Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 23 januari 2016

Midvinterhästar

Lite hängig men ute mitt på dagen har hon varit sista tiden min förkylda lilla Smilla. Annars har hon mest nyst och myst inne i stallet dessa isveckor.

I veckor har temperaturen pendlat mellan - 25 och - 35 redan dagen före Trettondagen blev
Smilla förkyld eftersom hösten och vintern fram till dess varit så onormalt varm att hon inte hunnit lägga riktig vinterpäls. det är visserligen ljuset som påverkar pälssättningen mest men hur tjock pälsen blir är beroende av vädret och när temperaturen plötsligt sjunker trettio grader inom loppet av någon timme är det förstås bara täcken som gäller.
Jag sprider höet i skogen åt dem där drar det inte så mycket och så får de äldre hästarna motion när de letar efter maten.
Eftersom jag varit bortrest hittade inte hästvakten alla täcken men sedan blev det tre täcken på fram till idag när behagliga tolv minusgrader smekte kinden. Hennes förkylning har börjat gå över redan tidigare och idag släppte jag ut henne utan täcke en stund medan solen var uppe. Hon var jättelycklig och busade runt som vildens häst i hagen. Självklart låg kameran då i tryggt förvar inomhus. Ni får tro mig på mitt ord, ja inne i köket satt förresten en stor del av familjen och en släkting så det finns fler som kan gå i god för hennes ystra uppträdande.

Jag planerade att ta med henne ut som handhäst idag men medan jag borstade henne började hon hosta lite och hon var rätt andfådd av buset så hon fick vara i stallet med värmen på medan H-f och jag red ut med Chateau och Gyllir. Båda de äldre hästarna har varit i toppform trots kylan. I stor sett varje dag har jag ridit dem båda och de har varit hur pigga som helst i kylan och pudersnön. Endast i torsdags och fredags var det för kallt för att rida ut med dem för Chateau blev pipig i luftrören när temperaturen gick ner mot 35 grader i svackorna i skogen på onsdagen och torsdag var ju årets kallaste dag.

I dag fick vi alltså ridsällskap så båda hästarna kom ut tillsammans. Det var riktigt skönt i det milda vädret och H-f fick testa Chateaus toppform. Det är härligt att rida henne just nu hon är med på alla sätt; galoppanslag, piaff, kortare sträckor passage, samlad galopp, skolgalopp, skolskritt-allt bjuder hon på och varje ridtur ger lyckorus till hennes febriga matte. Det är hästarna som hållit mig uppe denna vecka det är ett som är säkert. Tur de är så positiva för hur mycket feber man än har måste de ha mat och komma ut och röra på sig
H-f och Chateau matchar varandra även färgmässigt

2 kommentarer:

 1. Vad mysiga hästarna ser ut med frost i pälsen, stackars smilla som åkt på en häst förkylning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo hästar är fantastiska vinterdjur pälsen isolerar så totalt att frost och snö bara ligger ovanpå utan att tina.

   Om Smilla, nu repar hon sig så sakteliga, men trist var det med denna chockartade kyla. Förr om åren har hon klarat sig med ett täcke, nu behövs tre eftersom pälsen anpassat sig till britt-vinter med god regntålighet men för lite värmande underull.

   Radera