Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 3 april 2019

Den som gör det nedrivna beboeligt

Jesaja 58: 9-12 Om du gör slut på allt förtryck hos dig,
hot och hån och förtal,
om du räcker ditt bröd åt den hungrige
och mättar den som lider nöd,
då skall ljus bryta fram för dig i mörkret,
din natt bli strålande dag.
Herren skall alltid leda dig,
han mättar dig i ödemarken
och ger styrka åt benen i din kropp.
Du skall bli som en vattenrik trädgård,
en oas där vattnet aldrig sinar.
Dina uråldriga ruiner skall byggas upp,
gångna släktens grunder skall du sätta i stånd.
Du kommer att kallas
”den som murar igen rämnorna”,
”den som gör det nedrivna beboeligt”.
Alla kulturer möts inte i fred. Många gånger har erövringskrig och invasion varit det sätt en kultur mött en annan. Bland de värsta exemplen på detta är slavhandeln från Afrika till Amerika under 1600-1800-talet. Denna vidriga, nedriga och giriga praktik tömde en kontinent på kunniga, unga och friska människor i sådan grad att Afrika fortfarande är underbefolkat. Det är omöjligt att förstå vidden av det hela. Men vi kan veta ändå och det gör vi.

Trots den bottenlösa ondska som manifesterades i denna slavhandel och det följande slaveriet i Amerika, förde till och med detta kulturmöte något gott med sig. Ja, lika bottenlöst ond som slavhandeln var, lika gränslöst berikande blev kulturmötet. Den smärta och det lidande som slaveriet resulterade i gav oss också en kultur, den afroamerikanska, som gläder världen ännu idag med sina litterära skatter, tex Toni Morrisons författarskap, där jag håller Beloved (Älskade) högst.

Det är en hjärtskärande och oemotståndligt välskriven roman som utspelar sig mitt emellan dröm och verklighet, realism och skräckromantik, samtidigt som den bygger på en verklig händelse under slaveriet. Har du inte läst den? Gör det! Har du läst den: läs igen, den har så många bottnar att den tål att läsas om och om igen. Men, se inte filmen. Aldrig har det varit så sant att boken är bättre än filmen. Har du redan sett filmen men inte läst boken är det bara bra eftersom boken är något helt annat på alla plan. Filmen är alltså ingen spoiler av boken.

Citatet av Jesaja skulle kunna vara ett av många motton för romanen eftersom romanens hjältinna Sethe är en bland många som gjorde det nedrivna beboeligt till ett fruktansvärt pris. Många fler var det som engagerade sig mot hot, hån och förtryck med allt som insats och lyckades mura igen rämnor och marianergravsdjupa sprickor mellan folken, trots den girigt banala ondskans hämningslösa framfart. Och så blev Sethe och hennes efterkommande vattenrika trädgårdar av en ny kultur som fick växa ur det gamlas ruiner.

Så medan du klär på dig för att rusa till närmaste antikvariat eller bokhandel kan du nynna på Up Above my Head, en av frukterna i den trädgården, tillsammans med murarmästaren Sister Rosetta Tharpe:2 kommentarer:

  1. utmärkta verser från Jesaja :)..dead can dance blir ibland lite profetiska i sina sånger..

    https://www.youtube.com/watch?v=F9YeLzW3ShI&list=RDF9YeLzW3ShI&start_radio=1

    Templet som ligger i ruin, men den pampiga musiken talar om åter uppbyggelse (som jag ser det) :)

    SvaraRadera
  2. Precis. Jesus var ju själv templet som raserades och sedan byggdes upp igen efter tre dagar.

    SvaraRadera