Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 10 januari 2016

Åsne-hyllning

Lars länkade till denna medeltida hyllning av åsnan:
Här en BBC-dokumentär med vildåsnor:

29 kommentarer:

 1. Härligt, Orientis partibus skulle jag tro från början ingick i olika julsånger, Åsnan är ju känd från olika bibliska berättelser, jesus red ju på en sådan, och även trollkarlen bileam, vars åsna var så pass klarsynt så den såg herrens ängel stå på vägen med draget svärd och gick undan, sensmoralen i berättelsen är väl att Bileams åsna är förståndigare än trollkarlen Bileam som var ute på uppdrag att nedkalla ont.Så denna muntra sång om åsnan är ju lätt att förstå =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsnor är fantastiska djur och har en viktig , rättmätig roll i den stora berättelsen om världens frälsning. Åsnor är än i dag viktiga för fattiga människor och som syns i klippet är åsnor oerhört tåliga de verkar till och med välja det karga framför det överflödande.

   Denna sång finns i många varianter speciellt intressant för mig är alla som sjunger på "galliskt latin" dvs med det uttal av latin (langue romane) som rådde i Frankrike vid tiden för sångens tillblivelse.

   Radera
  2. Alma skrev en hel essä om åsnor på Stefan Swärds blogg minns jag.

   Radera
  3. Ja, det blir lätt så när åsnor kommer på tal=) men Swärd får slåss med brunrötan på egen hand numera, mitt liv är för kort för att hänga på den deprimerande bloggen.

   Radera
 2. Off topic:

  There's a starman waiting in the sky
  Hed like to come and meet us
  But he thinks he'd blow our minds
  There's a starman waiting in the sky
  Hes told us not to blow it
  Cause he knows it's all worthwhile

  David Bowie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att Bowie var exakt your cup of tea, Klaus.

   Radera
  2. Nej, faktiskt inte. Jag blev överraskad över att jag blev så berörd av hans bortgång. Nå'nstans djupt inne i själens omedvetna gömslen kanske. Jag blev också "känslomässig" av släppet av den sista skivan, bara tre dagar före hans bortgång. Det var nog första gången jag kände något för Bowie och inte vet jag varför då heller.


   Klaus

   Radera
  3. Han kanske BLEV min cup of the just dessa dagar. Man lever ju hela livet..upptäcker nya saker/personer
   Klaus

   Radera
  4. N blir jag överraskad, jag trodde verkligen du kunde Bowie, det stämmer med din sci-fi-ådra tycker jag.

   Men överraskningar hör ihop med Bowie för mig numera. Jag hörde recensionen av hans skiva i fredags och tänkte att den verkar intressant. Har aldrig fastnat för Bowie men just den verkade bra av de små smakproven i kulturradion att döma. Så plötsligt var han död i går morse. Det var nog därför hans död "tog" mer än när andra gamla kändisar går bort. Det var verkligt överraskande.

   Säkert får han nya beundrare nu när vi hör hans musik överallt.

   Radera
  5. Kanske var det den väldigt entusiastiska recensionen i P1:s kulturnytt med tal om hur levande och ny skivan kändes i kombination med att han sedan lämnade det jordiska bara 3 dagar efteråt, som blev som en smäll i magen. Väldigt speciellt blev det.

   Bowie var för mig liksom Santana, Dylan, Zappa eller vissa andra "väldigt bra" men jag tog ändå inte in det av någon anledning.

   Vad gäller populärmusik så tenderar jag att gilla antingen det känsliga och poetiska eller det toksvängigt lyckliga.
   Klaus


   Radera
  6. Du har nog rätt i detta med recensionen. Och jag inser att din beskrivning av Bowie som något mittemellan, för mig mellan tropicopop och Kate Bush, jag sa fel åt min make igår och det blöir alltid svårare att förklara i telefon, jag sa "slätstruket" och det är inte sant. Snarare välplanerat och mittemellan, lite Roxy Music plus Andy Warhol eller en kylig Tomas di Leva med mycket dyrare klädsmak. Min käre make tyckte hans musik liknade U2 och det kanske den gjorde, jag har ju lyssnat så lite, men Bowies masker gjorde att man aldrig kom honom nära, det finns så mycket mer värme i U2. Han känns mer som en medelklassgrabb med konstutbildning (vilket han väl också var) och stora konstnärliga ambitioner samt stor konstnärlig integritet. Sådant inger respekt trots allt.

   Radera
  7. Ja Roxy Music och Warhol känns som besläktade med Bowie!

   Radera
  8. Vi såg i helgen några sånger med Leonard Cohen från en konsert år 2009 som är så himla bra i mina öron. Jag gillar honom mycket mer nu än som yngre, hans hjärta märks mer nu, och hans längtan.
   "Anthem" får de spela på min begravning.

   Sofia Karlsson, Lhasa de Sela är också sådana jag tycker om.
   U2 var viktiga för mig tidigare men vi har glidit i från varann...
   Har en konsertfilm där det är sååå himla häftigt när de startar upp "Where the Streets have no name" och stora ljusramper lyder rakt i ögonen på publiken.

   Radera
  9. Rattle and Hum är den enda konsertfilm jag orkar se om och om igen. Leonard Cohen är också bra. Men Sofia Karlsson håller jag nästan högre, kanske för att jag är lite för fixerad vid själva musiken och sången också fröutom texterna. Jag gillar inte bara hennes Dan Andersson-tolkningar utan det mesta, just nu är nog Frid på jord mest avlyssnad: https://youtu.be/tymkdtpENgM

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Ja Bowie har nog fått möta "starman" nu, hans sista video :

  https://www.youtube.com/watch?v=ONxioC0ID60

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket spännande, den här låten är ju också väldigt intressant. Kräver en del kristendomskunskap och det är ju extra spännande.

   Radera
  2. jo =) enligt nyheterna ska hans fru Iman Abdulmajid ha skrivit på twitter härförleden ; "Kampen är stor men det är även gud"

   Bowie gick ju förr ut rätt hårt med att han var Ateist , men har man en frua som tror på gud och man släpper en sista video där himlen får visst utrymme, kan man misstänka att han blev mer kompis med gud över tid ;)

   Lars

   Lars

   Radera
  3. I allmänhet får närheten till döden oss att ompröva en del av vårt livs axiom. Inte alla blir troende förstås, men de flesta förändras på något sätt.

   Radera
  4. Barnförbjudet läskig. De där muttrarna i stället för ögon..

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. ja vet inte riktigt vad det är..kanske knappar ;)

   Radera
  7. Skulle inte våga visa den för mina yngsta. Tre av dem hade svåra sömnproblem i månader efter att ha sett "Herr Holger" med Garmarna: https://youtu.be/H48yxj33Dss det gäller att hålla koll. Men å andra sidan drömmer ett av barnen ofta mardrömmar om den underbara filmen Kirikou. Den kan man ju inte undanhålla barnen.

   Radera
 5. tycker det är ett gott tecken att ateisten Bowie tycks ha mildrats av ålder, himlen inte helt främmande , huvudsaken munnen och hjärtat ger bra svar inför gud på dödsdagen.resonerar jag =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns trösterikt att den där lindringen ofta kommer inför det oundvikliga slutet.

   Radera
  2. Läsvärt om Bowie av Küchen: http://www.dagen.se/kronikor/viktig-tr%C3%B6stare-och-profet-1.673287

   Radera
 6. Lästen den igår på dagen och tyckte den var jättefin och det är så sant som kuchen skriver, gud väljer själv sina talare =)

  Såg idag att skådisen Alan Rickman har dött = professor servus snape i harry potter... teacher against dark arts. säger som runstenarna..må gud hjälpe hans själ.Kultur som odlar människor är i sanning bra =)

  http://www.allehanda.se/noje/film/kronika-jag-har-nog-aldrig-gratit-sa-mycket-over-en-skurk-som-professor-severus-snape

  SvaraRadera
  Svar
  1. men Severus Snape var ju ingen skurk, han var ju en hjälte i förklädnad. Folk borde läsa böcker och inte bara se filmatiseringar som kräver att man läst böckerna för att förstå eftersom regissören inte fattar vad som är viktigt.

   Men jag blev också så ledsen igår kväll när jag hörde detta. Inte bara för att Rickman var den perfekte Snape utan också för Hans roll som pappan i Parfymen, hans roll som colonel Brandon o Förnuft och känsla osv. jag har aldrig sett honom som skurk, Die Hard är inte min kopp te=) Hans nedtonade stil passar min smak perfekt.https://youtu.be/wDhBdKEWi2E

   Radera
 7. Exakt,ser honom inte heller som en skurk, har nog sett den första die hard filmen för lääänge sedan men minns honom inte i den , håller med, numera är väl skjut/spräng filmerna inte min grej i heller. Har inte sett dom där andra Alan Rickman filmerna men det blir kanske, hade ev tänkt se Avatar i Helgen. Youtube har ju börjat med betalfilmer.

  https://www.youtube.com/watch?v=LVdCvBOuSNo

  SvaraRadera