Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 15 februari 2023

Februarifeber

Mycket snö och sol i februari, Smilla trivs när det inte är så kallt. 

 Nej jag har inte feber men vädret har det. Den kallaste månaden på norra halvklotet är februari men nu upplever vi allt oftare töväder och blida denna månad. Just nu blåser stormar av sydvästvindar in över Kiruna, i Åre regnar sportlovsveckan bort  och även här har det töat flera dagar i rad. Jokkmokks marknad hade två kalla dager, fredag och lördag men samernas nationaldag, 6 februari,  blev en svettig och stormig tillställning pga dessa varma vindar som nådde fjällen innan de kom ner hit till skogslandet i öster. I Bottenviken är vattenståndet 1 meter högre än normalt så när min son tänkte ta en istur på Kalixälven efter skolan igår fick han vända eftersom han inte hade vadarstövlar på. Och det var tur eftersom det sedan kom varningar för att röra sig på isarna då denna storm och vattenståndet gjort dem osäkra.

Detta är förstås inget att gnälla om då Syrien och Turkiet mitt i februari drabbas av jordbävning när det är som kallast. Vi har temperaturer nära nollan men där har de 15-17 minusgrader. Snö och iskalla regn faller över raserade hus och flyktingläger samtidigt som Syrien och Turkiet har usel ekonomi och odugliga statsledningar. I Ukraina kastar Putin samtidigt in horder av tvångsmobiliserade ryssar, speciellt från minoriteter i Sibirien, än så länge märker etniska ryssar inte så mycket av krigen, fattiga minoriteter drabbas mest. Just innan Putin anföll Ukraina blockas soldatmödraorganisationerna som blev besvärliga under Tjetjenienkriget. En överlevande frivillig svensk som skadats svårt och återvänt från fronten berättar att det påminner om första världskriget i skyttegravarna och leran. 

Och att lärare ständigt ifrågasätts på jobbet av avundsjuka skvallermänniskor är ett intet mot det hat som JK Rowling fått leva med sedan hon försvarade en kvinnlig forskare som fick sparken när hon sa att en människa inte kan byta biologiskt kön. Forskaren fick alltså sparken och när JK Rowling twittrade: 

 "Dress however you please, Call yourself whatever you like. Sleep with any consenting adult who'll have you. Live your best life in peace and security. But force women out of their jobs for stating that sex is real?" 

förvandlades hon till var mans niding. Det är skrattretande hur avundsjuka fungerar. 

Nu säger de som avskyr allt som Rowling står för att detta är "PK-maffian" i sin prydno. Men Rowling är ju själv ett av deras hatobjekt. De som använder PK som allmänt invektiv har ju hatat henne sedan första Harry Potter-boken trendade. Hon är verkligen trängd från alla håll vilket sätter fikabordsförtalet i proportion. Att hennes belackare själva använder tex twitter som ägs av Elon Musk som nyss släppte in Donald Trump i twitter-stugan, bekymrar dem inte. Det enda Musk och Trump har gemensamt med Rowling är rikedom. Avund är naturligtvis den i stort sett enda drivkraften i Rowling-hatet. Hon är inte bara rik utan också en fantastisk författare och snygg. Och kvinna.


Tre saker att jämföra med under vänliga veckan i en febrig februari. Att ställa saker i proportion är ett tips från min kloka shrink. Härmed för jag vidare detta kloka råd som ett tips att återanvända närhelst behov uppstår. Detta är mitt bidrag till vänligheten Vänliga veckan 2023.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar