Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 23 oktober 2015

Höstvecka

En hel vecka utan bloggposter ger mig anledning att vara lite trist privat här, inte personlig utan rent pinsamt privat. Att bloggstoppet kom berodde på en resa norrut som liksom stannade i kroppen. Snön hade inte lagt sig än, kan jag meddela, inte ens längst i norr förrän idag men om den ligger kvar vet vi inte. 10-11 grader varmt var det förra helgen och växlande molnighet rådde hela helgen. Inget att gråta över för oss som älskar att vandra i senhöstens Lars Lerin-landskap. Så vackert att det nästan gör ont.
Elva i Lars Lerin -landskapet senhösten bjuder oss på.
Ridturer blev det inga under helgen men i veckan har det blivit av, min gamla ponny är superpigg och bjuder på alla möjlig styrkeprov som piaff och skolgalopp utan krus. Detta är hösten när den är som bäst-ingen halka, inga mygg men pigga hästar. Och nu börjar barnens skollov.

Det är ju annat än ridning på kvällarna också: vävstuga i Lappträsk och barmarksträning* för pojkarna liksom slutet på "Tro, hopp och kärlek". Vi trivdes så med den mysiga sista delen där de flesta av våra nyvunna bekanta präster och pastorer kom i hamn. Den enda av deltagarna jag har koll på, Eva, har också fått gå ut offentligt med sitt civilstånd som redan i somras gick från singel till engaged med en nykter och snäll man. 

Människor drunknar visserligen på Medelhavet, flyr för sina liv, men vi kan ta emot dem som kommer och det är en välsignelse att tacka Gud för. Vi bor i ett tryggt land som får dela med sig av tryggheten. Blivande flyktingförläggningar brändes i södra Sverige och det oroade förstås, men ingen människa skadades.
Fredlig svensk lekplats, ingen vill skada, ingen vill döda.
Mest var det idel vardagsfred och ro här hemma. Kris var bara ett överdrivet ord i retoriken, krig och terror något långt borta. Så sticker en främlingsfientlig man sönder höstlunken med två långa knivar. Norden fick ytterligare en galen massmördare med rasistisk agenda men denna gång gav han sig på skolbarn, Ahmed 15 år och elevassistenten Lavin 20 år är döda, två andra är skadade och massmördaren är lika död han, 21 år gammal, hans föräldrar gav honom namnet Anton när han föddes, Anton som betyder "den ovärderlige" . Fem familjer söndertrasade , en hel skola sörjer, hela Trollhättan är i chock och vi är många med dem i Sverige som sörjer. På skolan där jag jobbar tändes mängder av ljus för offren och deras nära och kära idag fast vi bor så långt från dem.

Chili solar sig i höstens sneda solstrålar, en bild av frid och ro.
Inget känns relevant att säga längre. Min lugna höstlunk verkar närmast hånfull i skenet av de tända ljusen på skolgården i Trollhättan. Vi ska fira Allhelgona om en vecka, så mycket saknad så stor akut sorg hos så många ska manifesteras i tända ljus i höstmörkret på kyrkogårdar och i kyrkor runt hela landet. Inte konstigt att människor i alla tider har hoppats på att få möta sina kära om så bara denna enda natt, All Hallows Eve eller Samhain Night kallas den på engelska respektive Iriska. 

Tänk att få säga de där osagda orden till Ahmed, Anton och Lavin, en kram, ett samtal om all saknad. Att hinna ta farväl på riktigt sätt. Nu fick inte deras anhöriga det jag fick göra med  min mamma i en veckas tid; tacka för livet som varit, sjunga psalmer, be med henne, läsa för henne, pyssla om henne, hålla om henne,  hålla hennes hand när hon stilla andades ut för sista gången. Den trösten berövades tre familjer igår.

Kyrie eleison!
* i väntan på snön som kommer med slalom till oss.

5 kommentarer:

  1. Jo man läser ju om skolskjutningar i usa och nu har det kommit till Sverige också , verkligen trist. Det man har läst i tidningar om Anton var att det var avsky för invandrare och självmordsliknande avskedsbrev. läste något liknande om en skol skjutare i usa. En Man som kännde sig längst ner i samhälls hirakien och fått nog. tragiskt känns som att många inte får ut något vettigt av livet utan drar bara med sig så många som möjligt i döden.

    Själv var jag ute med mitt teleskop igår och beundrade stjärnhimlen ,funderade på hur jag skulle koppla kamera eller ev mobilen till teleskopet och hade en kul upplyftande kväll , beundrar och funderar på alla dom "heliga hemligheter" och "mysterier" som finns som väntar på att hittas som ju också bibeln talar om.

    Visst har ju även jag varit arg ledsen och befunnit mig längst ner i samhället på försörjningsstöd och varit på praktikplatser där dom behandlat mig som man är en slav och billig arbetskraft , men aldrig tänkt på att dö och ta andra med mig. Så vitt jag kan se är det för att jag har en grundmur , gud, livet är inte meningslöst, guds rike kommer tillslut att finnas på hela jorden ...sorgedalen vi ibland upplever här och nu i vår egen tid kommer inte att finnas mer om 1000 år . naturligtvis tror jag då inte på Darwin att vi bara är djur och hund äter katt som min sanning ;) för den som lidigt ont men inte lönat med ont finns det "vinning" att hämta ,som man kan läsa i apokryfen Salomos vishet exempelvis:

    de rättfärdigas själar är i Guds hand,
    och ingen plåga skall nå dem.
    I dåraktiga människors ögon är de döda;
    deras bortgång kallas olycka
    och deras hädanfärd förintelse,
    men de är i frid.
    Även om de har straffats, så som människor ser det,
    har de rikt hopp om odödlighet.
    Efter att ha tuktats något litet skall de få möta stor godhet,
    ty Gud satte dem på prov
    och fann att de var honom värdiga.
    Som guld i smältugnen prövade han dem,
    han tog emot dem som en brännoffergåva.
    I den stund han kommer till dem skall de flamma upp
    och flyga fram som gnistor i halm.
    De skall döma folken och härska över hedningarna,
    och Herren skall vara deras konung i evighet.
    De som förlitar sig på honom skall förstå sanningen,
    och de trogna skall förbli hos honom i kärlek.
    Ty hans heliga får nåd och barmhärtighet,
    och han skall komma till sina utvalda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är konstigt det där att känner man sig nedtrampad och förtryckt ger man sig på en som är ännu lägre i status. Du har nog rätt i att din godhjärtade inställning och förmåga att göra något gott av en underdog position kommer från Gud. Den kärlek och tröst vi får av den himmelska föräldern räcker för att klara allt-det är min övertygelse.

      Det låter så tomt att säfa tta Jesus är svaret, emn det är ju så. Den nåd han vann åt oss är hela världens enda hopp och det hoppet är inte svagt och vacklande utan bergfast.

      Jag fröstår så din fascination inför rymden och du har så rätt från det största: världsrymden, till det minsta: strängteorin finns mysterier att upptäcka, sådant som för Gud är hens stora kreativitet som vi människor har hjärnor till att upptäcka och uppskatta.

      Måste uppdatera min Apokryfläsning inser jag, det var längesedan nu. Salomos Vishet är full av vacker och sann poesi.

      Radera
  2. Stängteorin är jätte intressant med att all materia består av vibrerande strängar och att ett grundämne helt enkelt vibbrerar eller spelar en viss musik som ger den sin egenskap. Inte så jätte udda om man tänker på att att Einstein sa att Energi och en kropps massa är samma sak E = mc² .något man stöter på som hobby astronom är att man kan bygga enkla spektroskop och kolla hur ljuset delar upp sig i olika färger sen kan man kolla på olika ljuskällor, vanlig glödlampa,kvicksilver lampa,led,solen . då ser man att dessa olika ljus ser olika ut ,går att avläsa att ljuset kommer från kvicksilver,väte,helium osv. ljus är ju svägningar det med och mäts i nanometer.

    Spännande aplikation är att när nästa generations teleskop är klara ska man kunna isolera ljuset från alla dessa planeter man hittils funnit i fjärran solsystem och se vad ljuset berättar. om det finns syre,vatten eller metan som kan tyda på levande ting .

    Sen förutsätter ju strängteorin många dimensioner ,inte bara vad vi ser då alltså och på CERN ( svenska: Europeiska organisationen för kärnforskning ) fanns det seriösa funderingar på deras hemsida att kanske nya foskningsfält öppnas , dimensions resenär / utforskare.

    Trodde annars Paulus var rätt ensam på sitt fält när han pratade om att han blev uppryckt till 3:e himlen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med, för mig är strängteorin ett sätt att förstå mer av Guds olika mysterier men ju mer man upptäcker desto fler frågor får vi. Newtons förståelse av universum gav upphov till färre frågor men Newton hade garanterat varit en kvantfysiker om han levt idag för han hade inga låsta uppfattningar om universum.

      Här http://fof.se/tidning/2010/1/strangteorins-boljande-landskap en intressant text som inleds:

      "Vad som verkligen intresserar mig är huruvida Gud hade något val vid världens skapande, skrev Albert Einstein. Han drömde om att hitta naturlagar som går att härleda ur enkla principer. Strängteorin väckte – när den kom till för ungefär fyrtio år sedan – förhoppningar om att valmöjligheterna faktiskt var begränsade.

      Många fysiker var övertygade om att strängteorin ur en enda beståndsdel, strängarna, skulle kunna härleda alla partiklar som finns i vår värld och kunna ange deras massor och laddningar. Även alla naturkonstanter skulle springa ur teorin. Deras värden, som i dag verkar ytterst godtyckliga, skulle på något sätt förklaras och framstå som de enda möjliga.

      Så blev det inte riktigt. De senaste årens forskning tycks snarare visa att strängteori inte bara handlar om vårt universum, utan beskriver en ofantlig mängd parallella världar. Alla dessa tänkbara världar utgör tillsammans strängteorins landskap, med många "berg och dalar"."

      Radera
  3. Väldigt spännande och intressant artikel måste jag säga :) jag ser ungefär samma slutsatser i makrokosmos att astronomer menar att det finns mängder med liv och världar där ute på olika planeter, frågor blir ju då vad har vi för plats i helheten , ev om det finns liv och civilisationer där ute som ligger miljoner år före oss vad dom har att säga, i slutändan blygar sig inte NASA man vill veta vad som är meningen med livet , och väldigt intressant att följa tycker jag .Många kosmologer arbetar ju med tankar och koncept som man lånar från religioner för att se om tankarna är gångbara och skänker ljus över sådant vi inte vet änn, intressant också hur vetenskapen utvecklats förr såg man ju sig själv som motståndare till kyrka och tro vetenskapen skulle bara handla om rena fakta , numera jobbar man utifrån tro (den som söker han finner) och visioner som bra verktyg att ha...

    SvaraRadera