Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 26 januari 2016

Regler för skolbarn

Andreas blogg Andraget hittade jag denna lista på hur skolbarn skulle uppträda 1909:

34 kommentarer:

  1. Så enkelt och tydligt. Pang på pucken.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. ja det var hårda pix :P..eller kanske bra.

    När man läser i tidningarna att lärarna idag blir nedsparkade med karatesparkar och det finns elever som måste ha hörselskydd kan man ju undra hur det står till med den allmäna samhälls moralen.

    Ordingsföreskrifter modell äldre från kyrkogården:

    http://s1180.photobucket.com/user/larsnilsson1/media/IMG_04781_1.jpg.html?sort=3&o=1

    Ja man skulle rätta sig efter vad kyrkogårdsarbetarna sa och bära sig illa åt på helig mark ledde till böter...som väl idag endast gäller ifall man extremt våldför sig på griftefriden. Här om året var det en ung dam med barnvagn som kom in på kyrkogården bollmandes på sin ciggarett väl innanför murarna släppte hon schäfern som får runt och pissa på gravstenarna ....sådana är tiderna :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att hota med så drastiska straff! En sak som blivit bättre är väl att gravramar aldrig förekommer på nya gravar. Ett otyg vid snöskottning!

      Radera
    2. jo här sydpå är det kyrkogårdsförvalningen som bestämmer hur själva graven ska se ut, dom vanligaste kistgravarna ligger i singel med buxbom häck runt. Där gravrättsinehavaren får bestämma hur gravstenen ska se ut och eventuellt en planteringslåda eller plantering med stenkant framme vid stenen. Antar att cheferna velat ha en viss likformighet för att det blir lättare och sköta och just som du säger ingen stenkant att köra in i :P.

      Radera
    3. Mer snörräta rader och likriktning men jag antar att ni har mer fullsatta kyrkogårdar också. Jag minns att min mans farfar inte fick ha en obearbetad malmsten som gravsten på kyrkogården där de bodde i södra Sverige när han dog. Förvaltningen krävde att i så fall skulle det stå "gruvarbetaren" på stenen, för att förklarar varför stenen avvek från den fyrkantiga och släta normen.

      Radera
    4. Jo var striktare förr med bestämmelserna, numera kan man ansöka och oftast går det igenom ifall man vill ha vit marmokross eller sjöstenar som markbeläggning, var på utställning för något år sedan där kyrkogårdsförvaltningen visade nya exempel på gravstenar, exempelvis i glas, vi har också en del gravar som är fulla av tomtar, lyktor, grodor mm. Antagligen att folk idag mer vill ha personligt stuk och förvaltningen får hänga med i tiden så att säga.

      Lars

      Radera
    5. Här klagas på barn som åker pulka på kyrkogården: http://www.dagen.se/protester-mot-pulka%C3%A5kning-p%C3%A5-kyrkog%C3%A5rd-1.679993

      På "min" kyrkogård hade vi en badplats. Det såg lite konstigt ut med badklädda barn med badleksaker mitt bland gravarna, men konstigt på ett bra sätt. Livet - går-vidare-sättet. Jag tänker att pulkåkande barnskratt ger samma påminnelse om livets seger över döden. Men vi är ju olika, vi människor.

      Radera
    6. Jo lekande barn inte mig imot =) vid Helsingborgs krematorium finns det en vallgrav runt krematoriet ,någon vinter hade barnfamiljer kul där och hade med sig fika korg och åkte skridsko, störde väl vissa som hade ringt in och kyrkogårdsarbetarna fick strö sand (suck) på isen så den inte gick att åka på den :P som jag nog kan tycka är överdriven respekt för en närliggande kyrkogård. men om man släpper en hund INNE på en kyrkogård som gör sina behov på gravarna tycker jag nog är rätt mycket över gränsen , eller som några anhöriga berättade för mig att dom samlats vid minnes lunden en lördag och en joggare som kom förbi tyckte han behövde stretcha och placerade foten upp på minneslunden (när dom anhöriga stog där) mycket borde vara sunt bondförnuft ,kan man tycka.Men barn är barn tycker jag nog =)

      Radera
    7. Jag tycker nog att pulkaåkning på begravningsplats per definition är tvivelaktig. Sen är det nog rätt så få kyrkogårdar som inom murarna har särskilt bra pulkabackar.

      Backen ifråga är Skogskyrkogårdens Almhöjden. Högst upp är det träd med hängande grenar planterade och man kan sitta där. Meditationslund" tänkte arkitekten.

      När man kommer in på Skogskyrkogården kommer man in på ett öppet fält utan synliga gravar. De finns på kanterna samt längre bort på området, som ju är stort. Rakt fram ett gigantiskt granitkors, en damm (och på en liten upphöjning en utomhuskatafalk med gasdrivna facklor omkring, rekommenderas för den som vill ha en effektfull begravning och vars begravninggäster inte är rädda för regn). Till vänster tre begravningskapell. Till höger Almhöjden.

      Almhöjden är alltså väl synlig från kapellen, i blickfånget rentav. Sigurd Lewerends, som om jag minns rätt var huvudansvarig för utformningen av utomhusmiljön medan Asplund hade huvudansvaret för de flesta av kapellen, tänkte sig definitivt inte att stojande barn skulle åka pulka där.

      De där kapellen är det liksom tryck på. Förutom på udda tider pågår det säkerligen alltid minst en begravning i där, ofta i alla tre. Jag kan väl tänka mig att en och annan begravningsgäst bara skulle tycka det är trevligt att få se och höra stojande barn på avstånd, liksom liv i dödens närhet, men någon annan tar säkert mycket illa upp. Jag tycker det är högst olämpligt att en tidning tipsar om Almhöjden som pulkabacke, och rätt att protestera.

      Radera
    8. Jag tror inte att tvisten om gravstenen handlade om platsbrist på kyrkogården, att den inte skulle inrymmas i systemet med raka rader. Det var en hel del såna tvister på 1970-talet, minns jag från när jag började läsa dagstidningar. Det var väl en del i folkhemsprojektet: människor skulle vara lika inför döden. I den moderna tiden begraver vi varken rikt folk under kyrkgolvet eller låter dem bygga gigantiska monument av sten. De får vara måttliga, som alla andra. Möjligen kan vi ha olika delar av kyrkogården med något olika regler, för estetikens skull, men alla ska hålla sig inom de mått som anges.

      Typ så.

      Sen blev det mycket bråk just om naturstenar, där ofta den döde sagt "den stenen vill jag ha som gravsten". Sen släppte väl kyrkogård efter kyrkogård på reglerna, tills vi idag t.ex. har den avdelningen av Norra begravningsplatsen (ligger i Solna men hör till Stockholms kommun, ja i Stockholm är det kommunen som står för begravningsplatserna inte kyrkan) där romerna smäller upp sina gigantiska sarkofager i svart marmor, där kistan vilar ovan jord. Ett visst tryck finns tydligen att näst intill ruinera sig på pampigt gravmonument över föräldrarna. Jag kan tänka mig att det finns människor i den folkgruppen som önskar de gamla reglerna tillbaka, så de hade något att skylla på när tycker det är lagom att betala för en helt vanlig liten gravsten.

      Radera
    9. Har inte varit vid skogskyrkogården Rebella, har sett någon video på Youtube om den och hört talas om den och den lär vara vacker. Kan stämma det du säger om folkhemet och tanken om att alla är lika, var väl betydligt mer så förr att myndigheterna talade om hur det skulle vara som folk fick rätta sig efter. I dag är ju individualismen väldigt viktigt, händer rätt ofta att släktingar har sin egen cd med favorit musik som ska spelas vid begravningen. minns tillbaka en präst i en grann församling för 30 år sedan ca som bjudit in en rockmusiker att spela i kyrkan och blev anmäld till domkapitlet och fick förklara sig, var betydligt mer strikt vad som fick spelas i kyrkan förr. Vi har samma med Romer här i skåne som ibland köper 4 begravningsplatser sidan om varandra och vill uppföra sarkofager ovan jord eller ibland gravkammare under jord med plats för många kistor.

      Radera
    10. Första två minuterna är vid kapellen, sjön och Almhöjden. Jobbig musik, men man får ett bra grepp om miljön.

      https://www.youtube.com/watch?v=pwaNvW7MIBQ

      Radera
    11. tjusig kyrkogård =)en av dom jag sett var om allhelgona helgen på skogskyrkogården.

      https://www.youtube.com/watch?v=Vki-E-_KQUo

      Den kyrkogård jag arbetar på är också en skogskyrkogård , fast en liten. Men är inte så stram i sin design och växtval, här en bild på "gamla delen", kyrkan är byggd på 1100-talet.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Raus_kyrka#/media/File:Raus_kyrka_2009-07-14.jpg

      Radera
    12. Poikkijärvi och Kiruna kyrkogårdar är också skogskykrogårdar. Poikkijärvi ligger dessutom på ett näs med omgivet av vatten.

      Jag tycker nog det där sandandet av isbanan verkar drastiskt i Skåne. Hur länge pågår den säsongen? Det är väl som badsäsongen hos oss, tämligen lätt att stå ut med. Däremot kan man väl inet ha lek och plask mitt undre en begravning. Det borde gå att reglera för allas trevnad och kyrkogårdens värdighet.

      Att ha lösa hundar på en kyrkogård faller på sin orimlighet, skrämmande och äckligt med ständigt markerande hanhundar. Hos oss är det totalt hundförbud. Märkligt att folk inte är rädd om möjligheten att få promenera med hund med det beteende du, Lars, beskriver förstör man ju den möjligheten.

      Radera
    13. Snygg kyrkogård, Lars. Gissar att delarna från olika tidsperioder ser rätt olika ut.

      Allhelgonafilmen var lite häftig, med alla dessa ljuslyktor. Man borde ta sig dit ut någon allehelgonaafton. Den här stora klungan med lyktor är förstås från minneslunden. Den är eg. en av få saker med Skogskyrkogården som jag inte tycker är lyckad. Annars tycker jag mycket om den.

      Ja i norr finns många gamla kyrkogårdar där man aldrig valde att rensa bort alla träd och "göra park" med planterade dyrträd. Då var det säkert en ekonomisk lösning för fattiga landsbygdsförsamlingar... idag tycker vi det är höjden av estetik, att utnyttja det som växer naturligt.

      Just det här nästan sydländska landskapet vid entrén är lite atypiskt för skogskyrkogården i sin helhet. Vid gravarna ser det oftast ut antingen ut så här

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Skogskyrk_Grav_2006.jpg

      med gravar insprängda i en gles "pelarsal" av höga tallar. Ursprungligen var skogen mycket tätare, man gallrade för att få den här effekten. Eller så står långa rader av gravstenar i upphuggna "gläntor" i skogen. Andra kvarter med planterad björk"skog" är väl ganska fina men känns mer som park. Bäst tycker jag om de få kvarter som inte har "pelarsal" utan av naturen gles blandskog, lite björk fast mest lägre buskigare barrträd, med ganska naturlig undervegetation. Lite gräs, lite ris. Jag tror inte där växer linnéa, men tänk om! Blåbärsris och linnéa på graven, finare kan väl inte tänkas. Borde klara sig fint även utan planterade blommor, och ingen gräsklippning behövs. Fast det tar nog ganska lång tid innan riset invaderar graven? Måste gå tillbaka och studera hur de kvarteren eg. ser ut.

      Radera
    14. Romerna har tydligen någon tradition att kistan inte ska komma i kontakt med jorden. Därav sarkofag eller underjordisk gravkammare. Men under de årtionden då såna excesser inte tilläts i det folkhemska Sverige accepterade man vanlig jordgrav, så tja.

      Radera
    15. Det här är inte Stockholms Norra kyrkogården utan i Malmö, men typ så här.

      http://1.bp.blogspot.com/-Y01Gw1qnwcM/TmzN76DHCEI/AAAAAAAAFA8/3IXfzVJP7D0/s1600/DSC03432.JPG

      Bild på den döde ingraverad i stenen hör till. De här ser ändå rätt smakfulla ut. De på Norra är mest... "för mycket". Värst var det exemplar där stenen - förmodligen inte av högsta kvalitet - inte klarade svensk vinter utan sprack. Nog har folk annat att lägga pengar på än detta! Iofs, bygger man en gravkammare under och får plats med hela släkten... men jag tror inte det är så det funkar.

      Radera
    16. Ser fint ut tycker Jag Rebella med Pelarsalar =) är inte säker på hur mycket blåbär växer, men låter som en bra (vacker) ide med Blåbär och linnéa . Vi har testat med lingonris på arbetet som ganska mycket påminner om buxbom men kräver mer klippning. Stämmer som du säger att gamla delen på Raus kyrka där jag arbetar ser mer ledig ut, vissa gravar är nedlagda och borta medans förvaltningen ett tag hade för sig att gamla gravar skulle få växa igen och försvinna i grönskan så att säga . Så om man tittar in i buxbom buskagen som finns på gamla avdelningen hittar man inte så sällan gamla gravstenar.och resultatet blir att det inte ser så stramt och fyrkantigt ut som dom nyanlagda gravområdena

      När det gäller Romer har jag hört samma argument här nere att kroppen inte får komma i kontakt med jord, förvalningen har bestämmelser att man inte får ställa träkistor inne i gravkammare hur som helst där innehållet kan läcka ut, så Romerna är tvungna att ha någon form av zink behållare/kista inne i sin träkista eller som fristående kista för att man ska få sina specialbegravningar godkända, vi har ingen romersk begravningsplats vid raus kyrka men grannkyrkogårde Råå har och hittade en bloggare som tagit lite bilder på romernas avdelning:

      http://decdia.blogg.se/2015/september/en-del-graver-ner-andra-inte.html

      Som delvis påminner om det du visar från Malmö, Rebella. Mausoleumet längst till vänster tycker jag inte är så fint ;) ser ut som en kommunal el-central eller något sånt, på den mellersta bilden finns en svart infälld helkroppsbild på den döde, graverat i svart marmor. Har hört att den tillverkades i polen och kostade 200.000 kr.så här såg det ut för ett par år sedan när en kista skulle ner i en gravkammare, finns inga rutiner för det ,och förvalningen sa nej till lyftkran och liknande, så det blev handkraft.

      http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2011/11/07/romsk-begravning-vid-raa/

      Alma
      Tyckte också det var synd när jag hörde att dom grusat barnens skridsko bana som låg utanför kyrkogården och det är ju inte ofta vi har sträng vinter här nere så om vallgraven varit frusen några veckor kan man tycka att det inte var så farligt med barn lek.Men förvalningen försöker oftast vara "service vänlig" och inte stöta sig med folk som känner sig upprörda eller arga. Ungefär som den gången en upprörd dam hörde av sig ock skällde att vi fick ju faktiskt ta hand om våra pest smittade kaniner som sitter ute på vägen, vice chefen svarade jojo jag skickar ut en kille med hanskar ingen fara.

      En kanin som fått pesten som satt ute på stora vägen utanför kyrkogården, menade tanten att den uppenbart var "vår" =) men oftast inte lönt att tjafsa med folk.

      Jag har en film på min egen Youtube kanal hur skogs miljön ser ut på raus kyrkogård, några gravstenar skymtar förbi bla kändisen ruben Rausing och familjen Emgård som förlorade 6 av sina 7 barn till en genetisk sjukdom som inte gick att fixa vid denna tid, hur ska man känna sig som mamma och pappa då efter sådana tråkigheter ? på stenen står: Lyckliga barn som redan hunnit hem..och..återseendet är kvar:

      https://www.youtube.com/watch?v=CorUkKdBCJk

      Radera
    17. Ja, det är så. Är man Tom Bombadill har man ansvar för det levande i grannskapet=) Om isbanan låg utanför området är det ju bara ännu värre, vem ger dem rätt att sanda den? Vilka elaka människor det finns.

      Radera
    18. Jo krematoriets vallgrav ligger strax utanför kyrkogården , så det är ju tramsigt att folk tar anstöt av tjoande , lekande barn, och visst låter det elakt att sanda barnens skridsko bana :/ men är väl någon chef på förvaltningen som vikit ner sig, ibland hotar ju folk med att dom ska gå till tidningarna om dom inte får som dom vill :/

      Lars

      Radera
    19. Vi har ett samghälle fullt av ryggradslösa makthavare som viker ner sig för högljudda opinioner. De behöver inte vara många, de ska bra skrika riktigt högt.

      Radera
  4. "Pang på pucken" gav kanske fel associationer. Jag tyckte att det var så konkret och rakt på sak, alltså bra. Och milda mot djuren skulle de vara också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi lindar in för mycket nu är det knappast hockey längre utan curling för hela slanten.

      Radera
  5. Ja Lars, man kan undra. Någon påstod dock att det är mindre nedskräpning i naturen nuförtiden, kassar och burkar och sådant. I så fall något som blivit bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jodå finns ju bra tecken också =)

      Radera
    2. Det var faktiskt det med mildheten mot djuren som gjorde att jag bara måste visa denna lista.

      Vi har mindre dödligt våld också idag, så något har blivit bättre också. Men skolans ordning lämnar mycket övrigt att önska. Läste detta om universiteten, de skulle nog också behöva en lista som denna: http://www.svd.se/dick-harrison-hogre-utbildning-ar-ett-haveri

      Radera
    3. Jo minns mest från egen skoltid i lågstadiet att fröknar och lärare tog eleverna i nackhåren ifall någon började bli nosig eller så, vad jag minns var det totalt otänkbart att misshandla en lärare, medans jag tycker grovt våld mot lärare rapporteras det mycket om nu.

      Vi har resonerat det friskt på arbetet om våld i samhället och vi 3 som arbetar minns att det var jätte sensation förr när ett mord hände, exempelvis här i hbg hände något som kallades hammarmordet som folk pratade om och hände det något sådant 1 gång per år så blev det stort samtals ämne och 1:a sides nyhet i tidningen, numera är ju tidningarna fulla av mord och blir bara en notis ..någon blev nedsköten .Vet exempelvis att DN och journalisten Anders Bolling friskt hävdar att våld är mycket mindre idag än förr. men sen tycker jag inte det stämmer med minnet och erfarenhet...vad det kan bero sig på tåls att fundera vidare på =)

      Radera
    4. Jag tror att det beror på medierna nuförtiden. "hemmavåld" rapporterades aldrig förr, män som mördade fruar, föräaldrar som mördade barn och fylledåd blev inte uppmärksammade det var de spnnande "Miss Marple"-aktiga morden man fick i tidningen och det fanns bara tidningen. I Public service talades det aldrig om sådant. TV-program som det Leif GW Persson är med i vore otänkbart förr. Det sågs som lågt och snaskigt. Folk som dödades i tjänsten av intagna på fängelser och sjukhus fick man heller aldrig höra om.

      Nu hör vi om en pappa som har magsjuka och råkar kräkas på sitt barn på andra sidan jorden för att någon råkade filmade det och lägga upp på you tube.

      Det är synligheten som ökat fast vi rent statistiskt är mindre våldsamma än förut.Det är jag ganska säker på. Internet flödar över av spektakulära händelser som aldrig blivit ens en notis i en tidning med begränsad tryckyta.

      Sedan var det säkert ovanligare med våld mot lärare förr när det snarare var våld mot elever som förekom. Nu för tiden respekteras inte lärare och nya skollagen tar ifrån läraren ännu fler maktmedel samtidigt som flumputten Kjell på skolverket skärper tonen mot lärarna och tar elever i försvar vad de än gör.: http://www.svd.se/skolverket-elever-far-ha-mossa-och-mobil-i-klassrummet

      Radera
    5. Tror du har rätt där Alma, kritik mot den gamla skolan var ju att lärarna slog eleverna, numera har det delvis gått över i andra diket. Stämmer nog som du säger att mycket inte nämndes förr vet att jag läst en del om det gamla mentalsjukhuset här i Hbg där vissa människor låstes in på livstid och medicinerades till döds, men sådana anstalter var väldigt stängda och nämdes ju aldrig .

      Lars

      Radera
    6. Ja, mycket tystades ner förr, tror jag. Framför allt fick vi sällan veta saker via medier nu när alla medier är ute på nätet med sin nästan obegränsade räckvidd plus att allt kan publiceras ser vi det mordiska lättare.

      Radera
    7. Rebella , du besriver nog helt korrekt bakgrunden till opersonliga stenar. Nu var just min svärfarfars sten varken stor eller iögonenfallande men det är ju tanken bakom enhetliga stenar att folk inte ska sticka ut. De där romska mausoléerna låter ju verkligen pråliga och ganska onödigt dyra. Folk lägger ju proportionellt mycket mer på begravningar om de tillhör en socialt utsatt grupp, fattiga eller på annat sätt stigmatiserade. Det enkelt sobra hör de rika och statustyngda människorna till. Med regler att luta sig mot kunde man slippa skuldsätta sig för mausoléer som ändå inte gör det "jobb" man tänker sig att det ska göra; skapa någon slags status åtminstone efter döden.

      Radera
  6. Trodde det skulle bara en jätte-udda lista men måste säga att jag håller med om typ allt, rakt på sak!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det märkligt, 1909 var de smartare än man kunde tro. Mina fördomar avslöjades.

      Radera