Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 15 april 2020

Nu är det påsk igen och påsken varar intill pingsten!

Jo,nu är det påsk. Världen lever fortfarande i corona-fasta men många länder lättar på restriktionerna och börjar blåsa faran över. Jag känner mig inte helt trygg med den bedömningen. Som de flesta känner jag mig inte personligt hotad, vi vill ju ogärna definiera oss själva som med i en riskgrupp eller "sköra". Med hjärnan vet jag ändå att alla människor är en riskgrupp för detta virus. OCH KATTER!

Framförallt är jag rädd för en andra muterad virusvåg när de flesta länder bottenskrapat sina resurser på denna våg. När de flesta stater som kunnat välja valt att satsa på skattesänkningar för de rika och jobbat med just-in-time leveranser av nödvändig sjukvårdsutrustning. Varken Sveriges eller någon annans beredskap har varit god pga decennier av nyliberal skit-i-framtiden-allt-nu-politik och om alla lagren nu töms till botten...

Men naturen mår bra, jorden fröjdar sig, luften går att andas, delfinerna kan simma utanför Cagliari och svanar simmar i Venedig. I Cornwall filmas utrotningshotade planktonätande hajar som inte synts i vattnen på decennier. Och fler och fler talar om medborgarlön som ett hållbart och stabilt sätt att möta kriser i stället för miljardrullning till kapitalägare vid varje kris.

Fastekalendern 2020 är i alla fall helt slut och här på bloggen råder påskafröjd. Jag måste dock erkänna att fastekalendern har varit en fröjd den med. Den har varit en livlina, en liten platta av kork att flyta på när vardagen hotat med drunkningsdöden. Den har också varit en bokblogg om böcker som läser mig. Och ibland har den varit en kärkommen kontakt med er som trofast läser här, den kontakten är ovärderlig. Tack alla ni som hört av er på olika sätt!

 Bild: @FolkelindForm


6 kommentarer:

 1. Kristus är uppstånden! x2

  Mutationer - det här viruset är ganska stabilt, säger de som vet. Inte alls som influensa. Så det är nog ingen jättestor risk.

  Ang. släppa på restriktioner så är det ju länder som gjort såna på ett helt annat sätt än vi. Pandemin verkar på sina håll ha underlättat för diktaturfasoner och man kan vara lite rädd för vart det ska bära, i olika delar av världen.

  SvaraRadera
  Svar

  1. Ja! Han är sannerligen uppstånden!


   Ja, coronan är sant apokalyptisk, det uppenbarar hur system fungerar på riktigt. Orban och Bolsonaro visar sitt rätta ansikte och Sverige mesar på, på vårt vanliga konflikträdda sätt som räddat landet från så många krig och katastrofer förr. Så klart tror jag på den svenska modellen även här=)vi gör ju det. Och jag ser inget nedsättande i att vara landet lagom. Jag hade dött direkt om någon svetsat igen min dörr som de gjorde i Wuhan.

   Jag hoppas detta virus är stabilt men det talas om detta med en ny våg på vetenskapsradion, som är de enda nyheter om detta jag söker upp. Just nu är nyheter inte prio ett. Jag har inte ens hunnit se en enda minut av älgvandringen. Men jag har ju den sortens sakte - TV omkring mig hela tiden.

   Radera
  2. En andra våg är av helt andra skäl. Inte pga mutationer. Det är vad som sker om smittan först sprids mindre - pga att vi håller avståndet, eller om sommaren gör så smitta sprids sämre - och sen ökar smittspridningstakten igen. Eller i länder som "stängt ner" som öppnar upp. Där är det oundvikligt. Frågan är bara hur stora dessa vågor blir. Men de går alltså inte genom hela befolkningen, utan bara de som inte smittades i första vågen. Så kort kommer immuniteten knappast vara. Det vore högst förvånande.

   Smittspridning som drivs av barn får ofta en boom efter skolstart. Nu verkar inte det vara så med detta virus, att det f.a. är barnen som sprider smittan - så är det med influensan, pga barnen är den grupp där ingen är immun, men inte coronan där ingen är det.

   Själv har jag skaffat mig massor av info. Jag har dels lätt för att förstå den mer medicinska teoretiska infon pga sånt jag pluggat, och dels är jag ju sånt att jag vill veta ... tillhör de som kollar den dagliga presskonferensen, inte nödvändigtvis kl 14 men den finns på youtube efteråt. Hänger på twitter. Hänger på twitter väl mycket. Sista veckan har twitter tagit över mitt plugg, en utveckling som måste brytas.

   Är väldigt glad att vi inte har utegångsförbud. Vet folk som inte är så mentalt stabila som mått skitdåligt efter att ha isolerat sig i mindre än en vecka. Lösningen var att gå ut för långa promenader nattetid, när hen inte behövde riskera att i trappen möta hemtjänstpersonalen som besöker gamla grannen. Det är en utmärkt kompromiss, för den som troligen är smittad men eg. under gränsen till vad vi normalt skulle kalla sjuk. Om vi hade utegångsförbud - jag törs inte tänka på hur hen skulle mått.

   För mig var det jobbigare innan det på allvar började blåsa upp till ... till det som tack och lov inte blev storm, även om de på sjukhusen nu definitivt har styv kuling. Filifjonkan som var rädd för katastrofer! Jag borde skaffa hem muminböckerna. Var för liten när jag läste dem. Fattade inte alls.

   Vi får ta en vecka i taget. Vila i osäkerheten. Mitt intellekt säger mig att här går det religiösa att använda. Eg. vet jag inte om det är vad som hjälper mig eller om jag ändå har blivit hygglig på att acceptera osäkerhet, men jo jag tror det är ett verktyg (för att nu uttrycka sig areligiöst krasst, det blir liksom fel hur jag än uttrycker det)

   Radera
  3. Jo , precis så, Väl formulerat, livet är ett vågspel jämt nu är det bara tydligare än vanligt. Nej total isolering blir ju också svårt att hålla fast vid tills Herren kommer och då är det en massa oimmuna som ska ut i samhället igen. Jag är mest bekymrad frö min vän i Kiruna som jobbar på ett boende med bekräftat sjuk i covid-19 brukare. Hon har nu blivit sjuk och har jättehög feber ingen lukt och smak och ont i kroppen.

   Hon är inte ärdd trots både jobbet och nu sjukdomen, vi pratade just om det: att Jesus och hela Bibeln upprepar "var inte rädd" om och om igen. På något sätt fungerar det på mig, dig och min vän i Kiruna.

   Det blir platt när vi sätter ord på det. Men jag tror jag förstår hur du menar.

   Radera
  4. En del drabbas verkligen hårt även utan att hamna i direkt dödsfara.

   Det är väl en av de viktigaste insikterna jag fått under de senaste årens resa. Hur en människas "projekt" i vårt moderna samhälle i så oerhört hög grad handlar om att vi ska skaffa oss och ha kontroll. Visst är det bättre när vi kan ha det, men en grundläggande insikt om att vi faktiskt inte har kontroll är nog bra.

   Radera
  5. Absolut. Vi blir enbart olyckliga av att tro att kontroll är möjlig.

   Radera