Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 18 september 2015

Alla ska bli Guds lärjungar


Johannes evangelium 6:45 Det står skrivet hos profeterna: Alla skall bli Guds lärjungar. Var och en som har lyssnat till Fadern och lärt av honom kommer till mig.
Angela Merkel är politiker och sällan tar Barockbloggen upp maktens människor här eftersom maktens människor sällan är så intressanta som vi tror och sysslar en blogg med Bibeln, djur, barn och Bach gör makthavare svaga avtryck. Nu är det dock dags för ett undantag. Angela Merkel, förbundskansler i det enda land i världen som tycks kunna lära av historien: Tyskland.

Hon har trätt fram som den pastorsdotter hon är och visat vägen för en något mer human politik gentemot de som flyr från krig EU varit med om att elda på genom att smita från sitt långsiktiga ansvar att bygga demokrati efter att man störtat en grym diktator (Irak och Libyen) eller genom att stå handlingsförlamade när Syrien går under i krig mellan Daesh (mördarsekten som vill kalla sig islamiska staten) och andra grupper däribland diktatorn Al Assad.

När hon får kritik om hotande islamisering från xenofober som finns överallt, även i Tyskland (xenofober kan nämligen inte lära sig av historien) svarar hon: "Gå i kyrkan!" Om nu kristendomen är så viktig för er, visa det!

Ingen kristen som är en Jesu lärjunge  kan rimligtvis se en grupp människor som inte hört talas om Jesus som ett hot. Vi kan inte se dem som annat än som "syskon i hoppet"*. Vi borde vara glada över ett missionsfält som kommer till oss. 

En man sjöng och berättade om sitt liv som vårdbiträde för oss i Lappträsk i somras. Han berättade då om sin vän som föddes som muslim i en annan del av världen men nu jobbar som undersköterska i äldrevården. Denna muslim ville höra sången "Säg känner du det underbara namnet som till frälsning Gud oss gav?" det var hans favoritsång. Tror någon att han fått lyssna till den sången om han inte kommit till Norrland och fått jobba med en man som varit kristen missionär i Tanzania?


*som Augustinus kallade dem.

9 kommentarer:

  1. hon sägs vara europas mäktigaste kvinna , tyskarna lär kalla henne "mutti" = mamma
    är känd för sin pose med händerna så där,som ser ut som en öppen bön tycker jag :)

    och Hon har rätt,många vill ju värja kultararv och menar att europa har sin grund i kristendom utan att begripa så mycket om tro eller kristendom som ju bla säger att den gudsdyrkan som är ren är att se efter änkor och faderlösa i deras betryck.
    Människor som tillhör denna grupp av utsatta är med förvissning även "främlingen"

    Sen tror jag att många människor överskattar islams makt och är rädda. Men islam är stark i länder där diktatur och bara en religion är tillåten om demokrati införs så kommer det bli många som går till jesus. för folket kan ju välja då vilken herre dom vill tjäna.

    men man får komma ihåg att bakom allt står bara vanliga människor och många gånger barn, som noor som lekte med den danska polisen ;)

    http://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/90620

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken fin liten film!

      Ja du har så klart rätt, när vi inte har diktatur och religionsfrihet behöver inte Islam vara farligare än kommunism, Jehovas Vittnen eller SD.

      Radera
    2. Jag resonerar så Alma att när kyrkor blir tillåtna i iran/Irak Saudi Arabien får vi nog se att det blir mycket jesus också i dessa länder som det blivit i kina på senare är när diktaturen börjar mjukna då blir islam en ganska marginell företeelse tror jag.. jag fruktar med andra ord inte det sd:arna tror att islam ska ta över världen och is ska få semester paradis i Sverige...inte lönt att förbanna mörkret bättre att tända ljuset. :)

      Radera
    3. Precis så tror jag, det är ju ren rasism att påstå att vissa folkslag absolut vill leva i förtryck. Jag tror också att islam av den nuvarande Jeohvas Vittnen-typen plus våld, skulle implodera pga brist på medlemmar när det finns alternativ. Lika många som är hängivna JV skulle då bli hängivna salafister och de skulle ha svårt att trumma fram bidrag till vapen. Framför allt skulle ingen vara rädd för Allah annat än denna lilla minoritet och då mister de sin makt.

      När muslimer får veta vad Gud gjort genom Jesus slutar man ju vara rädd. Jag tror inte som SD att massor av svenskar skulle underkasta sig Gud-precis tvärtom har det alltid varit. Kristendomen är fortfarande världens största religion och som du säger växer den ännu och utan vapenmakt-det är då den växer som den ska och blir livskraftig.

      Radera
  2. Jag har inte hört något om reaktionerna i själva Tyskland ang detta. Det borde väl finnas en stor främlingsfientlighet även där. Imponerande och märkligt att hon kan uttrycka sig så auktoritativt. Det politiska spelet/media brukar inte medge sådan tydlighet. Hade Löfwen eller Obama sagt något liknande, särskilt Obama, så hade man kastat sig över honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Merkel har pondus och har ju varit tydlig hela tiden i frågan. Löfven har inte varit det utan har låtit SD formulera problemen och i Obamas fall är det rasismen som ställer till dit. En "svart" man får inte uttala sig i dessa frågor och när han gör det får han lass med skit över sig från politiska motståndare.

      Radera
    2. stämmer nog som du säger klaus verkar som att det straffar sig att Merkel har en positiv syn på att ömma för flyktingar.

      http://www.hd.se/nyheter/varlden/2015/09/26/merkels-popularitet-sjunker/

      Vet inte kan ju handla om hennes egen personliga övertygelse och därför inte viker ner sig för att få goda siffror. vi får väl se.

      Radera
    3. Så klart finns främlingsfientliga överallt men populism är en föraktlig egenskap och jag hoppas hon inte förfaller till det. Det finns tillräckligt många populister ändå.

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera