Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 28 december 2022

Maggie Smith 28 december 1934

 

Dame Maggie Smith som Minerva McGonagall

Tillsammans med sin nära vän Dame Judi Dench är Dame Maggie Smith en institution, inte bara en skådespelare. Hon var också med i Te med Mussolini där jag för första gången insåg att dessa formidabla kvinnor fanns. Hur kan man bli så tagen av skådespeleri egentligen? Jag fattar att berättelsen är gestaltad i handling, i stället för i ord på papper i en bok. Det där miraklet som sker när jag läser kan dock inte alla skådespelare åstadkomma. Ofta ser jag bara en kändis läsa repliker, här kommer jag på två exempel: Micael Persbrandt och Jack Nicholson. Men det finns fler. Maggie Smith är dock en skådespelare som får mig att uppleva läsandets mirakel i ord och bild. Hon ÄR professor McGonagall och lika  mycket är hon Downton Abbeys hjärta Violet Crawley.

Harry Potter i bokform är så klart allra bäst men sedan jag sett filmerna ser professor MacGonagall ut
just så som Maggie Smith ser ut i filmen för hon var exakt så som jag föreställt mig McGonagall redan när jag bara läst böckerna. Det är mycket ovanligt att det lyckas för en skådespelare att kliva in i bokens person så som hon gjorde i Hogwarts universum. Detta universum som ger mig en härlig julkänsla: "pojken som överlevde" löftesbarnet som segrar när han förlorar, ondskan som utplånar sig själv i sin gränslösa girighet, den modiga Snape som vågar allt för sin barndoms kärlek Lilly, ett julpyntat slott och Dobby-den fria husalfen!!! 

Samtidigt tänker jag aldrig "Ah det är Maggie Smith, hon som är med i Harry Potter-filmerna" när hon gestaltar en farmor i en julberättelse för barn utan hon är farmor i berättelsen. Lika lite som jag tänker på de enskilda bokstäverna i en god bok tänker jag att Maggie Smith är skådespelaren bakom godtrogna Lady Hester i Te med Mussolini efter att hon kommit in i bild. Det är för övrigt en underbar film! Se den!

Idag fyller Dame Maggie 88 år och jag hoppas hon får leva och agera länge än.2 kommentarer:

  1. Är inte hon abbedissan i En värsting till syster med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är hon det! Och med den äran dessutom. Älskar de filmerna, tack för att du påminde! Tänkte på filmer och serier med barn som viktiga karaktärer, där hon medverkat och det finns ju även i dessa härliga klosterfilmer. Barn i Downton Abbey? Ja, jag tycker nog det är viktigt hur de olika barnen i serien behandlas. Usch så upprörd jag blir över hur Marigolds fostermor och flickan själv, behandlas tex.

      Radera