Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 29 april 2016

"I've got papers to prove it"

Signe tycker om böcker och att läsa. Men Gud nåde den farmor som slumrar till och läser lite fel på kvällen. Då ryker stickor och strån.
Alla farföräldrar tycker deras barnbarn är de mest förunderliga och speciella barn som finns. Vi tycker naturligtvis så om vår prinsessan Signelill. Hon är så speciell, ingen har ett barnbarn som vårt. Där liknar vi alla farföräldrar.

Men Signe är inte som alla andra barnbarn. För det verkligt speciella med Signe är att hon verkligen ÄR speciell. Hon är Stål-Signe, med vissa superkrafter. Typ att lära sig ord utantill, som franska. Och andra saker är mer som kryptonit för henne. Typ oregelbundenhet och ny dagispersonal.

Jo Signe är speciell. Hon lärde sig gå när hon var ett och var torr både natt och dag strax innan det. Hon älskar babusjka-dockor och slutar aldrig leka med dem. Hon tröttnar inte heller på att kasta pinnar till hundarna, till deras förtjusning. Hon började prata begripligt när hon var över 4 år och vägrar äta mat som råkat blandas på tallriken. Man kan ställa klockan efter hennes insomningstid på kvällen. Nu när hon pratar säger hon tio gånger om dagen: "jag älskar språkdagis" och så svarar hon mig på franska eller engelska beroende på vilket språk jag tilltalar henne med.

Alla farföräldrar tycker, som sagt, att deras barnbarn är speciella. Men med Signe är det faktiskt annorlunda. Vi har nyss fått papper som bevisar det; Signe har autism på den begåvade sidan i spektrat. Hon är särskilt begåvad med ett exceptionellt minne. Så kom inte och påstå att "hon är väl som alla andra barnbarn". Vi har papper på att Signe är speciellt underbar.

4 kommentarer:

 1. ahhh...när jag läste din beskrivning tänkte jag på min brors son Egil (nu 15 år) det passade så bra på honom för han har ju lätt autism, minns när jag fick 30 min föreläsning om mobil telefonen han fått och dess kamera + visning av alla album han hade och med vilka inställningar han tagit bilderna.

  Egil är likadan tycker om ordning och reda och inga konstiga överaskningar, lille bror 3 år ska vara en riktig vild basse som blev förjust när egil fått present och rev upp presenten på studs vilket fick egil att stor gråta, blev för stökigt för honom.

  Kul att höra om signe som verker vara väldigt speciell hon med =)

  https://www.youtube.com/watch?v=36K1HQvUdWg

  Tänk va att Hitler inte ville se sådana människor i livet och tyckte dom var en belastning för samhället :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var detta med att variation är så bra för alla som Aase Berg talade om och jag tycker det bör spridas. Trist att de inte lagt ut en direktlänk till detta.

   Vilken tur du har som har Egil i din släkt. Att se genom andras ögon är alltid berikande och Egil kan nog få människor att se saker vi förr inte lagt märke till. Så är det med Signe.

   Ja Hitler, alla mobbares förebild, tålde sannerligen inga avvikelser från normen. Hur folk kan kritisera normkritik med Europas historia i bagaget är mig en gåta.Social utstötning borde vara oss främmande. Men alla kan ju inte sin historia så bra som mannen i ditt klipp.

   Tack för det härlig klippet med riktiga Rainman. Han är så klok också: "man behöver inte vara handikappad för att vara annorlunda eftersom alla är annorlunda."

   Det är ju också min poäng, jag tror alla barn är speciella och fina, det är dock inte alla som har papper på det.

   Radera
 2. Min jämnårig kusin Irma var grovt autistisk. Hon lärde sig aldrig att prata. Hon andvände bara väldigt få enstaka ord. Hon dog vid nio års åldern.
  Men hon hade en talang som gjorde mig starkt avundsjuk. Hon kunde spela piano. Det hade hon lärt sig av sig själv genom att slå tangetter och lista ut dom melodier hon ville spela. Det var helt otroligt.Hon hade intressant repertoar. Bitar av klassiska verk, vilka hon hade hört i radion, blandad med barnvisor . Alla som kunde sådant, tyckte att hon spelade verkligen bra.
  Man ville gusa med henne, men det var alltid hon som styrde om det var möjligt och även då det gälden några ögon blik.
  Det var svårt att bli avvisad av någon man verkligen försökte att komma i kontakt med i den åldern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med det sociala är ju ibland smärtsamt med autister. Men deras sociala obryddhet skulle vi alla göra till norm, hela reklamens och maktens idé skulle falla som Aase Berg sa i kulturen i torsdags.

   Många autister har savantförmågor, vi har en bekant som är precis så där musikaliskt begåvad som din kusin. Hon spelar orgel och piano helt perfekt men kan inte läsa noter och hon sjunger som en ängel. Hon har tack och lov fått ett betydligt längre liv än din kusin, Irma.

   Radera