Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 24 januari 2016

Skábma är slut Jesaja 9

[…]överallt råder nöd och mörker, en ångestens natt, töcken utan någon ljusning. Men natten skall vika där ångest nu råder.
Den 19 januari, Henriksdagen, tar traditionellt skábma / kaamos slut, den mörkertid som började Andersmäss, 30 november. Midvintermörkrets tid är över. Ljuset återvänder. En tid att andas ut.
Under H-fs och min ridtur på lördagen 23 januari sveptes vi plötsligt in i ett mycket speciellt ljus. Ett magiskt sken som färgade snön i barockiga pastellnyanser. Sådana magiska ögonblick gör det så värt att bo här vid världens ände där polarnatten räcker i sex veckor. Det låter märkligt, men just ljuset gör vintern underbar och inte bara uthärdlig. Kom hit och se själva!

Det folk som vandrar i mörkret
ser ett stort ljus,
över dem som bor i mörkrets land
strålar ljuset fram.
Du låter jublet stiga,
du gör glädjen stor.
De gläds inför dig
som man gläds vid skörden,
som man jublar när bytet fördelas.
Oket som tyngde dem,
stången på deras axlar,
förtryckarens piska
bryter du sönder,
som den dag då Midjan besegrades.
Stöveln som bars i striden
och manteln som fläckats av blod,
allt detta skall brännas, förtäras av eld.
Ty ett barn har fötts,
en son är oss given.
Väldet är lagt på hans axlar,
och detta är hans namn:
Allvis härskare,
Gudomlig hjälte,
Evig fader,
Fredsfurste.
Väldet skall bli stort,
fredens välsignelser utan gräns
för Davids tron och hans rike.
Det skall befästas och hållas vid makt
med rätt och rättfärdighet
nu och för evigt.
Herren Sebaots lidelse
skall göra detta.

4 kommentarer:

 1. Härlig text från Jesaja, Daniel 2 där går Daniel igenom mängder med kungariken som ska komma och gå här på jorden symboliserade som vilddjur i dom sista kungarnas dagar skriver Daniel:

  Men i de kungarnas dagar skall himmelens Gud upprätta ett rike, som aldrig i evighet skall förstöras och vars makt inte skall överlämnas till något annat folk. Det skall krossa och göra slut på alla dessa andra riken, men själv skall det bestå för evigt.

  Det är vad jag kallar för systemskifte ;) dom flesta regeringar har ju vilddjur på sina fanor och stadsvapen ,drakar,gripar, björnar och lite så är det ju också i verkligheten att makt är vilddjurs aktigt .och skapar inte lycka för alla.Satan kallas ju för draken i biblen och är just drak-aktig.

  Men guds rike har inga vilddjurs symboler på sig.

  Åter i Daniel 7 ser Daniel profetiskt olika vilddjur riken som ska klampa och trampa jorden men säger att deras välde är tidsbestämt och varar inte för evigt sen säger han:

  I min syn om natten såg jag, och se, en som liknade en människoson kom med himlens skyar, och han närmade sig den Gamle och fördes fram inför honom. Åt honom gavs makt och ära och rike, och alla folk och stammar och språk måste tjäna honom. Hans välde är ett evigt välde som inte skall ta slut, och hans rike skall inte förstöras.

  men men nu bär det av till kolonin , sista brädväggen utanpå isoleringen ska upp =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Daniels bok är en tröstebok och var populär bland de första kristna eftersom de mötte mycket nöd och ångest. Jag tycker året som varit och året som börjat passar så bra in på "förspelet" till denna kända profetia om Jesus: ångestens natt utan ljusning. Nu återvänder ljuset och det där speciella ljuset gav mig lite tröst och något hopp om liv.

   Dina Daniel-citat hjälper också. Och att du fixar i din trädgård- Tom Bombadill behövs i svåra tider. Tack!

   Radera
  2. Varsågod Alma =) kommer att rapportera med bilder hur odlingarna går i sommar, planterade faktiskt chiilie frön och tomat i går inomhus för att ha plantor i mars ungefär när den skånska våren brukar anlända, ja det sägs ju att vi mår bättre av ljus och vissa sjukhus har ljusterapi mot deppighet även om den vetenskapliga bevisningen tycks vara ranglig. ljus inombords att ha något att se fram i mot kan göra livet mycket lättare, noterade förr när jag dagligen besökte arbetsförmedlingen och många var dit kommenderade liksom jag att dom människor som satt där och väntade på sina arbetsförmedlare såg ut som dom sålt smöret men tappat pengarna , inget hopp och tro liksom om något .ja tror man att man ska leva i 70 år och sedan dö och ska ägna många år att sitta på arbetsförmedlingen (utan penar att köpa saker)dessutom med arbetsförmedlare som hotar att är man inte tillräckligt seriös blir man av med det lilla bidrag man har och det är allt livet bjuder har man nog ingen orsak att känna någon glädje i sinnet.Men skriften tar ju mycket udden av sådan total förkrosselse ;)

   Ska bli kul att höra hur det blir med dina odlingar och hästar =)

   Var ju i kolonin idag och upptäckte när jag kom dit att jag glömt plånboken hemma (suck) så det blev ju inget bräd inköp , men kommer en ny helg om en vecka och spika det sista får bli då =)

   Radera
  3. Ja det är skönt att åren som diversearbetare och arbetssökande är över för oss båda. Vi får be för de stackare som är kvar i den grottekvarnen.

   Härligt att din vår redan börjat med chili och tomater. Vi har verkligt vacker vinter i mars så det blir inget utplanterat då men i februari börjar inomhusträdgården ta fart. Först vid midsommar brukar man kunna ha ute plantor dygnet runt här men potatis och morötter och liknande kan man sätta tidigare, de brukar klara järnnätterna.

   Det blir förstås rapporter om både hästar och trädgård om Herren dröjer och vi får leva=)

   Radera