Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 13 oktober 2015

Enhet och mångfald

Johannes evangelium  21:3-11 Simon Petrus sade till de andra: ”Jag ger mig ut och fiskar.” De sade: ”Vi följer med dig.” De gick ut och steg i båten, men den natten fick de ingenting. När morgonen kom stod Jesus på stranden, men lärjungarna förstod inte att det var han. Och Jesus frågade: ”Mina barn, har ni ingen fisk?” De svarade nej, och han sade: ”Kasta ut nätet på högra sidan om båten, så får ni.” De kastade ut nätet, och nu orkade de inte dra in det för all fisken. Den lärjunge som Jesus älskade sade då till Petrus: ”Det är Herren!” När Simon Petrus hörde att det var Herren knöt han om sig ytterplagget, för han var inte klädd, och hoppade i vattnet. De andra lärjungarna kom efter i båten med fångsten på släp; de hade inte långt till land, bara ett hundratal meter. Då de steg i land fick de se en glödhög och fisk som låg på den och bröd. Jesus sade till dem: ”Hämta några av fiskarna som ni just fick.” Simon Petrus gick upp på stranden och drog i land nätet, som var fullt av stora fiskar, 153 stycken. Och fast det var så många gick nätet inte sönder.
Ibland hör man att vi människor ska komplettera varandra och då menas nästan alltid att kvinnor ska komplettera män och det är männen som kan göra vad de vill medan kvinnorna har vissa gränser för vad de ska komplettera, den ju egentligen fullkomlige, mannen.  Studerar man lite närmare så menar dessa komplementteoretiker att alla män inte bara är utan SKA vara lika och de har en stram roll att spela, medan kvinnorna ändå har så lite att komma med att de får lite friare tyglar. Kvinnor kan ha jeans medan män knappast accepteras i klänning.

De där komplementmänniskorna har så fel och så rätt. Jag tror alla människor kompletterar varandra, de två första människorna i Bibeln, Eva och Adam är tillsammans människa , inte var för sig. I dessa två finns hela mänsklighetens fullhet som den då såg ut och de hade inte klarat sig ensamma utan behövde varandra. Men var de totala motsatser till varandra? Nej, mest var de mycket lika varandra.

Sedan får de barn, två pojkar. Kain och Abel blir inte komplement till mamma Eva utan de kompletterar varandra, precis som syskon gör. Abel vallar får och Kain sköter jordbruket. Just Kain ser inte detta som en god arbets- och belöningsfördelning utan gör sig av med Abels bidrag till mänskligheten. 

Jag tror att Bibeln stiliserar de första människorna så här för att visa att olikheter behöver varandra, vi har alla olika gåvor och talanger som är nödvändiga för ett fungerande samhälle. Nu finns inte bara bönder och boskapsskötare, utan också adel, präster borgare och allsköns folk som kör bussar, kokar palt, komponerar musik och vårdar sjuka. Det behövs många olika människor för det kompletta bygget mänskligheten. 

Ändå fortsätter jobbannonser skriva om att en man uppskattas på en kvinnodominerad arbetsplats*  oklart varför. Det man borde säga är att "här finns många födda i medelklassen, du med annorlunda bakgrund saknas för att vi ska göra ett bra jobb" eller " vi saknar folk från Nordkalotten och Asien, så ni får företräde eftersom vi behöver era erfarenheter" för i samhällsbygget behövs många olika legobitar inte bara två sorter.

I det gamla Kina var det förstås nödvändigt med ett yin och yang-tänkande eftersom man skulle hålla kvinnor på sin slavplats och ett helt slavsamhälle i schack. Men nu, vilken nytta gör yin och yang- tänkandet nu? Någon tjänar på det, men det är inte du och jag.

Hela tanken på endast två olika sorters människor är också ur kristen synvinkel helt fel. Paulus ord om kroppen talar om många olika delar och funktioner, inte två olika. Johannes ord om de 153 fiskarna brukar sägas berätta om alla människor eftersom judarna kände till 153 folkslag och hela hebreiska alfabetets sammanlagda talvärde blir 153.  När Jesus lite tidigare i Johannes evangelium säger ”i min faders hus finns många boningar” antyds att för att hela mänskligheten nu ska bli komplett krävs alla, inte bara två personer, två folkgrupper-svarta och vita/judar ochgreker- eller två kompletterande kön.

Jag tror alltså felet med tanken om komplementaritet är att man inte tar med helheten och fastnar i första början när mänskligheten bara bestod av två personer och dessa dessutom senare fått symbolisera motsatser snarare än komplement: ljus-mörker, värme-kyla, herre-slav, yang-yin.  Och detta resonemang gäller förstås även om man inte tror på skapelseberättelsen i bokstavlig mening. På samma sätt som evangelisten kanske inte var informerad om det dåvarande forskningslägets 153 fiskarter och 153 olika folkgrupper på jorden utan använde summan symboliskt för mångfald så var mannen och kvinnan symboler för ALLA människor som behöver varandra och att alla människor behövs.

Vi har bara varandra och det är inte så lite, tror jag är den sunda komplementaritetsläran.
Två olika hästar gör livet mer komplett, men mest är de ändå väldigt lika varandra.

* Mer sällan motsatsen och det är ju sant, kvinnor uppskattas sällan i mansdominerade miljöer.

8 kommentarer:

  1. Så sant . någon skickade mig idag på Facebook en dalai lama bild med texten: The planet does not need more 'successful people'. The planet desperately needs more peacemakers, healers, restorers, storytellers and lovers of all kinds. It needs people to live well in their places. It needs people with moral courage willing to join the struggle to make the world habitable and humane and these qualities have little to do with success as our culture is the set.

    Som då är väldigt långt bort från vanligt västerländskt tänkande som tycks kretsa runt pengar,karriär,politik som det stora här i livet . Redan på medeltiden här i väst ansågs det vara en viktig manlig syssla att ägna sig åt affärer och politik. Medans kvinnor skulle ägna sig åt kultur och hemmet. och inte mycket har förändrats i det västerländska tänkandet ;)....men det skulle sannerligen behövas förändring, storytellers/lovers blir väl utdömt direkt av "världens vise" som "kärring göra" förmodar jag ;)

    Vill minnas att Hopi indianerna har en profetia som säger att när alla världens stammar sitter i en ring och verkligen lyssnar på varandras visdom då blir det fred med naturen och människor i mellan och det ligger så klart något i det. som jesus kropp där var del har någon gåva men måste sammverka ifall hela kroppen ska fungera , ingen nytta med att örat hör men struntar i att berätta för hjärnan eller foten kör sitt eget race och behöver inte resten av kroppen ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det slår mig alltid hur oerhört konforma vi blir av kapitalismen. Behöver man en vinterjacka är det antingen att hitta en second hand eller vänta något år om man inte passar i eller gillar årets mode. Det brukar skämtas om T-forden att man fick den i valfri färg så länge man valde svart. Men så är det ju ännu, ett år är alla bilar silvergrå, ett annat år brons, nu är nya bilar mörkt café au lait bruna. Och likadant är det med folk, vi ska vara kopior av varandra, ingen mångfald i kapitalismen inte.

      Radera
    2. Helt sant Alma, läser man dagstidningar mycket tycker jag man blir bedrövad , alla som sticker ut på något sätt från den rådande normen blir titulerad tomtar, virr hjärnor m.m då blir det ingen månfald. Verkar vara någon slags konsensus kultur i Sverige, anser tyckarna att det ska vara på ett sätt måste folket sjunga i kör ;) verkar vara annorlunda i usa att människor är fria att bygga sitt eget liv, kanske för att man har ett arv med invandrare som flydde från förtryck och ville bygga något nytt i det stora landet i väst, där olika herremän inte skulle diktera hur dom fick lov att leva, funderar jag.

      Lars på arbetet

      Radera
    3. Ja, i USA finns det bästa och det sämsta av allt. Sämst: att sk. "kristna" kan tycka Donald Trump är den bästa presidentaspiranten. Bäst: Detroits guerilla-trädgårdar, kristna kommuniteter som verkligen lever som Jesus lär, gospel och The Vespers: https://youtu.be/0_h6-OepXVU

      Radera
    4. sant sant...blir så väl när man tillåter mångfald, det bästa och sämsta får blomma.

      Radera
  2. p.s säkerligen ingen slump att ett land som usa både klarar av att husera folk som amish.

    https://www.youtube.com/watch?v=SIlrXMvG9M0

    och världens bästa rymdforskare.

    https://www.youtube.com/watch?v=VIFxzwEHG3o

    När man tillåter folk att själva vara vuxna och bestämma sin livsväg. Sverige kommer nog för alltid vara lille putte land där politiska partier och politiska journalister ska tala om för folket vad dom får och vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och så The Vespers här en annan härlig låt: https://sonichits.com/artist/Better Now

      Radera
  3. The world's done shaking
    The world's done shaking
    The world's done shaking me down (sjunger Lars) =)

    SvaraRadera