfamilj. Den äldsta generationen dog för tidigt för att vara med om detta, men nu är bror och jag en familj som delar gård och kök. De medellösa har bara varandra och det är inte så lite. På många sätt är vi lika de som flyr i en gummibåt på upprört hav. Vi har inte mycket att lita på, bara att de andra inte vräker oss överbord och hoppet bär oss över djupen. Vi hjälps åt med det vi kan och det  är inte heller så lite.

 Kalla nätter skrämmer inte när man faktiskt kan tränga ihop sig och hjälpas åt med vedplockandet, brödbakandet och barnvaktandet. Vi ser den annalkande vintern an med tillförsikt nu när vi har varandra igen.

Alla svenskar utom ett litet fåtal härstammar från Mellanöstern. Där bodde en gång urmödrarna Ursula och  Helena. Ursulas barn började vandra från Mellanöstern mot Norden innan Helenas. De var mestadels jägare och fiskare.  Helenas barn hade hunnit börja med jordbruk innan de gav sig av norrut. Deras  barn vandrade vidare mot nordväst och till slut nådde de det som nu kallas Sverige. Nu är nästan alla svenskar släkt med Helena och några är också släkt med Ursula. 

När nu människor från Mellanöstern åter kommer hit till det glesbefokade Norden är det alltså syskon som flyttar ihop igen efter att länge ha varit skilda från varandra. Synergieffekterna torde vara lika stora som för vår storfamilj för landet i stort. Speciellt vi som inte äger så mycket materiellt sett har glädje av att vi blir fler som kan dela med varandra. Så fungerar nämligen hushållning. Vi hjälps åt med det vi kan och det är inte så lite.

15 kommentarer:

  1. Härliga tankar och verkligen sant Alma ,har funderat en del på Johanna Lundströms korta morgonandakt , Individualism är ju verkligen stark i samhället idag var och en har sitt jobb och vill klara sig själva och här i Helsingborg om man bor inne i stan hejjar knappt grannar på varandra. Men minns gammelmorfar (född 1901 dog 96) att jag vid något tillfälle frågade hur dom igentligen klarade sig på 20-30 talet, Stora depressionen osv och han svarade att det gick bra för dom som hade stor släkt , alltid gick det bra för något berattade han med fiskeri,arbete,lantbruk och då fick tydligen den/dom släktingarna dela med sig till övriga. på den tiden när "la familja" var viktig även här i Sverige uppenbart ;) , många barn är en välsingnelse säger väl gamla testamentet och det kan man förstå. och "barnen" behöver väl inte ens vara biologiska då, som predikaren säger:-
    Sänd ditt bröd över vattnet, ty i tidens längd får du det tillbaka.

    Funderade också en del på Lindas Artikel i Dagen:

    http://www.dagen.se/kronikor/vad-kostar-barmh%C3%A4rtighet-1.424409

    och det är sant tänker jag vi ger lite av vårt overflöd till dom fattiga några hundra kronor , men inte så mycket mer, men förstår av gammelmorfars tal att man förr gav rejält eller allt överflöd för att vänner och släkt inte skulle svälta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt svar till dig försvann visst. Du har så rätt i att vi tror att vi är självförsörjande idag fast vi försörjs av så oändligt många och naturligtvis alltid av Gud i slutändan. Kanske bor vi för tätt också? För på landet hälsar man på dem amn möter eftersom vi möter folk så sällan. I en stad blir det ganska ansträngade att promenera, kanske måste vi avskärma oss, vi lever liv som människan aldrig levt annat än i undantagsfall genom historien. Svenskar har det till vardags bättre än kungar och furstar hade det på järnåldern och man kan ju tänka sig att kung Salomo inte hälsade på alla han mötte han hade ju att relatera till så många till exempel typ tusen fruar och frillor.

      Men när vi tror att vi klarar oss själva bedrar vi oss och om vi inte har en stor biologisk släkt, som din gammelmorfar berättade om, får vi skaffa oss en stor släkt på annat sätt. Din idé om att sända brödet över vattnet är ju utmärkt du gör precis som Jesus sa i liknelsen om den ohederlige förvaltaren: skaffar dig vänner som tar emot dig i evigheten med hjälp av den ohederlige Mammon Lukas 16: 1-13

      Jo man ska göra som bonden Paavo högt bland Saarijärvis moar om det verkligen ska kännas, min pappa reciterade den helt och hållet ur minnet, det kan inte jag men jag minns orden i slutet "blanda du till hälften bark i brödet ty förfrusen står vår grannes åker."

      Här kan du läsa hela dikten tillsammans med en liten betraktelse över de av Leopold Holtter: https://holtter.wordpress.com/2014/09/01/bonden-paavo-far-bli-mitt-tusende-blogginlagg/#comment-7235

      Radera
  2. Du är klok du Alma. precis så tänker jag också om storstan att det är för trångt . när jag bodde på landsbyggden var det ju inte alls ovanligt att ha bra kontakt med grannar,brevbärare mfl som bjöds på kaffe/middag som tittar till djuren,kollar posten , passar barn, vid kortare eller längre resa hemifrån.Människor behöver kanske sitt eget homestead, sitt eget revir för att må bra och natutlig gästfrihet och hjälp infinner sig funderar jag. Intressant och tankeväckande dikt om strävsamme bonden Paavo =). i modern nutid är vi mer fostrade att vara individualister och vi skänker lite av överflödet , såg att michael hade på sin sida om ett kollektiv som heter bruderhof, och det är verkligen annorlunda sätt att se på ekonomi, men kan tänka mig att det ligger jättestyrka i det om man liksom bonden Paavo får problem med inkomsterna .

    https://www.youtube.com/watch?v=9ohC8cEcdOE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken mysig video, de måste vara inspirerade av Hernnhutare, jag kände igen stjärnan över en dörr de gick in i. De var Herrnhutarna som hittade på adventsstjärnan som vi har i fönstren under advents- och jultid. https://sv.wikipedia.org/wiki/Herrnhutstj%C3%A4rna

      Här är hemsidan till Stockholmsförsamlingen. http://evangeliska.nu/om/

      De verkar mycket sympatiska och herrnhutismen var en viktig förutsättning för laestadianismen, innan Laestadius kom till Karesuando var en herrnhutiskt inspirerad kyrkoherde verksam där.

      En liten invändning har jag dock, dels att kvinnorna utmärks genom sina kläder, inte männen. Sympatiskt med Amish är att de inte bara kvinnorna till konstiga kläder utan också männen ser Amish ut. Tyvärr visar sig alltid en hel- eller halvrutten människosyn ligga bakom specialklädsel för kvinnor. Trist att så sympatiska människor anammat en sådan världslig tradition.

      Den andra saken jag reagerade negativt på var det där om skolorna, varför kan inte barnen gå i vanliga skolor? Friskolor har sitt berättigande men då en friskola där alla barn går inte bara barn till kristna med samma inriktning som jag själv har.

      Det brukar vara en inkörsport till sekularisering och sekterism att ha egna skolor för barnen. Laestadianer har sina barn i vanliga skolor, jag tycker det är viktigt att barn får möta andra livsåskådningar och lära sig leva med dem och argumentera för sina livssval.

      Senast i fredags skrev min svägerska, min bror och jag en insändare om att vi vill ha flyktingboende på barnens skola, där det finns lediga lägenheter, just för att barn ska få lära sig umgås med människor från olika kulturer.

      Men i övrigt tycker jag Bruderhof är oerhört sympatiska. Herrnhutarna hade också byar där de levde kommunitetsliv på samma sätt, men jag tvivlar på att Zinzendorfs efterföljare är lika noga med åtsklijandet av könen som Bruderhof. : http://www.eberhardarnold.com/

      Jag börja läsa på om Zinzendorf och Herrhutismen och inser att jag tror som de helt och hållet, vilken märklig upplevelse. Jag visste lite ytligt vad de lärde eftersom de betytt mycket för fromhetslivet i Jukkasjärvi församling men nu ser jag hur jag fortfarande tror precis som en Herrnhutare trots att jag mig veterligt inte stött på annat än laestadianer:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Moravian_Church
      I barntimmar och söndagsskola stödde vi dock det där barnhemmet i Ramallah så måhända var kyrkoherde em. Ewert Aronson herrnhutiskt lagd, han var iaf laestadian.


      Radera
  3. Tack Alma =) jag brukar kolla upp rörelser via nätet om det finns avhoppare eller forum som vittnar om andligt makt missbruk , inget som verkar ha substans i bruderhofs fall, finns väl några media artiklar som kletar på bruderhofarna ord som "kult" och "sekt" men ska det stämma då har man ju även auktoritära ledare som kväser indre samtal och kritik och hittar inget sådant om bruderhof. Har du själv varit utsatt för sådana hemskheter så bättre att vara försiktig och kolla upp tycker jag ;) sant som du säger om skolor m.m har man egna skolor blir dom ju väldigt känsliga om det finns auktoritära ledare , och som du säger kan det finnas en tanke bakom att man ska skydda/isolera barnen från världen som inte är så friskt, speciella regler om kläder,skägglängder,kjollängder kan i västa fall bli legalism och kontroll mekanismer, men hittar inget sådant om denna grupp.

    Funderar också så här att vanliga munk/nunne ordnar är ju rätt isolerade och inåtvända ,men oftast så klarar man av att hålla en balans så det inte blir världsfrånvänt eller abboten blir sin egen små Hitler, så man kanske inte ska oroas allt för mycket.

    Tack för alla länkar, ska läsa och fundera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nog du som gjort mig lite mer uppmärksam på skevheter som kan leda fel och just detta reagerade jag på, men som du säger kloster är ju också lite skilda från omvärlden utan att det på något sätt blir fel. Hur som helst kan man bli mycket inspirerad av deras livsstil, man måste ju inte ta till sig allt, flickorna kan slippa flätorna och få bli snickare om de vill men egendomsgemenskapen är ju klart vacker och hållbar. detta att alla har samma lön borde anammas i alla företag.

      Radera
    2. Exakt Alma , ibland ser man ju klipp eller hör ideer som är bra men man tycker kanske inte allt är bra, tänker då på bibeln som säger i 1 tess 5 att pröva .behålla det som är gott,avhåll er från allt som är ont. Skönt man behöver inte köpa hela paketet om man tycker det finns fel =) som att man prackar på kvinnor att dom måste ha schalett på huvudet och kjol medans männen går i vanliga moderna kläder.

      Håller helt med när det gäller kloster och olika egendoms gemenskaper att dom har något att komma med som håller, såg ett klipp i eftermiddags om en Detroit bo som misströstar och tänker att han kan nog ha rätt om vinningen och hejdlös kapitalism, håller inte med honom att några muslimer skulle vara jordens undergång ;)

      https://www.youtube.com/watch?v=SiEmm81ViSc

      Just i Detroit växer ju stats odling så det knakar , och tror att vanliga människor som hjälps åt har goda förutsättningar , när nu myndigheterna har kört av vägen, om det skulle sluta på samma sätt i europa skulle det inte förvåna mej. men egendomsgemenskap är ju salt i föruttnelsen i så fall. har läst att dom som säljer trädgårds redskap frö mm boomar vart år i usa och det gör dom rätt i det vanliga folket att inte till 100 % förlita sig på att myndigherna ska hjälpa till evighets tid...och sedan kommer ju vi med våran bok om att bli Per-Albin torpare =)

      Radera
    3. Ja, nu bröjar hjärnan och orden fungera bättre igen, så boken kommer!

      Radera
    4. Det där om muslimer är konstigt, det är ju en ariansk villfarlese som många andra, du vet ju hur grym (gamla betydelsen) Jehovas vittnens lära är och detta är sak samma utan att vara pacifistisk. Men är vi skräckslagna för vittnen? Hur stort inflytande har de trots att de aktivt motsätter sig resten av samhället? Sveriges största parakristna rörelse som växer speciellt i tredje världen och hur ska vi bemöta dem? Ja du vet ju, och så ska man också bemöta muslimer tror jag. Kärlek är vägen inte hat. Arianska rörelser kan man inte nå med hot från omvärlden, då sluter de sig ännu mer samman.

      Radera
    5. Just när det gäller aktiva Jehovas vittnen som inte är tvivlare, når man dom inte dom har ju sanningen menar dom och är bara vid dörrarna för att få nya medlemmar , argumentationer bara för att få folk ska in i rörelsen inte för att vittnena tänker lyssna , men jag hjälpte några tvivlare loss från rörelsen ,när jag var aktiv inom en hjälpgrupp som hjälper sektoffer och ofta lyssnar dom bara på bibel argument, men bibel citatet jag hade uppe innan 1 tes 5 och resonemang kring det att man har rätt att pröva ex ledare och deras utsagor brukar gå hem hos tvivlare som har problem med rörelsens auktoritära ledare och deras ovilja att resonera problem och tillkorta kommanden.

      Ja vänlighet och tålamod är bästa medicinen, har ju hört om vissa kristna som rå skällt på vittnena pga deras syn på 3 enigheten , men det gör inte mycket nytta bekräftar bara ledarnas ord att världen inklusive kyrkorna är deras fiender.

      invandrande Muslimer har ju något gemensamt med jv och det är att man kommer från länder där regeringen och religionen är tämligen totalitära krafter, så jag tror det finns bra möjligheter att resonera (inte se muslimer som hot och fiender) och har människor möjlighet att välja fritt tror jag att vissa väljer Kristus.

      Något komiskt kan jag berätta om JV att dom blir lärda att bara dom undervisar om guds rike..kyrkorna tror bara på himlen ,säger ledarna där =) det sorliga är ju att medlemmarna inte tillåts att umgås med kristna och läsa kristna tidningar + att ledarna ser till att medlemmarna har att göra hela dagarna, som många andra sekter då finns det inte tid att läsa tvivla och fundera och skaffa sig ett eget liv.

      Men sekter brukar förr eller senare splitras eller kraschar när det blir uppenbart att ledarna har fel och man följt människo bud och vanlig kristendom har ju fortsatt att finnas i tusentals år och styrkan ligger i att söka guds vilja så som människor förstår den efter sitt eget samvete och det har ju överlevt många sekter och även riken och politiska system under dessa 2000 år =)

      Radera
    6. p.s ska kanske tillägga att när jag hjälpte människor ut från jv , blev det på ett taktfullt och respektfullt sätt att det är helt ok att tro på gud , men när en organisation och dess ledare gör sig till gud då ska man kunna resonera om det ,varför det är fel och ge stöd till människor att det är ok att resonera även om dom blivit lärda att ledarna är "guds kanal på jorden" och att dom är inte Mirjam som får spetälska för att hon ifrågasatte moses =) en stor bit är att bearbeta rädsla som dessa ledare intalat folk om man inte lyder dom tyvärr.

      Detsamma tror jag gäller muslimer respektfulla ärliga samtal hjälper.

      Finns ju tyvärr anti sekt grupperingar som drivs av fd sektoffer där ilska och sår styr och hemskheter att man ska ta tron från människor som anses sjuk, men sådant är verkligen respektlöst , människor måste ju få lov att ha ett hjärta och tro är sedan tron skev och skadar får man försöka hjälpa folk att inse vad som är fel.

      Radera
    7. Ja, de där "avprogrammerarna" har jag inget till övers för. Svara på övergrepp med nya övergrepp är inte rätt väg att gå. Dessutom brukar sekter splittras och det är ju vad som driver många muslimer på flykt, de tillhör fel grupp av muslimer grupper som inte Daesh (IS) uppfattar som annat än avfällingar. De muslimer som flyr är alltså inte Daesh-anhängare, vore de det hade de stannat kvar för de har det riktigt bra med gratis glas och tivoli för barnen i ett land med en vinter som är kortare än vår sommar..

      Radera
  4. väldigt intressant om herrnhutismen, som fann tillflykt hos en tysk greve och fick lov att bygga by på hans mark och han blev dess ledare man la bort titlar och kallade varandra bror och syster..några hundra år före sin tid kan man säga =) väldigt intressant också med adventsstjärnorna det visste jag inte .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk att man vid fullmogen ålder fattar vad man alltid tillhört för märklig denomination=)

      Radera