Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 18 september 2016

Språkpolisiär insats: Sexistisk är inte samma sak som sexig

För att förtydliga mitt påpekande i förra bloggposten om att sexistisk och sexig blandas ihop fast de betyder helt olika saker. Sexig= coolt attraktiv. Jämför :"Det är sexigt att betala skatt."

Sexistisk= att tycka att könen har olika värde, betydelse och uppgift och därmed ska hållas åtskilda utom i äktenskapet där kvinnan ska underordnas mannen och ha ingen eller sämre lön än männen för varje arbete hon utför. Jämför: "Kvinnor är kvinnor och ska räknas som på rymmen om de rör sig fem meter från spis och diskbänk." "En riktig karl läser inte för sina barn och om han råkar göra det kallas det för att han är sina egna barns barnvakt." "Flickor ska kläs i rosa och pojkar i blått annars förtrycks deras innersta väsen."

Sexistisk är analogt med ordet rasistisk. Sexig är analogt med ord som raffig, het, tjusig, snygg, erotiskt upphetsande. Rent teoretiskt skulle en porrfilm kunna vara icke-sexistisk. Rent teoretiskt skulle en porrfilm till och med kunna vara sexig.

Här två förtydligande exempel:
Sexig, men absolut INTE sexistisk artist:
Sexistisk men absolut INTE sexig presidentkandidat:

7 kommentarer:

 1. Hans fruga ser ju betydligt mer sexig ut :)

  http://www.styleforfree.com/beautyimages/melania_trump.jpg

  Finns ju en väldig bredd på vad man kan kalla Porrfilm finns ju tantra sex med oljor ljus och massage.Som knappast gör kvinnor till köttbitar och objekt utan kan kallas erotiskt,för båda könen . finns ju folk som går sådana kurser för att få och ge mer njutning i ett bra sexliv, som ju är en del av livet.

  Har man problem med indisk religion kan man "deleta" dom bitarna i tidningsartiklen.

  http://www.svd.se/tantrisk-sex-forenar-kropp-och-ande

  Som kristen ser jag inte skäl för att ha trist liv på den punkten ,även om kyrkan i omgångar varit sex fientlig och kanske lite gnostisk att människor ska vara könslösa änglar.Paulus är mer rakt på sak bättre att gifta sig än att gå runt och vara full av sexlust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, osexiga rika män kan ju omge sig med attraktiva människor av vilket kön de vill. Inte konstigt de blir tokiga, inte en enda riktig vän kan de lita på att de har. Alla gillar bara deras pengar inte dem själva.Ingen torr väl att Melania Trump gillar sin oattraktive sexistiske make.

   Som kristen ser jag människan som en del av Guds goda skapelse även om vi ofta agerar annorlunda än det var tänkt och vi är ju kroppar.

   Som kristen ser jag heller inget skäl för att blanda ihop dessa begrepp sexig och sexistisk som bara liknar varandra till ljudet i början av ordet, men har helt olika innebörd. Och du har till och med i praktiken stött på icke-sexistisk och eventuellt till och med sexig porrfilm-där ser man!

   Ytterligare exempel på ordens helt olika innebörd.

   Radera
 2. Ja inte helt ovanligt att rika gamla gubbar har en betydligt yngre snyggare fru ;)ibland kallas det lite nedsättande "trofe hustru" köpt med sina rikedommar liksom.

  Ja trumph lever väl farligt är väl ungefär det samma när gamla gubbar här i Sverige tar hit och gifter sig med en 20 årig thailänska och tror att hon älskar honom, risken är rätt stor att hon sticker när hon hittar en jämngammal man hon verkligen älskar.och att hon accepterar att vara hushållerska/snuttefilt tills hon får stanna här i sverige .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog många av dessa män respekterar kvinnorna så lite attd e inte såras av att bli dumpade, Trump är nog definitivt sådan. men ahn belv väl sådan också av någon orsak. Han föddes ju miljardär och utseendet är ju inte hans största talang, så det får väl bli så där då och han är van att se människor som konsumtionsvaror så han klagar säkert inte på det. Hur ensamt är inte hans liv!

   Radera
 3. Ja många rika har nog inget vidare liv , även om kändisblaskor vill höjja dom framgångsrika till himlen. Läste lite intressnt i HD häromdagen, hittar tyvärr inte artiklen igen så jag kan visa, en kändis som flytta tii en av stockholms rikaste stadsdelar ,där man tar imot en invandrare per år, och dom unga där ligger i topp vad gäller narkotika och mycket annat trist. det är väl så advokat stjernfealth tycker det är fint med kulturutbyte så långtid det sker på baletten eller vanliga arbetar kids i malmö få ta hand om invandrar familjen som sina grannar. en del privat skolor för rika verkar vara horribla miljöer där kidsen redan från början får lära sig att dom har makt är störst bäst och vackrast och ska ta över pappas imperium en dag, har väldigt svårt att tänka mig att sådana män blir speciellt kvinno vänliga ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det blir de inte, det är ju dessa som kvoterar in varandra och påstår att kvoteringar av kvinnor till styrelser är dumt för man ska inte på kompetens. Men i och för sig kanske de tror att kompetens betyder "kontakter och pappas pengar".

   Radera
  2. Man ska komma in i styrelser på kompetens, ska det stå förstås.

   Radera