Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 16 april 2016

Ridningen då?

Glatt hugger Smilla in på lingonris som tittar fram på växande barmarksfläckar
Ja, det har inte blivit mycket om ridningen på sistone här. det beror inte på att hästarna haft vila, tvärtom, det är ju ofta så: mycket händer, litet blir dokumenterat och vice versa. Förutom att huset ofta är fullt av liv är kameran aldrig med och mobilen trasig så inte ens nödbilder med den har jag kunnat ta. Jag vill ju visa hur de ser ut mina fina vänner.

Förra veckan var Chateau i sådan form igen att jag kunde ta lugna turer med henne och en av de turerna följde Hanna-Félice med på Smilla, hon både travade och galopperade med henne och känner sig nu mer säker på den unga sprakfålens rygg. På Gyllir följde Vittorio från Italien med och han hade aldrig ridit förr men nu blir det mer, han blev genast förtjust. Jag har märkt tidigare också att islänningar är bra introduktörer till ridningen med sina mjuka gångarter och lugna uppsyn. Men Hanna -Félice medger att ingen häst hon någonsin ridit har lika härligt flytande gång som vackra Smilla. Där är hon spansk häst till hundra procent.

Aron har också ridit mycket med mig, så det har gått att göra mycket med Smilla. Fortfarande är ensamma längre turer med henne mer en kamp att hon ska gå iväg från de andra hästarna  den första kilometern men med en kompis är hon framåt och glad. Speciellt trygg är hon med Chateau, fostermamman. Men igår stötte vi på något läskigt i skogen. Svägerskan red Gyllir och Elva och Kapten var med, så Smilla var inte ensam, men när vi kom till backen ner mot Bjumisträsk planterade hon fötterna i sin välkända buffalo stance. Jag tycker hon borde klara att gå först och ha framåtanda vid det här laget så jag satte lite press på henne. Motvilligt gick hon vidare. Efter en stund blev snön för djup och vass för hästarna så vi vände hemåt.

Då ville hon bara rusa och hoppade och bockade som en rodeo-häst. Då fattade jag att hon var rädd för något, ett stort mörkt djur i skogen. Gyllir fick också mycket bråttom. En älg eller björn. Redan förra veckan rapporterades första björnen i lokalpressen. Älgarna som gnager på asparna i deras sommarhage har hon vant sig vid så detta var väl en annan älg eller en björn. Då vill man inte ha en skenande häst under sig för det triggar björnar att springa efter den springande varelsen. Vad som lugnar både björn och häst är att ryttaren sitter av och går framför hästen-alla hästar känner sig tryggast med sin människa framför sig, och björnen blir lugn av att hästarna går långsamt.

Bea och jag fick en lång promenad den vackra kvällen. Tyvärr,  ingen kamera eller mobil var med. Vi hade väl knappast heller haft sinnesnärvaro att fota hotet eller Smillas rodeo ändå, vi hade ju båda fullt upp med hästar och hundar.

Men i morse var kameran med. Jag tänkte Smilla skulle ha med sig stora tryggheten för att stävja oron från igår så hon fick gå som handhäst medan jag red Chateau. Hon skrittade så lugnt och coolt, även framför oss som syns här:
Snöfall gjorde bilderna delvis suddiga men här blev det bara en snygg detalj i Chateaus röda man.
När vi kom in på den mest kända rundan och galoppsträckan var det Chateau som började skutta i pur glädje. Jag blev ännu gladare-tänk att min kära gamla ponny som jag trodde var döende för en månad sedan nu orkar busa i våryra! Då blev det mer fart på Smilla också:

 Men så fort jag kallar på henne kommer hon för en välförtjänt morotsslant. Skönt att ha tränat hästen på inkallning sedan hon var litet föl. Chateau är inte alls lika säker på inkallning.25 kommentarer:

 1. Men vilken glädje och vilket liv för både fyrbenta och tvåbenta.
  Ha det fortsatt skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo det bra med djur, man stannar inte inne fast snön yr och det är verkligen glädje att se deras vårglädje!

   Radera
 2. Bra att Chateau fick lite spring i benen igen =)

  Såg den här fräsiga häst filmen och tänkte att det är inte konstigt att människan haft hästen som vän sedan tiden hedenhös.

  https://www.youtube.com/watch?v=guzRl2WE9dw

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt klipp ser lite ut som våra ridställen sommartid men med andra slags träd. Vi har en ridäng där Smilla fattade sin första galopp med mig på ryggen helt frivilligt. Men hur gör dessa ungdomar som kan filma och och trixa med filmen så här? Jag är glad om jag får några stillbilder som inte är suddiga.

   Men just den där stenålderskänslan, eller snarare tidlösheten, när jag rider långa turer med djuren. På smama sätt som människor alltid varit varit beroende av naturens välvilja elelr motsatsen är man när man rider. Hästen kan när som helst välja något annat. men de gör inte det. Vädret kan plötsligt slå om, bäcken som gick att vada över igår är idag en strid älv. Isen som bar bilar bär inte idag. Älgen som nyss betade tallskott i godan ro vill plötlsigt försvara sina kalvar.

   Samma sak med odlingar ena året goda skördar som räcker in i juli året därpå. Förra året blev det som det blev. Skördarna finns kvar i frysen men räcker absolut inte till juli, potatis har vi köpt hela året och höet har jag ju tjatat om.

   Det känns att man lever och är en del av hela skapelsen och det behöver alla.

   Radera
 3. Tack Alma =) enligt reklamen ska det vara en gopro kamera, rätt dyra dom där ,ska ta film som proffsen (enligt vad jag läst) vet inte riktigt hur dom fungerar :P men en av tjejerna som rider över ängen har kameran på en pinne ser jag .

  Vi får se hur det går med odlingarna i år ,jag har satt mängder med potatis och meningen är att dom ska vara över vintern till nästa år, men vi får se om Naturen vill detta året :P, såg ett klipp för ett tag sedan att när kemekalier och rovdrift misslyckas så fungerar det att arbeta MED naturen det skulle vi människor behöver lära mer om

  https://www.youtube.com/watch?v=9LrmM6ncIf8

  Här nere finns redan mängder med rabarber och första gräslöken är klippt har testat förra året att använda finklippt gräslök istället för vanlig lök och smaken blir som lök och det fungerar finfint =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert dyra grejer men kul =)skulle nog inte själv våga galoppera så där och ha fokus på att film, inte hästen.

   Åh, gräslök!!! Idag åt vi av det sista paketet frusen rabarber. Det dröjer ett bra tag innan det är dags att skörda nya rabarberstjälkar. Men den som väntar på något gott...

   Radera
 4. Jag missade totalt att det var en sådan dålig växt förra sommaren. Men det var så mycket elände härhemma just då. Var det lokalt eller hela Sverige?

  SvaraRadera
 5. Tror det var hela Sverige Klaus, var en kall rätt regning sommar så det mesta blev smått eller liten skörd.

  var och åt söndagsmiddag hos mor och fick se lite hur det går hos henne med växter och djur, förutom mycket katt klappning kolla vi hennes kycklingar och sedan några besynnerliga blommor som enligt mamma växer i uppsala trakten, brodern var student i många år bla i uppsala och misstänker att det är han som ordnat blommorna till mamma (tyvärr lite oskarpa bilder)

  http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_0678.jpg

  http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_0680.jpg

  http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_0679.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kungsängslilja har ni fått av studenten, Upplands landskapsblomma. den ser som påhittad ut med sitt häftiga rutmönster. Känner igen den från en affisch med Sveriges landskapsväxter vi hade en gång på toaletten.

   Vilka fina kycklingar, så ska höns få ha det!

   Radera
  2. javisst så hette den, tack Alma =) ja den ser nästan ut som det är något slags textil mönster på den =) jo mammas hönor har det bra som är ute på sommaren , denna höna med sina kycklingar fick vara i mammas växthus + värmelampa, är rätt kallt fortfarande för små kycklingar.

   Radera
 6. Ja, det är Kungsängsliljor i sina två färgvarianter. Vi har enstaka på tomten och nere i Hågadalen en dryg kilometer västerut, så finns det ett ställe med massor av dem. De är ju invandrade från södern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är berikande med invandring=)

   Radera
  2. Tack Klaus, det visste jag inte att dom fanns i dom 2 varianterna,har aldrig sett blomman innan, intressant =)vi gick lite trädgårdsyning hos mamma och kollade allt som är på gång , bland annat libbsticka som jag fått som är på gång i kolonin, den luktar exakt som buljong.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Libbsticka

   och enligt wikipedia användes den som smaksättare i soppor för inte så länge sedan, så ska bli intressant och se till sommaren när jag har potatis,grönsaker m.m om det går att göra god soppa (exempelvis) med libbstickan.

   Radera
  3. Och söta kycklingar. Har du din mamma i Skåne också?
   🐣

   Radera
  4. Hon bor strax utanför Helsingborg på landet kan man säga i hus , ca 1,5 mil därifrån jag bor , så det är nära och bra ifall man ska hälsa på.

   Radera
 7. Ett litet boktips: "Universum i din hand" av Galfard. Fick den som födelsedagspresent och den är verkligen väldigt trevlig att läsa. Handlar förstås om modern fysik. Författaren är fysiker och har även skrivit barnböcker...

  SvaraRadera
 8. Tack För tipset klaus, hittade lite på Youtube där Galfard berättar.

  https://www.youtube.com/watch?v=24mogfAtUAI

  Han verkar trevlig och bra på att berätta, han berättar ju om att det finns många spännande upptäcker runt oss idag och mysterier...jag vet exempelvis att upptäckten av exoplaneter många gånger har blivit korat till årtusendets astronomiska upptäckt.Ska se om jag har tid och lust att antingen köpa eller låna boken =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Han är inte troende, så det blir multiversum han liksom väljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ok, det är ju en intressant teori det med, ihop med strängteori och mycket annat =)

   Radera
  2. Bra att du påminde om den boken, men kollega som är lika tokig som jag i fysik på denna glada amatörnivå skulle verkligen behöva lite uppmuntran, hon har just kommit tillbaks efter en sjukskrivning, och den boken blir perfekt i present.

   Radera
 10. Vilken bra trav-bild du fick till på Smilla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man förstår verkligen varför det är som att flyta på moln när man rider henne. En riktig spansk häst i steget är hon.

   Radera
 11. BTW kan du mejla bilder från telefonen till mig från när vi var ute med Vittorio?

  SvaraRadera